Dobrý deň, prosím vás kto máte skúsenosť s prenájmom bytu Ukrajincom, keď dostávajú podporu 300 eur (majú malé dieťa)? Aj takéto poskytnutie bývania je pre mňa ako prenajímateľa zdanené? Ide o to, že ja mám byt na hypotéku a celkové náklady sú 600 eur. Nie je to pre mňa zárobkova činnosť, len sa mi život vyvinul tak, že žijem s rodinou v mužovom dome a byt mi ostal voľný, predať ho nechcem, mám takú poistku, že keby niečo, mám kam ísť. Keby som z toho mala platiť dane a nebyť stratová, cena za mesačný prenájom by narástla ešte viac, už teraz sú byty šialene drahé. Neviete, ako to ošetriť tak, aby som nemusela platiť dane, cenu držala čo najnižšie (náklady) a zároveň bolo všetko legálne?
@katica06 dobre to znamená že oni dostanu príspevok, mne doplatia 300 eur zo svojho a tých 300 eur nemusím zdaniť?
Ak majú nárok na ten príspevok na ubytovanie, tak to sa žiada na obci.
@katica06 oni vedia, kde to žiadať, tomu rozumiem. Aj tomu, že ten príspevok vlastne dostávam od mesta ja a nie oni. Ide o ten rozdiel medzi reálnymi nákladmi a tým príspevkom. Ale to asi podlieha zdaneniu. No možno sa tu nájde niekto s reálnou skúsenosťou
prenajímali sme vlani keď bol príspevok niekoľko násobne vyšší ako teraz, ale menila sa iba suma, a znížil okruh poberateľov, za 31 dní na jednu osobu je príspevok 155€
len si dobre naštuduj čo znamená prenajímať nehn. ak je tam maloleté dieťa.... 😉
@deti95060810 ďakujem za radu, viem čo myslíš...
@kykymora ale to vôbec nie je o tom, že nech si dá každý čo uzná za vhodné, touto stránkou sa treba riadiť:
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/zivotn...
Fond opráv nebol v nákladoch, ale nejaké 2-3 roky dozadu za to zmenilo.
@kristiii o tomto ani ja neviem
@kykymora @katkaseiner ono sa tam občas niečo zmení, treba to každý rok sledovať. Ale tiež pozor, napríklad my máme v rámci platby fondu opráv aj úver na zateplenie a táto časť sa uplatňovať nemôže.