Prenajímam byt. Čo ma čaká?

zuzana1291
11. feb 2014

Ahojte,
rada by som poznala vase skusenosti s prenajimanim bytu. Momentalne davame do prenajmu nas byt, my sa stahujeme inam, tak chcem mat trochu prehlad co nas caka. Piste ake mate skusenosti, negativne- pozitivne, co vas zaskocilo/ prekvapilo atd. Nech trochu viem, na co sa mam pripravit, co nemam zabudnut dat do zmluvy 🙂 Je lepsie prenajat byt rodine, ale bezdetnemu paru? Ako riesite zariadenie? Preplatky/ nedoplatky? Mali ste niekto neprijemnu skusenost, ktorej sa da vyhnut? 🙂 Dakujem kazdemu kto sa vyjadri a aspon trochu ma da *do obrazu* 🙂

elienka
11. feb 2014

@zuzana1291 ja teda prenajímam len krátko, ale na tvoje otázky - radšej bezdetný, alebo s väčšími deťmi, malé deti všetko otlčú, zničia, sama mám doma skoro 3r. dieťa, ktoré síce neničí, ale dávam na ňu pozor, pochybujem, že si nájomníci budú vážiť zariadenie bytu a tým dávať pozor na malé dieťa, aby všetko neotĺkalo. Zariadenie čo tam je sme vymenovali v zmluve. na nedoplatkoch/preplatkoch sme sa v zmluve dohodli tak, že preplatky vrátime, nedoplatky uhradí. Treba si každý mesiac kontrolovať spotrebu a prepočítať to, prípadne zvýšiť nájom, aby sa nestalo, že vyrobia sekeru, a zrazu sa odsťahujú a nedoplatok si môžeš vymáhať tak na lampárni. Zmluvne sme sa dohodli, že depozit zadržíme na dobu, kým budú vyrovnané všetky nedoplatky/preplatky, tzn. do mája bud. roka po ukončení nájmu. Zmluvu treba vždy uzatvoriť na dobu určitú a potom vždy radšej vyrobiť novú zmluvu, zasa na dobu uričtú. na modrejstreche je aj diskusia o prenájmoch. a ešte nezabudni sa zaregistrovať na daň. úrade aby ťa v prípade akéhokoľvek konflitu nemohli týmto vydierať. na DÚ sa treba registrovať do konca nasledujúceho mesaca kedy začal prenájom, takže ak prenajmeš 1.marca, tak do konca apríla. ja tam mám prvého nájomíka, a mali sme naozaj šťastie, dúfam, že tam dlho vydrží, slušný, vždy upratané, nájom vyplatený radšej skôr aby neprešvihol termín. ale sesternica mala už aj takých, čo jej zostali dlžný za 3 mesiace a peniaze nikdy nevidela, súdiť sa neoplatí. preto vyberám nájom vždy na mesiac vopred. ďalšej kamarátke nechali sekeru na vode 750 eur - nekontrolovala spotrebu a aj sekeru na nájomnom. Keď som hovorila, že chcem byt na prenájom, kopu ludí ma odhováralo, že vlastne ako to nejde takýto biznis, ale ja som sa len smiala - nepochváli sa nikto, ak to ide, len každý si bude sťažovať ak to nejde. Ale ja hovorím - ak to nejde, nech tie byty predajú a nesťažujú si. Ak nepredajú,tak to nemôže byť až tak zlé.

sisaha
11. feb 2014

určite si pýtaj 2 mesačné nájomné ako kauciu. v zmluve musi byt uvedené, že kaucia bude vrátená po ukončení nájomného vzťahu a prípadné nedoplatky z nej môžu byť započítané. Preferovala by som bezdetných, ale ani tam nemáš záruku, že ti byt nezničia.. Treba chodiť každý mesiac na kontroly bytu. Je fajn mať izby a zariadenie nafotené, urobený odpis vodomerov, plynomeru, kurenia.

zabka88
12. feb 2014

@zuzana1291 základ je dobrá zmluva 🙂 určite ju neoflákni... do zmluvy si daj presný opis bytu ktorý prenajímaš so všetkým vybavením a prípadnými vadami (ak sú) , presný rozpis nájomného či obsahuje aj platby za energie alebo tie sa platia osobitne...

z vlastnej skúsenosti odporúčam "preberací protokol" teda zvlášť papier (môže byť prílohou k zmluve) kde uviediete aktuálne stavy na meračoch a obe strany podpíšete...

zvlášť si daj pozor na uvedenie výpovedných lehôt v zmluve, od kedy začína plynúť lehota, či musí byť výpoveď zaslaná písomne a pod..

ultra
12. feb 2014

Prenajom bytu berte ako svoje dalsie zamestananie a tak k nemu aj pristupujte. Byt treba na najom pripravit. Odporucam dosledne si nastudovat Obciansky zakonnik od §663 az po §723 hlavne z dorazom na ustanovenie § 710 a 711. Zmluva musi byt v sulade s Obcianskym zakonnikom . Odporucam zmluvu na dobu urcitu. Dbajte na vyber najomcu - usetri Vam to kopec problemov. Vypracujte si fotodokumentaciu bytu ktora bude sucastou zmluvy, odpiste si vsetky merače, v zmluve uvedte vysku vsetkych zalohovych mesacnych platieb a aka je za tuto sumu odhadovana spotreba jednotlivych "medii" a moznost pri ich prekroceni zvysit zalohove platby. Dohodnite sa "kaucii" sluziacej na vyrovnanie nedoplatkov, poskodení a podobne a jej vratenie az po vyučtovaní spotreby. Idealne je vyberat najom mesiac vopred. Dosledne si kontrolujte stav bytu a spotreby (ja si pre platbu chodim osobne a pri tejto prilezitosti popri kavicke prejdem celym bytom a odpisem stavy). Stanovte si priamo v zmluve pocet osob ktore mozu byt obyvat. Uvedte v zmluve moznost chovu zvierat (alebo nemoznost), fajčenie v byte a podobne. Pri akomkolvek probleme rieste vec ihned a necakajte. Socialne citenie pri prenajme bytu byva casto zneuzité (nevravim ze vzdy -ale uz to poznam)
Prestudujte si mieste VZN o platbe za odpad - vecsinou ho plati tvorca odpadu -co je najomca avsak niektore mesta (vecsina) ma zakotvene ze za platbu zodpoveda majitel bytu a upravte si to v zmluve o najme bytu.

jannulka
12. feb 2014

Velmi dobre zhrnute v prispevku @ultra ... Ja uz Len rozvediem to socialne citenie pri prenajmu bytu - nikdy nie kamarati, znami, znami znamych a podobne. Prva najomnicka - kamaratka kamaratky, rozvedena zena s dvoma detmi , cerstvo po rozvode hladajuca vlastne byvanie, zamestnana, zodpovedna. Kym nezacala mat zdravotne problemy a uz to islo-dlhodoba PN, vypoved v praci, neplatiaci exmanzel, neschopnost platit najom- pockali sme, chapali sme, platila kolko mohla ale po sekere 2400 eur sa uz musela vystahovat a doteraz splaca po 50 eur mesacne.
Druhy najomca- byvaly kolega mojho brata, mlada rodina, obidvaja zsmestnani. Po prvom omeskani ihned vyzvy a kolobeh vyhovoriek, slubov, klamstiev. Kym sa odstahovali dlzoba na najomnom 1500 eur (600 bola zaloha pri podpise zmuvy takze sa sudime "uz len" o zvysnych 900 :/
Smola? Zly vyber? Neopatrnost? Nie , socialne citenie ;)

marthuska
1. jún 2022

@jannulka olalaaa