Premýšľam nad kúpou psa. Je to dobrý nápad?

1. jún 2023

Ahoj, premýšľame nad kupou psa a ja by som radšej niečo menšie alebo menej ,,nebezpečné"
ale partner chce niečo ako staford, pitbull, bulterier a také tie bojové ale ja neviem. Sú ozaj tieto psy viac nebezpečné alebo to závisí od výchovy ?

janai1
1. jún 2023

Žiaden pes nie je bojový ani nebezpečný pri správnej vychove

divokykonik
1. jún 2023

Je to o výchove. Plus neviem, ale niekedy mám pocit, že malé psy sú o dosť nebezpečnejšie ako tie veľké 😀.

annm81
1. jún 2023

Každý pes by mal byť vycvičený. Niektoré plemená sa cvičia ľahšie ako iné. Ale to najpodstatnejšie v debate o bojových psoch je to, že nezvládnuté malé plemeno má potenciál napáchať menšie škody, než nezvládnutý pes, čo si poľahky "poradí" aj s dospelým mužom.

gejb
1. jún 2023

Nastudujte si tieto psy, povahové črty, charakteristiku, cvicitelnost a potom premyslite ci je to pes vhodný pre vás....a medzi pitbullom a bullterierom sú tiež rozdiely.

adrianka2606
1. jún 2023

Co mam odsledovane, tak male su ustekane, nervne a skor kusnu, ako vychovany velky kludas

ak_tak0202
1. jún 2023

bratranec má amerického staforda a je to neskutočný mazel, k deťom je perfektný, ak porovnám napr. našim s retrieverom, retriever mal rád deti, nechal sa pohladkať, pekne aportoval, celkovo to bol taký kľuďas, flegmatik. Ale tento staford je priam blažený, keď sa mu decka venujú, napchal by sa im od radosti pod tričko, to proste treba vidieť 😀
A potom je tu ešte večne uštekaná, podráždená, nervná tetina čivava...

lucia147852
1. jún 2023

Pes nie je hračka. Vie priateľ ako sa s takým psom pracuje? Alebo chce len vyzerat drsne? Žiaden pes nie je nebezpečný, ale každý má svoje individuálne potreby. Iné má york, iné husky a iné bulterier. Pokial ich viete a ste ochotní napĺňať, bude to ok. Problém je, keď majiteľ nevie ako so psom pracovať. A ďalšia vec, treba mat psa z chovnej stanice, s PP. Nie hocičo z bazosu, čo vlastne ani nevieš čo je za plemeno, len sa to ako nejaké plemeno tvari

kimberley123
1. jún 2023

Byť tebou zvážila by som výber tohto plemena.Ja osobne si myslím,že tieto psy by mali vlastniť len ľudia čo zvládnu výcvik a mať na to oficiálne povolenie/potvrdenie že výcvik zvládol.Ja osobne by som tieto plemená nechcela,neverím že by som zvládla ich výcvik na 100%.Nikdy nevieš kedy takémuto psovi prepne a môže mať aj výcvik,pud obrany má v sebe,preto je to nazývané bojovým plemenom.

martinmmartin
1. jún 2023

planujete aj novorodenca? Lebo potom by musel ist bojovy pes asi prec. Maly pes ti novorodenca v ramci ziznamovania asi neroztrha

gejb
1. jún 2023

@martinmmartin ty si mal niekedy psa? Ci si ho len videl na obrázku?

mandzula
1. jún 2023

@martinmmartin jasne, kazdy s dietatom dava bojoveho psa prec.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rebrambora
1. jún 2023

Kazdy pes MUSI byt vycviceny.
Nic take, ako bojovy pes NEEXISTUJE.
Inteligentnejsie plemena potrebuju cloveka kludneho a takeho kt vie, ako ich vycvicit alebo najst mu trenera, submisivnejsie psy a 'psy' potrebuju ale takisto vycvik.
A 'take nieco ako staford, pibull, bultetier' 🤦‍♀️
To su tri rozdielne povahy psov. Ak chce psa na imidz, nech si ho neberie.

poppy22
1. jún 2023

skus sa zamysliet,preco sa ludovo nazyvaju bojove a preco su vo viacerych krajinach zakazane...ja by som uz len kvoli pohode takeho doma nechcela...pretoze je rozdiel,ak niekoho pohryzie nazureny jazvecik alebo rotvajler...a dufam,ze ho nechcete do bytu...a ano,takym psom sa treba venovat intenzivne,kazdy den a je potrebny vycvik...inak si koledujete o problem a bude ho mat este vacsi vase okolie,bohuzial...

annm81
1. jún 2023

@gejb Ale veď má pravdu. Keď vidím, pod akou "kontrolou" má 95%psíčkarov svojho miláčika, tak mať čivavu je bezpečnejšia voľba pre autorku (už len vzhľadom na povahu otázky) aj pre jej okolie.

rebrambora
1. jún 2023

@martinmmartin
@mandzula
@poppy22
Prestavte si mudrlanti, ze mam cely zivot psy a nikdy som nemala problem nechat dobermana a rotvajlera s dvomi novorodencami aj osamote aj na gauci sa mojkat dokonca s dalsimi detmi. Rotvajlera som dokonca vychovala v byte.
A treba si nacitat, preco sa bojove psy nazyvaju bojove nie ludovo, ale ma to svoj dovod.
V inych krajinach niesu zakazane, ale treba mat na nich povolenie. A preco? Presne kvoli LUDOM, kt. nemaju sajnu co s psami.

poppy22
1. jún 2023

@rebrambora mudrlantka si ty...kolkokrat som videla kadejakeho primitiva,ktory sa ktovie akym sposobom dostal k takemu psovi...a my sme sa museli bat chodit von,alebo vencit..lebo samozrejme taky pes este aj navolno beha...bud vdacna,ze pri tom mojkani tvoje deti neskoncili ako tie pripady,hlavne z anglicka...trochu prehanas obhajobu a mas pocit,ze kazdy sa bude takemu psovi venovat...mysli aj na okolie tych ludi s takym psom...

mandzula
1. jún 2023

@rebrambora my mame napriklad ratlika, o ktorom si mnohi povedia "jeej, aky mily maly psik", a pritom je to jeden prasivy, agresivny a dominantny hajzlik, ktoremu keby sme nevladli tvrdou rukou, panuje celej rodine. Kamaratka chova "bojove" plemeno, ktore jej dietatu jazykom masirovalo dasna, ked mu rastli zuby. Je to fakt len a len o vychove - niekde je lahsia, inde zlozitejsia, no clovek si musi byt vedomy, ze bez nej to nepojde pri ziadnom plemene, ak ma byt pes plnohodnotnym clenom rodiny a spolocnosti.

mandzula
1. jún 2023

@poppy22 ved presne toto je problem - ten primitiv a nie ten pes.
Kazdy clovek, ktory chce mat psa, by mal zvazit, ci je schopny ho vychovat tak, aby bol pre okolie bezpecny.

misulka22
1. jún 2023

Mala som bulteriera a bol to jeden paradny rodinny pes.jediny problem,je ze to nie je zrovna zdrave plemeno.ale ak si ho tvoj priatel chce kupit len za to,ze chce mat imidzovku na voditku ,tak to som zasadne proti.

refly
1. jún 2023

Pitbully a spol su jednoducho reaktivnejsie. Ano, vychova a hento toto, ale statistiky jednoducho clovek neobabre. Davnejsie tu bola podobna hadka, vacsina hovorila to iste, ake su to perfektne psi a este v ten tyzden som zachytila ze v Tennessee dva rodinne pitbully zabili 2 male deti a majitelku dotrhali. Chovali tych psov 8 rokov a napadli vlastnu rodinu. Niekolko krat som videla ako si tazny kon nevedel poradit s pitbullom. Maju vysoku toleranciu na bolest a ani konsky kopanec ich neodradi, ak uz zautocia. Taky pes pusti iba ak ho priskrtite az strati vedomie alebo zastrelite. Minuly mesiac zas sprava ze pit oskalpoval 6 rocneho chlapca.
Ak toto niekoho rozhorcilo: Vas pes moze byt ok, ale pitbull ako plemeno su jednoducho notoricky problemove. Stavac ukazuje, ovciaky nahanaju a tak dalej. U inych plemien to nikto nepopiera, len bojove su ocividne vynimka.
Na svete je velmi vela krasnych, milych, mudrych plemien. Preco vybrat zrovna pita...? A hlavne aj sa na to necitite.

nataly420
1. jún 2023

Záleží od kade ? Boli chovy pod dohľadom agresívne jedince sa vyraďovali no dneska každý množí so všetkým… títo psi môžu mat v rodené že sú agresívne k druhým psom samozrejme aj malé plemená to môžu mat ale je ich ľahšie zastaviť /.. nie každý má silu sa naťahovať s pitbulom

anonymanonym
1. jún 2023

PP pes takehoto plemena kludne. BPP krizenec tychto plemien nie. (Resp. celkovo PP alebo zachraneny pes, ale pri tychto plemenach BPP krizenec proste velke nie).
Ale natiskaju sa tu este ine otazky - preco zrovna take plemena? Mate to, resp. partner nastudovane alebo vyber padol lebo sa mu paci? Vyhovuje vam ich temperament, naroky na pohyb/trening/vychovu? Poznate ich povahu? Ak vam vyhovuje povaha a vsetko okolo toho a vyzor je len ako bonus, kludne. Ak vyber padol len kvoli vyzoru tak si treba vstupit do svedomia a plemeno vyberat zodpovednejsie.
A samozrejme je tu aj otazka skusenosti so psami, ci viete s nimi pracovat? Alebo mate aspon velku snahu a odhodlanie sa aj dopredu, aj za pochodu ucit ako so psom pracovat, ake ma pes potreby, atd atd atd? Ak ano, zvladnete akekolvek plemeno. Ak nie, je na zvazenie, ci vobec psa kupovat.

mane01
1. jún 2023

Moj znamy mal rotvajlera z utulku, a mal vtedy asi 1 rocne dieta. Nebol problem. Bola to fenka a samozrejme prvy bol kurz. Bola tak vycvicena, ze nepotreboval voditko… jasne, ze mal, ale nebolo treba. Ak vie partner, ako sa starat o psa, isla by som do vacsej rasy, ti mali gaucovi su nervni… ale pes je tu na vela rokov, treba sa o neho starat ako o clena rodiny… on vam to vsetko vrati spat!

annm81
1. jún 2023

@refly Ono v tej diskusii o bojových psoch sa často opakujú tvrdenia, že neexistuje zlý pes, len zlý majiteľ a majitelia jednoducho či už účelne, alebo z nevedomosti, ignorujú fakt, že pes nie je stroj riadiaci sa nejakým triviálnym programom, ale živé stvorenie s komplikovanou a individuálnou psychikou. Všetci pritom dobre vieme, že aj u ľudí sa vyskytujú nie úplne zriedkavo situácie, kedy vypení aj inak veľmi pokojný človek a že existuje aj celá škála psychických porúch, ktoré sa vyvinú/prejavia až v priebehu života. V tomto veľké rozdiely nie sú. Ale je potom rozdiel, či "vypenený" človek dá decku po zadku, či sa mu čivava zahryzne do lýtka, alebo na to dieťa skočí bojové plemeno, čo mu rozhryzie tvár a prehryzne krk.

autor
1. jún 2023

@martinmmartin nieee deti nie 🙂

autor
1. jún 2023

dakujem za rekacie premyslíme ale zase ja sa dosť bojím takých stafrodovsko pitbulovských psov

autor
1. jún 2023

A ako on sa do psov vyzná ale ja sa bojím tých bojových

autor
1. jún 2023

@rebrambora Je mu sa len také vraj páčia, také no...volá to mohutné psy

anonymanonym
1. jún 2023

@annm81 lenze zas sme pri tom, ze je to primarne o majiteloch. Pes len tak z nicoho nic nezautoci. Teda pes, ktory nebol trestany za prirodzenu komunikaciu (kam patri aj vrcanie), ktory je spravne vychovany a socializovany. A pes, ktoreho prejavy neboli ignorovane - ako je to trend na tik toku, ze pes vrci, hrozivo ceri zuby a majitel aj tak pokracuje v cinnosti lebo ved je strasna sranda si to natocit a zavesit na siete, hlavne ze su lajky 🤦‍♀️ Aj psovi sa plni tzv "stresovy kyblicek" a treba vediet s tym pracovat. Tak ako treba vediet psa citat a adekvatne reagovat. Od prejavov ako je odvratenie hlavy, zalizovanie, zivanie, postoj usi, chvosta (aj take vrtenie chvostom moze byt prejav stresu, nepohody), zdvihnutie laby (a milion dalsich) az po to zavrcanie.
Vynimkou su samozrejme nadory na mozgu a ine choroby, ktore mozu skoncit katastrofalne utokom, ale to je mizive percento utokov. Skor je to o majiteloch magoroch, ktori psa vyslovene k agresii huckaju alebo o majiteloch ignorantoch, ktori nemaju zaujem pristupovat k tomu, ze maju psa zodpovedne, tak aby bol bezpecny pre seba, ich aj okolie.