Prehnané reagovanie? Sú to proste muži? Treba si zvyknúť?

5. máj 2020

Ahojte, mam 25 rokov, pred rokom priatel kupil byt, lebo sme sa chceli osamostatnit, zacali sme spolu byvat , vsetko v poriadku. Tak časom samozrejme ze sme sa spoznavali este viac ked sme dennodenne od rana , praca, po praci doma, vikendy, proste spolocna domacnost, vsetko o sebe vieme, Ucili sme sa spolu fungovat, fakt sa lubime , len sa chcem spytat ci prehnane reagujem niekedy alebo fakt tam bude nejaky problem. Proste, priatel rad hra PS4, nehovorim ze ho hra od rana do vecera ale viem ze keby nema mna a takto byva tak urcite to hra od rana do vecera. Proste jak sme zacinali byvat mi to nevadilo sak pohode , ja si robim svoje veci co mam rada tak nech robi aj on, ale postupom casu som si uvedomila ze on toto robil aj ked byval doma u rodicov, prisiel z roboty, sadol pred telku a hral , viem ze ho to bavi, okej, spoznal mna, zacali sme spolu chodit atd atd. Ale kazdym mesiacom mi to zacinalo viac a viac vadit, lebo ja som upratala doma, vsetko urobila a on presedel pri telke pri hrani. Nehovorim ze vzdy kazdy den, ale postupom casu som alergicka jak vidim ze sedi pri telke a toto hra a vidi ze ja sa nudim alebo nieco robim a mi nepomoze. Vie ze uuz budem mat nervy ked bude hrat, uz sa ma aj pyta ci mi nebude vadit ked si zahra. Nevadilo mi by to! Ale zacalo to obdobim ked marodoval dlho doma asi cca 2 mesiace, nic vazne mu nebolo, normalne vedel fungovat, a ja lazdy den pridem z prace unavena poobede a vidim ze fifa zapnuta a doma bordel, a ked tak na 50% urobene veci tak ma islo slahnut! Uz nervy som mala a tak zacali hadky. Povedzte som prehnana, alebo pravom sa hnevam? Uz sme sa aj rozpravali o tom, jasne ze chceme vykomunikovat problemy. Teraz znova je uz druhy mesiac doma, sak homeofice, korona, a toto iste, ja v robote a uz mam nervy lebo viem ze nic sa ani nepohne lebo fifa je zivot ci kks. Preto som taka alergicka na taketo veci, lebo moj otec ked som byvala s rodicmi tak nic doma nerobil, nepomahal mame, proste nenauceny bol od vlastnej mamy, a ja som vzdy chcela aby sme si s muzom mojim pomahali v domacnosti. Priatelov otec toto iste robi, pride z roboty sadne na gauc a treba ho obsluhovat, normalne aj na neho amok mam ako teta musi okolo nich behat. Ja viem, su zenske prace su muzske prace ale ja mam pocit ze toto uz davno skoncilo take rozdelovanie, doma ma byt nejaky poriadok a tak sa zabavat a robit co nas bavi.
dik ak docitate, dik za reakcie, bud mi to vytrepte z hlavy ze som hlupa a riesim somariny alebo mi dajte za pravdu. Povedzte ako to mate vy

sapetka
5. máj 2020

Bud si ho vycvicis alebo to takto pojde uz navzdy. Jasne si rozdelit ulohy, alebo si jeho sluzka? Ja povysavam a upracem izby ty umyjes kupelnu a zachod napriklad. Alebo ja uteiem prach a ty budes vysavat. Umyvat si riad po sebe, hadzat spinave veci do kosa.. a cim skor moja este ste vo veku kedy sa co to da presadit. Takze mlady nech sa zacne spravat dospelo 👍

autor
5. máj 2020

@sapetka no ved jasne ze sa snazim... ci kks ako sa clovek osamostatni tak hned zisti preco mama na nas tolko vrieskala a ucila nas upratovat a starat sa doma a aby bol poriadok fakt 😂.. a kedze jeho mamka aj ked ju mam velMi rada naozaj, nenaucila ho nic lebo synacik a vsetko mu pod nos asi davala, tak ho musim este vyformovat.

autor
5. máj 2020

A druha vec, ja nechcem byt ako fúria, že povie ze som sa zmenila odkedy byvame spolu, ze som taka nebola... my sme sa fakt nasli akoze lubime sa toto vsetko nam funguje, len ako ma prist na veci upratovania domacnosti tak uz sa vieme pohadat, aj ked viem ze zacnem ja vacsinou , a on vacnisnou ukludnuje 😂 len som chcela vediet ci je prehnane ked mi toto vadi

sapetka
5. máj 2020

Ano aj moja svokra je taka. Najlepsia osoba na svete ale toto orehana este ak teraz. Vyvara neviem kolko chodove menu; vari pre druheho syna sem tam aby memuseli oni, no pre mna nepochopitelne . Ale klop klop moj manzel vie co ma robit. Pomaha mi , nie je samozrejmost ze ja mam navarit, upratat vyprat vyzehlit ked to viem ja vie to aj on 😁take by nebolo aby sedel na zadku. Ja navarim on sprata riad napr.. mame podele veci okolo domacnosti.

evalin88
5. máj 2020

Ked je teda cely den doma skusila by som mu napisať zoznam.. ako dieťaťu.. lebo mi pride, že on take dieťa je.. napr.. dnes, vynesieš smeti, umyješ po sebe riad a povysavaš.. keď to budeš mať, môžeš hrať kým neprídem z práce.. alebo nieco podobne.

Moja kamoska mala velmy skoro starsiu dceru.. v 19stich.. on mal cca rovnako, kym ona varila a starala sa o dieťa. On bol v druhej izbe za PC a hral hru.. so sluchatkami na ušiach.. ešte aj jedlo a napoje mu nosila až pod nos k PC, aby nemusel náhodou zdvihnúť riť, dieťa pre neho neexistovalo....

sapetka
5. máj 2020

Nie nie je to prehnane. Ako si to urobis terat tak to budes mat, bud bude akceptovat ze ti ma poomahat a bude to samozrejmost ale ho nechas hrat plejko pro tv a budes mu menit plienky🙈

autor
5. máj 2020

Ja viem ze budovat si rodinu a domacnost je zlozita vec nam na tom zalezi, my chceme mat aj babetko aj vsetko, nie je zly chlap, sak nedroguje, nechodi za druhymi, nepodvadza, rad chodi sportovat, nechodi kazdy den do krcmy, proste vela pozitiv na dnesnu dobu, a sme mlady, mohlo by to byt horsie. Ale taketo veci co sa tyka domacnosti treba dotuknut dohodnut respektovat kym budeme vychovavat maleho cloveka

sapetka
5. máj 2020

No ved to ti pisem..

autor
5. máj 2020

@sapetka hej ja to chapem ved som zena ako to dohovorit chlapovi ked on raz ti povie ze ano laska mas pravdu budem to tak robit a o tyzden jakeby nikdy sme sa na dacom nedohodli 😂

sapetka
5. máj 2020

A na com ste sa dohodli?

autor
5. máj 2020

@sapetka tak normalne som mu povedala , opytala sa ho ze preco nemoze poupratovat za ten cas co ja som v praci, ze aj sa po prve dlhsie vyspi, naklude poupratuje bordel z vecera, vybrat naplnit mycku, moze aj uvarit ked sa mu chce toto nevyzadujem, a uz ked aj urobi nieco tak tak ze ja opravujem po nom . Si poviem ze volim sama toto vsetko urobit jak za nim este dokoncovat . Ach na nervy. Ale tak vraj chape to ze chcem poriadok a nejake pravidla . Tak dakedy to tak nevyzera

missdiva
5. máj 2020

neviem kolko ma partner rokov ale podla mna malo... malo v tom zmysle, ze este nie je zrely na vztah a fungovanie 2dospelych ludi v spolocnej domacnosti. toto normalny dospely chlap nerobi.

jaskolka
5. máj 2020

Máš názorný príklad, ako samostatný život človeka zmení 🙂. On proste bol naučený, že mama porobi, navarí, operie, uprace, povysava.Teraz stále tak funguje, kým jednoducho nepochopí, že už nie je v "mama hoteli". Keď mu nepomôže párkrát povedať, skus zoznam povinnosti. Na papier napíš, čo ma urobiť, nakúpiť to a to, povysavat, utrieť prach atd. Umyjes po sebe riad. Ja tiež už občas kričím na muža, keď doje a tanier na stole, stolička odsunuta, alebo ponožky na zemi, a podobne. Ale zase je fakt, že ja som doma a on od 7.00 do 18.00 v robote, tak to v podstate akceptujem. Ale keby ze naopak, že ja som denne mimo a on doma hra hru, tak to by už aj metla po ňom skákala 🙂.

ledgerka
5. máj 2020

Evidentne nie je nauceny nieco doma robit. Musis sa s nim dohodnut na konkretnych ulohach ktore bude robit len on a ty sa ich nedotknes. Napriklad povysavat a umyt podlahy raz do tyzdna, vypucovat kupelnu raz do tyzdna, vynasat pravidelne smeti, odnasat spinave pradlo do kosa, atd. A aj keby si mala chodit v 5 cm prachu doma, vysavaca sa ani nedotkni. Musi pochopit ze to je jeho job. Moja skusenost je taka ze donutit chlapa aby denne nieco spravil nefunguje. Oni nevidia ze nieco treba odlozit, zapnut pracku, vybrat mycku atd. Proste muz nefunguje takto organizovane, ale konkretne ulohy ktore robi len on sa nauci vykonavat. A hlavne, nerob vsetko aj keby ste zhnit doma mali. Nauc ho ze si zoberie a zohreje jedlo sam, v ziadnom pripade nie si sluzka, staci ze si navarila. Vela zien si totiz mylne mysli ze muza treba obskakovat.

miskamuska
5. máj 2020

poviem to takto, bud rada ze nemate este deti a utekaj z toho vztahu... Pokial ako ty pises vsetko ostatne funguje a chces Vas vztah zachranit, tak si s nim sadni a porozpravaj sa s nim a otvorene mu povedz co ti vadi preco a tiez navrh riesenie: tvoje riesenie a co navrhuje on. A rovno by som mu povedala ze pokial sa nezmeni, tak koniec. Predstav si v buducnosti ze mate deti: , ty nevyspata, od rana hore starostlivost o deti, domacnost, varenie a on hra hry na pocitaci alebo lehni na gauci?....... Ziadna zena nechce leniveho chlapa....

bosorka2302
5. máj 2020

znama ani po 12r manzelstve nepreskolila muza. Tiez mu od zaciatku hovorila co ma urobit,ale cim bol starsi tym bol lenivejsi a ignoroval jej pokyny. Teraz ma chlapik 45r a nepomoze s nicim . Znama to vzdala s nim co sa poriadku tyka,lebo sa jej nechce 2h vysvetlovat co ma urobit a aj tak to neurobi vobec lebo nepocuva, prip sedi na fb a pod....

simca06022011
5. máj 2020

No či preháňas neviem, neviem aké máš požiadavky na domácnosť. Žiadny chlap ti nebude denne lestit dom. Ak je sám doma neexistuje že bude všetko upratané tak ako si ty praješ (resp tak dobre ako si to ty urobíš). To ze ti vadi hranie je ok, ale je to jeho voľný čas. Mne keby kybicoval chlap do toho co robím tak by mi to vadilo, tebe nie? Aj keby som sa rozhodla hneď celý deň prelezat na gauči. Sledovať ho že sa nudí on tiež nebudem, nech si nájde zábavu... Ak nechces doma robiť veci sama, podeľte si to. Musíš si ju o naučiť, čo kam ma dat a ze keď je doma tak anor povysavam 2x do týždňa atď... My sme mali na začiatku karantény normálne na stene plagát "bojový plán" aby sme sa nezblaznili.. Tak urob zoznam na chladničku a potom nech sa hrá koľko chce 😂
Ps: inak pravidlo keď sa vyspi nech po upratuje z večera veci je blbosť. Zariadte si to tak, že si upracete ešte večer a nebudes musieť prísť do bordelu ráno a ani po práci... Ja ani ne odídem ráno z domu keď nemám prebehnuty dom a v ako takom poriadku.. By som sa večer zbláznila do bordelu hotová z prace prísť...A keď budetr mat deti, toto pravidlo ti dosť uľahčí život.

simca06022011
5. máj 2020

A utekať zo vzťahu kvôli hre ktorú hrá sem-tam a preto lebo si dovolí byt pred telkou a nie s handrou v ruke sa mi zdá trosku prehnane 😂 hlavne ak máte všetko ostatné v poriadku doma a ste spolu radi... Sú chlapi co dokážu pri PC pre sedieť 24/7, a neurobia vôbec nič... To by som nedala. Ale podla Všetkého to nie je váš prípad.

vyrobky123
5. máj 2020

Kamoška tiež začala bývať s priateľom prednedávnom v spoločnej domácnosti. Neviem ako to u nich funguje s upratovaním vôbec , ale hovorila že mu vyčlenila dve hodiny na hranie playka či čoho a ona si zatiaľ porobí svoje. Neviem či jej pomáha s upratovaním, ale ja som to pochopila tak že ona upratuje a on hrá. Ale zase podstatná vec je to, že chodí chalan do práce a maká ako šrob

ivangeline
5. máj 2020

Ja by som tiež šla na to zoznamom a plus pochváliť a neupratovat po ňom a keď áno,tak sa neponosuj, že to neurobil podľa tvojich predstáv,lebo to robiť nebude a tiež nie je zle vymedziť čas na hranie sa,nech ho určí on a dodržiava. Mám 2 deti a muž tiež nevie,čo so sebou doma... Občas prekvapí ale čo nepáli,to nespraví. Bol v mama hoteli veľmi dlho...no odkedy sú deti,tak hra sa len keď spia alebo keď máme večer každý pre seba..

dollyzv
5. máj 2020

Ty určite chodíš s mojím bývalým 🤣🤣🤣

nina255
5. máj 2020

Ahoj, ja ta uplne chapem mam to doma tiez takto nejako 😃 konecne chapem moju mamu, ze kolkokrat len prisla vecer z roboty a uz bolo zle,lebo sme boli cely den doma a nic neupratali lebo nam ten bordel nevadi 😂 tiez ma to vie teraz rozculit ze ja dojdem vecer a tu sa nepohlo prstom,pritom priatel doma bud homeoffice a vecer sa hra na pc...nevravim ze nerobi nic len on by najradsej upratoval jeden den v tyzdni od rana do vecera jemu sa nechce robit veci postupne(odlozit taniere do umyvacky, spratat stol, atd aby tu bol ako taky poriadok stale) ..inak ked zacne upratovat tak je vacsi pedant jak ja niekesy,lenze to sa mu musi chciet 😄 tiez uz prichadzam o nervy niekedy 😃 u nas je to ale kratko takze este sa snazim prevychovat a vysvetlovat 😀

miadi
5. máj 2020

Je to dost smutne. On by mal byt ten vas vztah aspon prve roky idylka vecer ked este nemate deti by ste mali spolu travit čas. Nie ze on sa hra cele vecere a ty si len spolubyvajuca a rob si co chces. On moze byt zavislak na hrach Ja by som to netolerovala. To ze nepije nebije Ta a nepodvadza z neho este nerobi idealneho partnera. To je len ze nie je zly ale zato že nerobi take extremne zlo z neho este nie je super chlap. Nech sa hra ked nie si doma a nech si po sebe uprace nie si jeho služka. A trebars po večeri nejaku spolupracu jeden uvari tak druhy moze umyt alebo dat do myčky. A potom sa spolu zabavat pozriet tv tutu mutu a po 22h trebars nech si ide zahrat ked musi. Ak snim chces mat dieta najprv si ho musis vychovat inak budes mat deti 2 jedno budes mat v naruci a druhe bude hrat hry Ta porazi.

nairia
6. máj 2020

ja ta uplne chapem, mala som to iste s byvalym... mne v principe nevadilo, ze sa hra, ale presne ako pises, cely den sedi doma na riti a hra sa, ale ist napr. na nakup alebo sa opytat, ci nieco nepotrebujem, to nie (aby som mu takto po rokoch nekrivdila a nestikutalo sa mu, tak umyl riady ked bolo treba aj sam od seba)... a tiez som mala na tanieri ako som sa zmenila... no holt, jasne, ze hej, skratka mas na starosti dalsie veci a o tie sa treba starat, ked si kazdy zije sam, tak tieto veci nevnima, lebo nie ste spolu 24/7 a ked spolu ste, tak neriesis oprat/umyt/navarit/nakupit... treba si stanovit pravidla cim skor, sadnut si a rozdelit si ulohy... ked nieco urobi, neopravuj po nom, podakuj sa mu, pochval ho a ked to nebude vidiet, tak to docisti :D ak sa to zlepsi, super... ak nie a budes vidiet nezaujem, treba to skoncit, zoderes sa a este aj prides o nervy