Ahojte, kto bývate na úzkej ulici, cez ktorú nemôžu prejsť 2 autá vedľa seba, ako máte vyriešenú prednosť? Cez našu ulicu, ktorá je zastavaná domami z oboch strán, chodí veľa áut z novej výstavby rodinných domov. Častokrát máme problém dostať sa do dvora, lebo prednosť nie je upravená značkami a auto, ktoré ju používa na prejazd sa mi odmietne vyhnúť alebo trochu cúvnuť, napriek tomu že dávam smerovku, že chcem odbočiť doprava do dvora od ktorého som už len pár metrov. Smerom domov mám po pravej strane chodník, po ňom jazdiť nesmiem, takže vyhnúť sa nemám kam. Protiidúce auto má po pravej strane trávnik a podľa pravidiel by sa mal vyhnúť on. Veľakrát sa dá dohodnúť a auto počká kým zaleziem do dvora a ani sa vyhnúť nemusí, ale stáva sa nám tu aj také, a dosť často, že nejaký tvrdohlavec proste stojí a čaká kým vycúvame celú ulicu. Písala som už podnet na mesto aby sa riešila dopravná situácia, ale zaujímalo by ma, ako to majú iní.
Tak stoj aj ty, veď jemu to docvakne 😁😁😁. Niektorí majú taký trošken dlhší káblik 😁.
A preco cuvas? Ved stoj tiez, na zaklade coho ma prednost on?
Ale asi nie celkom rozumiem - problem je ten ze neprejdu dve auto vedla seba? Taka ulica moze existovat?
Alebo ty si potrebujes nadbehnut do protismeru aby si vedela vytocit ked odbocujes do dvora?
@vevesh nemám prekazku ale tiež nemám nervy na to stáť tam tak dlho kým sa debil vyhne keďže má kam. A niektorí sú takí že proste stoja a nepohnú sa, ja dávam smerovku a otvorím okno že len pár metrov za ním odbočím domov a stoja aj tak. už som videla ako sa tu tak naťahovali asi polhodinu dvaja. Ja buď vycúvam alebo prejdem po chodníku čo tiež nie je ktovieco lebo tak prejdem úplne tesne aby sme si neškrtli o seba autá alebo svoje o murovane ploty susedov. a pravdupovediac keby som mala nejaký starý obúchaný šrot tak mu to auto rada škrtnem a môže si volať políciu na škodovú udalosť keď povinnosť dať prednosť má ten u koho je to možné a menej nebezpečné a to je práve ten čo mi ide oproti. Ale je tu neskutočné množstvo neznalých a drzych ľudí čo si asi myslia že keď si postavili nové domy tak môžu všetko.
Fiha cize fakt neprejdete vedla seba? To ma len zaujima ze ako mohli povolit taku vystavbu a preco potom ulica nie je jednosmerna ak naozaj neprejdu dve auta vedla seba.
@nafka0483 naozaj neprejdú, v minulosti keď sa tie domy v 80tych rokoch stavali sa nepočítalo s tým že o 40 rokov tam urobia veľkú zástavbu a bude to problém
@mikadooo no ver tomu že im nedocvakne, už som videla suseda ako stál a hádal sa so ženskou asi polhodinu a ona vykrikovala že zavolá políciu namiesto toho aby sa vyhla. A väčšinou chodíme s malým dieťaťom takže fakt nemám čas vysedávať v aute
@nafka0483 nechápem ani ja. Ešte ma značku že je slepá, ale už to neplatí, lebo na konci k nej pristavili ďalšiu a chodia tadiaľ do novej výstavby, ktorá si s tým hlavu nelámala, že čo "povodní" obyvatelia
Ak ani jeden z vas nema prekazku a napriek tomu neprejdete vedla seba, tak je to o "dohode". Nechapem na zaklade coho prespokladas, ze ty mas automaticky prednost. Nam sa tak vchadza do prace, ze cesta je len pre jedno auto. Je zauzivane, ze prednost ma ten, co vychadza von a cuva ten, co prichadza.
Ako ak by som sla s muzom, ja by som dieta a seba vzala domov a muza nechala v aute, dokym by sa dotycny neuhol alebo rovno volala policiu a nech si ten vyjazd blbec zaplati, ked neovlada pravidla cestnej premavky....akoze toto sa mi fakt nestava. Normalne sa kazdy uhne, kto nema prekazku v ceste (alebo dohodou, niekedy aj pustia oprotiiduci normalne...)
@nelca84 mám prednosť lebo oni majú vpravo trávnik a možnosť sa vyhnúť. Mnohé ulice majú zákaz prejazdu aj keď majú 2 pruhy aby veľkou premávkou nerušili obyvateľov ulice. Tu je ulica vyslovene neprejazdná dvomi autami a prednosť nie je vyriešená nijako.
Aha, tak potom dotez na mesto, spravcu komunikacie, policiu - upravit znacenie na aktualne, ked uz nie je ulica slepa, pridat znacku kto ma prednost (dve sipky cierna, cervena a presne vies z ktoreho smeru je prednost a kto bude cuvat) pripadne zjednosmernit.
Rovnako len preto, ze si tam mala dom skor, to neznamena, ze tam mas ultimativne pravo na pouzivanie cesty...vyhybanie v takychto miestach je o dohode, a ano ten co vychadza, by mal mat prednost, ak su prekazky na oboch stranach... aj ked ta to stve, musis dufat, ze ked dostavaju, bude aj nova prijazdova cesta k tomu z druhej strany...
@nafka0483 podnet som už dala, len ma zaujímalo ako to majú iní
@anjelicek26 tie domy sú tam už aspoň 7 rokov, cesta nič. A kto vychádza? Ja z ulice na jednom konci alebo on z ulice na druhom konci? Obaja v podstate vchádzame na tú ulicu len z opačných koncov.
Skus sa spytat poziarnikov, ci je to vlastne takto v poriadku...lebo ak tam parkuje auto, tak neprejdu... co robia smetiari?
@anjelicek26 neparkuju, každý je vo dvore prípadne na chodníku keď majú návštevy ktoré nemajú kde parkovať vo dvore, s tým že nedodržiavajú 1.5 m pre chodcov.
@nelca84 nie ja jazdím bez.vodicaku 🤦🏻♀️ ešte raz sa teda pýtam kto vchádza? Tá ulica nie je slepá, vchádza sa z oboch strán
A ked bola slepa, tak ktora strana mala prednost? Asi ta, ktora z tej slepej vychadzala.
Chvalabohu, že žijem vo vyspelej spoločnosti, kde sú ľudia takí slušní, že ak sa dvaja stretneme na úzkom úseku tak si mávame navzájom a obidvaja chceme dať prednosť …
Ešteže nemáte na Slovensku štvorstopky, lebo by ste sa na nich pozabíjali…
A ked mas vodicak, tak nechapem ako mozes napisat "mam prednost, lebo oni maju vpravo travnik" 🤷♀️ to kde sa take pise?
@nelca84 iste ale už slepá dávno nie je
@nelca84 majú možnosť sa vyhnúť na ten trávnik. Má dať prednosť ten kto má možnosť sa vyhnúť. Ja tu možnosť nemám, po chodníku chodia ľudia
u nas zvycajne cuvame prvy ten, kto ma blizsie cuvnut a vyhnut sa a vlastne my cuvame casto sucastne aby sme dali prednost tomu druhemu 😂
Tiez si myslim, ze sa ma uhnut na travnik vo vasom pripade
U nas je tiez taka ulica, ze stoja auta na ceste po oboch stranach a treba sa vyhybat, lebo neprejdu auta v oboch smeroch. Byvam tu uz 20 rokov ale vzdy sa kazdy dohodol aj bez pravidiel. Kto ma pred sebou stojace auto, zalezie za stojace auto a pusti toho v protismere. Nic zlozite a nikto z toho nerobi dramu.
My mame taku ulicu, nastastie slepu a par domov, ze ked vynimocne sa stretnu 2 auta, tak jasne, ze obidem trochu po trave...dalej je potok,... lebo na druhej strane su domy, takze tam tazko, hoci kazdy ide najviac na okraj.
A taki smetiari su fakt sranda...bud sa na konci, skoro v poli otocia, ale castejsie nacuvaju do ulice a potom zbieraju od konca ulice smeti.
V meste je uzka ulica osetrena znackou kto ma prednost...to by vam tam mali dat.
@0silvia0 tu sme sa tiež dohodli bez problémov lebo však sme susedia, každý rád pustil, bolo nás tam pár. Ale odkedy sú tam tie nové domy tak je to problém. Veľká premavka a kopa blbcov.
Logicky na to ides dobre. Tiez by som to obdobne riesila. Ale nedivim sa, ze vznikaju problematicke situacie ked ti tu jedna pise, ze po trave sa nejazdi…v krizovych situaciach treba krizove a improvizacne riesenia. Cize inak! ked bude na tejto ulici na vozovke rozsypane sklo tak tam zastane pred nim a bude nanho cucat alebo vycuva? No nie, obides ho po tej trave stredom auta aby si netrafila pneu. (To pre tu mudrlantku, nie teba autorka). Ked by som bola kusok od branicky veruze by som ja necuvala. Radsej by som vystupila a sla poprosit, vysvetlit situaciu druhemu vodicovi. Ze nas to oboch bude stat menej usilia a casu ked mi on cuvne meter a ja to zapikujem a on moze prejst. Raz sa to hadam roznesie v novej casti..aj ked 7 rokov, no to fakt pripady musia byt.
Inak ešte dodám že raz sa mi stalo aj opacne, že som vychádzala von z ulice teda smerom z domu preč a už som bola tesne pri križovatke keď mi oproti vbehlo auto, malo cúvnuť tak 2 metre aby som vyšla z tej našej úzkej ulice a vytrubil ma a nervozne prebehol cez chodník. A tam som sa už veru vyhnúť na trávu nemohla lebo je tam značka "vedľajšej" cesty. Samozrejme ja keď idem domov a vidím že odtiaľ vychádza auto tak počkám, dokonca niekedy aj 2-3x vojdem do ulice a ide ďalšie a ďalšie auto a musím čakať kým všetky vyjdu. ale to som na začiatku a v pohode ich pustím. Ale keď sa stretneme niekde v strede tak už je to o dohode a veľa ľudí sa proste dohodnúť nevie aj keď mám smerovku do dvora, rýchlo zaleziem a nože pokračovať, ale nieee, on bude stáť
@basulaak ja som tomuto konkrétnemu aj povedala že tu pár metrov odbočím domov stačí trochu cúvnuť, on fajčil a pozeral pred seba a spolujazdec mi rukou ukazoval aby som cuvala naspäť 🤦🏻♀️
Moj muz ma take hlupe pravidlo, prednost ma ten, kto ma vacsie auto…. mozno je takychto divnych nazorov viac.
A ty mas prekazku v ceste, ze cuvas celu ulicu? My sice byvame v nemecku, ale tiez v uzkej ulici a takisto mame vjazd ako vy a este sa nam nestalo,ze by som cuvala z ulice ci by mi niekto nedal prednost a tvrdohlavo stal, lebo on chce prejst prvy....😮😮😮😮