Predávajúca mi neposlala tovar

luuvr
5. aug 2023

Dobrý den , prosím vas moja prvá zla skúsenosť 🤦‍♀️ ide o videopestunku. Predavajuca mi neodpovedá a ked som sa teraz divala je inzerát pozastavený a napísané že jej bola pozastavená možnosť predávať. Ako mám postupovať? Peniaze som jej samozrejme poslala ...

30majka71
5. aug 2023

@luuvr ak sa dá zrušiť platbu

30majka71
5. aug 2023

Buď v internetbankingu alebo by som volala do banky o storno

vanilkovazmrzka
5. aug 2023

@30majka71 to sa neda

luuvr
autor
5. aug 2023

Uz mi strhli peniaze a je uz isto prišli na účet 🙈🥲 to sa už asi nedá s bankou nič riešiť.

lilope
5. aug 2023

@luuvr už sa nedá postupovať nijako. Poučenie do budúcna, neposielať peniaze vopred používateľovi bez histórie, bez hodnotení. Ak, tak stanoviť si max sumu na posielanie peňazí vopred s tým, že keby ma oklamali, nebude mi ich tak ľúto, ja posielam vopred max 12€ aj to iba overeným predávajúcim.

maranco
5. aug 2023

@luuvr pozbieraj si všetky dôkazy, vytlač komunikáciu, potvrdenie o platbe a choď na políciu podať oznámenie priestupok proti majetku.
Polícia ju potom navštívi a je dosť možné že ti vráti peniaze.

rol76
5. aug 2023

Moj prípad asi s týmto moc nesúvisý,ale len raz som objednl tak tovar v hodnote 150 eú,(Elektrická vrtačka)že najprv som im musel zaplatiť vopred na ich účet peniaze.(vypísal som šek,a poslal peniaze)Potom nič.napísať som im už nevedel,a potom sestra mi zisťila,že peniaze som poslal do Lotišska,čo je nemožné vystopovať,pritom sa reklamovaly ako Slovenská firma so sídlom niekde v zapadnutej dedinke,kde stojí polorozpadnutý barák.Už nikdy viac dopredu za nič neplaťím.Radšej to kúpím v obchode,rozdiely cenovo sú zanedbaťeľné.A číslo karty ťiež nikdy nezadám.Bud dobierka,do ruky kuriérovy,alebo nič.😔
A bude to čoraz horšie,podvody a podvody.ved žijeme na Slovensku...

lilope
5. aug 2023

@maranco kiežby to bolo tak ako píšeš a banky by s políciou takto spolupracovali, potom by takéto podvody neboli v tak hojnom počte.

tanyag
5. aug 2023

Na FB sú skupiny o podvodníkoch, skús tam hodiť IBAN, na ktorý si posielala peniaze, možno je to nejaká známa podvodníčka. S videopestunkou podvádzali viaceré. Mená nebudem uvádzať ale na FB ti možno podľa IBANU nájde.

maranco
5. aug 2023

@rol76 * a potom sestra mi zisťila,že peniaze som poslal do Lotišska *
Do ktorej krajiny posielaš peniaze zistíš už keď vypisuješ šek, v čísle účtu prvé 2 písmená je kód krajiny.
LV Lotyšsko, ale často sa používa LT Litva tam sídli banka Revolut, používajú ju aj Slováci.

@lilope mne tak polícia pomohla s menšou sumou, prvý policajt hundral a nechcel riešiť, potom tam prišiel iný a ten už mal osobnú skúsenosť s podvodom cez bazoš tak sa toho ujal.

lilope
5. aug 2023

@maranco cez bazoš udal predávajúci svoje číslo alebo email? Potom ho mohol vypátrať, avšak ak má poškodený k dispozícii len IBAN, tak banka polícii neposkytne údaje o klientovi len tak, čo je podľa mňa chyba. Ak to žiada polícia či už pre potreby trestného konania alebo aj priestupku, mali by osobné údaje vydať, však si to nežiada len tak hocikto. Ale ako bez hociakého iného údaja má policajt vypátrať konkrétnu osobu?

Modrý koník
5. aug 2023

@luuvr Ahoj, prosím, kontaktuj nás prostredníctvom tohto linku: https://www.modrykonik.sk/faq/zaplatila-som-tovar-predajca-prestal-komunikovat/

maranco
5. aug 2023

@lilope poslal to na dobierku a dal si ju vyplatiť na adresu
banka vyzradí "bankové tajomstvo" bez súhlasu klienta týmto
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

luuvr
autor
5. aug 2023

@tanyag a kde na fb je taka stránka?

tanyag
5. aug 2023

@luuvr táto skupina je za mňa najlepšia, adminka dôkladne pracuje na tom, aby každého podvodníka zverejnila aj s dôkazmi atď.

https://www.facebook.com/groups/nepreberaci.pod...

Ale je ich viac, stačí do kupy zadať slovíčko Podvodníci a vyskočí ti viacero skupín

luuvr
autor
5. aug 2023

@lilope ona tam mala viacero inzerátov sa mi.zda aj nejaké hodnotenie ale teraz to všetko zmyzlo

lilope
5. aug 2023

@maranco no tak to je jasné, že sa prišlo na páchateľa keď poznali meno. A kde tam máš v zákone uvedené, že banka podá osobné údaje PZ pri jednaní o priestupku? Je tam len pre OČTK pri TČ.

lilope
5. aug 2023

@luuvr na fotke čo si pridala má 0 hodnotení. Veď to je už aj tak jedno, už ti to nepomôže.

rol76
5. aug 2023

@maranco Bazoš je jeden veľký podvod...

lilope
5. aug 2023

@rol76 z akého dôvodu? Ja som tam kopec vecí predala a zopár aj kúpila, zatiaľ bez problémov klop, klop. Podvodníci sú všade či už na bazoši, tu, alebo aj na fb v špecifických skupinách, za to portály nemôžu, môžu za to ľudia a neschopnosť našich zákonov ich potrestať.

karolinakr
6. aug 2023

@maranco prvy policajt hundral..do policie sa tolko milionov leje a podvodnikom tu kvitne raj

sense
6. aug 2023

Môžeš ju aj tu označiť nech sa vyjadri

rol76
6. aug 2023

@lilope Lebo nebol som len ja tam podvedení,ale poznám pár ľudí,ktorý dopadli podobne.Inak je pravdou,že treba najprv preveriť,od koho kupuješ,len niekedy sa to nedá,vlastňe väčšinou.A minule som tam náhodou natrafil-že predávám lieky!A nie hocijaké,ale psychofarmaká,lieky na ukludňenie,vlastňe lieky čo sú na recepty.A to kompetentný len tak nechajú,že niekto tam predáva lieky?Ved to môže aj dieťa kúpiť,a môže sa mu stat hocičo.Potom už nech tam predávajú aj drogy...

zuzkaburik
6. aug 2023

@luuvr ahoj, mám čerstvú skúsenosť tiež s touto predávajúcou. Tiež som chcela pestúnku. Niekoľko dní nereagovala a potom mi zrazu piplo 48eur naspäť na účet s poznámkou že kvôli chorobe vracia. Bolo mi to samozrejme hneď jasné o čo ide ale neriešila som viac keďže € vrátila. Je mi to ľúto....

luuvr
autor
6. aug 2023

@zuzkaburik fuha tak to ste mala šťastie. No teda uvidim ešte možno jej naozaj niečo je 🤷🏽‍♀️

maranco
6. aug 2023

Tak nahlas rozmýšľam existuje stránka kde by bolo "hodnotenie" bankových účtov? Poznáte takú stránku?

Niečo podobné ako je na telefónne čísla
https://www.neznamecislo.sk/cislo/442030316625
https://www.vyhladavaniecisla.sk/cislo/0940216229

Kde by som zadal číslo účtu a vypíše mi skúsenosti komentáre od ostatných?
Ak dám do Google hľadať "SK06 0200 0000 0047 6912 0851" alebo SK0602000000004769120851 nenájde nič.

FB skupina https://www.facebook.com/groups/nepreberaci.pod... je uzavretá.
Nie každý má FB, aj keby som si vytvoril tak ma ako čerstvého nepustia, a ak mám vytvorený a nemám veľkú aktivitu verejne tiež ma nepustia.

Drobné opatrenie proti podvodom sa chystá povinne pre banky v EÚ, pred poslaním platby budeme vedieť skutočné meno majiteľa účtu, ale zatiaľ sa to snažia odkladať.

* Nariadenie však prinesie niektoré novinky aj pre banky, ktoré už okamžité platby poskytujú. Napríklad budú musieť kontrolovať IBAN, aby okamžité platby nechodili na nesprávne alebo podvodnícke účty. Aj to je podľa rezortu dôvod na odklad. *
https://euractiv.sk/section/bankovnictvo/news/s...

Bude to fungovať takto:
Otvorím formulár na prevod, napíšem číslo účtu a meno majiteľa účtu a banka mi zobrazí:
„zhoda“, čo znamená, že nebol zistený žiadny nesúlad medzi identifikátorom platobného účtu a menom príjemcu

„vysoká zhoda“, čo znamená, že meno príjemcu sa takmer zhoduje so zadaným identifikátorom platobného účtu. V takýchto prípadoch banka zobrazí meno príjemcu platby priradené k poskytnutému identifikátoru platobného účtu.
(Napríklad som nedal diakritiku, vynechal titul alebo urobil malý preklep v mene)

„žiadna zhoda“, čo znamená, že názov a identifikátor platobného účtu sa nezhodujú. Ak sa identifikátor platobného účtu týka platobného účtu fyzickej osoby, poskytovateľ platobných služieb nezverejní meno príjemcu priradeného k platobnému účtu;
Ak to bude účet firmy/organizácie, banka zobrazí meno majiteľa.

„nie je k dispozícii“, čo znamená, že platobný účet neexistuje alebo ho nebolo možné overiť.

Poskytovateľ platobných služieb túto službu poskytne okamžite potom, ako mu platiteľ poskytol identifikátor platobného účtu a meno príjemcu, a pred tým, ako sa platiteľovi ponúkne možnosť autorizácie okamžitej úhrady.

Takže ak v inzeráte predáva osoba XY ale číslo účtu jej nepatrí, tak viem že je to niečo podozrivé (kto má telefón, internet, dokáže dať inzerát, ale nemá bankový účet a chce poslať peniaze na bankový účet?). A podľa mena majiteľa účtu si skôr vyhľadám či ju niekto niekde nespomína.

lilope
6. aug 2023

@rol76 s liekmi máš pravdu, ale za podovodníkov portál nemôže, tiež si ich nevie overiť ako ani kupujúci. Treba byť opatrný.

lilope
6. aug 2023

@maranco dobrý nápad aj jeden, aj druhý. Už to treba riešiť, lebo tie svine sú už všade, na každej stránke FB kde sa niečo inzeruje. Čo som si všimla, tak len podvedení užívatelia si tam vymieňajú upozornenia na podvodné FB účty a IBANy. Naposledy jednu mamičku v skupine okradla podvodníčka o vyše 50€ a podľa komunikácie vyzerala skutočne seriózne. Úplný hnus, treba im už klepnúť po prstoch a okamžite odtajniť mená majiteľov účtu, nerozumiem prečo sa z toho robí taká tajnosť keď človek je už monitorovaný na každom kroki, len to napomáha podvodníkom.