Predaj tovaru a požiadavka kupujúceho

nickpick
30. nov 2020

Dobry vecer, chcela by som sa s vami poradit, prvykrat predavam cez bazar (nie cez MK) konkretne pouzity spotrebic za priblizne polovicu povodnej ceny, kupujuci si vyziadal doklad (fakturu) kvoli zaruke, spotrebic bol kupovany tento rok, je skoro ako novy takze urcite je v zaruke, je poziadavka kupujuceho v poriadku? Ide o to, ze na fakture su citlive udaje, moje meno, telefon, coslo uctu a nemienim ich zdielat s kompletne cudzim clovekom, takisto mi to trosku pride ako spekulacia, kupim za polovicnu cenu a potom budem reklamovat a pozadovat vratenie celej sumy, co si o tom myslite, dakujem za nazory...

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kitycat
30. nov 2020

Ty si predavajuca..
Aj ty si mozes urcovat pravidla a teda odmietnut dolozit doklad o zaplateni. Ak tento kupca chce fakturuo kupe pre pripadne reklamacie ma pravo to pozadovat tak isto mozes aj ty odmietnut a cakat na ineho kupcu. Predpokladam ze meno a telefon asi pozna ak spolu komunikujete mailom... Cislo uctu mu je dobre iba ak by ti chcel poslat peniaze... Mozes sa s. Im dohodnut ze tie udaje zaciernis... Neviem aka spekulacia... Kupujuci nema v hlave nasrane a moze si kupit tovar co ty uz nechces... Cenu s ôk si predsa utcila sama tu polovicnu

deedol
30. nov 2020

hm, este som takto nekupovala, ale viackrat som predavala nieco, co bolo este v zaruke (vacsinou detske topanky, maly z nich vzdy po par mesiacoch vyrastie). a samozrejme, ze ked boli topanky este v zaruke, tak som pribalila aj FA. (neviem o tom, ze by tam bolo cislo uctu, ale to predsa davam aj pri platbe vopred. meno a telefon tiez davam casto, ked chcu ludia poslat doporucene, pripadne kvoli osobnemu odberu). cize ja osobne s tym problem nemam. ale keby som bola kupujuca a ty tvrdis, ze mas spotrebic v zaruke, ale nechces dat FA, tak si asi myslim, ze uz v zaruke nie je. a teda by som ho od teba nekupila.

0silvia0
30. nov 2020

@nickpick to už je jeho vec, či bude neskôr špekulovať a požadovať vrátenie celej sumy. To ty neovplyvníš. On ide do rizika, kupuje používaný spotrebič, tak chce aspoň akú takú istotu. Ak mu faktúru nechceš dať, tak čakaj na iného kupcu.

panelacikova
30. nov 2020

@nickpick tiež si myslím, že poskytnutím FA nič nestratíš, ja som už tiež veľakrát takto predala veci po roku (2-ročná záruka), a tiež za polovicu a vo fantastickom stave. aj s faktúrou. veď na nej nemáš ani rodné číslo ani číslo OP... a navyše, kto by chcel tieto údaje zneužiť, ver mi, našiel by si iný spôsob, ako ich získať 🙂

ciernysokol
30. nov 2020

@nickpick neviem, ci je to urcite tak, ale predajca z eshopu vysvetloval, ze takato reklamacia je neplatna, kedze kupno-predajny vztah vznikol medzi povodnym majitelom a firmou, na noveho majitela sa nevztahuje. Z toho vyplyva, ze novy majitel pravo na reklamaciu nema, v pripade poruchy mu ostava len kontaktovat povodneho majitela, ktory reklamaciu vyriesi. Je dobre si to overit, ci je to naozaj tak.

blunka
30. nov 2020

Ty nechceš aby videl tvoje osobne udaje ako pises MENO, TELEFON ???
Vsak ty mu nieco ides predat. To budes predavat ako anonym ?
Ty by si si nieco kupila od anonyma ??? 😂

qetka
30. nov 2020

tak mozes ho aj ty reklamovat a ziadat plnu sumu...
Za mna je to ok, asi to nie je za 5 Eur, takze sa mu nedivim, ze chce fakturu, ak je tu taka moznost.

sissy27
30. nov 2020

@nickpick aké citlivé údaje máš na faktúre? Máš tam len meno, priezvisko, adresu, tel.číslo, email. Email a tel.č. uvádzaš kdekoľvek, tvoje meno a priezvisko - nuž stačí mi prísť k akémukoľvek paneláku či rodinnému domu a hneď na zvončeku či schránke mám mená, priezviská a adresu. Citlivé údaje sú rodné číslo, zdravotná dokumentácia, číslo platobnej karty, číslo občianskeho... nič z toho sa na faktúre neuvádza.
Ak predávaš spotrebič, ktorý je v záruke, tak je to s najväčšou pravdepodobnosťou jeden z dôvodov, prečo to dotyčný kupuje a v prípade závady má nárok si uplatniť na svojom majetku reklamáciu.
Buď zníž cenu a predaj spotrebič bez dokladu a záruky, alebo teda poskytni kupujúcemu to, čo si ponúkala v inzeráte (spotrebič V ZÁRUKE).

jankalukasova
30. nov 2020

@nickpick predpokladam, ze meno, telefon, adresu vie, kedze mu predavas spotrebic. Cislo uctu? A co s nim zmoze bez obcianskeho a pristupovych hesiel. Ja som uz riesila osobny odber a peniazky sli prevodom lebo som mala len velku hotovost a predavajuca nemala vydat. 🤷‍♀️
Nerozumiem problemu. A, ze bude chciet spotrebic reklamovat? No a? Ved asi preto ho kupuje, ked je este v zaruke. Aby ked tak mohol vyuzit zaruku, nie? To Ti vadi? 🤦‍♀️
A teda este dodam, ze mne pride cudne taketo zmyslanie. Ak chcem nieco predat, tak si poviem kolko za danu vec chcem a uz je mi uplne jedno ci sa to niekto dalej pokusa predat drahsie, za rohom to hodi do kosa alebo cokolvek ine. Proste ja som dostala, co som pozadovala a pustam to z hlavy. Takze ak je kupujuci ochotny zaplatit, daj mu spotrebic, doklad o kupe a stlac "delete".

sissy27
30. nov 2020

@ciernysokol otec kúpil tablet, na fa bolo jeho meno, ja som ho bola reklamovať - úplne bez problémov (priezviská aj adresy máme odlišné).

qetka
30. nov 2020

@sissy27 ja si myslim, ze to nikto neriesi. Mozno by mohol robit problemy, ale nezazila som. Tiez ma poslal kamos reklamovat nieco, kedze bol z ineho mesta a nikto sa nepytal na moje meno, ani nic...

deedol
30. nov 2020

@sissy27 tiez mam tuto skusenost, ich zaujima doklad o kupe - neriesia, kto to kupoval a ci ste alebo nie ste v nejakom vztahu...

nickpick
autor
30. nov 2020

@sissy27 je tam meno, mail, tel. cislo a cislo uctu, minimalne telefon a cislo uctu je pre mna citlivy udaj, telefon som kupujucemu neposkytla, komunikujeme cez socialnu siet a stretneme sa pri vymene spotrebica a penazi osobne....

qetka
30. nov 2020

@nickpick pre mna to nie je citlivy udaj, ked si to kupovala, tak eshopu si to predsa dala tiez 🙂 S tym vela nezneuziju, ale v podstate ta ten clovek moze otravovat, ked mu nieco nepojde. To je tak vsetko, co s tymi tvojimi udajmi moze. Otazka je, ze ci predavas ako spotrebic v zaruke, lebo bez zarucaku vlastne v zaruke nie je.
U nas v skupine na fb minule kocka predavala parny cistic, uplne novy, ale bez zaruky, kedze ho vyhrala. A mala teda problem, kazdy pytal blocik, cize isla s cenou dost dolu a neviem, ci ho vobec predala.

nickpick
autor
30. nov 2020

@jankalukasova nemam s takymto predajom skusenosti, preto som opatrna a preto aj moj prispevok, som mozno az prilis podozrievava, v dnesnej dobe ked sa zneuzivaji identity s ludom vcelku sibe mi moja opatrnost pride opodstatnena, nejedna sa o vobec vysoku polozku preto ma zarazila ta ziadost o fakturu, kazdopadne suhlasim s tym, ze mne moze byt jedno co sa bude diat ked dostanem za spotrebic zaplatene....

ciernysokol
30. nov 2020

@sissy27 jasne, ja si tiez myslim, ze to tak normalne funguje, len som bola prekvapena, ked to predajca takto vysvetlil. Mozno keby sa chceli hadat, no neviem

deedol
30. nov 2020

@nickpick si si ista, ze je tam tvoje cislo uctu? pozeram teraz random nejake FA v maili a nikde nie je moje cislo uctu, vzdy len cislo uctu daneho obchodu...

nickpick
autor
30. nov 2020

@deedol ano som si ista, ze je to moje cislo uctu, ak si nieco kupovala v alze pozri si ich faktury, je tam aj moje c.u. aj c.u. Alzy...

babovka2321
30. nov 2020

@nickpick a v com je cislo uctu citlivy udaj? To nie je cislo karty, s ktorym vies platit, ked ma neikto cislo uctu, maximalne ti vie poslat peniaze, nechapem, z coho mas strach. Ved bezne ked nieco od niekoho kupujem, tak platim vopred a predavajuci mi posiela svoje cislo uctu, aby som mu poslala peniaze. Kde vidis nebezpecenstvo?

deedol
30. nov 2020

@nickpick asi to zavisi od sposobu platby, ja som v alze naposledy platila kartou (za mobilnu klimu, ktoru chcem mimochodom tiez po roku predat este v zaruke, ale nikto ju nechce :D) a moje cislo uctu tam nie je. mozno ak si platila prevodom, neviem. v kazdom pripade to nie je citlivy udaj, vela ludi ma iban zverejneny aj v podmienkach bazara, takze ho moze vidiet fakt ktokolvek. (cim nechcem povedat, ze je to super, skor len, ze sa to neda zneuzit.)

nely1704
30. nov 2020

Rozhodni sa tak, aby si bola spokojná... predávaš = určuješ pravidlá....

babovka2321
30. nov 2020

Ja si napriklad zarucne listy ani sama svoje vlastne neodkladam, jedine, co som v zivote reklamovala boli topanky, cize ja by som ani pri kupe od predavajuceho zarucny list nepytala (a ak mi ho niekto aj poslal, putoval do kosa/skartovacky). ALE! Kebyze je predavany tovar v zaruke a ja by som ten zarucny list chcela a ty ako predavajuca mi ho nechces dat, ja by som skor oznacila za spekulanta teba a prislo by mi to podozrive a radsej by som hladala inde 🙂 nie naopak.

sissy27
30. nov 2020

@nickpick prepáč, ale sociálne siete sú pre teba ok ale číslo účtu nie? Max ti tam môže poslať peniaze, to je všetko. Inštitúcie, eshopy, firmy ho majú bežne zverejnené a že tam ležia trošku iné sumy ako na tvojom. A to firmy ešte aj zverejňujú svoje zisky.
Ak nechceš poskytnúť doklad, je to úplne v poriadku, v tom prípade ale spotrebič neponúkaj ako “v záruke”, také jednoduché to je.

nickpick
autor
30. nov 2020

@babovka2321 takto, mna by tiez nikdy nenapadlo pytat si zarucny list, jedine v pripade ak by sa jednalo o pomerne drahy tovar, co nie je tento pripad, takisto si faktury a zarucne listy odkladam len velmi vynimocne (opat len velmi vysoke polozky), fakturu k danemu spotrebicu mam kedze som ho kupovala v Alze a poslali mi ju mailom, po precitani nazorov k mojmu prispevku som vyciernila cislo uctu a dohodla sa so zaujemcom ze mu ju poskytnem...

nickpick
autor
30. nov 2020

@sissy27 cez socialnu siet pozna dotycna osoba max moje priezvisko a thats it, takze ano je to pre mna v pohode...

joannita
30. nov 2020

@nickpick bezne davam faktury a blocky kupujucim, ked su veci este v zaruke. Ak nechces dat tak nedavaj, ale nepredas to tak jednoducho. Ved toto tych ludi laka, ze je to v zaruke a v pripade ze sa to pokazi, maju istotu ze zreklamuju. Ved on ide do rizika, ze sa to pokazi, nepozna ta a nevie v ako stave vec naozaj je. Zamysli sa.

sissy27
30. nov 2020

@nickpick cez sociálne siete sa dá o tebe zistiť oveľa viac, ako si myslíš 🙂 netreba byť naivná 😉

nickpick
autor
30. nov 2020

@sissy27 nie som naivna a preto mam
nastaveny ucet tak aby si o mne neznami ludia nemali co zistit....

nickpick
autor
30. nov 2020

@joannita kedze som sa zamyslela tak som poziadala o rady a skusenosti tunajsiu komunitu...