Ahojte, možno sa budem pýtať blbo a na základné veci ale:
Zvazujeme predat dom, v ktorom žije mama. Už tam nechce byť, dom je pre ňu priveľa. Ide o dom v pôvodnom stave. Pozerala som, že jednoizbaky idú v danom meste len za trosku nižšie ceny ako môžeme reálne dostať za tento dom. Navyše domov je v ponuke dosť, bytov máličko. Predpokladam teda, že to potrvá, kým sa dom predá a naopak nájsť byt v primeranom stave a cene nebude ľahké. Peniaze z domu potrebujeme pouzit na kupu bytu, hypo na kupu vopred momentalne asi nedostaneme. Máte s tým skúsenosti? Ja som sa sťahovala len od rodičov do podnájmu a z podnájmu potom do svojej nehnuteľnosti, všetko hladké, proste som vypovedala najomnu zmluvu... Ale aká je logistika v takychto pripadoch? Dohodneme dátum odovzdania nehnuteľnosti na neskôr? Dá sa dohodnúť aj na niekoľkých mesiacoch? Ideál by pravdaže bol riešiť predaj a kúpu súčasne ale tá situacia je taka nič moc v tej ponuke. Mám toho plnu hlavu, mama do mna hučí a plače mi do telefónu, že tam nebude a nebude. Ocením skusenosti a postrehy k téme, dakujem.
Vždy je možná nejaká dohoda. Ja som kupovala byt, ale čakala som pol roka, kým si predávajúci nájdu iný. Bolo to aj v kúpnej zmluve a úplne v pohode to bolo.
ešte doplním: ten byt už bol môj na LV, oni dostali zaplatené za neho, takže mali na nový byt, ale platili si ešte náklady spojené s bytom, nájom, energie.
v prvom rade by som dala dom na internety, či by bol oň záujem . ak by som videla že záujemcovia sú , až potom by som sa obhliadala po byte. Nemôže byť na čas u vás? pokiaľ sa dom predá/kúpi byt ?
@h2
@la_dolce_vita to rada počujem, minimálne trojmesačná lehota by bola dobrá a ak sa aj pol roka prípadne dá, tak to by sme už určite poriesili. Inak presne, že plno ľudí to rieši a pripadám si tak mimo, že ma to tak znepokojuje.
@puertorico aj nad tým som uvažovala, že ako preklenovacie obdobie v úplne najhoršom prípade. Ale už keď má byť u nás jednu noc, tak sa stazuje, že nemá svoje pohodlie, keďže spi v obývačke. Starsi clovek, aj ju chapem.
kolko ma mama rokov?
@luxus10 72
Keď sme si pre časom zavolali realiťáčku, aby sme sa aspoň odhadom dozvedeli, koľko by sme za náš dom dostali, zároveň sme preberali tento problém. Navyše, my by sme sa museli sťahovať cez pol Slovenska. A ona vravela, že je to normálne, že by súbežne s predajom hľadali aj vhodnú nehnuteľnosť pre nás. Že sa to dá skoordinovať. Aj keď sme v minulosti kupovali tento dom, mali sme 2 mesiace čas na základné zobytnenie, kupujúci bytu si podržal časť financií (uložené v realitke) a tú sme dostali v deň odsťahovania.
každý realiťák bude rád, že predá a zarobí 2x, okrem domu aj vám rád pozháňa bytík. A všímam si aj na inzerátoch, že byt bude k dispozícii až vtedy a vtedy... ľudia čo stavajú dom to majú často takto poriešené.
Ďakujem, upokojili ste ma.
my sme mali v zmluve 3 mesiace na to, aby sme sa odsťahovali. ale my sme si najskôr našli nehnuteľnosť, ktorú chceme a potom predávali. Lebo rýchlejšie sa niekedy predáva ako nájde to, čo vyhovuje.
Ak máš peknú slnečnú foto domu , už ju hod na bazos.... a ponúknite aj výmenu bytu za dom.. BEzne sa niečo kúpi, prepise a máš tam akoby nájomníkov, pôvodných majiteľov, ktorým niekto dokonca dá aj riadne mesačne nájomné.
Vsetko je vec dohody. Ak budete mat viacej zaujemcov, vyberiete toho, kto tam umozni mame byt najdlhsie. Ak budete radi aspon za 1 zaujemcu, tak skor on si bude urcovat, dokedy treba dom vypratat. Ked som kupovala byt, tak povodni majitelia tam zostali byvat 9-10 mesiacov. My sme sa super nasli. Oni potrebovali cas na dokoncenie domu a ja som aj tak na rok chcela zo zaciatku byt prenajat. Takze sme boli obidve strany max spokojne. Je bezne, ze sa ludia pri kupe/predaji musia skoordinovat.
Môžete dať inzerát aj formou výmeny+ doplatok
@oonnaganamakusai a za zburanie novi daju este dalsich 40 tis....
Myslím, že toto rieši kopa ľudí, je bežné použiť financie z predaja jednej nehnuteľnosti na kúpu druhej. Tiež som to tak riešila, dali sme do zmluvy 3 mesačnú lehotu od podpisu rezervačnej zmluvy po podpis kúpno-predajnej. Ak sa obávaš, že nestihnete dovtedy predať, skús sa dohodnúť na dlhšej lehote. Prípadne, ak mama už nijako nechce v tom dome zostať, nech ide do prenájmu, jej dom sa predá a potom za peniaze z predaja kúpite byt, nebude vás už nič tlačiť.