Predaj auta a následné komplikácie

12. nov 2024

Pred vyše mesiacom som predal jazdené auto, nevyužité, len doma stalo. V dobrom stave akurát jednu vec bolo treba opraviť na to bol nový majiteľ upozornený. Prebehol prepis. Teraz sa niečo pokazilo a majiteľ žiada polovicu za súčiastku odomna. Ma na to právo? Pripadne môže chcieť auto vrátiť? Podotýkam auto nebolo nové, viac ako 10rocne. Ďakujem za rady

crazy_cat_lady
12. nov 2024

mal si zmluvu? v nej by malo byt zahrnute, ze buduci majitel bol upovedomeny o moznych vadach/neviem presne tu formulaciu, daju sa najst na nete rozne template-ty nato..

kristinka92
12. nov 2024

Máte zmluvu? Bolo v nej napísané že ku dnu kúpi si ma nový majiteľ auto prezrieť aby vedel čo kupuje? Ak áno a auto pozrel, podpísal, v tom prípade dovidenia. Po mesiaci používania nemozes vrátiť ani oblecenie do obchodu…

zic
12. nov 2024

Co som videl / pouzil zmluvy, tak tam bolo:
1, novy majitel si je vedomy, ze auto je pouzivane a jeho stav zodpoveda xxx rokom bla bla
2, vymenovane existujuce vady (nedaju sa reklamovat, su zohladnene v cene)
3, nove velke zavady, ktore s objavia do 2 tyzdnov - tam sa to da "reklamovat" (prispiet na suciastku / opravu)...

Pokial to boli starsie auta (v style 10-15 rokov), tak som to vyriesil jednoducho... napisal som, ze auto je pojazdne (malo aj platnu stk / emisnu), ale je na suciastky... vtedy s tym nemal co robit kupujuci... aj keby sa nieco vyrazne ukazalo / pokazilo. Auta as predavali za smiesne sumy... ale nemal som starosti s otravovanim neskor...

autor
12. nov 2024

Nemám zmluvu. Mal ju doniesť na prepis ale nedoniesol. Povedal,že taká zmluva je aj tak na dve veci a auto sa pripísalo rovno na dopravnom inšpektoráte.

brona235
12. nov 2024

Ak nie je zmluva, tak smolu. Jeho problem.

autor
12. nov 2024

@brona235 nerozumiem. Dobre pre mňa ci pre neho? Môže sa pripadne súdiť? Žiadať vrátiť peniaze?

autor
12. nov 2024

Tiež som kupoval jazdenky, tiež sa vyskytli závady ale ani ma nenapadlo pýtať od bývalých majiteľov. Véd to sú predsa jazdené autá, kde si nemôže byť človek istý a musí rátať s potenciálnou investíciou...

brona235
12. nov 2024

Moze, ale ak nema zmluvu, tak nic nevysudi. Bohuzial kupa 10 rocneho auta obnasa rizika. A kedze nemate zmluvu, ktoru mal zabezpecit, je to jeho chyba. Ja by som to vobec neriesila na tvojom mieste.

thirstymonk
12. nov 2024

Absolútne nerieš... nemôže ti nič. Tiež som mal iks aut, do ktorých som nalial tisicky eur a ho.no z toho aj tak. Ale v živote som nevyvoval tomu, od koho som kupil šrot, že mi predal šrot.

brrunetkaa
12. nov 2024

Nič ste nepodpísali, tak má smolu. Predané, dovi.

tanyan
12. nov 2024

Dôkazné bremeno je na žalujúcom a musel by preukázať Vašu vinu. Môže žiadať, ale nemá právny nárok. Môže sa síce vyhrážať súdom, ale sú to prázdne reči, prípadne vyhodené peniaze. Nakoniec by musel zaplatiť ešte aj trovy Vášho právneho zastúpenia.

vili111
12. nov 2024

Natrafil si na špekulanta a od takých na kilometer ďaleko. Rozumný človek vie že na 10 ročné auto nie je žiadna záruka.

autor
12. nov 2024

@vili111 dosť viac ako desať ročne. Takže by ste neriešili a na pýtanu súčiastku odmietli prispieť? Ma vôbec možnosť súdiť sa somnou?

kiki68
12. nov 2024

Nie, kupil a ma smolu. Nech si ide kupit fungl move, ked chce mat taketo veci

pieksamaki
12. nov 2024

A čo si myslíš ako bude dokladovať auto na súde? Keď nie je zmluva....kde sú podmienky...tak nemá nárok.....od toho sú lehoty a pod.

3petka
12. nov 2024

Nemá nárok na nič. Nemá zmluvu, auto je už prepísané. Nevieš či vada nevznikla jeho využívaním. Atď.

My napr keď sme predávali auto bolo búrané ale opravené v autor. servise a kupec o tom vedel aj sme mu ukázali foto ako a tak. No po cca týždni nám volal že mu roztrhlo kompresor na klímu, nemali sme odkiaľ vedieť že je nejaký vadný (dokonca klíma bola aj na kontrole oleja a chladiva). Ale bolo to drahé auto tak sme mu vrátili 200,- a od vtedy kľud.
Ale mesiac je dlhá doba.

autor
12. nov 2024

@3petka ved to,že je to už dosť dlhá doba vyše mesiaca. Neviem ako bolo s autom nakladané, čím porucha vznikla. Nechcem byť za zlého ale ani preplácať niekomu súčiastky. Na svoj vek bolo to auto v super stave aj opticky aj technicky.

stefan055
12. nov 2024

Pre pána jána, zase tieto špekulácie kupujúceho. Nechápem že aj rozmýšľaš nad tým že mu dačo vrátiš. Toto je bežná taktika hlavne čiernokňažníkov. Staré ojazdené auto ktoré už je prepísané. Nieje žiadna zmluva kde by si mu priznal nejakú finančnú kompenzáciu za vzniknutú poruchu tak kde je problém. Na súd ťa nedá lebo je okolo toho plno ťahaníc a pravdepodobne na to finančne ani nebude mať.

basska_b
12. nov 2024

A o aku sumu ide? To sa mu chce platit aj sudne trovy... nic by som nedala s argumentom, aj ja som.kupoval jazdene auta a rizika som si bol vedomy

alickapusinka
12. nov 2024

Ak nema zmluvu tak sám ju nechcel špekulant a teraz si to mohol aj vymyslieť a ako sa bude braniť na súde ked nema zmluvu ísť bez papiera na súd len zo seba urobi debila.

draik
12. nov 2024

Ste v nevýhode a ak by sa kupujúci chcel do toho obuť, má pomerne veľkú šancu na úspech.
Vo všeobecnosti sú možnosti vyvinenia sa zo skrytých vád obmedzené, ale Vy nemáte ani písomnú zmluvu, ktorá by Vás mohla kryť.

autor
12. nov 2024

@draik ale od predaja ubehol už istý čas. Auto sa používalo, mohlo mať niekde nehodu alebo čokoľvek... keby to bol týždeň tak nepoviem. Okrem toho sa jedna o stare auto. Teraz mu mam koľko platit súčiastky do jeho auta? To mu môžem veriť aj nemusím. Co mam teda robiť?

oblecenieavecicky
12. nov 2024

Preboha, to sa pýtaš vážne? Povedať mu, že auto už nie je Tvoje. Musí si to uhradiť sám 😉 Zaplatíš a za týždeň sa mu "pokazí" niečo iné. Nebuď naivný. Nemá na Teba žiadne právne páky, len skúša.

draik
12. nov 2024

Do šiestich mesiacov je dôkazné bremeno, že neboli skryté vady, na Vás. Keďže je veľa špekulantov, je potrebné uzatvárať zmluvy písomne tak, aby sa riziko minimalizovalo. Vo väčšine prípadov ich stačí poslať do kelu, ale nikdy neviete.

mantilka
13. nov 2024

Takých špekulantov sa nájde. Zmluvu ste nepodpísali, jeho smola. Aj tak by nepochodil, musel by dokázať že to bola závažná neodstranitelna vada.
Staré auto treba opravovať, s tým musí rátať každý. Určite by som ho poslala preč.

mantilka
13. nov 2024

Ani po týždni by som neprijala reklamáciu.

draik
13. nov 2024

@mantilka
Dôkazné bremeno by mal zadávateľ otázky. O to viac, že nemá žiadnu písomnú zmluvu.