Predaj a kúpa nehnuteľnosti

anita6666
3. feb 2018

,poraďte,ako sa rieši situácia,keď niekto chce predat dom/byt a kúpiť novy,ale nevie kedy sa mu podarí nájsť kupca a zároveň nevie,kedy najde vhodnú novú nehnuteľnosť,pričom nie je možnosť iného (dočasného,náhradného) bývania????

dominika6
3. feb 2018

@anita6666
Ked predavas byt a hladas iny byt a mas potencionalneho kupca tak treba uzavriet dohodu,ze predas im byt ale napr.nechaju ta v nom v lehote 6 mesiacov..
Toto je velke riziko pre kupcov lebo oni ti daju prachy a nemaju byt..je to dovere ci dokazes splnit dohodu..
Toto sa robi len vtedy,ked niekto stavia dom a caka kym sa moze don prestahovat..

xxxkatka
3. feb 2018

@anita6666 bezne sa to da poriesit do 2 mesiacov, kym vsetko prebehne (teda ak nemas na kupu bytu velmi speci pozoadavky a zaroven je byt, ktory predavas v normalnej lokalite). Do zmluvy sa dava vystahovanie 30-60 dni od nabehnutia penazi na ucet.

aniele
3. feb 2018

My sme to pred rokmi robili cez realitku. Predávali sme byt a kupovali dom, ktorý sme ešte potrebovali dostať do obývateľného stavu. Takže sme potrebovali aj peniaze vopred. Uzavreli sme zmluvu a časť peňazí kupec deponoval v realitke. Keby sme neboli dodržali termín, suma by sa nám krátila. Bolo to na 2 mesiace.

luna116
3. feb 2018

@aniele a chcem sa opýtať, ten byt ste už mali splatený, alebo ešte na ňom bola hypotéka?

aniele
3. feb 2018

@luna116 To bolo dávno, bol bez hypotéky. Ale bez odbornej pomoci by sme do toho nešli. Aj na dom sme s pomocou realitky uzavreli predkupnú zmluvu, keďže sme ho museli začať prerábať skôr, ako bol náš, aby sme to stihli.

jagreja
6. júl 2018

Dobry. Riesim rovnaky problem. Mame hypoteku a chceme zmenit lokalitu z jedneho mesta do ineho. Predajom splatime hypoteku a poziadame o novu na druhy byt. Ale manzel musi dat v praci vypoved a neviem ci nam hypoteku potom schvalia, ked bude vo vypovednej lehote. Ja mam rodicak. Da sa nova hypoteka vyriesit aj teraz, kym mame staru??? Vobec neviem ako to co najlepsie vyriesit.

marikamachpal
12. jan 2021

Chcem sa spytat ,ked to ide cez realitou koľko si oni nechávajú, o koľko pride ? Máte niekto skúsenosť?

veroniak12
12. jan 2021

@marikamachpal co ja som tak pocula zvacsa okolo 3000

sonnenshein
12. jan 2021

Ja som to riesila tak, ze som predala byt, a byt ktory som chcela kupit bol prazdny, takze som sa dohodla s majitelmi, ze im na cas kym cela ta procedura prebehne, budem platit komercne najomne. Samozrejme, podpisali sme zmluvu, zaplatila som rezervacnu zalohu + sme sa dohodli na bezodkladnom informovani o postupe od mojho hypotekarneho poradcu, cize vedeli v akom je to stave.
Samozrejme, zalezi od situacie.

marikamachpal
13. jan 2021

Aha dakujem😊

marikamachpal
13. jan 2021

@veroniak12 dakujem😊