Spomínam na to po skoro 40 rokoch, spomienka sa mi vynorila náhle a ostáva nejak v mojej mysli, tak intenzívne. Na hodine výtvarnej výchovy asi v 4 ročníku ZŠ, som vyrušovala. Doma zlé..žiadne vzťahy, nerozprávame sa celý život, rodičia sú takí.., a proste kecala som spolužiačke niečo. Učiteľka výtvarky ku mne prišla a strelila mi facku. Nikomu som to nepovedala doma. A teraz skoro po 35 rokoch mi to prišlo na rozum asi pred pol rokom. A dnes zas, tak silno som v tom momente, v školskej lavici a pred sebou výkres a vodové farby. Neviete ako sa dá spracovať taký zlý zážitok, ktoré žienky sa vyznáte v psychológii, terapii? A celkovo také bolestivé spomienky, ako sa s nimi vyrovnať. Máme ich zrejme každá plnú kopu, odpustiť je slovo, ale bolí to. Plus spojenie, že nemala som to komu povedať, a že sa to vôbec stalo. Predsa len doma nás nefackali. Bol to šok. Pamätám si len ako opakovala: čo všetci malujete tú špatnú tmavočervenú, červená je toto a ukázala na bledú červenú 🙂. Inak som bola bezproblémový žiak. Vďaka.
zaseta, tak s
Boli to, uz sa to vsak neda zmenit a jedine spravne riesenie je nedovolit svojmu vedomiu vytahovat stare krivdy a odpustit. Len tak sa clovek stava silnou a slobodnou osobnostou.
Ja som chodila na ZŠ cca 30 rokov dozadu ... a poviem na rovinu, bolo to lepšie, ako je to teraz ... neposlúchali sme, boli sme potrestaní, dostali sme ukazovátkom po rukách, vyťahali nás za uši atď. ... a bola disciplína ... vážili sme si učiteľov ... doma sme sa pre istotu nepriznali ... nemám z tohto obdobia žiadnu traumu ... keď vidím správanie dnešných detí, je mi učiteľov ľúto ... my sme si nedovolili papuľovať, urážať ... dnes deti môžu všetko, učitelia nič.
@dzulli1980 vieš čo máš pravdu ja keď vidím čo sa deje v dcerinej triede tá je štvrtáčka a teda ja by som sa asi občas neovládla. Bola som s nimi minulý rok ako dozor na výlete a ja mám pomerne zvučný hlas tak nebol problém s rešpektom a keď mi začala učiteľka Maťka vy by ste mali byť učiteľka vás tá je poslúchajú a začala na jednu žiačku, s ktorou mala problémy aj moja dcéra čo sme riešili tak som iba ústa otvárala. Postavila sa oproti učiteľke na dva cm od nej a začala proti nej skákať,že no čo, čo urobíš? A učiteľka mi vraví no čo môžem urobiť? To robila prosím pekne tretiačka. Ja som vtedy povedala pre toto by som nemohla byť učiteľka leomne by tá ruka vyletela. Áno aj ja potvrdzujem, že my sme mali pred učiteľmi oveľa väčší rešpekt ako majú dnešné deti.
Samozrejme to čo urobila učiteľka autorke určite nebolo oprávnené ale po toľkých rokoch asi sa len snažiť nejak to vytesniť a snažiť sa byť väčšou oporou pre vlastné deti, nie takou akú si mala doma
Mňa raz tak strašne urazilo, išla som s kamoškami po chodbe a smiali sme sa na nejakej blbosti.. nejaká učiteľka čo vedela že ju deti prezývajú "žaba" (mala proste také črty) si to vztiahla na seba že sa smejem jej.. fakt netuším ako na to došla, či som na ňu pozrela alebo čo.. a pred zrakom všetkých na chodbe má vytahala za vlasy pri spánku, kde to šialené boli.. bolo to urazajuce hlavne preto že som sa vôbec nesmiala jej a ona má potrestala preto lebo bola frustrovaná.. ja som takéto veci mame tiež nikdy nevravela, lebo moja mama by sa prišla rozčúliť a ja som chcela byť nenápadná, nechcela som aby sa kvôli mne trapila.. aj tak som vždy urobila niečo zle.. aj facku pred celou triedou som dostala od slovencinarky, lebo som mala pocit nespravodlivosti a ozvala.som sa (moja blbá povaha keď cítim nespravodlivosť ozvem sa).. neviem, mňa ale tieto veci po tých rokoch netrápia asi preto, že som zažila aj horšie veci a preto, že si uvedomujem, že tie ženy reagovali najmä preto že mali problém samé so.sebou.. nevidím dôvod aby som v sebe dusila nejakú zast voči ženám čo už zrejme ani nežijú, robila by som tým zle len sama sebe..
Ak myslíš ze tá ten zážitok nejako negatívne ovplyvňuje, tak by si mala vyhľadať odborníka, ten ti najlepšie poradí ako to spracovať.. na to podľa mňa neexistuje nejaký univerzálny recept ktorý sa dá napísať na mk na základe jedného tvojho príspevku.. psychológ pracuje priamo s tebou, vypočuje viac udalosti z tvojho života a bude vedieť na ktoré sa zamerať.. ak ťa toto trápi po tých rokoch, podľa mňa nejde len o túto jednu udalosť ale súhru veci čo sa ti postávali.v živote..
@dzulli1980 potom že sú Slováci také ovce. Hneď pri náznaku rebélie zbiť, zadupať, ale hlavne, že "disciplína". No určite. Samozrejme, že rešpektujem učiteľov, rodičov atď... Ale aby si niekto vynucoval ten rešpekt bitkou? Žiadny cudzí človek má nemá právo biť, či mám 5 alebo 70.
Nepochopím ľudí čo obhajujú dobu kedy učitelia fyzicky trestali. Ja pochádzam z učiteľskej rodiny a sama dobre viem, že žiaci sú niekedy riadne drzí, ale nebude to skôr o výchove než o bití ukazovátkom? Do školy som chodila v dobe keď už žiadne fyzické tresty neboli, nikdy som si nič drzé voči učiteľom nedovolila, napriek tomu, že svoj názor som si vedela vždy povedať. Nás v škole učili asertivite (za čo som fakt vďačná). Ak sa niečo dialo nesklonila som hlavu, ale slušne som sa snažila situáciu vysvetliť. Dať mi ukazovátkom po rukách by som fakt nedovolila nikomu. Teraz, ani v minulosti.
Potom sa niet čo čudovať, že ľudia majú problém komunikovať. Všeobecne. Vo vzťahoch. Majú problém povedať svoj názor. Obhájiť sa. Asertívne konštruktívne viesť debatu aj na nepríjemnejšie témy. Nečudujem sa keď odmalička boli vychovávaní k tomu, aby držali huby a keď sa im niečo hoc aj neprávom hovorí sklonili hlavu a súhlasne mlčali. Hrozné...
A autorke odporúčam psychoterapiu. Ak má pocit, že jej niečo z tak dávnej minulosti tak veľmi ovplyvňuje prítomnosť, nemyslím si, že to zvládne sama vyriešiť. Na to tu tí psychológovia sú. Nie je to hanba. To s čím človek vie bojovať roky (a možno to nakoniec ani nevyrieši) vie psychoterapia vyriešiť rýchlejšie a efektívnejšie.
Chodila som do ZS asi v case, ako ty - pred viac ako 40 rokmi. Vtedy sme este pred ucitelmi mali respekt. Nespominam si, ze by niekto niekedy fyzicky ziakov trestal, ale mam taky pocit, ze ak sa niekto k tomu uchylil, asi ten ziak siel dost cez ciaru. Kto vie, ako to naozaj bolo, co vsetko si o situacii zabudla. Ved to bola doba, ked stacilo na ziaka prisne pozriet, ci ho razne napomenut a bol klud - nie ako dnes.
No a po 40 rokoch riesit terapiu kvoli facke od ucitelky ZS... smelo do toho, no neviem, nie je to pre teba nejaky zastieraci manever?
@estrella5 psychoterapiu pre jednu facku z pred 30 rokov.... Aha. Nie pre zlé vzťahy v rodine, no dobre. Tiež sa mi to zdá div e, že 30 rokov nič a zrazu. Ale ved kľudne, keď ma človek čas a oenaoze riešiť takéto a nie rodinné vzťahy napríklad, tak fajn, ved aj terapeut sa potešia, že majú zárobok.
@simsalabim myslím že takto zovšeobecniť sa to nedá.. nemôžeme sa tváriť že všetci učitelia boli a sú za každých okolnosti spravodliví, tak ako sa nemôžeme tváriť že teraz sú všetky deti drzé a zle..
Ja som síce na základnu chodila v 90rokoch, boli sme aj drzi, ale zase hovoriť že učitelia nikdy chybu neurobili a vždy si za to mohli deti samé? Ja nepoznám všetkých učiteľov na svete, ale zato poznám tých čo som zažila ako dieťa a teraz pri mojich detoch.. a bolo tam aj veľa problémov deti, ALE aj veľa problémov zo strany učiteľov.. a zaráža ma keď dokáže niekto takto zovšeobecniť že si za takýto pristup mohlo dieťa samé..
Mám manžela ktorý má z učiteľky v prvých dvoch ročníkov stále traumu.. bolo to ešte za socializmu, na môjho muža si zasadla a nebudem tu písať čo všetko mu robila.. ale keď sa do toho zastarala svokra tak ju preradili, pretože to nebolo o jednej facke.. nikdy nič nie je čiernobiele a zaráža ma že pokiaľ ide o školu tak toľko ľudí čiernobielo vidí..
Nie, nemáme každý plnú kopu bolestivých spomienok. Z detstva a dospievania napríklad nemám jedinú. Ty okrem tejto zrejme budeš mať aj bolestivú spomienku z rodiny. Lebo nerozprávať sa doma a nemôcť doma riešiť problém je problém. Vyhľadaj psychológa. Nie je v poriadku vo veku 40+ žiť s traumami z detstva.
Tiež som dostala facku od učiteľky, bolo to tuším v 6.rocniku na ZŠ, za ktorú som ale veľmi rada. Nevedela som sa spratat do koze, rodicia nezáujem co sa školy týkalo. Ta facka veru pomohla. Odvtedy som bola čistá jednotkarka, chemické a matematické olympiády atď. Dovtedy som nosila domov 3,4.
Riešiš blbosti. Asi nemáš dosť problémov v živote. Ja na tu "výchovnu" len v dobrom spomínam.
Sa mi paci ako sa k nam vkrada pomaly tento system zo zapadu,hlavne z Ameriky ze vytahujeme veci po 20 rokoch a zrazu nas to neskutocne traumatizuje. Davno si to mohla poriesit, resp spracovat. U nas dostal facku najlepsi ziak z triedy, lebo sa smial na hodine a ucitelke uz dosli nervy. Nie, nebolo to spravne, ale je to uspesny clovek a dodnes a to spominame skor so smiechom.
Po 40 rokoch riešiť facku, že až terapiu potrebuješ?🙈
Neviem, ale keď teraz vidím, ako sa niektorí v škole chovajú, že si dovolia povedať učiteľovi, nech ide do p***, a podobne.. Pripadne prídu do školy s nožom, pištolou... A ešte ich majú za dobre ze nie hrdinov.
Nechápem ako môžete obhajovať fyzické násilie v skole. Za správanie detí sú v prvom rade zodpovedný rodičia. Pamätám si ako moja spolužiačka dostala od učiteľky facku za to, že jej brat nešiel na matematickú olympiádu. Učiteľka bola staršia a psychicky labilna. Vo viacerých triedach sa stalo že s plačom odišla s triedy a samozrejme decka na druhom stupni ZŠ jej robili zle, vedeli že môžu. A tak jej praskli nervy že tej spolužiačke dala facku pri tabuli lebo nevedela vyriešiť príklad a vyhodila ju za dvere. Keby toto spravi mne, tak ja s mojou povahou už v tom veku sa idem na ňu sťažovať do riaditeľne. Keby niekto zdvihne ruku na moje dieťa je dosť možné že sa nevládnem a dostane odomna po papuli. Bohužiaľ je to tak. Sú to deti, kto si nevie vybudovať rešpekt, nemá v školstve čo robiť. Tiež by som nemohla byť učiteľka.
Mali sme takú na výtvarnej. Čo sa jej nepáčilo nemala problém dourazat pred všetkými. Moje práce nikdy neboli dosť dobre. Psychicky slabší jedinec mohol mať z nej traumu. Mne bol jej názor ukradnutý a aj teraz po rokoch keď ju stretnem (ja mám 36r) tak si na to spomeniem. Takže autorku chápem že po rokoch môže mať s tej facky stále také pocity. Veď je to maximálne ponizujuce. A duplom keď ona ako dieťa nemala v nikom oporu 🙁
Neporadím ti ako to spracovať lebo sama mam podobný problém ktorý zanechal vo mne hlbokú emocnu stopu.
Ty si dostala facku a mne učiteľ povedal po tom ako som nevedela pochopiť co odo chce na hodine telesnej výchovy
,, keby som mal mať také dieťa ako si ty radšej ho splachnem do záchoda "
Dovolil si to pred celou triedou a tiež bolo v štvrtom ročníku.
Vôbec som nebola drzá k nemu. Asi mal na 💩 deň a ja som si to odniesla.
Poprade aj teraz ťažko znášam ak chlap na mňa zdvihne hlas. Trvá mi to par týždňov kým to pracujem.
Dievčatá áno, dnešné deti by si fakt zaslúžili sen tam "po papuli" od učiteľa.
Lenže uvedomte si, že my si ich výchovavame. My sme tu na to aby sme im stanovili hranice. Pokiaľ je žiak drzí voči učiteľovi a celkovo aj voči spolužiakom asi sme zlyhali my rodičia.
Lebo nech ten učiteľ (dospelý) akýkoľvek treba mať k nemu úctu.
@jana_eyre_2 neobhajujem fyzicke tresty ani nezovseobecnujem. No stale si myslim, ze malokto da dietatu hned facku. Ono tomu daco predchadzalo.
Skor je smutne, ze je potrebne pouzivat na udraznie pozornosti bitku... a vydobitie si nejakej "ucty"... Dnesna doba je v skolstve zla nie kvoli tomu,ze sa deti nesmu bit, ale preto, ze cely ten system a pristup ucitelov/riaditelov/statu je chory... Riesimie sikanu v skole a nemozeme povedat mena? nemozeme to diskutovat verejne na rodicku? Skola neoslovi rodicov, a rodicov obete uz vobec nie?? cize ak rodic nie je "Sybila" a dieta ma povahu partizana, tak sa ani nic nedozvie.. UPLNE chore. A "zle deti" su na koni.
Aj motivacia, a co na to v skole ze mas 5? a kamarati mali vsetci 3ky z matiky? Proste nefunguje, lebo v triede si to nehovoria :DDD deti ani nevedia kto mal ake vysvedcenie...
A autorka, myslim, ze to bude chvilkova vec, prste sa na to musis vykaslat, stalo sa a hotovo, mne sa tiez sem tam vynoria taketo prijemne spomineky... a trapasy :D to potom riesim v hlave aj pol dna ze co kde kto.. :D ale su na to odbornici, psychologovia atd ktori taketo traumy (ak to bola trauma, kt. velmi obmedzuje) tak mozes vyhladat 🙂
@simsalabim Ja som mladšia generácia, ale nejaké fyzické tresty som tiež zažila. Ale nemyslím si, že to bolo dobre. Nejaká lúza učiteľka, ktorá nič v živote nedokázala si rieši komplexy na deťoch. To už mi len dalo ten rešpekt a displínu. 👍👍👍
@yomiko zlyhanie jednotlivca nerobi zo vsetkych ucitelov luzu 🤷♀️ To, kto nase deti uci, je len obrazom spolocnosti.
@simsalabim Súhlasím a práve preto som proti násilu na deťoch.
Urcite psychologa, kamos takto isiel a nelutuje. Lebo zistil, ze ono to robi bordel v jeho sucasnosti, len to nejak vytesnoval.
@simsalabim "Ved to bola doba, ked stacilo na ziaka prisne pozriet, ci ho razne napomenut a bol klud - nie ako dnes." Píšeš že to bola doba.. to je zovseobecnovanie.. nepoznáš všetkých učiteľov, všetkých žiakov na Slovensku, tak nemôžeš povedať aká to bola doba a nedá sa povedať ako sa učitelia a žiaci plošne chovali.. ani ako sa plošne chovajú dnes.. ani sme tam ani jedna nestali tak spochybňovať pocity dospelej ženy mi príde tiež troška zvláštne..
aj Kotleba je pedagóg a takých je na Slovensku dosť.. tak ako sa medzi deťmi nájdu nevychovani spratci, tak sa aj medzi pedagógmi nájdu blbci, tak to bolo vždy a tak to aj bohužiaľ bude..
Naozaj nerozumiem prečo ľudia čo sa týka školy su vždy takí jednostranni..
@jana_eyre_2 pozri, mne sa o tom nechce s tebou hadat. Ano, zovseobecnujem - tak, ako vsetci a vo vsetkom, ked sa hovori o minulosti. Ja neobranujem konanie danej ucitelky. Len hovorim, ze je mozne, ze to nebolo presne tak, ako si autorka pamata. Prave preto, ze kedysi bola v triedach celkom ina disciplina a aj rodicia podporovali autoritu ucitela. To je vsetko.
zas tu niekto chce byť "zaujímavý"? Po 40 či koľkých rokoch si si zrazu spomenula na facku od učiteľky a zrazu ťa to traumatizuje? No tak teraz daj ešte tú o Snehulienke...
Každopádne, naspäť k téme. Ako @cocolino234 napísala, veci ako "to bolo už dávno", "je to iba facka", "určite si si to zaslúžila", "bola iná doba", "je to banálny problém", "to je vymyslené", atd. tu autorke moc nepomôžu. Ak táto skúsenosť autorke spôsobuje emocionálny diskomfort tak je to pre ňu opodstatnený problém. Je to jej subjektívna skúsenosť ktorá sa nedá vyargumentovať logikou.
Psychoterapia nie je zlá vec. Človek nemusí byť úplna mentálna troska aby navštevoval psychológa. Ja si myslím, že z psychoterapie by benefitoval aj bežný človek, ktorý namá výrazné psychologické problémi.
Jednoducho bolo to dávno, zabudnúť, odpustiť a už nato nemyslieť. Ak s tým máš veľký problém, tak navštív psychológa.
A nesedia ti tam dátumy, na začiatku píšeš, že takmer 40 rokov a potom skoro 35 rokov.