Je autizmus civilizačná choroba? Neviete prečo a ako vzniká, aký je dôvod? Veď nikdy toľko detí nemalo túto chorobu, to neni normálne, aby vedci doteraz nezistili, že prečo sa dejú tie poruchy na mozgu. Má to toľko dôsledkov na životy takto postihnutých rodín.
raz dávno som bola na jednej prednáške, kde sa spomínala vyššia hladina testosterónu matky už počas vnútromaternicového vývinu a uvažovalo sa nad tým, aby sa robili odbery počas tehu podobne ako na down sy.. usudzuje sa, že ide o vrodenú chorobu, ktorá sa prejaví po nejakom impulze (zväčša náročnom pre organizmus) ako je napr. očkovanie, úraz, ťažký priebeh choroby, ..... či to už ale bolo dokázané (alebo vyvrátené) neviem..
Známa sa tejto téme venovala v záverečnej práci, práca je zverejnená na crzp, takže ak ťa táto téma hlbšie zaujíma začala by som možno tam a ak ťa tam niečo zaujme viac, tak si to vieš dohľadať podľa citácie 🙂
A možno sa vtedy tomu len toľko nevenovalo pozornosti, veď dakedy aká bola hanba aj k psychológovi ísť a teraz tam chodí pomaly každý. Proste len ten susedin chlapec bol taký čudák a vec uzavretá. Teraz má neviem koľko percent neviem čoho a kopu diagnóz.
a ešte by som dodala, že aj diagnostika u nás je neporovnateľne lepšia ako napr. pred 15 rokmi.. takže je ťažké posúdiť, či je týchto detí reálne viac alebo je len lepšia dg a diferenciácia, viac dostupnej literatúry, či info na nete, viac sa o tom hovorí na verejnosti -> už to nie je také ako kedysi, keď sa tieto deti (a rodiny) doslova skrývali pred svetom, nikam s nimi nechodili, aby nemuseli čeliť posmeškom, urážkam, atď.
@nerya Presne tak. Ja si pamatam ze na prvom stupni na zakladnej skole som mala minimalne 2 spoluziakov, ktori podla mna urcite mali nejaku diagnozu, ale pred 40 rokmi to boli len cudne deti.
Nikto to presne nevie, je milión teórií
Autizmus je spektrum takze tie lahsie formy ako napriklad Asperger neboli v minulosti diagnostikovane vobec. Odhaduje sa ze je viacero dovodov, kombinacia genetickych a enviromentalnych (napriklad stary rodicia, ked mate trojicky, hned nasledujuce tehotenstva, predcasny porod atd.) Riziko zmensuje napriklad branie prenatalnych vitaminov s kyselinou listovou. Ale to su len take najbeznejsie odhady presne to nevie nikto.
@miskajerry velmi zaujimave a super vysvetlene! vdaka za zdielanie 🙂
@allie458 Ten autor bol v televízii raz, rozprával, že má syna autistu a že napísal ako otec knihu, tak som si ju kúpila. Ešte som ju neprečítala, ale vyzerá dobre, je formou rozhovorov.
Mam autisticku dceru 7ročnu.Tažky stupeň autizmu.Dieťa vobec nerozumie na urovni ani nie roka.Prve dva deti zdrave.Nikdy v zivote ma nenapadlo,ze budem mat take dieta.
@miskajerry
A ako sa vola presne názov tej knihy aj jeho autor?
@katkami123 Jozef Bednár, názov knihy je Nezlomní, podtitul 18 otvorených rozhovorov o autizme
@miskajerry
@katkami123 Napísal aj Osud tak rozhodol (mám doma). Dlho som čítala jeho blogy na sme.sk. Neskutočne s tým chlapcom pracovali, venovali sa mu, začleňovali ho medzi ľudí a vyplatilo sa. Prognózy boli zlé, klasicky, ale fantasticky držali spolu ako rodina. Určite sa to nedá s každým autistom, ale aj tak to na mňa pôsobilo nádejne.
@aniele a kniha osud tak rozhodol je tiež o autizme?
@katkami123 No áno. Bednár písal o ich živote s autistickým synom. Chlapec, ktorý bol na začiatku posúdený ako až nevzdelateľný ( dúfam, že si to dobre pamätám, čítala som to dosť dávno, kniha je z r. 2015, vtedy mal Marek 16 - 17?), nakoniec korčuľoval, tancoval spoločenské tance s partnerkou,... len si to naozaj vyžadovalo nevzdať sa. Je mi jasné, že to nejde u každého autistu, je to naozaj široké spektrum. Tu to šlo, ale myslím si, že keby rodičia "netrápili" a netrénovali jeho i seba, nebol by tam a taký, kde a aký je. Samozrejme, že ten autizmus tam stále je. Teraz to už nesledujem, neviem, čo a či sa tam niečo nové udialo.
Bednárovi v r. 2008 vyšla aj kniha Medzi kvapkami dažďa- autizmus, svet pravdy. Inak, Bednárovci majú dve mladšie neautistické dcéry.
Dieta sa s autizmom narodi, len zial prejavi sa to najskor v 2 a pol roku niekexy skor a nikdy sa nevie preco sato stane ja mam 6 deti a autistka je len najmladsia nikto mi nepovedal preco do 2 rokov bola uplne v pohode kedysi sa to neriesilo deti taketo boli v ustave niktosa im az tak nevenoval a tajilo sa to teraz to rodicia hned riesia su vacsie moznosti
@deedol ďakujem, neviem po anglicky. Čo tam je písané?
je to link na studie, je ich tam vela, neda sa to takto zhrnut.
@trojnasobnamama Prajem ti veľa síl ❤️❤️❤️
@nerya presne kazda dedina mala svojho “idiota.” Ako vedeli hnusne nazvat. A viac to neriesili. U babky na dedine bol jeden taky pan. Ludia si mysleli ze je hluchonemy a mimo. Az po rokoch zistili ze par slov vie. Vecne sa len prechadzal po dedine v gumakoch a monterkach zahladeny do vzduchu.bola som mala pred 30r on mohol mat 70 tak sto rokov dozadu ked sa narodil nemyslim ze je to civilizacna choroba je to geneticka vec a bolo to vzdy. Ibaze v minulosti boli taki ludia na pokraji spolocnosti. Slabo ziveny chradnuci skovani pred svetom. Teraz je vsetko viac na ociach. A deti ziju lepsi zivot rodicia snimi idu medzi ludi maju viac moznosti sa im specialne venovat. Specialne davky $ od statu atd.
Na otázku prečo a ako vzniká autizmus je komplikované odpovedať.
Prečo je autistov čoraz viac je už jednoduchšie zodpovedateľné;
zlepšujú sa diagnostické metódy a zlepšuje sa všeobecné povedomie o autizme, čo vedie k tomu, že sa dá ľahšie dospieť k správnej diagnóze. V minulosti boli poruchy autistického spektra nesprávne diagnostikované ako schizofrénia, depresia, OCD a pod. alebo u vysokofunkčného autizmu a aspergerovho syndrómu nebola určená vobec žiadna diagnóza, nakoľko takto "postihnutí" jedinci ľahšie splynuli s ostatnými.
Kdesi som čítala, že bez autistov by nebolo žiadne Silicon Valley.
Rada by som v rámci destigmatizácie autizmu upozornila na to, že celé autistické spektrum nemusí byť nutne choroba, porucha, postihnutie. Často je to len odlišné fungovanie mozgu, iné vnímanie sveta, kde hlavnú úlohu hraje hypersenzitiva a práve precitlivelosť na vnemy z okolia sposobuje veľkú časť problémov a ďalšia časť problémov je sposobená nedorozumeniami v komunikácii a socializácii. Dá sa s tým však pracovať tak, aby sa minimalizovali negatívne dosledky tejto odlišnosti.
@andreatytler Presne toto som hovorila manzelovi, ze aj ja som mala takych spoluziakov, ktorym by dnes urcite nasli nejake crty zo spektra. Dokonca sam moj manzel bol take dieta, ktoremu by asi boli nejake crty niecoho nasli, v skolke aj v skole bol taky problemovejsi, ale postupom casu stale menej.
@miadi Presne ako o tom panovi je turecky film Mucize
https://m.imdb.com/title/tt3138782/
Az neuveritelny skutocny pribeh, odporucam pozriet, je aj na Netflixe.
@viestta Áno. Poznám rodinu, kde majú dvaja bratia po jednom synovi s Aspergerom. Nevedeli o nikom inom z rodiny. Len raz ich otec spomenul, že jeho ujo (brat jeho mamy) bol zvláštny. Ženu mu z piatej dediny vraj našla jeho mama a on, hoci vraj bol múdry, keď prišla návšteva, radšej odišiel do stajne ku kravám, necítil potrebu sa s nimi nejako baviť, unikal. Takže možno...
Prosím vás len neverte všetkému čo je na nete,prosím! Každému článku! Oficiálna verzia je: doteraz nevieme čo autizmus spôsobuje. Ak ťa to naozaj zaujíma,odpovede hľadaj v ambulanciach a výskumných centrách,nie na nete.
@vanda323 ďakujem ❤
ak vies po anglicky, tak:
https://scholar.google.sk/scholar?q=causes+of+a...