Prečo veľa ľudí neverí, že aj na iných planétach žijú takí istí ľudia ako my?

7. jún 2024

Taka asi konšpiracia ale aj tak. Prečo veľa ľudí neverí na život na inych planetach , keď aj na našej vznikol život?Veď vesmír je obrovský, mozno je tých vesmírov aj viac.. A teraz vôbec nemyslím naboženske hľadisko, ja neverím na žiadneho dedka na oblačiku. Proste čisto vedecké hľadisko. A tu sa naskytuje druha otázka. Ak žijú ľudia ktorí majú vyspelejsiu techniku ako my prečo nám nepomôžu? Napr, s technikou alebo liečiť ochorenia

nelca0510
7. jún 2024

Pretože je to Fermiho paradox. Hod si do Googlu.
PS: u nás veľa ľudí v plochu Zem, takže tak.

pusinka_1
7. jún 2024

Tiež som rozmýšľala, možno ti ľudia existujú, možno nie. To neviem. Ale my o nich konkrétne nevieme, takže je pomerne veľká šanca, že ani oni nevedia o nás... Takže podľa mňa takto, ale to je len môj nazor

doriiis
7. jún 2024

Preto isto,prečo my nepomôžeme tým menej rozvinutým od nás Lebo nie je možné ich nájsť a spojiť sa s nimi.O tom,že existuje niekoľko galaxií sa už špekuluje davno

gribka1
7. jún 2024

Preto, lebo im mozog neberie všetko čo sa deje na našej planéte, nie to ešte iných.

ar3m1s
7. jún 2024

@doriiis existuje nekonecno galaxii... O tom sa uz davno vie 😅 ja len na opravu nie ako hejt

fido69
7. jún 2024

@doriiis
Podľa odhadov je v pozorovateľnom vesmíre 100 miliárd galaxií. Naša sa nachádza v lokálnej kope galaxií, ktorá má priemer asi 10 miliónov svetelných rokov. Tá je súčasťou superkopy Virgo s priemerom 110 miliónov svetelných rokov a takýchto kôp je na 10 miliónov... 😉

tanyan
7. jún 2024

... lebo nepozerali seriál Hviezdna brána. 🙂

maranco
7. jún 2024

Aby mohla byť planéta obývateľná musí byť splnených príliš veľa podmienok, je malá šanca že existuje obývateľná planéta.
Aby náhodne vznikla živá bunka z atómov, schopná sa reprodukovať je mizivá šanca. Aby z tých buniek vznikol inteligentný život ďalšia mizivá šanca.
Oveľa väčšiu šancu máš, že vyhráš v športke.

Ani na najbližšom Marse sa nedá žiť, je to neobývateľná planéta. Nemá dostatočne silné magnetické pole aby ťa ochránilo pred kozmickým žiarením. Má riedku a nedýchateľnú atmosféru.

pralinka25
7. jún 2024

a teraz dalsia konspiracna otazka. existuje este nieco vacsie ako vesmir? co ak je vesmir len malou sucasou niecoho vacsieho
ked si podrobne pozrieme len malicku bunku v tele cloveka sama o sebe pripomina vesmir a tych buniek je obrovske mnozstvo a su sucastou vacsieho celku.

autor
7. jún 2024

@maranco ale musí byť tych obyvatelnych viac ako len naša zem..véd aj tu vznikol zivot

gribka1
7. jún 2024

Áno, myslieť si, že sme výkvet všetkých galaxií a len my sme vznikli....

maranco
7. jún 2024

Napríklad niektoré podmienky potrebné pre život na našej Zemi.

Musí byť správna vzdialenosť obehu planéty od hviezdy, ak je kúsok bližšie voda sa odparí, ak ďalej zamrzne.

Musí rotovať správnou rýchlosťou, ak by rotovala pomalšie tak by boli horúčavy, požiare, predstav si obedné Slnko keby trvalo 12 hodín.

Musí mať správnu veľkosť, menšia Zem = menšia gravitácia, atmosféra by unikla do vesmíru ako na Marse, Mesiaci a Merkúri.
Väčšia Zem = väčšia gravitácia narušila by sa rovnováha ľahkých plynov.

V atmosfére máme takmer 21% kyslíka, ak by sa zvýšilo nepatrne na 22% boli by tu veľké lesné požiare. CO2 je 0,04% ak by bolo viac boli by sme v skleníku a Zem by sa prehriala.
Kyslík v hornej vrstve atmosféry nás chráni pred smrteľným UV žiarením.

Obežná dráha je takmer kruhová, ak by bola elipsovitá, boli by veľké výkyvy teplôt.

Obrie planéty Jupiter, Saturn, Urán sú bezpečne ďaleko od Zeme, ak by boli bližšie tak narušia pohyb Zeme. Priťahujú veľké meteory takže nás chránia.

Ako sa doplní kyslík a udržiava v norme? Cez fotosyntézu. Bez fotosyntézy by neboli potraviny, ale by sa postupne vytratil zo Zeme kyslík.

A toto sú len niektoré "slepé náhody" bez ktorých by žiaden život neexistoval na žiadnej planéte.

gribka1
7. jún 2024

@maranco Stále si len a len v blízkosti zeme. Nie je nemožné, že je niekde nejaký život. Kým neodcestuješ na tisícky rokov niekam a nedonesieš informácie.

pralinka25
7. jún 2024

@maranco ale on by mozno zivot mohol existovat ale v inej forme ako sme na zemi zvyknuti. to ze si to nevieme predstavit neznamena ze sa to nedeje. ved aj na zemi existuje zivot v extremnych podmienkach. a mozno existuju aj tvory schopne prezit v extremnejsich podmienkach. ina forma iny sposob iny system. nevieme lebo to presahuje hranice naseho chapania. stale nevieme vsetko a stale nas este udivuju veci ktore mame na zemi nieto este vo vzdialenych galaxiach.
ale teda kedze tuto otazku nemaju zodpovedanu ani najvacsie kapacity sveta tazko to vyriesia mamky na konikovi

zic
7. jún 2024

Tak jedna vec je nejaky zivot (bakterie apod). Ale aka je pravdepodobnost, ze budu existovat nam podobne tvory na baze uhlika je podla mna velmi mala...

maranco
7. jún 2024

@gribka1 tie niektoré podmienky čo som napísal sú rovnaké pre planéty kdekoľvek vo vesmíre pre život ako ho my poznáme
toľko vecí sa musí splniť aby tam mohol prežiť nejaký život

gribka1
7. jún 2024

@maranco Ale prečo myslíš, že neexistuje? Akože môže nám to dávať logiku, ale stále nie sme na tom tak ďaleko, aby sme to mali za uzavreté.

ku_uk
7. jún 2024

@doriiis galaxii existuje nekonecne vela v nasokˇm vesmire, si si myslela, ze existuje viac vesmirov

yoxinka
7. jún 2024

@maranco
Keď som čítala knihu Planéty pd Briana Coxa, úplne som nadpbudla pocit, že celá naša galaxia je vystavaná tak ako je len kvôli tomu, aby na našej planéte mohol fungovať život. Je to neuveriteľné krásne a fascinujúce.

ku_uk
7. jún 2024

Podla mna je praveze velmi velka pravdepodovnost, ze existuje niekde zivot ako na zemi… len to by sme museli mat ine technologie a vyuzivat mozog na plny vykon, aby sme boli schopni zostrojit nejake stroje na cestovanie vemirom svetelnou rychlostou, a prebadat xymilionov rokov stary vesmir.

fido69
7. jún 2024

@maranco si uplne mimo, presne ako autori sci-fi, ktorí vidia mimozemšťana ako obludu s hlavou, očami a mozgom. Už len na planéte Zem existujú formy života, ktoré pre svoj život nepotrebujú kyslík. Rovnako existujú vírusy, bakterie, huby, rastliny, alebo inteligentné živočíchy ako chobotnice... chápeš ake sú to úplne rôzne firmy života?

Život na inej planéte nemusí byť viazaný na zlúčeniny uhlíka, vodu alebo pre nás viditeľné spektrum svetla. Bude to pre nás možno niečo neživé, ale organizované so štruktúrou, ktorú možno ani nepochopíme. 😉

yoxinka
7. jún 2024

@doriiis
Nie niekoľko galaxií, ale nekonečno galaxií a o tom sa nešpekuluje, to sú vedecky potvrdené fakty.

https://www.youtube.com/watch?v=Qe-vw7eYnLY
larinka552
7. jún 2024

@doriiis nespekuluje sa, ze su galaxie ale podla doterajsich vyskumov je znamych priblizne 125 miliard galaxii.

domak2
7. jún 2024

Mozno sú naozaj vyspelejsi ako my a tým pádom nemajú potrebu nás kontaktovat ak nas nahodou niekedy preskumali 😅

maranco
7. jún 2024

Sklon zemskej osi je 23.5°
Ak by sme boli rovno ako Merkúr, život by bol možný, ale vôbec by sa nestriedali ročné obdobia, nebol by tu taký rozmanitý život.
Rastliny sa nevedia premiestniť, ako by si stromy oddýchli, zhodili listy ak by sme mali napríklad stále rovnaké počasie ako v máji? Nefungoval by zber úrody tak ako ho poznáme.
Kedy by šli spať medvede ak by nebola zima? 🙂

Ak by sme boli naklonený ako Urán, polka Zeme by vyhorela a druhá polovica zamrzla. Mohli by tu prežiť nejaké mikroorganizmy.

Ak by sa Zem otáčala ako Venuša kde deň trvá 243 dní, tiež by Zem postupne vyhorela aj vymrzla.

Dusík v atmosfére počas búrky/blesku reaguje s kyslíkom a vzniká potrebné hnojivo pre rastliny.

Jedinečná vlastnosť vody je že pri 4°C sa začne rozťahovať namiesto sťahovania, preto ľad pláva na hladine a jazero nezamrzne. Bez toho by neprežili ryby. Ľad by klesal na dno, cez leto by sa všetko v hĺbke nerozmrzlo a postupne by sa Zem premenila na ľadovú nehostinnú planétu.

Ak by nebolo v atmosfére 0,04% CO2, tak by rastliny zahynuli, potrebujú ho na "dýchanie". Veľa CO2 by zase škodilo živočíchom.

Príliš veľa vecí medzi sebou súvisí, čo ešte ani sami nepoznáme aký to má vzájomný vplyv a potrebu pre život.

Takže predstav si že robíš projekt a máš zoznam zo stovkami podmienok ktoré musíš splniť/odfajknúť aby bol možný trochu pestrý život na nejakej planéte. Tak "náhodne" sa všetky podmienky sami od seba splnili, to je skôr zázrak nájsť takú planétu ktorá by bola tak pripravená na život.

Je to úžasné aká je naša Zem skvelá a výnimočná , preto si ju treba chrániť.

yelena159
7. jún 2024

Prečo nám nepomôžu? Možno sme pre nich len banda primitívov a naša planéta je pre nich diera, tak nás ignorujú, nech si pomôžeme sami.
Stále sa smejem, keď vidím takýto postoj mimozemšťanov k Zemi a jej obyvateľom v Marveli. A to oni prosím pekne na Zemi majú ľudí so všeliakými superschopnosťami, superhrdinov, čarodejníkov a ktovie čo iné.

fido69
7. jún 2024

@maranco Ešte raz - Zem nie je výnimočná, to len tvoje rozumové chapanie života je veľmi obmedzené.
Zem nikdy nebola pre život priateľská. To život sa prispôsobil podmienkám na Zemi, aby dokázal prežiť.

Pozorovateľný vesmír má priemer 93 miliárd svetelných rokov... vieš si taký priestor predstaviť? A čo ten priestor za hranicou pozorovateľného vesmíru?
Život či iná podobná štruktúra tam bude aj keby to podľa zemských merítok bolo yotta-nepravdepodobné. 😉

annm81
7. jún 2024

V akom zmysle takí istí? Ľudia ako my? Preto, lebo človek je výsledkom obrovského množstva náhod v procese evolúcie - je nemožné, aby sa na inom mieste nezávisle od Zeme dospelo k rovnakému výsledku.
Alebo myslíš nejaké inteligentné bytostí? Možno existovali alebo budú existovať, ale šanca, že to bude v tejto istej chvíli ako my, je dosť malá. Veď moderný človek je tu koľko? 200000 rokov? Ako dlho tu ešte budeme? Zem zažila minimálne päť masových vymieraní. Vývoj niečoho, ako je človek, zaberie toľko času a toľkokrát mu hrozí vyhynutie, že inteligentné bytosti budú vo vesmíre asi dosť zriedkavé a asi sa tiež nedokážu udržať príliš dlho.

annm81
7. jún 2024

@fido69 "Zem nikdy nebola pre život priateľská. To život sa prispôsobil podmienkám na Zemi, aby dokázal prežiť"

Toto mnoho ľudí nechápe správne. Argumenty, ako je všetko na Zemi dokonale prispôsobené životu sú nezmyselné. Keby boli podmienky iné, bol by tu jednoducho iný život. Dnes poznáme také extrémofily, o akých sa nám v minulosti ani nesnívalo. Žijú v podmienkach, kde by väčšina pozemského života ani zďaleka nedokázala prežiť a život sa tam napriek tomu presadil.

anketkarka
7. jún 2024

Náhody neexistujú 😉 Nikto nevie, čo existuje za horizontom udalosti v čiernych dierach, žiadna sonda sa odtiaľ nevrátila. Možno tam existuje iná realita? Paralelný vesmír....Každým našim (každej živej bytosti) rozhodnutím vzniká alternstívna realita. Čo ak za horizontom udalosti, ktorých je xy sú naše paralelne reality? Aj v tejto sekunde vzniklo xy realít....a niekde ,,v kresle sedí nejaký deduško" ako v Matrixe a čaká na Nea a má ,,veľkú zábavu" z tých všetkých nekonečno realít, ktoré ,,vytvoril" 😉😏

lindusss2016
7. jún 2024

@doriiis my totižto nie sme schopní pomôcť ani tým menej rozvinutým na našej planéte 🙄