Prečo štát ponecháva deti rodičom, čo chodia vyberať veci z odpadkových košov?

26. jan 2024

Dnes som bola svedkom situácie (videla som z okna) ako 3 deti a zrejme 1 vzrastom nízka žena (alebo 4 deti nie som si úplne istá) vliezli do kontajnera na odpad a prehrabávali sa v ňom, vyhadzovali odpad von z kontajnera. Či si niečo vzali, to neviem. O to nejde. Vôbec mi neberie rozum, prečo štát ponecháva deti žiť v takýchto podmienkach? Že by mali chodiť prehrabávať odpad!
Nejako som si myslela, že keď deti žijú v nevyhovujúcich podmienkach, tak ich štát odtiaľ odoberie a žijú v detských domovoch, pestúnskych rodinách alebo sú adoptované.

anjelicek26
26. jan 2024

Štát s snaží nechať deti s rodičmi ako dlho je to len možné. Nemala si šancu sa ich opýtať,či nepotrebujú pomoc a nasmerovať smer krízové centrum? Jedna vec je totiž chudoba a druha psychické a fyzické týranie,kde naopak treba zasiahnuť rýchlo a hneď.

zarrinka
26. jan 2024

Už si videla ako vyzerá život v rómskej osade? Ak by mal štát odoberať a následne sa starať o deti všetkých takýchto rodičov neviem si predstaviť z čoho by to financoval a kam by ich mal umiestniť.

zuzinka888
26. jan 2024

Tak to ze chodia vyberat kose sa stat musi nejako dozvediet. Nema ako to zistit,ak ich niekto neoznami. No ak su to romovia- stat zatvori oci. Ved sa pozri na osady- tam tie deti nik neriesi, chodia nahate ci v zime ci v lete soplave, spinave. A za to tie deti nemozu, kde sa narodili. A ked to aj chcu riesit zdvihne sa vlna odporu- zas len cigancatam( citujem jednu pani, ospravedlnujem sa) sa dava atd.atd.

simona20201309
26. jan 2024

Pretože jedna takáto rodina ma po 10 deti. Ak by mali odoberať deti z týchto osád, museli by vybudovať minimálne 1 novu 8ppschodovu budovu v každom meste - detske domovy.
Máš predstavu koľko rómskych detí žije v jednej osade? Je ich ako mravcov v mravenisku. Alarmujúci počet ktorý nikto nerieši. Žijú v katastrofálnych podmienkach.

bebebi
26. jan 2024

Ak by štát odoberal každé také dieťa, to by sme museli v každej rómskej osade postaviť detský domov.

autor
26. jan 2024

Ale čo z tých detí vyrastie? Veď možno už v 14-tich budú mať vlastné deti, ktoré tiež budú hrabať v odpadkoch!

pribinak
26. jan 2024

Odkiaľ má stat o týchto deťoch vedieť?

Veď keď ti ležia na srdci, tak zavolaj na socialku a informu ich. Zisti aspoň minimum a daj im info aby mohli prešetriť pomery u nich doma

Takto čo si má nejak pracovnicka socialky z prsta vycucat že nejak Anicka a Marienka s malým Jankom hľadajú chleba v smetiaku?

mabenn
26. jan 2024

vitaj v realite

nikaeli
26. jan 2024

@anjelicek26 či nepotrebujú pomoc? bola si niekedy naživo v takej osade, či si ich len videla v telke? denne sa hrabú v košoch tí istí, majú podelené teritóriá, budú od teba žobrať na ulici, ale nevezmú si hocičo! nie raz som im nechala tašku s oblečením a o pár hodín bolo rozhádzané po zemi! pýtajú si peniaze na plienky, na mlieko a keď som jej ponúkla moje pampersy, ktoré som mala ako náhradné v kočiari aj s vlhčenými, hodila ich do koša! prepáč, ale niekedy sa vyjadruješ k situáciám, ktoré si asi ani nevieš predstaviť.. my sa tu s tým stretávame denne. Pred školou mrzne decko v mikine, daruješ mu vetrovku a na druhý deň je zase v mikine, lebo otec šmaril bundu do pece! deti za to nemôžu, to nie, ale ich rodičia si žiadnu pomoc nevážia.

A netvárme sa, že štát o tom nevie. Na východe bežná realita všedných dní.

autor
26. jan 2024

@zuzinka888 to je fakt. Videla som ich prvý krát. Netuším o koho ide, až na národnosť, tá bola jasná. Kým by došla polícia, boli by preč. Môžem len predpokladať, že žijú v nejakej "osade". Do osád sociálka nechodí? Nevie aké sú tam podmienky, v akých pomeroch žijú deti?

cecilia29
26. jan 2024

Som z východu, veľké osady sú v tak zlom stave , že je to na zaplakanie. V zime nechajú deti , maličké 2-3 rocne chodiť bose, rodicia smrdia za riedidlom ci alkoholom, novorodenci a babatka majú vysokú úmrtnosť....je to tak roky rokuce a nikto nič. A nemáš im ako pomôcť. Peniaze minú na chlast, cigarety, a ak im dáš niečo materiálne nevážia si a spravia z toho ďalší odpad. Keď sme dali koláče na Veľkú noc, našli sme ich hodene na ceste....Tie úbohé deti trpia a tie co prežijú budú robiť to isté....hlavne ze sa.tam chodia zachraňovať psi

pribinak
26. jan 2024

@nikaeli prečo si sa do nej tak obula? Mne sa napr veľmi páči čo napísala
@anjelicek26
Veď to je uolne minimum opytat sa či potrebuju pomoc? Možno by aj povedali že nie, mizno by si vypýtali jesť a možno by pýtali prniaze

A mizno by tá mama naozaj hľadala pomoc a šla do krizaku. Aj v krúžkoch je kopec rómskych žien ktoré nemajú kde a deťmi ísť alwbo sú týrané

Ja viem o com píšem, ja som z malého mestečka kde mame obrovskú rómsku osadu. Sú v nej rôzni ľudia, takí čo že užívajú pomoc, využívajú na to deti, ale aj takí ktorí si uvedomujú v akých srackaxh žijú

mabenn
26. jan 2024

moja zlata...keby stat zabezpecoval vsetky tieto deti a pravidelne odoberal tie, co sa rodia do nevyhovujucich podmienok, tak my zarabajuci by sme nestihali pracovat na nich...socialka riesi nahlasene pripady

mandzula
26. jan 2024

Nedavno som citala, ze stat za rok starostlivosti o dieta odobrate z rodiny zaplati 20 000 €.

autor
26. jan 2024

@cecilia29 to je hrozné...
@nikaeli ak štát o tom vie, prečo to necháva tak? Lebo ich je veľa? Veď ak nezakročí, bude ich ešte viac.

nikaeli
26. jan 2024

@pribinak aj ja viem o čom píšem. Mám v okolí niekoľko osád, deti chodia k nám do školy, šoféri SAD odmietajú obsluhovať niektoré dediny práve kvôli týmto neprispôsobivým. Krízové centrum? Uvedomte si dámy, že oni žijú iným životným štýlom ako my a nikdy nebudú ako my; my im chceme pomôcť, lebo vieme, že takto žiť je doslova hrozné, ale oni o našu pomoc nestoja! už 14 ročná nám v škole povie, že ona nebude robiť, že už má muža a o rok chce rodiť!

petulda333
26. jan 2024

A kam ich daju? Za co ich budu zivit,satit atd? Je to smutne,ale bohuzial. Navyse,jedno im vezmu a oni urobia dalsie. Ja bezne vidim jednu co s malym sedi na dazdi a zobre. Uz 3dieta. Je bezdomovkyna

mandzula
26. jan 2024

@autor ake navrhujes riesenie?

petulda333
26. jan 2024

@cecilia29 a ako ich maju zachranit? Ako si to predstavujes? Ved oni nemaju 1-2 deti,ale mnohonasobne viac. Jedno vezmu a dalsie na ceste

beata_k
26. jan 2024

Si sa pristahovala, ze si tak sokovana?

zarrinka
26. jan 2024

@cecilia29 ja som rada, že niekto aspoň psom pomôže. Pokiaľ nebudú domáci rýchlejší a neskončia na grile... pruser je,že deti preberajú ich životný štýl. Ak sú aj na internáte v škole resp v domove cez víkendy s rodinou sa zneguje všetko, čo do nich hustia. Ja som ako ty z východu, keď vidím tie malinké deti pred obchoďákom v cvičkách a mikine je mi ťažko. Žiaľ, je mimoriadne ťažké to napraviť

cecilia29
26. jan 2024

Autora ja sama neviem ako to riešiť. Možno skutočne odobrať dieťa a prídavky ...ale to je tak tenká hranica ....a tých detí by bolo na jedno mesto :( bohužiaľ. Ono sa tu do toho ta naša slávna EU muesa štýlom, že postavíme deťom ihrisko. Aj v osade blízko to urobili. Z dreva , sak jasn, nápad z Bruselu. Aspoň mali jednu zimu čím kúriť. Ľudia na západe nemaju šajnu co sa.tam deje a rozhodujú o pomoci ktorá nemá zmysel.

pribinak
26. jan 2024

@nikaeli áno povie, lebo nič iné nepozna.

Sú skvele organizácie napr cesta von, ktoré sa snažia pracovať s mladými ľudmi, aby videli zr majú aj inú možnosť

Nenapisala si jic konštruktívne, len hejt

autor
26. jan 2024

@mandzula za mňa je potrebné problémy riešiť a nie ich nechávať na ďalšie generácie. Aj keď je to finančne náročné. Teraz je ich X ale o 20 rokov ich bude 5x toľko (ak majú ozaj po 10 detí).
Ak sa im odoberú deti a aj všetky prídavky, budú mať motiváciu mať ďalšie a ďalšie deti? Keďže deti sú pre ne zdroj "príjmu".

cecilia29
26. jan 2024

Ono mozno by pomohlo keby do osád išli školení Rómovia, ktorých by miestni rešpektovali a skúsili ich postupne usmerňovať, vyučovať,neviem. ...Ale pomoc typu , že davat vez zásluh robi viac škody

slniecko5
26. jan 2024

Keby niekto vedel, ako naozaj vyriešiť túto otázku, dostal by Nobelovu cenu. Je neriešiteľná.

petulda333
26. jan 2024

@cecilia29 lenze oni nechcu. My sme tu mali takych a nic sa nezmenilo. Ja som s osadnikmi robila skoro 5r, im to proste vyhovuje

autor
26. jan 2024

@beata_k áno. Kolegyne kde aktuálne pracujem z toho neboli v šoku, aj keď tiež ich ešte nevideli.

petulda333
26. jan 2024

Autorka, budu mat motivacou viac kradnut.

zarrinka
26. jan 2024

10 deti majú naozaj len tí v osadách. Slušne žijúci Rómovia ich majú 2 max 3 aj to je výnimka. Áno, zožerú nás. Len nikto nikdy im nešáhne na prídavky pretože by tu bola vzbura ako pár rokov dozadu v obci pri Michalovciach a teda to nechce nik zažiť. Že je to samozrejme ľahko spracovateľný typ voliča je ďalšia kapitola...