Dnes som bola svedkom situácie (videla som z okna) ako 3 deti a zrejme 1 vzrastom nízka žena (alebo 4 deti nie som si úplne istá) vliezli do kontajnera na odpad a prehrabávali sa v ňom, vyhadzovali odpad von z kontajnera. Či si niečo vzali, to neviem. O to nejde. Vôbec mi neberie rozum, prečo štát ponecháva deti žiť v takýchto podmienkach? Že by mali chodiť prehrabávať odpad!
Nejako som si myslela, že keď deti žijú v nevyhovujúcich podmienkach, tak ich štát odtiaľ odoberie a žijú v detských domovoch, pestúnskych rodinách alebo sú adoptované.
Už si videla ako vyzerá život v rómskej osade? Ak by mal štát odoberať a následne sa starať o deti všetkých takýchto rodičov neviem si predstaviť z čoho by to financoval a kam by ich mal umiestniť.
Tak to ze chodia vyberat kose sa stat musi nejako dozvediet. Nema ako to zistit,ak ich niekto neoznami. No ak su to romovia- stat zatvori oci. Ved sa pozri na osady- tam tie deti nik neriesi, chodia nahate ci v zime ci v lete soplave, spinave. A za to tie deti nemozu, kde sa narodili. A ked to aj chcu riesit zdvihne sa vlna odporu- zas len cigancatam( citujem jednu pani, ospravedlnujem sa) sa dava atd.atd.
Pretože jedna takáto rodina ma po 10 deti. Ak by mali odoberať deti z týchto osád, museli by vybudovať minimálne 1 novu 8ppschodovu budovu v každom meste - detske domovy.
Máš predstavu koľko rómskych detí žije v jednej osade? Je ich ako mravcov v mravenisku. Alarmujúci počet ktorý nikto nerieši. Žijú v katastrofálnych podmienkach.
Ak by štát odoberal každé také dieťa, to by sme museli v každej rómskej osade postaviť detský domov.
Ale čo z tých detí vyrastie? Veď možno už v 14-tich budú mať vlastné deti, ktoré tiež budú hrabať v odpadkoch!
Odkiaľ má stat o týchto deťoch vedieť?
Veď keď ti ležia na srdci, tak zavolaj na socialku a informu ich. Zisti aspoň minimum a daj im info aby mohli prešetriť pomery u nich doma
Takto čo si má nejak pracovnicka socialky z prsta vycucat že nejak Anicka a Marienka s malým Jankom hľadajú chleba v smetiaku?
vitaj v realite
@anjelicek26 či nepotrebujú pomoc? bola si niekedy naživo v takej osade, či si ich len videla v telke? denne sa hrabú v košoch tí istí, majú podelené teritóriá, budú od teba žobrať na ulici, ale nevezmú si hocičo! nie raz som im nechala tašku s oblečením a o pár hodín bolo rozhádzané po zemi! pýtajú si peniaze na plienky, na mlieko a keď som jej ponúkla moje pampersy, ktoré som mala ako náhradné v kočiari aj s vlhčenými, hodila ich do koša! prepáč, ale niekedy sa vyjadruješ k situáciám, ktoré si asi ani nevieš predstaviť.. my sa tu s tým stretávame denne. Pred školou mrzne decko v mikine, daruješ mu vetrovku a na druhý deň je zase v mikine, lebo otec šmaril bundu do pece! deti za to nemôžu, to nie, ale ich rodičia si žiadnu pomoc nevážia.
A netvárme sa, že štát o tom nevie. Na východe bežná realita všedných dní.
@zuzinka888 to je fakt. Videla som ich prvý krát. Netuším o koho ide, až na národnosť, tá bola jasná. Kým by došla polícia, boli by preč. Môžem len predpokladať, že žijú v nejakej "osade". Do osád sociálka nechodí? Nevie aké sú tam podmienky, v akých pomeroch žijú deti?
Som z východu, veľké osady sú v tak zlom stave , že je to na zaplakanie. V zime nechajú deti , maličké 2-3 rocne chodiť bose, rodicia smrdia za riedidlom ci alkoholom, novorodenci a babatka majú vysokú úmrtnosť....je to tak roky rokuce a nikto nič. A nemáš im ako pomôcť. Peniaze minú na chlast, cigarety, a ak im dáš niečo materiálne nevážia si a spravia z toho ďalší odpad. Keď sme dali koláče na Veľkú noc, našli sme ich hodene na ceste....Tie úbohé deti trpia a tie co prežijú budú robiť to isté....hlavne ze sa.tam chodia zachraňovať psi
@nikaeli prečo si sa do nej tak obula? Mne sa napr veľmi páči čo napísala
@anjelicek26
Veď to je uolne minimum opytat sa či potrebuju pomoc? Možno by aj povedali že nie, mizno by si vypýtali jesť a možno by pýtali prniaze
A mizno by tá mama naozaj hľadala pomoc a šla do krizaku. Aj v krúžkoch je kopec rómskych žien ktoré nemajú kde a deťmi ísť alwbo sú týrané
Ja viem o com píšem, ja som z malého mestečka kde mame obrovskú rómsku osadu. Sú v nej rôzni ľudia, takí čo že užívajú pomoc, využívajú na to deti, ale aj takí ktorí si uvedomujú v akých srackaxh žijú
moja zlata...keby stat zabezpecoval vsetky tieto deti a pravidelne odoberal tie, co sa rodia do nevyhovujucich podmienok, tak my zarabajuci by sme nestihali pracovat na nich...socialka riesi nahlasene pripady
Nedavno som citala, ze stat za rok starostlivosti o dieta odobrate z rodiny zaplati 20 000 €.
@pribinak aj ja viem o čom píšem. Mám v okolí niekoľko osád, deti chodia k nám do školy, šoféri SAD odmietajú obsluhovať niektoré dediny práve kvôli týmto neprispôsobivým. Krízové centrum? Uvedomte si dámy, že oni žijú iným životným štýlom ako my a nikdy nebudú ako my; my im chceme pomôcť, lebo vieme, že takto žiť je doslova hrozné, ale oni o našu pomoc nestoja! už 14 ročná nám v škole povie, že ona nebude robiť, že už má muža a o rok chce rodiť!
A kam ich daju? Za co ich budu zivit,satit atd? Je to smutne,ale bohuzial. Navyse,jedno im vezmu a oni urobia dalsie. Ja bezne vidim jednu co s malym sedi na dazdi a zobre. Uz 3dieta. Je bezdomovkyna
@cecilia29 a ako ich maju zachranit? Ako si to predstavujes? Ved oni nemaju 1-2 deti,ale mnohonasobne viac. Jedno vezmu a dalsie na ceste
Si sa pristahovala, ze si tak sokovana?
@cecilia29 ja som rada, že niekto aspoň psom pomôže. Pokiaľ nebudú domáci rýchlejší a neskončia na grile... pruser je,že deti preberajú ich životný štýl. Ak sú aj na internáte v škole resp v domove cez víkendy s rodinou sa zneguje všetko, čo do nich hustia. Ja som ako ty z východu, keď vidím tie malinké deti pred obchoďákom v cvičkách a mikine je mi ťažko. Žiaľ, je mimoriadne ťažké to napraviť
Autora ja sama neviem ako to riešiť. Možno skutočne odobrať dieťa a prídavky ...ale to je tak tenká hranica ....a tých detí by bolo na jedno mesto :( bohužiaľ. Ono sa tu do toho ta naša slávna EU muesa štýlom, že postavíme deťom ihrisko. Aj v osade blízko to urobili. Z dreva , sak jasn, nápad z Bruselu. Aspoň mali jednu zimu čím kúriť. Ľudia na západe nemaju šajnu co sa.tam deje a rozhodujú o pomoci ktorá nemá zmysel.
@mandzula za mňa je potrebné problémy riešiť a nie ich nechávať na ďalšie generácie. Aj keď je to finančne náročné. Teraz je ich X ale o 20 rokov ich bude 5x toľko (ak majú ozaj po 10 detí).
Ak sa im odoberú deti a aj všetky prídavky, budú mať motiváciu mať ďalšie a ďalšie deti? Keďže deti sú pre ne zdroj "príjmu".
Ono mozno by pomohlo keby do osád išli školení Rómovia, ktorých by miestni rešpektovali a skúsili ich postupne usmerňovať, vyučovať,neviem. ...Ale pomoc typu , že davat vez zásluh robi viac škody
Keby niekto vedel, ako naozaj vyriešiť túto otázku, dostal by Nobelovu cenu. Je neriešiteľná.
@cecilia29 lenze oni nechcu. My sme tu mali takych a nic sa nezmenilo. Ja som s osadnikmi robila skoro 5r, im to proste vyhovuje
@beata_k áno. Kolegyne kde aktuálne pracujem z toho neboli v šoku, aj keď tiež ich ešte nevideli.
Autorka, budu mat motivacou viac kradnut.
10 deti majú naozaj len tí v osadách. Slušne žijúci Rómovia ich majú 2 max 3 aj to je výnimka. Áno, zožerú nás. Len nikto nikdy im nešáhne na prídavky pretože by tu bola vzbura ako pár rokov dozadu v obci pri Michalovciach a teda to nechce nik zažiť. Že je to samozrejme ľahko spracovateľný typ voliča je ďalšia kapitola...
Štát s snaží nechať deti s rodičmi ako dlho je to len možné. Nemala si šancu sa ich opýtať,či nepotrebujú pomoc a nasmerovať smer krízové centrum? Jedna vec je totiž chudoba a druha psychické a fyzické týranie,kde naopak treba zasiahnuť rýchlo a hneď.