Prečo si Slováci myslia, že zahraničie je raj na zemi?

4. jan 2024

Uvedomujem si, ze politicka situacia na Slovensku nie je idealna a vsetci sme z toho frustrovani. Co ma ale udivuje je, ze si vela ludi mysli, ze odchod do zahranicia problemy vyriesi, akokeby bolo Slovensko krajina 3. sveta a zahranicie "raj na zemi". Zila som sama z zahranici niekolko rokov, v krajine kde si ludia kupovali nehnutelnosti bezne po 40tke, dieta bol luksus kvoli vydavkom na jasle a skolku, a pracovna kultura bola velmi narocna, bezny clovek pracoval aj 50-60 hodin denne. mne sa po navrate na Slovensko velmi zjednodusil zivot. Je to ale iba moja skusenost, kazdy ma skusenost inu. Co chcem ale povedat je, ze ma neustale unavuje ked Slovaci nadavaju na Slovensko, ako je tu zle a v zahranici vyborne, pritom v tom zahranici vobec nie je az tak skvele. Preco si to Slovaci myslia? Stretla som sa s tym aj u inych narodov ako u Slovakov. Problemy su vsade, nie je to tak, ze vo Svajciarsku dostavaju ludia Svajciarsky plat a maju Slovenske ceny,dokonca tam ani benzin nie je zadarmo 😅 preco si toto Slovaci o zahranici myslia?

nikpa
4. jan 2024

Pretože tam nikdy nežili 😀 väčšinou to hovoria takí...

marsmykkok
4. jan 2024

Ako sa hovorí susedova tráva je vždy zelenšia... Kto neskusi a neokúsi má si to tendenciu myslieť. Hoci ja napríklad som nebola nikde, ale viem z rozprávania iných,.mám prehľad a viem že všade je to ťažké ajnso živobytim a všade sú ako tu aj iné problémy ako kriminalita, politici a tak.

viestta
4. jan 2024

Preco mam pocit, ze tento prispevok som uz na MK citala? Pred ocami mi bezi "nie je to tak, ze vo Svajciarsku dostavaju ludia Svajciarsky plat a maju Slovenske ceny,dokonca tam ani benzin nie je zadarmo" aj s pravopisnymi chybami.

dskjhfdlkdjhl
4. jan 2024

@viestta zabudla si na luksus😉

gemerka17
4. jan 2024

Väčšinou majú názor tí, ktorí nikdy nevytiahli päty z domu. Výlet je návšteva príbuzných v susednej dedine a vzrušujúci zážitok vybavenie povinnosti v krajskom meste.
Keď ja sa rozprávam s ľuďmi, ktorí cestujú pravidelne pri drinku cez pol sveta od nášho domova všetci zdieľajú názor ako sa máme na Slovensku vyborne a to je proste fakt.

pribinak
4. jan 2024

V ktorej krajine bežne ľudia pracujú 50-60 hodín denne?

dskjhfdlkdjhl
4. jan 2024

Autorka: a preco Ta vlastne trapi to, co si niekto mysli? Ovplyvnuje to Tvoj zivot, alebo zivot kohokolvek? Ved nech si kazdy mysli co chce a cim chce😉

bolarazjedna
4. jan 2024

Prosím ta, v ktorej krajine sa pracuje 50-60hodin denne??? ☺️☺️ Asi to chcelo byt týždenne, však? No je to dosť....

Tiež si myslím, že si to myslia ľudia, ktorí nikde v zahraničí nežili.
Napr Slováci si myslia, že naše zdravotnictvo je v zalostnom stave, ale poznám primárku, ktorá zopár rokov pracovala v UK, a veru tam nie sú tak ľahko dostupné vyšetrenia ako tu, su oveľa dlhšie čakacie doby, čo sa u nás rieši akútne s hospitalizáciou, tam ta objednajú o týždeň neskôr.... Takisto rodinná známa, pôrodná asistentka, bola pri pôrode za dcérou, keď rodila v Siettle, a zhodnotila, že na Slovensku je tá starostlivosť omnoho lepšia...

Ja pozitívne hodnotím aj možnosť ostať doma s deťmi do 3 rokov, čo je naozaj raritne vo svete.

muchacici
4. jan 2024

Ja som sa vrátila po 12 rokoch z Anglicka a veru ľutujem to strašne prestrašne, že už tu asi zhnijem na Slovensku. Síce to tam nebolo jednoduché, obidve majú svoje výhody a nevýhody, ale riadne som sa popálila, keď som dúfala, že život tu ma bude o trošičku viac napĺňať, veeeeľmi som sa mýlila a za túto chybu teraz asi budem ešte dlho platiť. Žila som istý čas aj v Kanade, aj v Prahe, ale to za až také zahraničie nepovažujem. Asi je to o tom, čo človek má v srdci, kde ho to ťahá, kde sa cíti viac doma a ako uvažuje nad tými všetkými výhodami a nevýhodami života v cudzine a na Slovensku

autor
4. jan 2024

@pribinak ano tyzdenne pardon.

veselo_neveselo
4. jan 2024

Vies preco? Lebo v zahranici vela krat bezne veci proste funguju. Nie je to len o cene mlieka a chleba, ale aj k tom, ako to ide na poste, na urade, spravanie v obchode, ze po tebe nevrieskaju na ulici/v autobuse, nebrblu ludia okolo, funguju sluzby, servisy, opravy, skolky, skolstvo, policia, politik v telke sa da pocuvat, atd, atd.

janinah
4. jan 2024

@veselo_neveselo presne tak.veci fungujú.domozes sa spravodlivosti.nemusis podplácať.ak chces vybaviť bežnú vec.v médiách počúvaš pravdu.zarobis ak poctivo robis........

liz_lemon
4. jan 2024

preco asi? lebo ti, co robia v zahranici, ked pridu domov, tak sa len chvalia, ako im je dobre, nepovedia, ze ziju v nejakej diere, robia od nevidim do nevidim, a potom si vsetci myslia, ze to tam musi byt hotovy raj
osobne si myslim, ze sa na Slovensku mame velmi dobre

euka210
4. jan 2024

Co som pocula nedavno v cakarni u dr...na pracu a zarobok dobre, ale nezil by som tam (De).
U nas vela ludi chodi do zahranicia len pracovat na turnusy, lebo zarobia ovela viac ako tu a casto je to nutnost, aby rodina vyzila...poznam pary, co zili v zahranici, zarobili si, ale rodinu si zakladaju tu a uz ziju tu...pripadne tie turnusy...

jamimo
4. jan 2024

ja si to nemyslím, ja to viem 😄 Žila som tam 👉🌎 Netvrdím, že úplná Rajská záhrada (všade sa niečo nájde) ale... Pre mňa to bola iná kvalita života, medziľudské vzťahy,.., napr. komunikácia a slušnosť, ochota, profesionalita pri úradnom styku, žiadne obštrukcie a nezmyselné "behanie" z bodu A, B, C kde pravá ruka nevie čo robí ľavá... korektné vzťahy s kolegami, susedmi (tu poprosím susedu aby nevyhadzovala "špaky" z balkóna a vieš co mi povie? Že som dôležitá pani doktorka a pošle ma do... veď vieš kam...) Lebo tam si ľudia zbierajú exkrementy po psoch (ok, aj tu už sa učia, ale aj tak bieda..) lebo tam je štandard triediť odpad (tu si stále môj sused myslí, že staré zavárané uhorky z pivnice z roku 2000 patria do skla 😵, aj ich tam s úsmevom hodí, však si platím, a bio odpad v mikroténovom vrecúšku je ok, lebo šlohol v Lidli pri zelenine celý valec vrecúšok zo stojana a tie má zadarmo..., lebo ak chcú od občanov aby nefajčili na verejnom priestranstve a neznečisťovali ulice ohorkami, tak vytvoria stanoviská a poplníky s pieskom pre fajčiarov... , lebo tam sa nebojím prijímať tekutiny počas dňa, lebo viem, že keď mi bude treba tak mám na každej ulici wc (tu keby neboli OC tak si môžeš cvrknúť do gatí)..., lebo tam sú ľudia s hendikepom súčasťou komunity a spoločenského života, môžu ísť von, bez toho aby sa báli ísť na wc (viď Bekimov apel na tento problém)..., lebo ak sused vyhádže pri rekonštrukcii bytu pol obydlia ku kontajneru, rieši to poriadková polícia (a tu ak nahlásiš, lebo ti záleží na tom v akom prostredí žiješ, už si bonzák a sliedič, susedia gánia a zazerajú, lebo si si dovolila ozvať sa!!! a oni milujú žiť v tom chlieve a skládke pod oknom... ), lebo v nemocničnom zariadení so mnou komunikovali otvorene, ponúkli možnosti, odpovedali na obavy a otázky... lebo v nemocnici som si mohla vybrať z jedál a nedoniesli mi jedlo, ktoré by vyzeralo ako vyvrátené zo žalúdka niekoho iného, lebo ak som zazvonila na zdr. sestru, po operácii, nikto sa netváril ako na kare a ja som nemala pocit, že obťažujem..., lebo ak obaja pracujú, majú taký ten zlatý stred, nežijú z ruky do huby, lebo tam si vážia, aj učiteľa, aj predavača, lebo tam aj upratovačka je potrebná a nielen "taká chudera" na hranici chudoby..., lebo ak si pracovitá a šikovná, už ako 30 - 35 ročná máš šancu pracovať vo výskumnej skupine, tu ak si šikovná, a nechceš ísť v starých móresoch a prehnitých spôsoboch z roku 1987 tak ťa ušliapnu ako švába a radšej sama dáš výpoveď 🤔..., lebo priestupok "neuhráš" lebo tvoja mama pozná tetu Helenku a Boženku na úrade..., lebo ak chceš komunikovať s úradom životného prostredia a stavebným úradom, nemusíš osloviť "strejdu Karola" kt. bol kedysi námestník obvodného úradu a predseda ROH a dnes tam sedí jeho vnuk, poloboh, ktorý za určité všimné ohne literu zákona tak, aby si bola legislatívne košér... Príkladov plné vrece. Ja sa tým netajím a na MK, tie ktoré ma poznajú vedia... Iné zaútočia, že mám vypadnúť odkiaľ som prišla, a podobne. Mne to nevadí, stretávam sa s tým viac ako 20 rokov. A vieš čo? Banujem ten keď, keď som sa vrátila. (život to tak zariadil) Ešte tak pol roka a odchádzam natrvalo. Prepáč, ja som si tu nezvykla. Nie, nemusíš tomu rozumieť, nemusíš so mnou súhlasiť, každá z nás to vníma inak a je to tak v poriadku. A každá/ý z nás nech žije tam, kde je šťastná /ý. Ja som sa narodila v nesprávnej krajine, ťažko vysvetliť, pre mňa je to neprenosný pocit a skúsenosť, od veku cca 6-7 rokov 🤷‍♀️
PS: Ži a nechaj žiť 👍

roja01
4. jan 2024

Mne sa na SK zilo, zije a dufam, ze bude zit velmi dobre. Jedine klimaticke zmeny su postrachom. Musime sa naucit si navzajom (regionalne) pomahat, pretoze vetky staty (kazdy bude mat co robit) nas nebudu vediet ochranit.

subartic
4. jan 2024

Tak mne sa žije na Slovensku dobre, a do zahraničia sa nechystám . Veľmi sa mýlime ak si myslíme že korupcia , zlyhania , podvody sa v zahraničí nedejú , dejú a to aj vo vysokej politike, aj tam sa vydáva množstvo nezmyslených zákonov, zdravotná starosltivosť ani tam nie je všade ideálna, prepracovaný systém pediatrickej starostlivosti je na SR podstatne lepší ako napríklad v Taliansku, aj tam sú problémy s dôchodkovým systémom , demonštrácie a množstvo iných vecí . Politická situácia je taká aká je , ale nie je to nemenný status , klimatická a geologická bezpečnosť je na SR pomerne vysoká , sem tam vyskočí síce nejaký medveď. Do zahraničia chodím na dovolenky a pracovne , ale rada sa vraciam domov , tu mám veľkú časť rodiny, priateľov a tu som doma.

simca06022011
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dulazh
5. jan 2024

Zahranicie pred 15-20rokmi a teraz je velky rozdiel.Vsade vidno pokles urovne,migranti a politika EU robi svoje a aj Svajciarsko uz nema taky lesk ako dakedy.Vsade je chlieb o dvoch korkach.Na Slovensku su velky problem samí Slovaci.Sme zavistlivi,zatrpknuti a hlavne stale velmi nepripustni k urcitym veciam.Vsade vo svete sa ale aj taky najdu. Zvacsa ten, co nevytiahol nohy zo svojej dediny byva najmudrejsi.Skolstvo,zdravotnictvo sme mali na vysokej urovni,upadlo to riadne,ale nemyslite,ze napr.vo Svajciarsku vzdy dostane super osetrenie.Zavisi kolko si mesacne platite zdr.poistenie a samozrejme aj tam tiez odbornici su zvacsa na sukromnych klinikach . ,,V statnych,,nemocniciach je to horsie.Svajciarsky dochodca to tiez nema az take ruzove pokial ostane doma.Nikde vo svete nie je tolko vlastnikov nehnutelnosti ako na Sk.Neda sa povedat tam alebo tam je zivot lepsi.Vsetko ma svoje + a -.A co sa tyka cistoty tiez zalezi od ludi-napr.vo Svajciarku sa za najcistejsie povazuju nemecke kantony,ked prejdete do francuzskeho uz je to horsie a talianky povazuju za najspinavejsie.Kradne sa uz vsade-mozno nie tak ako na Sk,ale vsade.Zila som v DE10rokov a v CH 8rokov.Keby mi nezomrel partner,tak som v CH do dochodku a potom sa vratim na Sk-vratila som sa 3mesiace po jeho smrti,nakolko sama by som na tom v CH bola po zaplateni vsetkych poplatkov financne horsie ako na Sk.Pokial v zahranici zijes,ze mas prenajaty byt,dom,nie 5-6 turnusovy zamestnanci v jednom byte a realne aj zijes,nie len robota,domov na byt,cez vikend daco vychlastat a zas dookola,kupujes len stravu aj to najlacnejsiu,tak si na tom vsade rovnako.Zvacsa takyto borci poberu pozicky,nakupia auta,domov sa pridu ukazat ako sa maju dobre a v zahranici len dru a nic si nedopraju.Ked si chce clovek udrzat nejaky standart,tak sa musi riadne obracat vsade.Odporucam pozriet na nete platy co zacli zverejnovat Svajciari a ich ceny potravin,najmu,krankenkasy a mozno vela ludi bude prekvapenych.V kazdej krajine mozes byt tvrdou drinou aj s pomocou stastia ,,kral..ale tak isto aj,,chudak,,Uz som sa velmi rozpisala🙂tak dobru noc.

minka201
5. jan 2024

Mňa by zas zaujímalo, prečo v mestách tých ospevovaných uvedomelých krajín mali na Nový rok obrovské ohňostroje, keď na Slovensku ich zrušili, lebo sa považujú za trýznenie zvierat.
Nerýpem, naozaj ma to zaujíma.

dulazh
5. jan 2024

@minka201 napr.vo Svajciarsku bolo povolene strielat rakety len od 23:30 do 00:30.Potom uz na teba zvacsa volali policiu.Vela vsak tiez zalezalo medzi akou komunitou zijes.Ak medzi svajciarmi tam to bolo tvrde na dodrziavanie ,ak medzi albancami,turcami atd,tak to uz bolo ovela benevoletnejsie,niekedy aj ako u nas medzi tymi menej prisposobivejsimi😉ale tak uz 2 roky som na SK,takto to fungovalo,ked som tam bola.Syn v DE musi obist susedov ci moze strielat a odkedy dokedy udat.

minka201
5. jan 2024

@dulazh Neviem, kto organizoval toto v Zurichu, ale slovenské mestá (okrem BB) veľké ohňostroje zrušili a peniaze poslali útulkom. A BB je veľmi kritizovaná, že to tiež tak nespravila.
Mne len napadlo, že na psy a mačky sa napr. v Zurichu asi veľmi nemyslelo.

https://www.youtube.com/watch?v=Tk4DhgMY_wc
portret7
5. jan 2024

Sikovni ludia sa maju aj na SK dobre😉menej sikovni, aby dosiahli na urcitu vysku platu, musia odist do zahranicia. Aby som sa vyjadrila spravne - nie zeby boli ludia “nesikovni”, ale nie su nicim vynimocni pre pracovny trh. Kazdy stat ma svoje problemy, nikde to idealne nie je. Vela ludi si mysli, ze v zahranici padaju pecene holuby. Naviac casto pocujem, ked porovnavaju situaciu a zarobok zo zahranicia 10 a viac rokov dozadu. Idealne sa je rozpravat prave s ludmi zo zahranicia, preco oni tiez migruju do inych krajin. S cim su nespokojni v ich krajine - v principe vsade to ide dole vodou, nielen na SK. Globalna ekonomika je tak previazana, ze i v tych najvyspelejsich ekonomikach svetach citit vyrazny pokles zivotnej urovne.

dulazh
5. jan 2024

@minka201 uprimne neviem kto to financoval,ale ja som nikdy tam nevidela tulaveho psa.Sem tam sa objavili macky.Viem dokonca,ze susedu udali,ze nechodi vencit kazde 4 hodiny psa-bola v praci,pes bol nauceny a musela si najst osobu,aby chodila vencit.Napr.skrecky tam podla pravidiel musis chovat v pare,atd.

dulazh
5. jan 2024

@minka201 a hlavne si myslim,ze tam nie su mnoziarne a chovy ako u nas v osadach.

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
svetlonos
5. jan 2024

Ti Slovaci, ktori nadavaju na SK, robia presne to iste ci ty, ked hovoris o svojej skusenosti. Podla tvojho popisu mi to vychadza na Svajciarsko. Ty si zila ken tam, tak nezreba tvrdit, ze na Sk je lepsie ako v inych statoch. Ľudia, ktori zili len na SK, nemozu tvrdit ze vsade v zahranici je lepsie!
Mam v Svajciarsku kamosku s muzom, 1 dieta. Obracaju sa ako vedia, dieta skolopovinne, na SK sa nechystaju i keď im tam nepadaju pecene holuby.
Ja som zila na SK, v UK, DE momentalne v AT a su tu pre mna osobne skutocne lepsie podmienky na zivot ako na Sk. To vsak neznamena, ze by kazdy odisiel z SK, nemal tu rodinu, teda spoliehat sa len na seba a partnera.
Mnohi aj na tom "hroznom" Slovensku maju xelkom prijemne platy a zije sa im dobre.
Mne osobne sa tu paci vela veci, ktore Sk zial neponuka. Napriklad skrateny uväzok v praci. Mozem pracovat 16-20 .... hodin tyzdenne a nebudu ma tu mat za blazna. Teda mozem travit cas aj s detmi. Na Sk musis mat adekvatnu pracu a taketo moznosti hladas lupou.
Pokial si jednorodič, narocne je to aj tu ale mas narok na urcitu podporu. A mnoho inych veci.
Ale ved nech si to kazdy vyskusa, kto môze. Ty mas svoju zlu skusenost, ja naopak dobre a tak je to aj s ludmi zijucimi na SK. Sťazovaci boli a budu vzdy a vsade. A nie kazdy sa trasie odist zo SK s uz skolopovinnymi detmi, ktore nevedia iny jazyk.

lelelienka
5. jan 2024

Vacsinou to tvrdia ludia, ktori nikdy nevystrcili paty z domu. Vsade na svete nieco funguje a nieco ine zase nefunguje, vsade su aj dobri aj zli ludia, pecene holuby nikde do huby nepadaju. Dobre sa ma clovek vsade tam a vtedy, ked si to tak zariadi! Lenze toto zial este mnohi u nas nepochopili a aj preto maju taketo nazory. Skuste sa vsak spytat takeho cloveka, preco teda nejde do zahranicia, ked je tam tak super…😁 to ich vzdy bud totalne zaskoci, alebo zacnu sypat jednu vyhovorku za druhou.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mclissa
5. jan 2024

Kto je spokojny v zahranici tak ho bude ospevovat, kto nie bude nadavat. To iste o Slovensku, kto sa ma tam dobre tak na neho nebude nadavat. Ja som odisla zo Slovenska ked som mala 19, a nikdy by som sa uz nevratila. Staci mi dovolenka raz za rok a staci mi na nasledujuci.