Nikdy som nepočula nikoho povedať: "vieš, ja som zo západu" a ten významný úsmev k tomu.
Ale od východniarov to počuť stále, aj v TV, v živote, tu na MK stále sa pripomína že na východe sa málo zarobi, vieš ja som z východu....pritom na západe tiez na niektorých pozíciách rovnaká bieda.
Prečo to stále zdôrazňujú? Cítia sa byť iní, výnimoční?
Prečo?
Chces rozpútať vášne? 🤦
Ale to je vždy a všade.A nejde len o vychodniarov. Maju typicku náturu, nárečie, sú v tomto smere najznámejší. Sú tu záhoráci,, oraváci .stredoslováci, šarišania.atď.viac ma narychlo nenapadne.Vedu z toho netreba robiť. A mame aj paštikarov 😛
@beata_k ???
@blancheporte ??? Asi oni, keď to neustále spomínajú. Poznáš dôvod?
Som z východu, nesťažujem sa na svoj plat,ani na svoj život. Necítim sa ina a ani výnimočná nie. Nemám ani potrebu to vesat kde komu na nos. Ešte máš nejaké otázky?
Hej, vidíme sa inak, sme výnimoční, sme na to hrdí a chceme, aby to každý vedel. A aby som nezabudla, nech nepíšem ďalší príspevok... Som z východu, malo zarábam (výnimočný úsmev si domysli, neviem ho tu zadat 😉)
Nepoznam jedineho vychodniara, ktory by sa takto prezentoval a ze som ich za svoj 40+ rocny zivot stretla pozehnane. Hlavne to nemusia nikomu zdoraznovat, prizvuk ich prezradi aj po rokoch na opacnom konci sveta.
@monicazbb ale nikdy som nepocula hovorit ine casti Slovenska tymto stylom, ze odkial su...len vychodniarov
Ja napríklad som úplný abstinent. Manžel si dá alkohol len výnimočne. Ale mam sestru v BA, ma 35, pracuje ako ekomonka a v práci majú alkoholicke orgie trikrát do mesiaca. A v živote mi nenapadlo ich súdiť alebo riešiť. A Ty, autorka, si veľmi obmedzená a pravdepodobne sedíš celé dni doma. Mala by si začať cestovať, najskôr prejdi Slovensko, možno sa Ti otvoria oči. Skus ísť aj ďalej za východ, lebo predpokladám, ze si odtiaľ. A uvidíš, ze aj inde je to takto.
@nika23t odkial som? Nevies citat?
@sissy27 to je fakt, ten prizvuk sa neda zapriet, tak nerozumiem naco to bombasticky oznamuju.
Lebo na vychode nic nie je🤣 lebo je tam mega velka zavist🙄 a vychod ma strasne vela specifik, co sa tyka zvykov a tradicii. To mas tak, ako ked niekto povie, ved vies ako to u nas chodi... my sme z oravy... tak uz vies, ze nabozenstvo tam hra vacsiu ulohu ako inde... vychodniar aj ked strati prizvuk, spoznas ho - lebo vsetci vedia spravne pouzivat dva a dve, iba vychodniar to dava stale naopak🤭🤭🤭🤣🤣🤣🤣
Som vychodniarka a aj celu rodinu mam z vychodu
@guiseppinka ano, dva piva dvíhalo dekel aj nasim ceskym kamosom 😃
no pokial viem,slováci a slovensko celkovo je známe pitkami.Nie len východ🙂 mne príde milé aj ich nárečie.Nikdy som proti nim nič nemala
Ale ja si myslim ze vynimocne sa citia "ludí čo sa z nitry" :D
@nenne27 cooo, prečo z Nitry???
ty mas nejaky tipec na vychodniarov? Pretoze poznam XY Liptakov, ktori to radi zdoraznia, Oravcov, Kysucanov, Zahorakov.
A my vychodňare sme ňe šicke jednake, bo my sme Šariš, Spiš, Zemplin, Abov, dachtore aj Gemer a ňe šicke mame dva piva.
A poviem ti, tak ako tebe trhaju usi dva piva, tak mne trhaju usi kratesE a keksE. Kazdy mame nieco... Ta isto mi usi trha, ked niekto zataaahuje a co s tym. Kazdy nech hovori ako mu huba narastla.
@liusa82 ani ja nemám proti nim nic. Len toto mi vrtalo v hlave, ako by to bola nejaka znacka alebo co 😃
No a takisto svoj prizvuk nezapru ani zahoraci, stredoslovaci, madari, brnaci, ostravaci, prazaci a myslim, ze ani bratislavcania… poniektori dokonca rozozname britsky, australsky ci americky prizvuk v anglictine… to je, co?
Netusim, v akej divnej spolocnosti sa pohybujes, ale naozaj som nezazila jedineho cloveka z vychodu, co by toto robil. Alebo si to vytrhla z kontextu.
Ja som narodená na východe mama je východniarka, otec sa narodil v Dunajskej Strede. Vyrástla som na východe, študovala v Bratislave. Pracujem na celom Slovensku. Prízvuk mám kedy aký treba. Nikdy som sa tým že som z východu neprezentovala. Keď treba som z východu, keď treba som z Dunajskej.
Tak myslim, ze vo vacsine statov sa sami ludia povazuju za sucast nejakej specifickej mensej casti, ak je to dostatocne daleko od hlavneho mesta, alebo ak je tam nejake typicke narecie, kultura. Ja poznam ludi, co sa takto hlasia aj k Zahoriu alebo k Orave a podobne. Vychod je taky vacsi, tak mozno vychodniara clovek stretne castejsie ako Zahoraka.
Pravdu povediac som ale nikdy nepocula vychodniara, ze by sa nejako naparoval ako kohut na smetisku za to, ze je z vychodu. Aspon nie tak, ze by mi to utkvelo v pamati. Zijem v BA a viac som sa prave stretla s tym, ze Bratislavcan sa vyjadroval pohrdavo o vychodniarovi. To zase napriklad vadi mne (a nie som z vychodu).
@iffushka ty si ako ja🤭🤭🤭 tiez inde narodena, inde vyrastajuca, potom studium v ba a teraz zivot uplne mimo svk🤣🤣
Pozri, ja som zo stredného SK.Keď pridem do BA ide ma vyzuť z topánok a odpadnúť uši z toho naťahovacieho jazyka a neeee. Nuž tak to tam je, a ja s tym ani ty nič nenarobiš.
Som z východu, pochádzam z Humenného, som inak ešte aj rusínka a ak by som to nepovedala (co nezvyknem robiť, alebo skôr poviem, ze som Rusínka ) tak nikto nezistí podľa prízvuku nič.
Áno,sme výnimoční...hotovo😃
Vychodnare, oravaci, potom ti, co su z “bytsrici”, atd. To su take klasiky, niektore silnejsie niektore slabsie
Ty si jedna z tych, ktorej vychodniar vzal manazersku poziciu tak musi v tescu dokladat tovar?