Prečo sa niektorí ľudia neumývajú?

damiana1992
13. júl 2021

Chcela by som sa spýtať ci mi niekto z vás nevie odpovedať na túto otázku. Vo svojom okolí mam len 1 takú osobu, ale všeobecne je ich určite viac.. Nebudem to konkretizovať, ide o osobu mne blízku. Pracujúca žena, vlastne bývanie, vlastne auto čiže človek taky ako každý z nás. Kedysi to bola žena ktorá sa o seba starala to znamená pravidelná sprcha, čistá domácnosť, nosila šperky, pekne sa obliekala, upravené vlasy a všetko to, čo k žene prirodzene patrí. Ale už zopár rokov sa deje niečo ceeelkom opačne. Mne je veľmi nepríjemné sa jej nato opýtať prečo sa o seba nestará. Aby som to bližšie opísala tak ide o to ze pokojne sa aj týždeň neumyva a to aj v tomto neznesiteľnom teple navyše pracuje v gastre kde su teploty o čosi vyššie. A keď sa aj osprchuje sprchuje sa také 2 3 min, to ci používa sprchový gél, to neviem. Nuž aj tak keď sa po týždni osprchujes na 2 min. To nie je hygiena. Rovnako ani po WC si ruky neumyva.. A to sa týka aj mňa, pretože občas k nám príde na návštevu a mame 9m syna, po toalete si ruky umývať nechce a potom ho chce na ruky, keď jej poviem ze nech si umyje ruky povie, že to treba na imunitu jeho.... Nuž tiež nie som 100% sterilna.. To asi nikto z nás, ale toto je pre mňa už príliš. V jej domácnosti je to ako zberný dvor. Zvlaca domov rôzne zbytočnosti ktoré jej tam len zavadzaju a nedá sa poriadne chodiť po byte. Po podlahe veľké nánosy prachu, v kuchyni min 15r koberec ktorý nikdy tepovany ani nebol, sú na ňom zazrate aj kusy jedla, lepkave pri krajoch, a co je paradox, je ze v kuchyni ma najväčší bordel, pred použitím kuchynského riadu si ho musíte po vybratí z linky najprv umyť.. Lebo je mastný, špinavý, zaschnute zvyšky... Oblečenie ktoré nosí nosí aj niekoľko dní, a tu sa vrátim k tomu ze sa neumyva, vlastne tričko v ktorom sa spoti celý deň, ona si ho ani neprezlecie a dokonca v ňom chodí aj spat!!! V aute ma rovnaký neporiadok.. A na niektoré moje poznámky ma jednoduchú sedlacku odpoveď "noaco". To je tak len okrajovo opis dotyčnej. Prosím vás stretli ste už takého človeka? Co dokáže hlavne ženu takto zmeniť..? Ze zanevrela vlastne sama na seba..

lucka_ke
13. júl 2021

prerušila by som s ňou kontakty a ku nej by som nešla vôbec

vamajka
13. júl 2021

@damiana1992 naco sa s nou stretavas? Hnus neosprchovat sa v tychto horucavach no i v zime nikdy by som nesla a aj moji blizky do postele neosprchovana

elenita
13. júl 2021

@damiana1992 nemoze mat depresiu alebo ine psychicke problemy?

damiana1992
autor
13. júl 2021

@vamajka nuž je to moja mama...

@elenita nič také nevykazuje, ona funguje tak ako vždy, nikdy som si nič také nevšimla..

vamajka
13. júl 2021

@damiana1992 jaj smutne veru

katkaseiner
13. júl 2021

je mi luto aka tvoja mama je, asi by si jej mala nastavit zrkadlo. Moja babka chodila velmi casto smradlava a to si ako dieta pamatam ze aj moji rodicia jej dohovarali nech sa okupe/osprchuje a oblecie si ciste veci. Mamina spomina ze ked dedko zomrel, tak vsetko co po dedkovi vybrali zo skrin boli spinave veci... proste obliekol, ponosil, babka zhodnotila ze este tomu nic nie je a vlozila spat do skrine ☹ nebola na to odkazana, napriek tomu sa nerada sprchovala a nerada si menila veci

gelifil
13. júl 2021

jednoznacne psychicke zmeny, choroba...

elenita
13. júl 2021

@damiana1992 nezije sama, bez partnera? Moze byt samozrejme "len" humusacka, ale mne to aj tak zavana depresiou, hlavne, ak predtym fungovala normalne.

marcellka32
13. júl 2021

Podľa mňa psychické problémy a nechce ti to povedať...nie je totiž normálne sa neumyvat a chodiť v špinavom, to, že navlacuje domov bordel to je iná diagnóza zberateľ a takú má viac ľudí

benit
13. júl 2021

@damiana1992 znamy mal tiez takuto mamu, z nicoho nic sa prestala starat o seba, o domacnost. Ale tam uz neskor bola viditelna psychicka porucha. Museli ju dat do domova. Ked vypratavali jej 2izbovy byt, 2 kontajnery bordelu, to ked opisoval, zle mi bolo.

struhanka
13. júl 2021

Mama má zdravotný problém psychického rázu. Bolo by vhodné, keby ste s ňou vyhľadali odbornú pomoc. Ona sama si neuvedomuje, že ako zberateľ robí niečo nevhodného, nepatričného. Ten bordel považuje za svoje "poklady", svoju istotu, bezpečie, preto sa obklopuje vecami. Môže ísť o začínajúcu psychickú poruchu - zanedbávanie hygieny s tým súvisí.

mondolina
13. júl 2021

@damiana1992
na tvojom mieste by som sa porozprávala so psychiatrom, keďže tvoja mama tam pravdepodobne nepôjde...

ibrunova
13. júl 2021

@damiana1992 Z mojich skúseností to môže byť predzvesť Alzheimera.

evkano1402
13. júl 2021

...neviem, moja babka bola takato...
Isla na dochodok relativne mlada, okolo 50tky a nesprchovala sa, horko tazko sme ju donutili raz za dva tri tyzdne. Ze naco minat vodu a netreba a tak.
Ruky si po WC tiez neumyvala, ze jej to vysusuje pokozku. Ako moze byt, verim, ze castejsie umyvanie vysusuje pokozku a kremy na ruky neznasala.
Z casti mi to prislo take bio, natural...ale cim bola starsia, tak viac a viac neznasala vodu a umyvanie a tak. Tiez nechcela davat veci do prania, ze este je to ok, casto si cez noc vyvesila vonku spodne pradlo, akoze vyvvetrat. Ach jaj.
Potom ale to uz bolo ku koncu, nechcela ani splachovat po sebe, byvali sme na dedine v rodinom dome, tak potrebu robila niekde v zahrade, vsak ok, lebo to pohnoji. Nedalo sa s tym nic robit. Ona to tak v hlave nastavene, ako setrenie vodou, alebo ja neviem co...

gdulskadarina
13. júl 2021

nema depku? nejake problemy alebo nieco? lebo psychika dokaze vela narobit takychto problemov. kamaratkina mamina bola taka ked jej zomrel muz, tak sa uzavrela, prestala sa o seba starat a zacala sa az ked objavila znovu chut zit.

minimie
13. júl 2021

Psychické problémy, je už jedno, čo bolo spúšťač. Vyzerá to na kompulzívne hromadenie. Skús si o tom niečo zistiť a musíš jej pomôcť stoj čo stoj, lebo toto sa bude len zhoršovať. Ona si k tým veciam spraví citovú väzbu hoc aj k odpadkom a bude sa s nimi len ťažko lúčiť, aj keby jej to už malo vypadávať oknami a vylietavať komínom.

brigelka
13. júl 2021

@damiana1992 nezažila som to na vlastnej koži,ale videla som to v telke, ale to bol brutal extrém. Tuším američania to točili. Je to choroba, to zvlacanie veci a neporiadok. Raz aj u nás v telke ukazovali,kde s jednou ženou asi 4 roky bojovali v bytovke, vzali jej z bytu 20 psov a čo tam našli, fuj. Smetisko v celom byte. Byť tebou obrátim sa na psychiatra.

marcellka32
13. júl 2021

@brigelka Messie na TLC kanáli

tncka
13. júl 2021

@damiana1992 no tak toto bol humus uz len citat. Ja by som prerusila kontakty. A uz vobec nie ze maleho na ruky. Fuj. Umyt ruky po wc je taka samozrejmost ze ma ani nenapadlo ze to niekto nerobi. A toto ak robi v gastre,no zbohom😖

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
liusa82
13. júl 2021

Presne tak to je psychického rázu.My sme mali takéhoto učitela na strednej.Volakedy fešák chlap. A potom začal tiež takto skladovať.Dokonca znášal bordel aj do kabinetu do školy nie len domov.Ešte nám to aj ukazoval.Potom začal piť,tiež sa neumýval.Ale čo mu bolo neviem.Len viem že hovorili ludia že mu preplo

mondolina
13. júl 2021

@viestta
s týmto s tebou nesúhlasím, konzultovať a opísať príznaky možného psychického ochorenia psychiatrovi môže predsa aj blízka osoba, lekár pomôže nájsť spôsob ako s osobou, ktorá má poruchu komunikovať.
S liečbou už musí súhlasiť sám pacient.

ckatka
13. júl 2021

Zaplať jej na narodeniny upratovačku. A riadne vymnadaj ze kým sa nebude umývať tak vnuča chytať nebude. Hotovo... Muž má takú babku. Proste tam nejdeme. Má smolu. Ja do toho bordelu s deťmi nejdem.
Keď sa.chce stretnúť, pošle ju prezliecť a ideme do kaviarne.

damiana1992
autor
13. júl 2021

Áno ma to spoločne len so psychikou. Moja mama je rázny človek ktorého reči druhých vonkoncom nezaujímajú. Ona si odmieta pripustiť že robí niečo inak, že nemá návyky ako človek. A raz sa na mňa nahnevala keď som jej niečo naznačila.. Normálne sa so mnou nebavila.. Mama mi pomáha nosí mi veci pre malého, nejaké jedlo a pod.. Preto nechcem prerušiť kontakt, žije normálne s mojim otcom ale obaja sa neznášajú. Oco ma pravidelnú hygienu ale je to tiež riadny bordelar, ale vôbec sa to s mamou nedá porovnať. Práve mamin otec je na tom este horšie pretože ma dom v ktorom žije s 2 synmi, a nevestou dedo je uzavretý ma svoj svet a žije v obývačke kde do vedier vykonáva aj potrebu nesprchuje sa a žije tam s asi 5 psami prasivymi, dedo mal mozgovú príhodu ale to ako žije je už roky rokuce , a bojím sa aby takto nedopadla aj mama
Inak s tým alzheimerom, mi viete povedat viac? Ako to začalo a vôbec čosi ohľadom toho
@ibrunova

brigelka
13. júl 2021

@viestta myslela som skôr poradiť sa so psychiatrom alebo psychológom ako s takýmto človekom fungovať. Jasne že chorý človek si neprizná že je chorý.
@damiana1992 držím palce, aby si našla riešenie.

damiana1992
autor
13. júl 2021

Ďakujem 🥺 všetkým 😩

lenvam
13. júl 2021

@damiana1992 no jednu takú poznám jej takto precvaklo v prechode,je volaka JUDr.ci MUDr.ale keď je zbadas bezdomovec 0bodov

slavomira1980
13. júl 2021

Pises, ze: "Mama mi pomáha nosí mi veci pre malého, nejaké jedlo a pod.. Preto nechcem prerušiť kontakt, žije normálne s mojim otcom.."
A ty to jedlo akoze jes? A davas ho jest malemu? Ja by som to vydrbala do kontajnera aj s nadobami. Fuj

Ponukla by som jej pomoc a navrhla psychoterapiu a dala razne ultimatum. Bud bude dodrziavat terapeuticke sedenia a hygienu alebo svoje vnuca a mna viac neuvidi. Takuto spinavu osobu by som si do domacnosti nepustila. Pri predstave, ze ti nosi jest a ty to davas synovi sa mi dviha zaludok.

Dufam, ze to gastro kde robi, je nejaka skolka ci skola kde sa vari pre deti 🤮

Mozno ma psychicku poruchu a mozno je len proste leniva. Ked ti odvrkne "noaco", tak podla mna si uvedomuje, ze to co robi nie je normalne ibaze zvysoka serie na to, co jej hovoris. Matka nematka, s takou osobou by som sa nestretavala a zamedzila jej pristup k mojmu dietatu, kym sa nezmeni.

ibrunova
13. júl 2021

@damiana1992 no tiež to tak divne začalo, postupne sme si všímali, že sa s ňou niečo deje, okrem hygieny postupne semtam zabudla zamknúť, potom jej zhorel obed, a také signály. Ale ona sa cítila ok, podľa jej samej.

minimie
13. júl 2021

Baby milé, odsudzovanie je to posledné, čo ona potrebuje. Je to jej mama a chce jej pomôcť. Takže len konštruktívne rady. Mamu bude veľmi ťažké vyliečiť. Má svoj pohodlný svet do ktorého sa uzavrela ako do schránky a cíti sa tam bezpečne a spokojne. Čím viac sa na ňu bude útočiť, tým viac sa bude do toho svojho bezpečného sveta ponárať. Tam ju nikto neruší a nekritizuje. Snáď nechcete, aby v ňom svoj pokoj našla po čase aj autorka keď k tomu majú v rodine sklony. Ľudská psychika je krehká a toto vie veľmi zraňovať. Spúšťač môže byť aj toto.