preco sa citim stastna, ked su ostatni nestastni alebo sa im nedari a ja im potom mozem pomoct.
@kvetinka75 asi
@kvetinka75 no potom keď sú zasa šťastní tak ja som nešťastna
@kvetinka75 prosím tá, neurážaj Matku Terezu.
Toto čo popisuje autorka je obyčajná škodoradosť
@pribinak ono autorka nemusí byť šťastná z toho, že sú ľudia ako takí nešťastní ale z toho, že im môže pomôcť. Ja sa tiež teším, keď niekto potrebuje moju pomoc, cítim sa potrebná, ale neteší ma, že majú problémy. Ťažko sa to vysvetľuje. A nie som škodoradostná.
@pribinak uplna skodoradost to nie je. To by im nesla pomahat. Tesila by sa z povzdialia, ze im je zle, zelala im to a ani by jej nenapadlo im ist pomoct. Este mozno by im to prisla vyhodit na oci, ze tak im treba.
Toto je skor syndrom toho, ze chce, aby trpeli, aby potom mohla prist ako vynimocna osoba, co vsetko zachrani.
Skor nevie ako inak ziskat respekt a uctu u ludi. Byt potrebna a oblubena. A v tomto vidi tu jednoduchsiu cestu.
Taky trosku ako Munchhausenov syndrom by proxy.
Presne mi napadla Matka Tereza :D Inak a nie si este aj znamenie panna? Tie su tymto uplne typicke 🙂 Vsak ale na tom predsa nie je nic zle, vobec by som sa tym nejak nezaoberala zbytocne. Horsie by bolo asi, keby si bola uplne apaticka voci svojmu okoliu, nemyslis?
@oila nie je na tom nič zlé? no to sa mi nezdá .... mať radosť z nešťastia druhých...🙄
asi len predsa je lepšie byť apatická, ale nepriať NIKOMU nič zlé resp. netešiť sa z jeho nešťastia...
Otázka je nesprávne položená. Skôr ťa teší niekomu pomáhať, lebo len tak dokážeš vnímať vlastnú hodnotu. V očiach druhých, keď ti poďakujú. Viac to preskúmajú, je to jeden egotyp v enneagrame egotypov.
Tesis sa z toho, ze im mozes pomoct, nie z toho, ze su nestastni, aspon teda tak si myslim podla toho co si pisala. V takom pripade myslim, ze nie je nic zle na tom, ze chces pomoct, ze mas snahu.
Ja som to pochopila tak, že jej robí dobre, keď ľudia okolo nej sú nešťastní a aj keď vie, že im môže pomôcť, tak nepomôže. A keď sa im začne dariť, sú šťastní, tak je z toho nešťastná.
A to je škodoradosť
Lebo mame problem s porovnavanim. ;D
To, ze ta tesi pomoct je super, len problem je v tom ze ked su stastni, ty si nestastna. To je zavist. Ako vyzera v praxi to, ze pomozes?
Takisto som to pochopila asi zle. Myslela som si, že si to myslela tak, že ťa teší, keď iní sa nejako trápia, aby si im mohla pomôcť. Ale asi zle som pochopila očividne. V tom druhom prípade to bude asi tá škodoradosť, to už také dobre veru nie je 😀
Ze si nedobry clovek...je to hnusne tesit sa z ineho nestastia
@ivana11155 no tak, ze im poviem napr. ze co im je iba tak porozpravat sa ale potom ked su na tom dobre tak ja som taka ako keby mrzuta, bez energie a nechcem sa s nimi dako rozpravat
Najdi si na pomahanie niekoho ineho. Skus dobrovolnicit, je mnoho organizacii, kde hladaju presne take ‘uška’ pre osamelych, starych, pripadne sa stan buddym…
Tak, ja myslím závisť. Každý ju má.
Viac menej. Ja by som sa sústredila na seba, až ti to nezačne prerastať. A si šťastná aj keď sú aj iní šťastní
Si psycho! A ries to to s lekarom. Nebudem ti tu vypisovat ako je to ok a ty si v pohode, lebo nie si. Mas vazny problem i ked si to opisala len v skratke. Tam tohoho bude u teba viac.
syndrom Matky Terezy? Asi nenachádzaš uplatnenie v bežnom živote - práci, v súkromní, nič ťa nenaplňa, nerobíš nič užitočné, tak pri takýchto ľuďoch máš konečne pocit dôležitosti.