Prečo robíte rodinné fotky v rovnakom oblečení?

6. feb 2023

Nezávazná téma 🙂, len ma zaujalo, koľko mamičiek v poslednej dobe postuje fotky svojej rodiny v identickom oblečení a celkom nerozumiem zmyslu. Moje spolužiačky dvojičky mali priam traumu z rovnakého odevu a dbali, aby mali všetko vrátane peračníkov odlišné. Raz som videla insta mamku, ako v prírode inštaluje pred objektív svojich rovnako vystajlovaných puberťákov a chudáci sa trápne ošívali.
Obdivujem zmysel pre vkus a krajčírske zručnosti, len nerozumiem trápeniu nevinných členov domácnosti.

bajka16
6. feb 2023

Každého vec/preferencia. Hádam ich do toho nenavlieka s plačom 🤷🏻‍♀️

elia9
6. feb 2023

Neviem ti povedať, nejako som sa nad tým nikdy nezamýšľala, no podľa mňa je to preto, aby spolu ako rodina ladili, aby bolo vidno, že k sebe patria? ... Tiež si myslím, že s plačom sa nikto nasilu nefotí🙂

divokykonik
6. feb 2023

Náhodou mne to príde milé, keď sú všetci pekne zladení. Ja by som na to muža určite nenahovorila, čiže sa len môžem kochať. 😀

u2jana
6. feb 2023

Tiež to nechápem, prečo dospelá žena dáva rovnaky ourfit sebe aj malému dievčatku, ale nie som tu na to, aby som všetkemu rozumela 😃

tykat
6. feb 2023

ja poznam dvojicky-dievcata kde mamina kupovala rovnake veci ale v inej farbe aby niektore dieta nemalo pocit ze dostane menej/viac, neskor sa deti dozadovali kupovat podla toho co sa komu paci a potrebuje. Ja si keby som mala dvojicky tak urcite neobliekam rovnako, minimalne ten vzor, farba... mne to pride divne mat dve rovnako vyzerajuce deti.

tosomja
6. feb 2023

Mne sa napríklad páči, ako aj tu jedna mamka má fotky zladené, ona a jej synovia.
Moja dcéra má 12r a má rovnaké krivky ako ja 😃 skôr ja ako ona, ...a chce rovnaké tričká, rifle, bundy, ako mám ja. Tak buď jej požičiam, alebo jej kúpim také isté s sme zladené.
Čo sa fotiek týka, tak napríklad aj na školské tablo sme sa mali zladiť do jednej farby, nie kikiriky...prečo nie rodina? Niekto chce pestrofarebné, niekto zjednotené. 😊

viky173
6. feb 2023

nepoznam nikoho osobne, kto sa/svojich clenov rodiny takto oblieka... avsak tu na MK som uz na fotkach videla kadeco, ked je to uz fakt prestrelene, tak si pomyslim "preboha", ale pod fotku to nepisem a ani na to dalej nemyslim, mam aj ine problemy 😀

majamat
6. feb 2023

pozor, rodicia maju tendenciu dvojicky, alebo surodencov ( nie vzdy ) obliekat rovnako. preto im to vadi, lebo to zazivaju cely zivot. je to take nutene obliekanie.
no ak toto nikdy nezazili, resp nezaivaju, ked sa rozhodnu postavit sa pred fotak, zda sa im to prave zaujimave.

mne sa to zda zaujimave, v poslednej dobe soms i s dceoru kupila rovnake oblecko. no ako dieta som chodila rovnako ako moja sestra to sa mi zaujimave nezdalo. netrapilo am to zas velmi, lebo to nebolo take, ze nevyhnutne som musela byt oblecena ako sestra. nie sme dvojicky.

clodika22
6. feb 2023

Mne sa to páči na fotkách na Vianoce a tak, ale to je moje maximum, inak mám rada, keď proste každý sa oblečie ako sa mu páči, čo ho vystihuje, mám rada v tomto smere takú slobodu 🙂

vanilka7777
6. feb 2023

Moja svokra kupuje mojej dcere skoro 8r. a o 2r. mladsej sestranici rovnake oblecenie a zakazdym ked ide nasa k svokre na prazdniny svagrina ma prosi aby som jej zbalila rovnake veci lebo jej mala chce byt rovnako oblecena ako moja...Mojej to je viac menej jedno,ale sama od seba sa nikdy nepytala byt rovnako oblecena ako ktokolvek,je sama sebou, ma svoju hlavu ale na druhej strane je ovplyvnitela,ak ju svokra poprosi ona na vsetko kyvne. A mne to teda vadi, ze ich nasilu chce obliekat rovnako a tiez ze si to vyzaduje svagrina,lebo ja som potom za tu zlu ze ja to tak nechcem...su len sestranice a fakt nerozumiem co z toho svokra aj svagrina maju ze ich trepu do rovnakych veci 🤦

a_alexandra_a
6. feb 2023

Je to vec vkusu. Mne sa napr. nepáči, keď sú na portrétových rodinných fotkách deti oblečené v tričku s Elzou, Paw Patrol a podobne, veľmi to kazí dojem. Veľa fotografov už teraz povie, že ideálne je oblečenie bez potlače a bez vzorov, potom sú krásne čisté fotky.

annm81
6. feb 2023

Pretože osoby zladené oblečením pôsobia na fotkách oveľa lepšie, ako keď má jeden rifle a tričko s farebnou potlačou, druhá elegantné červené šaty a tretí zeleno bordový sveter.

kacernakokse
6. feb 2023

Je to podľa mňa pekne, keď majú na sebe rovnaké veci. Tá fotka je potom vyzerá viac ohrabane ako keby ma každý člen niečo úplne iné a navzajom sa to k sebe nehodí. Potom ani tá výsledná fotka nevyzerá podľa mňa dobre a vyzerá to ako fotenie triedy v základnej škole :D čo sa mi ale nepáči, ale je
skôr vec vkusu (mám rada jednoduché a elegantné obliekanie bez prkotin) tak keď majú priliš prekombinované tie oblečky. Bižutéria flitre do toho vzory od výmyslu sveta, materiály jeden cez druhý a okolie rodinky nazdobené ako z cirkusu 😂 ale ako hovorím proti gustu..

thoughtfulweirdo
6. feb 2023

My sme ako rodina mali profi fotenie raz, lebo sme to dostali ako darček, inak na to veľmi nie sme 😄 a fotografka kázala zladiť oblečenie, aby fotky dobre vyzerali. Takže asi to nejaký zmysel má 🙂 a čo sa týka bežného dňa, tak takisto obliekajú mamy deťom to, čo sa im páči. Mne sa napríklad páči, keď sú deti oblečené veselo, farebne a detsky a tie svoje (5 a necelé 2) nechávam obliecť sa podľa ich vkusu. Mne sa takí páčia, ale niekto, kto má záľubu v móde a obliekaní, by dostal tik do oka z toho, aké kreácie si dcéra vymyslí 🤣

zorkahorka
6. feb 2023

Co ja viem, nikdy som sa nad tym nezamyslala.asi preto,ze to nie je nic, nad cim s treba zamyslat 🤔 moj mladsi syn hrozne napodobnuje starsieho brata, plati to aj v obliekaní... je pekne, aj je trebara rodina zľadená, na fotkach tiez lepšie vyzera,ak jeden nie je v pankacskom a druhy vo folklornom style... pri foteni aj ja deti ladim, ale rovnako za kazdu cenu nie

autor
6. feb 2023

@annm81 chapem to pri prilezitostnych fotkach do rodinneho albumu, ale nerozumiem pajcnutie bez priciny na soc. siete.

autor
6. feb 2023

@bajka16 , @elia9 s placom nie, ale mozno so zahanbenim.

ukulela
6. feb 2023

ja davam deckam sit veci - kupim peknu latku, a chalanom z nej teplaky/nohavice. a ked sa mi latka paci, tak si z nej dam saty. nic zle v tom nevidim ..... decka to niekedy maju oblecene naraz, inokedy nie, a ja si tiez dam niekedy s nimi - aj do mesta - a nepripadam si trapne 🙂

ema22270
6. feb 2023

Sem tam si urobime take fotky- na Vianoce a ked sme sa fotili s babom, nie sme obleceni vsetci rovnako ale napr biela a hneda,,, na Vianoce mal 5 rocny syn tricko a 3mesacny body a leginy z lindexu z rovnakej latky a ja cervene saty - ladilo to 😆 raz za cas preco nie. Vyzera to na fotke dobre.

autor
6. feb 2023

@majamat z videnia poznam dvojicky, stare panny, ktore chodia identicky oblecene, cely zivot spolu ako dvojjedina bytost. To je extremny priklad, kam moze viest zjednocovanie identity. Jasne, ze mamicky zo soc. sieti tam nesmeruju, ale pride mi to ako trosku nasilna a trosku smiešna propagacia radoby rodinnej jednoty.

radkaradix
6. feb 2023

vazne nerozumies preco? alebo len vyryvas? skratka ladia, je to oku lahodiace, je to mile, je to symbol, ze patria k sebe, rovnako ako skolske uniformy, a uniformy celkovo, ako sportove dresy a pod.. a tiez sa stava, ze napriklad mama a dcera si rokmi zladia modny vkus, ja som raz pod stromcek mame kupila sveter a ona mne uplne ten isty, rovnaka velkost aj farba, takze sme si vymenili identicky darcek :D bolo to mile.. sranda je, ze nikdy sa nestalo, ze by sme ho mali naraz obleceny, pritom bol nas oblubeny..

autor
6. feb 2023

@ema22270 ano, taketo vkusne farebne zladenie pri profi foteni je ziaduce. Mne je skor luto, ked 40 rocny plesaty bruskaty ocko, dvojrocne batola, desatrocny skolak a mamina maju vsetci rovnake oranzove tricko, zelene trenky a bose nohy.

zuzanka.zuzu
6. feb 2023

podľa mňa je to trápne 😀 rovnako ako tehotenské fotenie v záclone okolo brucha 😀 a o tých podpapučníkoch čo sa fotia s nimi ani nehovorím, neviem kde nechali mužnosť. oblek-vesta-niečo iné slušné sú už asi staromódne 🙊

autor
6. feb 2023

@radkaradix nevyryvam, snazim sa podprahovo hajit psychiku ostatnych clenov, ktori v tom nemusia nachadzat tolko blaha ako mamicka a mozu sa za to aj v skryte duse hanbit.

autor
6. feb 2023
autor
6. feb 2023

@clodika22 tiez som toho nazoru

h2
6. feb 2023

Puberťáci by sa trápne ošívali pre objektívom mamy v čomkoľvek. Stavím sa, že to vôbec nie je tým, že boli rovnako oblečení. A ani si nemyslím, že keď je celá rodina zladená, tak je to na prísny príkaz mamy a všetci ostatní to len s odporom trpia. Veľakrát, hlavne v prípade mama-malá dcérka, je to obojstranné, malá sa cíti výnimočne, že je oblečená, ako mamka. To, že ty si poznala nejaké dvojičky, ktoré tým trpeli (aj keď neviem, čím vlastne, keď píšeš, že nemali nič rovnaké), ešte neznamená, že sa to deje násilím proti vôli nevinných obetí.

autor
6. feb 2023

@a_alexandra_a , ano, pri profi fotkach je zladenie (nie identicke) pekne.

radkaradix
6. feb 2023

malym detom sa to zvycajne paci a chcu byt ako mama/tata.. vacsie deti hadam nikto neoblieka nasilu.. a ak ano, neubudne z nich.. urcite je vela deti, ktore trpia, ked im mama nuti nejaky sveter, bundu, nohavice, v ktorych sa citia nepohodlne.. je to uplne jedno, ci to ladi, ci nie..

autor
6. feb 2023

@kacernakokse prilezitostne fotky jasne. Ja hovorim o bez prilezitostnych fotkach pre soc. siet.