Ahojte, uz dlho ma zaujima, preco pri omsi pije vino spolu s Eucharistiou len farar a "obycajni" ludia len Eucharistiu? Ved Jezis kazal "toto robte na moju pamiatku", tak preco len farari a knazi a nie vsetci? Neviem na internete najst odpoved.
pretoze verime, ze jezis je pritomny cely tak vo vine ako aj v chlebe. preto staci prijimat iba chlieb. greckokatolici naopak, prijimaju pod obojim
niekedy sa prijima pod obojim
Ale potom prijimame len telo Kristovo. A vino je krv Kristova. A obe by sme mali prijimat, nie? Preco to katolicka cirkev tak prekrutila, ze nemozeme aj krv prijimat?
U nas v pravoslavnej cirkvi prijimame chlebik namoceny v omsovom vine.
@ivka185 tak je to spravne a chcem vediet, preco katolicka cirkev to tak nerobi.
Už ti to vysvetlila @janetinka27 , v tele je aj krv, čiže ak prijímas telo, prijímas celého Ježiša.
A prijíma sa tak z praktických dôvodov.
Pod obojakym spôsobom sa prijíma, no iba počas veľkých slávností + birmovka, svadba.
Je to len symbolické. Neprijímaš preto, aby si prijala doslovne "telo a krv". Ak máš chuť na vínečko, choď si kúpiť a dáš si po omši. 😉
Pretoze oplatka nestoji nic a vino je drahe. Svata cirkev katolicka nema predsa peniazky na take rozhadzovanie, treba strechy a interiery zlatit.
Aj my, evanjelici, prijimame po obojim.
Mat tak tvoje starosti…
Mne osobne by víno vadilo pri akejkoľvek príležitosti, obrade.
Neznášam už len ten pach.
Ohľadom viery ti to baby vysvetlili vyššie a ak ti to tak chyba však si sekni jeden doma po omši a hotovo.
Skôr by som tlačila na otázku zneužívania deti kňazmi ako to, že si uleje počas omše len kňaz.
Príď k nám evanjelikom. My prijímame aj chlieb aj víno.
Katolícka cirkev je celá zvrátená, ja verím iba v Boha.
Na tvoju otázku odpoveď nepoznám, no ak si veriaca a chodíš pravidelne do kostola, tak tam vpredu väčšinou stáva jeden pánko - kňaz a určite ti po omši, či pri spovedi rád objasní túto či iné podobne závažné teologické otázky. Myslím, že to bude vhodnejšie ako hľadať odpoveď tu na MK 😉
Precitaj si knihu, R. Cantalamessa - Eucharistie, nase posveceni...
Je to zlozita tema a kniha je hlboka teologicka uvaha. On to tam vysvetluje. Sama som mohla zazit, ze v istych momentoch, je prijimanie pod obojim akousi nadstavbou, pri prijimani Tela mas ucast na zivote Pana Jezisa, pri prijimani Krvi mas hlbsiu ucast aj na utrpeni a smrti, ranach Pana Jezisa. Mala som asi 2x moznost zazit tento iny rozmer v plnej hlbke, bolo to velmi silne a neda sa to opisat slovami.
Kym nebola korona a nemali sme tretieho malickeho drobca, chodili sme k jednemu knazovi, ktory bol presvedceny, ze treba aj nam prijimat pod obojim a vzdy to tak robil. Malo to iny rozmer. Prave na zaklade jeho odporucani som potom citala tu knihu od Cantalamessu. Manzel je katolik od narodenia, cita dost zlozite knihy, ja som obratenec asi 10 rokov a tuto knihu nedaval. Ja som ju zhltla ako zakusok.
Ale ked sa pytas takto na fore, predpokladam, ze este si nedospela do tej kontemplativnej fazy viery.
A pre ostatnych, co splietaju nieco o vine a oplatke, to sa ani nevyjadrujem. Nejde o ziadnu oplatku a vino. Ale to tu skoda rozoberat.
Možno preto, že deti by sme nemuseli učiť na alkohol? Alebo kvôli šoférom? Možno to okvapká šaty, že je to nepraktické? Raz sme na nejakej omši pili z kalicha-všetci z jedného. Bolo to nejaké mimoriadne čoro moro kvôli našej skupine, bola som ešte dieťa v nejakom kresťanskom tábore, už si nepamätám podrobnosti. (V tomto ti majú grékokatolíci lepšie vymyslené). Mne to prišlo brrrr, radšej som sa tvárila, že nemôžem na prijímanie. Mne sa aj dávanie eucharistie do úst zdá brrr, koľkokrát som lizla prst kňazovi a kto vie, kto predomnou 🙈. V tomto sa mi celkom páčilo to koronové opatrenie, že eucharistia do rúk a ten prijímajúci si ju zje sám. No, každopádne, nejaký dôvod na to cirkev asi mala a áno, máš pravdu, cirkev si prispôsobuje evanjelium ako uzná za vhodné, aj keď v tomto prípade s nimi súhlasím.
Evanjelici prijimaju aj pod spodobom chleba aj vina
@macik166 ano, ale aj to nie pri kazdych Sluzbach Bozich a neprijima sa chlieb a vino, ale Telo a Krv. Az ked som sa stala katolickou a prijala som Eucharistiu, bola som skustocne "doma". Tym nehovorim, ze evanjelici nerobia dobre, len to maju inak. Sama som vacsinu zivota bola evanjelicka, aj mamina. Len Ta chcem opravit.
nie je to zlá myšlienka, možno by to zvýšilo počet veriacich na omšiach, keby sa aj víno podávalo. Ale nezabúdaj, že omšové víno, nie je nič moc, Matyšáka nečakaj
V pri Evanjelickych sluzbach Bozich prijimame oboje, aj telo aj krv.
Aj evanjelici si dajú vínka..
@viestta 😂😂😂😂😂😂😂😂👍
Ahoj, v stredoveku vznikla v katolíckej cirkvi sekta, ktorá tvrdila, že skutočné príjmanie je len vtedy, ak sa prijme aj telo (hostia) aj krv (víno). Katolícke učenie ale tvrdí, že plnosť Ježiša je aj v hostii samostatne aj vo víne samostatne. Ako reakcia na toto nesprávne učenie sa začalo prijímať jen pod jedným spôsobom, teda buď len telo alebo len krv. Naviac odpíjanie veľkého množstva ľudí z kalicha nie je hygienické, preto sa často hostia namočí do vína. Ako často sa to robí, to je na zvyku kňaza. Niektorí to robia počas každej omše, iní naopak zriedkavo. Ešte taká pikoška, jeden kňaz nám vravel, že mal kamaráta kňaza liečeného alkoholika. Ten si nikdy neodpískal z kalicha. Vždy ho dal kostolníkovi a ten vlastne vždy príjmal len krv Kristovu.
zaujimava otazka... len tak pre info grecko-katolickych prijimaniach dostavas chlebik namoceny v omsovom vine. aspon ja si tak pamatam, ze to byvalo, mozno sa to zmenilo, uz je to nejaky ten piatocek, co som absolvovala omsu aj s prijimanim