Už ma to dávnejšie napadlo - vídam to tu v diskusiách. Je to čechizmus alebo niektoré nárečie to má tak zaužívané? Mne to "drása uši". Normálne chvíľu musím rozmýšľať nad významom vety. Napr. : " až to dobre dopadne" namiesto "nech to dobre dopadne"... a pod. O nič mega dôležité nejde, len ma to zaujalo. Ďakujem
A mne drasa usi ked niekto povie MA napadlo namiesto MI napadlo🤣 to ti nevadi?
je to podla mna z češtiny, namiesto ich ať, majú zrejme pohraničné oblasti na SK až...
nech - prianie
až - až ked nastane dana situacia
Je to nárečie
Ja a mama hovoríme “odložím ti jesť” myslím tým “naložím ti jesť” a keď som to povedala priateľovi doma tak len kukal ako puk že kam mu to chcem odložiť 😂 ja som si vôbec dovtedy neuvedomovala že to vyznieva inak
@greta2017 predstav si, že nie ;)
A prečo ty používas už "ma" to dávnejšie napadlo ? Co ta napadlo ? Nejaké zviera ? Nemala by si hovoriť už "mi" napadlo?
Mne vadí slovo docela. Úplne mi to trhá uši. A tiez nechápem tomu a nerozumiem to.
Ešte ale to zase závisí od regiónu keď kolegyňa mi hovorila "daj to pri koš " alebo idem do doktora. Lenže tam sú tak zvyknutí
@lilyianka idem do doktora tiež nepochopím. Alebo idem vonka...
A "idem vonku" ti nevadí?
Ja v tomto nevidim problem... aky region taky jazyk...
skor je pre mna nepochopitelne,ze ludia nevedia pravidlo:
silný muž
silní muži
fakt je problem identifikovat 2+ ?
Každému niečo vadí, sú rôzne slangy a nárečia. Mne napríklad vadí slovo beztak alebo keď namiesto pozri niekto použije "ni" moja teta to používala "ni tam je srnka" ako mala som tomu nechápala čo vlastne hovorí
A mne drasa usi "napadlo ma" a nesklonovanie slov typu: bola som na nakup. Boli sme na vylet.
Podla mna sa to ma sklonovat, bola som na nakupe, bola som na vylete.
A este mi usi trha: bola som pri doktorke miesto bola som u lekara. No co uz🤷♀️
Mne to vadi napr. v hlavych spravach v TV a detskych relaciach. Ako hovori moj chlap "ber to ako kulturne dedicstvo"
Prvýkrát v živote vidím takéto slovné spojenie.
Až to dobre dopadne: to je, že ráta s výsledkom v budúcnosti, ktorý môže, ale nemusí nastať
Nech to dobre dopadne: to želanie, povzbudenie, atď.
Za mna ma "az to dobre dopadne" a "nech to dobre dopadne" uplne iny vyznam. Presne ako pise @zmrzlinka2021.
Mne trha usi "idem vonku", "satky" namiesto saty a vsetok maminkovsky plural: kakali sme, chori sme....
Mňa zas irituje, okrem toho čo sa tu spomínalo, používanie slov ,,najoptimálnejší" a ,,najideálnejší". Však optimálny a ideálny už sú superlatívy, čo môže byť ešte optimálnejšie a ideálnejšie? 🙄
Mne ešte vadí ak niekto nevie správne vykať.
A mne trhajú uši keksE a kratasE🤔
Apolitanka a Rupsak 🙈
Ja napríklad nemám rada slovo "ľúbi" v kontexte napríklad - jemu sa to neľúbi, alebo neľúbim, keď toto urobí.
A tiež to "až to urobím" je otrasné. Ok, doma si môžem používať slang, ako chcem, ale keď už raz píšem verejne, tak dávam pozor na výrazy.
A o slovách "kcem, niaky, neaky, odcudzovat (odsudzovať)" ani nehovorím.
začnem menovať ja, čo všetko mi spôsobuje tik v ľavom oku? 😂
okrem spomenutého "až" tam kde nemá byť (dala som prať až si mám zajtra čo obliecť)
- ma napadlo / mi napadlo: ma napadlo= napadol ťa medveď alebo násilník, mi napadlo = myšlienka
- idem do doktora, do babky, idem vonku, bola som pri doktorke...
- dal by som si párku (ten párok, nie tá párka)
- počkám za mužom kým sa vráti z práce (budeš stáť za ním a čakať??)
- zimušná bunda (wtf??)
- letná a zimná voda (a jarná a jesenná nič??)
- rupsak
- no a potom klasika hrubky ako "nové ryflyčki s vysačkou" , a podobné skvosty
to len tak narýchlo 😂😂😂
@0silvia0 ale v podstate si bola aj pri doktorke 😀
a čo sa týka témy, netrhá mi uši nič, ale už keď sa niekto rozhodne napísať nejaký príspevok alebo komentár, tak vážne by ho mal napísať spisovne alebo sa o to aspoň snažiť 🙂
Ešte mi napadlo moja babka používala namiesto hračky, hrať sa ihračky, ihrať sa
@sissy27
🤣
Inak, teraz mam tik aj ja. Ale v pravom oku 😀
Ale k veci a povodnej otazke autorky - to je proste narecie.
Ja viem, ze pouzivam iste cechizmy, ale kaslem na to. Ak ale pisem list na urad, alebo zivotopis alebo nieco take, tak si na to dam pozor.
Ale tu na fore s kludom napisem aj "seci", "jak", "kua" a podobne - ak je to uvolnena diskusia.
@panelacikova ano, asi som pri nej chvilu stala/sedela😀
My máme rodinu na Kysuciach a tam to dosť používajú...