Prečo nemôžu byť otvorené reštaurácie?

7. nov 2020

Nechapem prečo aj restauracie nemozu byt otvorene v interieri pokial by kontrolovali negativny test.

veronikaszabova
7. nov 2020

Ako mas na mysli ten "modry" papierik? 😂🤦‍♀️ to, ze mas na nom neg., neznamena ze si neg.

marseillefan
7. nov 2020

Lebo negatívny test nie je zárukou, že nemáš koronu... antigénové testy veľa prípadov nedokážu zachytiť.

marseillefan
7. nov 2020

Ešte doplním, že práve toto je jedna z hrozieb celoplošného testovania, že mnohí pozitívni ľudia budú mať kvôli negatívnemu výsledku falošní pocit, že sú negatívnii a môžu tak byť ešte nebezpečnejší pri rozširovaní nákazy. Aj s negatívnym testom sa treba správať zodpovedne.

autor
7. nov 2020

Ano asize niesom blba a viem ze to nic neznamena ten modry papierik, ale ide o princip, ked inde sa staci preukazat s tym papierom v obchodoch a sluzbach, tak preco nie aj v restauraciach.

adalmba
7. nov 2020

Ak vieš papať, piť cez rúško... Asi preto musíš dať dole. V obchode nedáš a v službách ste 2,3.....

veronikaszabova
7. nov 2020

Lebo v obchode mas rusko celu dobu na ustach

namornicka
7. nov 2020

Nastastie je tepla jesen a na tych terasach sa chvilu da vydrzat.

mogaa
7. nov 2020

Žeby preto, že v reštike si bez rúška? teda predpokladám že tam chceš jesť alebo piť a stráviš tam viac ako 15minut.....je iné ak si na masáži a ste tam 2, alebo si v obchode kde majú všetci rúška a iné ak si niekde vnútri s ďaľšími 20ľuďmi a všetci bez rúšok.....

autor
7. nov 2020

Aj na krytých terasách sedí 20 ludí bez ruska a je to to iste akokeby boli vnutri

namornicka
7. nov 2020

Predsa len tie kryte terasy su viac vetrane a to je taky viac nenej otvoreny priestor.

janinah
7. nov 2020

Malo sa jesť a piť len na otvorenych terasách

erika2789
7. nov 2020

@marseillefan presne tak mám kolegyňu ktorej vyšiel negativny test a mala horúčky a stratila chuť aj čuch....určite niesu stopercentne...

sovica
7. nov 2020

@marseillefan
@erika2789
Nielen výsledok antigénového testu, ale aj PCR testu, môže byť falošne negatívny z dôvodu nedostatočnej kvality vzorky, nesprávneho transportu alebo nepriaznivého času, v ktorom bola vzorka odobratá.

zuzanka.zuzu
8. nov 2020

@sovica PCR test je spoľahlivý (momentálne nič spoľahlivejšie nie je). ak by nastala situácia "nedostatočnej kvality vzorky, nesprávneho transportu" tak to presne tak vyhodnotí - že vzorka je chybná 🙄 "nepriaznivého času" - však preto sa chodí až na 5. deň

.... ale ja sa tu už ničomu nečudujem, asi pred 2 dňami sa tu nejaká pýtala či predsa len nie je tehotná lebo sa tak cíti, hoci krv odobratá gynekológom to nepotvrdila 🙈 prestaňte spochybňovať lekárov/vedcov! matovič je politik a klame čo sa dá, ale čo by z toho mal taký laborant, ktorý vidí akurát tak čiarový kód vzorky???

marseillefan
8. nov 2020

@sovica áno, aj PCR test má chybovosť, ale tá je neporovnateľne nižšia ako pri antigénovom... preto napr. v prvej vlne boli za vyliečených považovaní tí, ktorým vyšiel 2x po sebe negatívny PCR test.

evkamotka
8. nov 2020

Nemozu lebo je tam vela ludi na kope bez ruska. Terasy su tiez zle riešenie ale je to kompromis medzi najlepsim riesenim zo zdravotneho a ekonomickeho hladiska. Aby tie restiky opatrenia uplne nezlikvidovali.
To mas rovnako ako ze najlepsie by bolo, aby aj male deti boli dona, nie v skolke, skole. Ale to by kolko zamestnanccov dlhodobo nepracovalo a este aj poberalo ocr? Kompromisy. Ekonomika sa tiez berie do uvahy. Tak preto

ajka0207
8. nov 2020

@zuzanka.zuzu no k tomu aký je PCR test spoľahlivý, manžel mal šiesty deň príznaky a napriek tomu negatívny, potom o tyzden pozitivny, takže stopercentne to samozrejme nie je

marca12
8. nov 2020

V obchodoch,sluzbach mas rusko.

hankm
8. nov 2020

@janinah presne tak, opat si niekto prisposobil pravidla podla seba. Vcera vecer, kryta terasa, 10 chlapov za jednym stolom, druzna debata, “pivo-palenka”. Kruto sa nam to vymsti.

hankm
8. nov 2020

@evkamotka zasadny problem je v tom, ze ludia nechapu podstatu jednotlivych opatreni. Vidia iba cierno-bielo. Podstatu, zmysel a pozadie opatreni nevedia sami vydedukovat a nikde sa to nevysvetluje “jazykom ludu”.

sovica
8. nov 2020

@zuzanka.zuzu Pracujete v laborke? Ak nie, tak nešírte bludy. Žiaden výsledok testu Vám nepovie, že vzorka je "chybná"!!! Ten test nevie, že vzorka je chybná😂🙈
Nech sa páči, presne toto upozornenie je uvedené na PCR testoch z laboratória Novogenia v Rakúsku:
Erklärung zur Ergebnisinterpretation: Im Falle einer akuten Infekton mit dem Coronavirus SARS-CoV-2 kann das Erbgutdes Virus mittels PCR Analyse nachgewisen werden. Ein positives Testergebnis einen zuverlässigen Nachweis für eine vorhandene Infektion mit dem Coronavirus SARS-CoV-2 negatives Ergebnis bedeutet, dass der Virus in der Probe nicht nachgewisen werden konnte.

Bitte beachten Sie, dass dieser Test einigen Limitationen uterliegt. Auch ein negatives PCR Ergebnis eine Infektion mit SARS-CoV-2 nicht vollständig ausschliessen. Falsch-negative Analyseergebnis z.B. aufgrund unzureichender Qualität der Probe, unsachgemässem Transport oder ungünstigem Zeitpunkt der Probenentnahme (bezogen auf den Krankheitsverlauf) nicht gänzlich ausgeschlossen werden.

Vysvetlenie interpretácie výsledkov: V prípade akútnej infekcie koronavírusom SARS-CoV-2 možno genetický materiál vírusu zistiť pomocou analýzy PCR. Pozitívny výsledok testu poskytuje spoľahlivé dôkazy o existujúcej infekcii koronavírusom SARS-CoV-2. Negatívny výsledok znamená, že vo vzorke nebolo možné zistiť vírus.

Upozorňujeme, že tento test má určité obmedzenia. Ani negatívny výsledok PCR nemôže úplne vylúčiť infekciu SARS-CoV-2. Výsledok falošne negatívnej analýzy napr. nemožno úplne vylúčiť z dôvodu nedostatočnej kvality vzorky, nesprávneho transportu alebo nepriaznivého času, v ktorom bola vzorka odobratá (na základe priebehu ochorenia).