Prečo majú všetci na všetko názor?

1. mar 2023

Ja neviem ako vy, ale ja keď sa do niečoho nevyznam, názor si netvorím, pretože viem že bude asi s najväčšou pravdepodobnosťou nesprávny, neobjektívny. Ale mám pocit, že sa tu rozmohl takový nešvar, že všetci majú názor na všetko bez toho aby vôbec vedeli o čom hovoria. Najlepšie keď dôjde takto človek do lekárne alebo k doktorovi-nagoogoena diagnóza, presne vie čo chce, čo rozhodne nechce. Nerieši, že je úplne mimo. Po covide sa vyrojili odborníci na všetko. Už má to tak vytáča, všade len počúvam čo si kto o čom myslí a ja som tá divná, keď poviem že si o niečom nič nemyslím. Napríklad ja fakt neviem, či je ok alebo nie je ok aby sa detí učili o gender veciach v škole. Ale nemám kapacitu na to si o tom zistit dostatok relevantných informácií na to, aby som bola schopna sa k tomu vyjadriť. A potom vidím, že nejaký Jožko sa k tomu vyjadruje evidentne bez toho aby o danej problematike niečo vedel. Tak neskutočne ma to vytáča tá potreba sa k všetkému vyjadriť.

lucka_ke
1. mar 2023

v záujme zachovania duševného zdravia si namiesto čítania diskusií na nete si vyjdi do prírody alebo čítaj dobré knihy 🙂

dskjhfdlkdjhl
1. mar 2023

Najlepsie bude, ak si aj o takych ludoch nebudes nic mysliet a nebudes sa nad nimi rozculovat. Druhych nezmenis, mozes zmenit len seba, svoje vnimanie, prezivanie. Takze klud a venuj sa tomu, co Ta bavi. Diskusie si precitaj, ak chces, ale nedaj sa nimi nijako znicit.

danyelia
1. mar 2023

Ahoj, ja si myslím, že každý človek by mal mať názor na (takmer) všetko 😁 Hlavne na také veci, ktorými denne žiješ, ktoré Ťa obklopujú a zaujímajú, týkajú sa Teba a Tvojich detí...je síce pravda, že s atómovym fyzikom by som si asi nepokecala, lebo táto téma ma nezaujíma a neviem o nej nič, ale o tom, či sa majú moje deti učiť v škole o genderi mám jasno, lekárom vo veľkej miere dôverujem, mám svoj názor na bežné veci. Každého niečo zaujíma viac, niečo menej, veď keď Ťa trápi, že o tom nič nevieš, daj do Google, prečítaj si viac názorov, porozmýšľaj a na základe toho si urobíš vlastný názor takmer na všetko...

bloger
1. mar 2023

Na také základné veci treba mať názor. To neznamená, že sa niekto robí múdrejší. Každý má nejakú osobnú skúsenosť. A na základe toho si urobí názor.

miskakyska
1. mar 2023

No...ehm.. momentálne sa nachádzaš v komunite,kde musia mať svoj názor a samozrejme pravdu určití ľudia.. iná pravda, ako ich neexistuje.. sú schopní písať o všetkom a o ničom na 30 tich stranách.. ráno odborníčky na covid,na obed na vojnu, večer na politiku...a medzitým aj športové ,aby si náhodou niekto nemyslel, že zaháľajú😄😏..tu sa proste predbieha múdrosť pred múdrosťou 🙈🤷

domak2
1. mar 2023

Preto rada chodím na koňa, keď na niečo nemám názor, tak tu si prečítam nieco z každej strany, zapálené vyhlasenia, vecné komenty, niekedy naozaj odborne pohlady, zaslepene verklikovania a keď skončím tak stále síce nemám názor, ale aspoň o veci oveľa viac viem 🤭😂 Tiež nechápem kde všetci berú to sebavedomie,ale tak gratulujem im. Keby boli všetci ako ja, len by sme po sebe podozieravo pokukovali a vahali co spraviť 😅

autor
1. mar 2023

@domak2 jak sa vraví, čím viac vieš, tým viac si uvedomuješ, že nevieš vôbec nič. A preto tak nemám rada keď niekto všetko vie, na všetko má názor a nie je schopný ani prijať fakt, že to tak vôbec nemusí byť. Človek môže byť sčítany ako chce, v momente keď ma potrebu vyjadriť sa ku všetkému je pre mňa sprostak

ndrag
1. mar 2023

Lebo vsetko vedia, lepsie nez encyklopedie a nikdy sa nemylia! (teda tie vacsinou podpriemerne vykony v skole a na pracovisku sa nerataju, lebo zbytok sveta je nespravodlivy a skorumpovany). Nikdy nezabudnem na jednu dievcinu, co ma vysmiala na internete, lebo som na nieco napisala, ze ja vsetko neviem 😀.

alenka58
1. mar 2023

chrobákov truhlíkov je ozaj hodne všade boli všetko vedia.........preto sa s tým netráp ani sa nimi neriaď

simca06022011
1. mar 2023

No to ze nemáš ty kapacitu na to, aby si si niečo nastudovala si ty, potom sú ľudia ci s tým problém nemajú. Do odborných veci sa nechytam, s tým ze sa lekárom nestaram do remesla som prestala, bohužiaľ dosť neskoro. Treba to. Detto človek môže mať názor na veci ako gender, politika, vojna.atd. to nie sú odborné veci pre mňa vôbec. Teda nazor môže mat, sj zmeniť hocikto na hocico. Iná vec je keď niekto tvrdí že všetko vie, vie to najlepšie a len ten jeho názor je naj. Lepšie mať nejaký názor, aj to ze neviem, nebudem sa vyjadrovať, ako nemať. Ako sa potom v živote clovel môže hýbať? Dam jeden prehnany priklad, ze vieš čo, odborníci sa zhodli, že dieťa bude lepšie prospievať mimo domova, aj rodičia budú viac aktívni s teda deti odoberieme a budeme vychovávať kolektívne. Nebudeš mať názor lebo nie si odborník? Urobíš ako ovečka co ti povedia? Lebo nie si odborník. Jedna vec je niečo, keď je dane a niekto sa háda ( ako tu dnes diskusia keď ma pan presviedčal ze je 7 paragrafov a teda 7 veľkých dní cerpa a žiadne ráta ie hodin) do nemoty ako ma pravdu a druha je mať názor na témy, veci ktoré sa dejú okolo nás.

h2
1. mar 2023

V tom prípade celkom určite nie si na správnom fóre. Mňa keď niečo vytáča, tak sa tomu vyhýbam a nejdem ešte naschvál do toho vŕtať.

tululu
1. mar 2023

Lebo mat nazor je jednoduche.Na druhej strane hladat pravdu je narocny a zdlhavy proces.Ktoru moznost si zvoli dnesny instantny clovek,ktory chyta hysak,ked ma stat o 5 minut dlhsie v Tescu pri pokladni?

suge
1. mar 2023

Absolútne mi neprekáža, ak má niekto názor na hocičo, tak to predsa má byť. Neprekáža mi ani to, keď je ten názor odlišný od môjho. Prekáža mi, ak si niekto myslí, že jeho názor je najlepší na svete a teda všetky ostatné názory nezhodné s tým jeho sú podradné. A keď to musí stále, dookola, 24/7 pripomínať, či už písomne alebo ústne.😊

blankaj
1. mar 2023

@simca06022011 súhlasím, neviem si predstaviť sa neposuvat ďalej, nevzdelavat, nenapredovat.. učíme sa predsa celý život. Nekončí to vysokou školou resp. hocijakou školou, vtedy to len začne. Baví ma to doslovne, nieže nemám kapacitu. Nemusím okomentovať všetko ale názor mám. Ale rovnako rešpektujem každého submisivneho človeka , ktorý tu potrebu nemá. Nechápem to síce, ale to ani on mňa. V živote je dôležité rozhodovať sa správne, v práci mame niektorí naozaj veľkú zodpovednosť za ľudské životy, majetky, atď. Svojim deťom sme dlhý čas právni zástupcovia, nedovolila by som si byť laxna v získavaní informácií pre ich život. Niektoré informácie ti život spestria, niektore sú absolútnou samozrejmosťou..

simca06022011
1. mar 2023

@tululu a napriklad aj k pravde sa clovek moze skor dopracovat v diskusii, ked sa dozvie aj ine nazory, preveri, overi, precita ien zdroje... urcite k nam nespadne (pravda) len tak, z neba, z telky :D na niektore pravdy ani nikdy neprideme, ale aspon vieme viac verzii ako to moze/mohlo/nemohlo byt :D

abbey1
1. mar 2023

Vidíš, niektorí spisovne slovensky nevedia a predsa píšu. A niektorí dokonca do novín.
A že majú ľudia názor? Veď to je fajn, nie? Pokiaľ diskutujú slušne, aký je to problém?

autor
1. mar 2023

@simca06022011 som to trošku zle podala. Ja to nemyslím tak že ľudia by mali byť submisivne dušičky bez názoru. Mne skôr vadí to, že niekto si myslí že po prečítaní jedného článku je zrazu dostatočne vzdelaný na to aby si dokázal utvoriť názor. Tým nehovorím, že názory v k nejakej téme môžu mať len ľudia čo sa tomu roky venujú. Ten gender som uviedla ako príklad, pretože mi je úprimne jedno, kto sa ako cíti a nemám potrebu to ani prehnane podporovať ani zhadzovať a ani to nijak inak riešiť a keď budem chcieť, viem, že sú odborníci, ktorých názory si môžem prečítať a keď tak utvoriť z toho vlastný záver. Ale aj napriek tomu, že by som zaujala nejaké stanovisko, nevykrikovala by som ho do sveta pri každej príležitosti, pretože viem, že to je len môj subjektívny pohľad a nemusí byť vôbec správny a už vôbec by som ľudí s opačným názorom nešla ukamenovat. Alebo napríklad šport. Keby sa ma niekto opýta čo si myslím o hokeji, tak poviem že nič si o tom nemyslím, lebo ho pozerám raz za rok keď sú majstrovstva a z toho človek naozaj nemá znalosti vhodné mudrovania o hokeji, aj keď si to väčšina sledujúcich myslí.

simca06022011
1. mar 2023

Clovek si dokaze urobit nazor aj z jendeho pohladu na cloveka, preco by si nemohol urobit nazor na nejaku vec po jednom clanku?? :DD ako pisem je rozdiel NAZOR, a je rozdiel nieco vediet, Teda podavat nejaku "mudrost", ako napr. nazor na hokej mozem mat, pre mna je to nuda kym sa nezacnu bit, mudrovanie by bolo, keby som zacala mat prednasku o pravidlach, o ktorych nemam ani sajnu. A teda napr. toto je forum, cize sme tu na to, aby sme nazor vyjadrovali, keby sme to nerobili, MK by zanikol :D co by si si citala? :D

fauko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
laurar1
1. mar 2023

To, ze ma niekto na nieco nazor, je v poriadku. Problem zacina vtedy, ked si niekto mysli, ze po precitani jedneho clanku alebo, este horsie, po precitani par diskusii, sa ten dotycny zacne povazovat za odbornika. Napriklad, mala som znamu, ktora sa pocas korony zacala vyjadrovat k DNA s tym, ze nieco citala, takze vie o com hovori. A samozrejme hovorila to aj mne, pricom, kedze som na SAV pracovala s DNA viem, ze trepala absolutne bludy. Potom plynulo presla na vojnu, samozrejme ako odbornik. Tvrdit nieco, co odporuje vede, vseobecnym znalostiam nie je nazor, ale blud.
A nazory vytvorene z jedneho clanku aj tak vyzeraju. Na uceleny nazor, ktory sa rozhodnem prezentovat verejnosti, je potrebne podla mna viac.

tululu
1. mar 2023

@simca06022011 To je pravda.No podla mna je to co si opisala prave ten konkretny proces hladania pravdy.Rozpravam sa s kolegom,ma iny nazor,diskutujuca na MK ma opacny nazor,suseda Bozena zase povie nieco uplne ine a ja si to v hlave porovnavam,zacnem hladat hlbsie informacie,overujem zdroje,spajam suvislosti a podobne.Cize mat nazor je podla mna fajn,ale vacsina ludi si ho dnes zamiena s absolutnou pravdou a nie su otvoreni diskusii.Pravda sa neda relativizovat,mozes sa na nu pozerat z roznych uhlov a snazit sa ju zasadit do okolnosti,ale nezmenis ju.Mozes menit akurat svoj nazor na danu skutocnost.Ale to uz asi filozofujem 🙂

estrella5
1. mar 2023

Nemám problém s tým ak majú ľudia na veci názor, hoc aj na každú problematiku. ALE mám problém s tým, keď to ľudia prezentujú ako fakty, ako niečo čo tak proste je a bodka. To ma neprestáva udivovať. Sú témy, ktoré ma fakt bavia a skromne 😁 poviem, že mám v nich dosť veľký prehľad (informácie čerpám zásadne od odborníkov v daných oblastiach) a keď tu aj na MK čítam ako sa k tomu ľudia vyjadrujú, sebavedomo vypisujú a pritom už z prvých viet vidieť, že ten človek o danej veci nemá ani základné informácie. To fakt nedávam 😁 Je totižto rozdiel jasne povedať, že si niečo myslím,..podľa mňa,.. podľa môjho názoru,.. bla bla, a je rozdiel písať to vo forme faktov aj keď o tom prd viem 🙈

ckocka
1. mar 2023

Názor môže mať ktokoľvek na čokolvek, odborný a fundovaný názor musí človek hladať inde ako na MK. Toto nie je certifikovaná poradňa.

simca06022011
1. mar 2023

@tululu pravdu nezmenis, to je fakt, lenze ked ju nevies, nie je to nejaka vec "jasna", tak sa k nej inak nevies dopracovat a aj ked sa, nebudes si ista ze je to urcite tak. A zase nazor na tuto pravdu mozeme mat rozny, niekto suhlasi iny nie.. takze prave mi do nejak zacvaklo do seba v ramci diskusie, ze to nazor apravda nemusia mat nic spolocne :DDD Kludne treba filozofovat, minuly tyzden som jeden rozhovor videla, a bolo v nom spomenute, ze ludia uz velmi malo filozofuju. Vsetko chcu mat jasne, s dokazom pred nosom. Ale to sa neda vo vela veciach. Veci nie su cierne a biele, nie su vo vakuu, kopec udalosti na vsetko posobi, to co dnes jedna skupina obhajuje ako jedinu vhodnu pravdu a spravny nazor na to, moze byt o pol roka inak . Treba aj filozofovat 🙂 Aj pozerat na veci z kazdeho uhla a vsetkych moznych pohladov... a nazor si spravit, ten si potom asi robime kazdy po svojom, subjektivne, objektivne,

tululu
1. mar 2023

@simca06022011 No vidis,aky pekny priklad toho,ze sme sa zaujimavou diskusiou a troskou filozofovania dostali k nejakym novym zaverom.Mna to obohatilo,dakujem 🙂 Obcas pocuvam rozhovory s jednou filozofkou,ta casto cistuje Platona,Sokrata a podobne a zasnem,ze ake trefne veci hovorili.Ocividne podstata ludi sa casom nemeni,vyvijame sa ako spolocnost,menia sa technologie,ale to jadro v nas je rovnake.Minule ma napriklad zaujalo,ako sa dnes lahko zamienaju pojmy normalne a prirodzene.Normalne je nieco,co vacsina spolocnosti svojou "normou" uznava za vhodne,ale to neznamena,ze to je zaroven spravne alebo prirodzene,pretoze aj vacsina sa moze mylit.Co bolo pred 100 rokmi nenormalne,moze byt dnes normalne a naopak,ale zmenila sa podstata veci alebo len nas nazor na nu?Je nas nazor ovplyvneny vseobecnym nazorom okolo alebo je to nieco,co je prirodzene hlboko v nas? A ak sme so svojimi nazormi stotozneni,preco su cakarne psychologov preplnene a pedopsychiatri vybookovani na mesiace dopredu? Ta filozofka hovori,ze problem je len odpoved na nejaku nepolozenu otazku a je dolezite hladat prave tie otazku.Ale ako vravis,uz len keby som toto na jiekoho vybafla pri diskusii,tak mi povie,ze zbytocne vela premyslam a ze to skodi 😀