Prečo má Mikuláš palicu?

5. dec 2022

Ahojte,
Načo má Mikuláš palicu?
Dakujem

nikto2234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
terezka1947
5. dec 2022

Mikuláš bol biskup. Tí majú palicu,je to symbol

chupakabra
5. dec 2022

Aby sa náhodou nepošmykol

mamamasama
5. dec 2022

🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

kvietok2891
5. dec 2022

@nikto2234 🤣🤣

autor
6. dec 2022

@viestta dakujem

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamamasama
6. dec 2022

@autorka je veľmi smutné, že toto dospelý človek nevie. 🤦🏻‍♀️

dzina007
6. dec 2022

@mamamasama podla mna to nieje smutne... treba si uvedomit ze nie vsetci boli vychovavani k viere a ucili sa o tom... pre niektorych ludi je to len komercny sviatok kedy sa detom davaju sladkosti a nosi ich proste Mikulas. Vobec neuvazuju nad historiou ze to bol biskup. Je to pre nich proste tak nadprirodzena bytost fiktivna ako Santa Claus.

mamamasama
6. dec 2022

@dzina007 jak je teda vtipné, ako všetci ateisti oslavujú kresťanské sviatky a nevedia ani ich význam. A ak už som ateista, tak mám aspoň základné vedomosti o iných sviatkoch. Lenže na MK hovoriť o vedomostiach? 😅 Nie som židovka a viem čo je Chanuka. To je predsa základný prehľad.

maryetta
6. dec 2022

Lebo svaty Mikuláš bol biskupom. A samotny biskup je pre veriaci lud-pastierom a ako pastier ma aj palicu-berla.

vroni
6. dec 2022

@mamamasama, ako hrdá kresťanka by si mala vedieť, že Mikuláš nie je sviatok, keď sa tu tak bijes do hrude. A ateisti žiadne kresťanské sviatky neoslavuju. To je rovnaký nezmysel ako tvrdiť, že kresťania pokrytecky oslavujú 1. Máj, hoci to nie je kresťanský sviatok. No neoslavuju, proste je voľno.
Inak, ta otázka mi pripadá úplne normalna a v pohode. Ako často sa zamyslime nad zmyslom veci, ktoré máme od detstva denno-denne pred očami?

autor
6. dec 2022

@mamamasama Syn sa ma spýtal prečo má takú zatocenu barlu a nevedeli sme. Neviem čo je na tom smutné. Viem že sa s nejakou aj zhasinalo po uliciach keď boli svietniky, tak ma napadlo či ten tvar nie je preto. Sme ateisti. Takéto podrobnosti proste neviem. Viem že je to symbol ale nevedela som či mala aj iné využitie prečo taký tvar.
Btw napr. Vianoce sú pôvodom pohansky sviatok.

dzina007
6. dec 2022

@mamamasama ale ateisti to neberu ako cirkevny sviatok ale ako konzumny sviatok... tak ako Vianoce, Valentin, Nový rok, 1. máj... proste je to volno, prilezitost niekoho potesit, prílezitost mat nejake vynimocne dni navyse...

mijo53
6. dec 2022

@dzina007 tak ako už niekto spomenul, treba vedieť aspoň základné veci, napr. prečo sa oslavuje Valentín, aj 1. máj má svoju históriu

h2
6. dec 2022

@dzina007 Santa Claus je Svätý Mikuláš. Myslím, že to vzniklo z holandčiny. Čiže žiadna fiktívna rozprávková postavička. (To, že lieta na saniach, ťahaných sobmi a lezie dnu komínom, je, samozrejme, vymyslené. Tak isto, ako my máme zase vymyslené, že navštevuje deti v sprievode anjela a čerta.)

dzina007
6. dec 2022

@mijo53
@h2 ale tu porovnavame ze pani sa pytala nie kto je Mikulas ale preco ma v ruke palicu... co je normalne ze ateista vediet nemusi... nezachadza do hlbky... lebo ateista sa o tom neucil... len ho naucili ze tie sviatky existuju a preco vznikli...

h2
6. dec 2022

@dzina007 Ja som nereagovala na úvodný príspevok, len na to, čo si ty písala, že Santa Claus je fiktívna bytosť.

viestta
6. dec 2022

@mamamasama keby to nevedeli ateisti, to by bolo este celkom dobre, ale poznam XY veriacich, alebo takych aspon co sa k viere hlasia a tiez netusia preco to ma Mikulas.
A len tak mimochodom som ateista, a link na wiki som dala len pre to, ze sa mi nechcelo vypisovat ale vedela som presne co mam hladat
@dzina007 nie kazdy ateista Vianoce berie ako konzumny sviatok. Vies sme aj taki, ktori sice uznavame ich krestansku tradiciu (aj ked historia dokazuje, ze zimny slnovrat oslavovali aj predkrestanske kultury, oslavuju ho aj nekrestanske kultury aj teraz, a oslavovali ich v roznych podobach) a oslavujeme ich ako rodinny sviatok. A zas na druhej strane poznam krestanov, ktorych "duchovna" cast Vianoc zacina a konci navstevou polnocnej omse, ak vobec, a su pre nich konzumnejsie ako pre mnohych ateistov.

jankalukasova
6. dec 2022

@dzina007 tak ja nie som kresťanka ale ja oslavujem Saturnálie, ktoré sa oslavovali predtým ako ich kresťanstvo "recyklovalo" na Vianoce. Keďže viera musí ponúkať aj sviatky, prišli s týmto. Pritom sami nevedia kedy sa Kristus reálne narodil. A to nie je môj názor. Tak sa vyjadrilo x cirkevných hodnostárov...