Prečo ľudia tak rozhadzujú peniaze?

16. nov 2022

Prečo ľudia tak rozhadzujú peniaze?Určite veľa z vás napíše lebo majú na to.No prečo niektorý vedia minúť celú výplatu za týždeň a potom do ďalšej výplaty vyplakavaju že nemajú peniaze?Prečo nešetria?Mám v okolí veľa ľudí čo rozhadzuje,áno rozhadzuje.Nemuseli by kupovať všetko čo sa im zapáči.No majú ako to nazvať takú úchylku.Aj v rodine,aj kamarátky vždy sa mi pochvália že toto som kúpila,toľko som platila,také hračky nakúpila deťom,oblečenie atď atď.Ano aj ja kupujem deťom oblečenie,no nemáme doma kopcom skrine.Neuznavam zbytočne veľa veci kupovať a ani sa to poriadne nevynosi.Deti rýchlo rastú.Alebo na Vianoce 10-20 hračiek dieťaťu,na čo tak veľa.Moje dostanú každá po 3 balíčkov,1 hračka 1 kniha a 1 niečo užitočné prikald oblečenie.Kazdy sa ma pýta ako to robím že ušetrím.Darmo im poviem ako,keď kyvnu rukou že ony aj tak nevedia šetriť.Kludne by minuli aj 5000 eur za týždeň keby mali.Stačí ak sa im niečo páči,nepozerajú na cenu,nevadí že dieťa má už xtu hračku,aj tak kúpia.Pride mi to divné v tejto ťažkej dobe,keď veľa ľudí si nemá ani čo do úst.A niektoré rozhadzuju a míňajú z roztopaze.Nie nezávidím,keby chcem môžem aj ja nakupovať,mám na to,ale na čo by to bolo dobré.Ja chcem aby moje deti si vážili veci okolo seba.Nie aby mali všetko na čo ukážu prstom.

hilda08
16. nov 2022

Lebo materializmus 🤷‍♀️

janai1
16. nov 2022

Pýtajú peniaze od teba či prečo ťa trápi kto koľko míňa?

lucia851
16. nov 2022

Ľudia budú hovoriť že nemajú peňazí.Staci mi vidieť cesty plne áut jeden deň pred sviatkom

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
16. nov 2022

Lebo im chýba finančná gramotnosť.

zuzinka888
16. nov 2022

@lucia851 tak samozrejme ze su cesty plne aut. Ako sa maju dostat studenti z internatov a ludia z tyzdnoviek ked je zajtra sviatok a mnohi maju volno aj v piatok. Rada by som vyuzila teleport ale.... Tak musime autom kedze lietadlo este nemane.✌

autor
16. nov 2022

Keďže mi to vešajú na nos denno denne kto čo kúpil a potom keď uz nemajú zas vyplakavaju denno denne že nemajú peniaze.No je to také divné,chcú sa pochváliť a potom zas chcú aby som ich ľutovala že už celú výplatu minuli.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liljana
16. nov 2022

Su to ich peniaze. Niekto minie vyplatu za 5 dni, druhemu staci na 3 mesiace. Nemozes zakazat, ani prikazat, co s nou maju robit.

maca1984
16. nov 2022

Prečo si ľudia berú pôžičky na to, aby šli na dovolenku napr.do Dubaja,na Maledivy ?
Ich vec, ich problém,-ja to za nich nesplácam.

lindous
16. nov 2022

Tak to sa musíš spýtať tých koknrétnych ľudí, o ktorých hovoríš, asi ich nikdy nikto nenaučil ako hospodáriť, môžeš im v dobrom poradiť ty... prípadne si treba uvedomiť, že jedna vec je čo hovoria a druhá čo sa im deje naozaj na účtoch, ľudia radi zveličujú a preháňajú...tiež mám kamarátku, ktorý sa každý mesiac posťažuje ako skončila na nule, ale na tej nule je po tom, čo jej odišla pomerne veľká suma na sporiaci účet ...pre mňa je rovnako nepochopiteľný aj druhý extrém ale ... tiež určitú sumu mesačne miniem na "zbytočnosti" len tak, aby som si spravila radosť ...

autor
16. nov 2022

@elizabet173 Rodina býva v rovnakom meste ako ja,kamarátky mám z roboty tak ich stretávam denno denne.Ked sa stretneme tak sa rozprávame a hneď pustia

majka99999
16. nov 2022

Lebo chcu putat pozornost, preto sa aj fotia na socialnu siet, aby vsetci videli. Pozornost uputas 2 sposobmi: Aha, pozrite, co vsetko mam! alebo Pozrite, aka som ober, ani na chleba nemam!. Takze asi tak.

ivik4
16. nov 2022

Ja nechapem ze niekto absolutne neodklada(keby cosi) ked ma z coho ,cize moze. Mne raz kamoska povedala : a naco ? 🤷‍♀️
Ale, je mi to jedno. Ved ich peniaze ... kym nerozhadzuju tvoje,maj to na haku

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
guiseppinka
16. nov 2022

Mna udivuje, ze kazdy den tu je nejaka otazka preco..

majka99999
16. nov 2022

Celkovo vela ludi nevie hospodarit, pre mna je tiez tazke nekupit milion veci detom, aj ked viem, ze 50 triciek neponosia. Takze snazim sa, prevediem peniaze na sporiaci ucet a snazim sa neminut viac ako mam na beznom. Nestazujem sa, ze zimne topanky 85 eur, ja som ich vybrala, osvedcili sa minulu zimu, od hladu neumrieme, buduci rok bude treba nove... Jediny, kto taketo reci o drazobevedie, je moja mama. Ta sa tesi z mojho zvysenia platu viac nez ja,. Ale zase moja mama usetri aj. 🤣 Tak kazdy sme nejaky, ked sa zeny nebavia o plienkach a kojeni, tak sa bavia o Ukrajine alebo drazobe.

slavomira236
16. nov 2022

Tí čo vyplakavaju majú najviac naopak tí čo nemajú sa nesťažuje tolko

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
16. nov 2022

Nechapem, ze toto riesis...tiez nakupujem hodne, robim radost sebe, detom, ale tak chodime obaja s muzom do prace a su to pre pana nase peniaze, tak co koho do toho... nemame ako rodina absolutne ziadne dlhy, peniaze odkladame aj pomimo a investujeme, mame rezervu... a ten zvysok je na normalny zivot, zdravu stravu, kvalitne pekne oblecenie, kruzky, hobby a dovolenky... zit zivot zo zatiahnutou rucnou brzdou pri dnesnej inflacii a peniaze v ponozke mi prijde ujete... do hrobu si to clovek nevezme... prezit kvalitny, slusny zivot, zazitky, radost v ociach deti...

Este podotknem - darovavam vsetky nase veci do azylaku, skolky, rodine, kamoskam... nikde sa to nestrati... a este pomoze...

ivanaks
16. nov 2022

Hm, nepoznám ani nehľadám odpoveď na položenú otázku, ale tiež má zaráža téma Vašich rozhovorov s príbuznými a známymi. Možno nie je problém v ich míňaní peňazí, len nevedia, o čom by sa s Vami mali rozprávať, tak zvolia tému podľa nich "ľahkú", všeobecne konverzačnú - peniaze (mohli by rozprávať aj o počasí, fakt netuším, prečo si zvolia radšej nákupy a následné fňukanie nad nedostatkom financií). Ja sa s príbuznými ani s kolegyňami v práci nerozprávam o nákupoch ani o tom, ako vyžiť do výplaty. Nikdy som taký rozhovor neiniciovala, ale nebola ani recipientom takýchto informácií... Nemám pocit, že by v mojom okolí si niekto žil nad pomery, ale ani žeby mal hlboko do vrecka. Ak Vás tieto rozhovory nebavia, jemne (alebo aj menej jemne) svojmu okoliu naznačte, že o ne nestojíte (napr. zmeňte tému na to, čo Vás baví, zaujíma a zbytočne nerozčuľuje)...

luccija
16. nov 2022

@ivik4 to naco setrit sa ukazalo cez pandemiu.Vtedy vela ludi pohorelo na tom, ze nemaju uspory, ze vyplata z podnikania nepride, firma isla na 50% ...dlhodobe PN vela ludi zilo v tom ved pride vyplata...
Autorka vela ludi zije stylom dnes hojno zajtra hovno.A pri detoch sa mina vela penazi zbytocne sama som to pochopila az, ked mi dieta vyrastlo🙂kolko hraciek, oblecenia tenisiek som kupovala, ale tak mala som z toho radost, nechybalo mi, ale bol to rozmar.Ale celkovo mi je ukradnute kolko kto nakupi😅

sasa1310
16. nov 2022

@lucia851 tomuto som nepochopila, že plné cesty áut pred sviatkom. Veď veľa detí je doma v piatok, tak idú na chaty

bluka2
16. nov 2022

Tak im povedz, čo si o tom myslíš a pochybujem, že za tebou s tým ešte pôjdu 😀 ty im na to len pritakavas, či čo?

bublinka1426
16. nov 2022

@autorka mozno si to proste mozu dovolit. a maju veci inac na haku, poznam kopec takych ludi co proste minaju a nemyslia na zajtrajsok alebo kebyze pridu o pracu.
hlavne su to zeny, co im muzi nosia domov pekne peniaze a tie zeny nevedia co od dobroty. proste je to tak. najlepsie si to nevsimat. a ty mas dobry pocit zo seba, ze vies setrit ..mnohi ludia to jednoducho nevedia.

bublinka1426
16. nov 2022

a podla toho co pises su to zjavne financne negramotni ludia 🙈

ell_mala
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
h2
16. nov 2022

Veď keď máš okolo seba veľa takých ľudí a kamarátky sa ti s tým chvália, tak sa ich opýtaj. 🤷🏻‍♀️

autor
16. nov 2022

@elizabet173 Svokra a švagriná áno stále niečo kupujú a aj veľa kamarátok.Nie ja sa nechválim,nepotrebujem to.Ja si robím čo uznam za vhodné.Len mi to príde divné že kopa ľudí nemyslí na zadné vrátka a nemá aspoň neaku rezervu nasporené.Potom keď sa niečo stane,tak majú smolu.
@ivanaks Teraz idú Vianoce tak hneď prvá téma čo kto kúpi a už to ide kúpili to a to a zas minuli celú výplatu.
@bluka2 Povedala som,no na ďalší krát zas s tym začnú.Vedia že ja toľko neminam,aj si často pýtajú radu ako šetrím.Skusia no nedarí sa im.

boldo87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz