Prečo k nám privážajú tony odpadu zo zahraničia?

daniela2202
23. jún 2023

Vedeli ste ženy, že sa k nám privážajú tony odpadu zo zahraničia? Normálne je na to dohoda so štátom , ministerstvom životného prostredia... za rok 750 000 ton odpadu, väčšinou z Nemecka , Rakúska, Talianska, Albánska..... fúúú, je to sila

zmrzlinka2021
23. jún 2023

@daniela2202 a ak je to pravda, co sa teda deje?
A kde to dovazaju?

Prosím daj mi sem link na tu dohodu so životkom, dík

deti95060810
23. jún 2023

áno, vedela resp. už to bolo medializované.... tiež ma to prekvapilo a aj napálilo.
čo sme my zberný dvor?

stellarstar
23. jún 2023
sweet20
23. jún 2023

@daniela2202 ano vedela.. my sme pre nich kos 🙊🙈

zmrzlinka2021
23. jún 2023

@deti95060810
@sweet20

Dievčatá, len ziadna panika a hlavne nie nenavist a hladanie spolocného nepriatela (chápem, slovenská mentalita je tvrdý oriesok).

Ak to je takto, ze vlastne sa odpad zhodnocuje a sluzi k niecomu, je to len dobré. Vobec to neznamena, ze je to skodlívé. Netreba vo vsetkom vidiet a domýslať si.

A uz vobec nie, keď tu ludia jazdia autami a tie plasty aj kupuju 😉

„Odpad na Slovensku končí v zariadeniach na zhodnotenie. Najviac odpadu smeruje do cementárne v Rohožníku. Odpad na spaľovanie sa dováža aj do cementárne v obci Horné Srnie v okrese Trenčín a do Považskej cementárne v obci Ladce (okres Ilava). Zo zahraničia sa odpad dostáva aj do Zvolena, Pezinku, Dubnice nad Váhom, Žarnovice, Turni nad Bodvou, Bratislavy, Holíča, obce Slavec (okrese Rožňava) či Slovenskej Ľupči v okrese Banská Bystrica, vyplýva z prehľadu rozhodnutí,“ informovala TASR

zmrzlinka2021
23. jún 2023

@daniela2202
Inak, ak to vlada schvalila, je potrebné si prečítať dôvodovku - pretoze vsetko prechádza posudzovaním odborníkov, z ktorého musí byť evidentné vsetko, vrátane dopadov.

stanulienkat
23. jún 2023

To je staré už niekoľko rokov

koniarova
23. jún 2023

https://www.odpady-portal.sk/Dokument/107491/do...
Ale článok neviem otvoriť do konca.

zmrzlinka2021
23. jún 2023

@stanulienkat Nevadí, ak to v ludoch vzbudí nenavísť, agresivitu, treba použiť 😉 Aj tak vacsina národa nemá kritické myslenie, tak prečo by sa s ním nemanipulovalo.

Heslo dna: spoločný nepriatel

zmrzlinka2021
23. jún 2023

@koniarova Pokial to vyuzivame energeticky, super napad - tak by mal byt odpad vyuzivany. Bud opatovne spracovanie na rovnake pouzite (triedenie) alebo priamo do priemyslu na podporu vyroby

Inak, takto funguje aj dost vyrobnych firiem, ktoré chcú byť eko

viestta
23. jún 2023

@daniela2202 vies o tom, ze sa k nam dovazaju tisicky ton zelezneho srotu, ktory konci ako surovina v konvertoroch v Kosiciach? Pretoze Slovensko ako take, nie je schopne zozbierat dostatok srotu, ktory je zakladnou surovinou pri vyrobe ocele (do jednej tavby ide 1/3 storu a 2/3 suroveho zeleza). A zelezny srot je tiez odpad a keby sme si dali zalezat na tom aby sme ho triedili a recyklovali, mali by sme vlastneho viac. Kolko plechoviek si uz hodila do komunalu, ktory skonci na skladke miesto toho aby si ich hodila do triedeneho odpadu, odkial pojde na recyklaciu?

koniarova
23. jún 2023

@zmrzlinka2021 ja s tebou súhlasím. Len som chcela pridať link,odkiaľ táto info asi je.

zmrzlinka2021
23. jún 2023

@koniarova Uz som si to nasla aj ja, a je to celkom zaujimava tema.
Najhorsie je, ked clovek nevie pracovat s informaciami (chyba skostva) a to umoznuje roznym psychopatom zastrasovat ludi

natalka13
23. jún 2023

@daniela2202 kolko textilneho odpadu /to co ludia nosene vratia/ H&M vyveze do tretich krajin? A zamoruje to tam.
A my kupujeme kupujeme lebo ved akcia.
Ked tu vidim fotky ako 1 dieta ma 20 sandalok, 100 triciek, 50 siat🙈

zmrzlinka2021
23. jún 2023

@natalka13 150 % suhlas!!!!!!!!!!!!!

komaria
23. jún 2023

@daniela2202 A počula si už o trhu Kantamento, kde vyvážajú všetok náš textilný "odpad", lebo nás už omrzel? 😔

abbey1
23. jún 2023

Skúste si pozrieť, kam vyspelé krajiny vyvážajú svoj odpad a ako sa tam s ním nakladá. A tu sa ideme hrať na chrumkavých zelených.

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
23. jún 2023

@oonnaganamakusai ale cesta opravena z fondov EU ti nesmrdi, vsak?

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
23. jún 2023

@oonnaganamakusai ale kolke z nich by sa bez penazi z EU uz davno rozpadli. Len na rekonstrukcie skol isli miliony z eurofondov.

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mk1111111111
24. jún 2023

@oonnaganamakusai ved sami Slovaci tam chodia zarabat, nikto ich nenuti, mozu pracovat na SK, mozu byt radi, ze si tam zarobia, doma tiez musia robit, len doma placa za tazku roboru je smiesna
Trosku porozmyslaj, kym nieco napises, nevid len to, co chces vidiet

mk1111111111
24. jún 2023

@oonnaganamakusai moja mila, vlak nechodi, lebo sme si neopravili. Co s tym ma EU? Fondy ponukaju a my necerpame. Most mohol byt davno hotovy

mk1111111111
24. jún 2023

@oonnaganamakusai uz sa zobud.

mikadooo
24. jún 2023

@zmrzlinka2021 tvoj prvý komentár je vynikajúci, protiargumentácia výborná a pritom neútočná, budem sa inšpirovať 👌.

zuzinka888
24. jún 2023

Vobec to nie je divne. Je to biznis rovnako ako biznis s textilom, a inym spotrebnym tovarom. A mimochodom a co tie tony potravinoveho odpadu? A este sa to aj super predava a vsetkym co ho kupunu chuti!!.( myslim kurence z brazilie.......)

moonlight1210
24. jún 2023

Mna tak tesi, ked vidim dalsiu generaciu si konecne viac rozvijat vlastne myslenie, zbierat info, utvarat si nazor na zaklade viacerych zdrojov, nez jedneho. Vidiet veci z viacerych uhlov. Negeneralizovat. Nenechat sa strhnut k slepej dovere, a cim poburujucejsia info, tym viac jej hned verime, lebo t nasa slovenska oblubena hra na obete a nepriatelov.
Vsade vidime hned nepriatela a ukrivdene sa rozculujeme.
(A kolkokrat sa z principu ako pubertiaci, ci batolata v obdobi vzdoru burime hned proti vsetkemu. Ma to korene v historii, dlho sme boli zaznavani a odsuvani bokom ako bezvyznamni, skor pouzivani. Ale je cas s tym prestat.)

Naozaj som milo prekvapena, ze tie skostnatele pristupy k veciam/udalostiam sa pomaly rozbijaju aj u nas.

Takze takato info by u nasich deti a ich kamaratov nepresla, kym by si k tomu nenastudovali viac veci. U ich generacie zas plati, ze sa neradi vyjadruju k niecomu, pri com nemaju dostatok poznatkov na argumentaciu. Resp. neradi si vyhradzuju k tomu stanovisko bez dostatku informacii.