Prečo je tu tak veľa agresie?

mamabiba
28. nov 2011

Ahojte milé maminky, snažilky...iba sa chcem opýtať, prečo je poslednú dobu na MK tak veľa agresie. Dnes som bola iba v 2 novo založených témach a všade vidím iba útočenie a presadzovanie si svojeho. Myslela som si, že toto je fórum pre mamičky a budúce mamičky, ktoré sa chcú v kľude porozprávať a vymeniť si rady. Pomaly, mamičky, ktoré majú opačný názor, alebo iný a chcú ho iba vysvetliť, tak sú atakované a hneď sa to tu schyľuje k hádkam. To nevieme konštruktívne diskutovať? Musíme sa stále iba hašteriť ako malé detičky na pieskovisku?
Prepáčte, ale toto je môj názor na to, čo sa tu poslednú dobu deje.

titkovamiriam
28. nov 2011

@mamabiba mám rovnaký nazor ako ty,niekedy ma až prekvapuje o čom sa tu dokžu ľudia hádať a tak pokaziť diskutovanie.Tu existuju osoby čo ked ich vidim že sa pridali tak bude hadka ☹ .......je to niekedy zavisť,niekedy škodoradosť,zloba....

jarunka111
28. nov 2011

@mamabiba neviem, či je problém v tom, že nevieme konštruktívne diskutovať. Skôr je to práve o tom, že za každú cenu si niekto ide presadzovať svoj názor. A presne ako píše @titkovamiriam, sú tu isté osoby, ktoré ak sa niekde zjavia, tak je 100% isté, že v téme bude dusno a prípadne aj kvôli ich prítomnosti sú témy uzamknuté. A to teda nechápem, prečo majú stále dovolené tu kaziť vzduch 😠

dada1212
28. nov 2011

@mamabiba sčasti za to môže aj to, že pri komunikácii cez internet chýba veľmi dôležitá časť komunikácie a to neverbálná, teda gestá, tón hlasu a podobne. bez toho je často napísané pochopené inak ako bolo myslené a dôjde k nedorozumeniu.
a sčasti je to aj kvôli tomu čo píše @titkovamiriam , vždy sa nájdu na každej stránke ľudia čo si cez internet niečo v sebe riešia a majú tendeciu ostatných zhadzovať, zosmiešňovať alebo presadzovať len ten svoj názor.

mamabiba
autor
28. nov 2011

@titkovamiriam
@jarunka111 no však práve..je to o tom, že tu sa pádne argumenty vymieňajú za agresívny afekt. Stalo sa mi pred pár minútami, že som si iba povedala svoj názor, čo si myslím o téme, že 1,5 ročné dieťa ťahá za vlasy 1 ročnú a či z toho nebude mať traumu...nie doslovne, nepamätám si presný názov. tam som iba poprosila mamičky, či by nebolo lepšie si naštudovať aj dajakú literatúru o správaní našich detí skôr než položíme takúto otázku. Prirovnala som to k otázkam mojej 8 ročnej dcéry. Dostala som do IP či niesom dajaká moc premúdrelá a že si mám otvoriť poradňu, keď som taká sčítaná. neviem, to už sa mám začať hanbiť aj za to, že si čítam knihy?
Neviem, kde sa v nás nabralo toľko agresie.

titkovamiriam
28. nov 2011

@mamabiba klasika,preto ja si nazor napisem a už neskor nereagujem lebo v teme sa uz rozobera nieco ine ako bola povodna otazka a ked sa tam najdu 2-3 co su super ženy/často este ani deti nemaju/a pisu teoretické znalosti neviem ci mam plakat alebo sa smiat.No a niekedy sa tu inak objavia témy o ktorých si myslím že vznikli len na to aby sa tam pohádali...

mamabiba
autor
28. nov 2011

@dada1212 ale na to sa dá bez problémov opýtať, že ako to človek myslel? keď dačomu nerozumiem, tak sa opýtam a nie okamžite útočiť. Možno je to iba zle napísané...možno to prispievateľ myslel úplne ináč...je veľa dôvodov. Ale za to nemusíme byť agresívny. už sa mi stalo, že bolo na mňa zaútočené, pretože si neprečítali poriadne môj príspevok. keď som poprosila, nech mi napíše o ktorý príspevok sa jedná, že vysvetlím, už sa neozvala. To, že sa nenechám vyprovokovať je zlé? To, aby som si mala s kým popísať, musím byť agresívna?

mamabiba
autor
28. nov 2011

@titkovamiriam
@jarunka111
toto je presne, čo som napísala, kde sa na mňa vrhli, že aká som premúdrelá a asi moc sčítaná. Ja sa za to nehanbím a myslím, že to vôbec nieje napísané urážlivo. iba by sa musel dakto zamyslieť a to sakra bolí:

PROSÍM, žienky, prestaňme písať takéto hovadinky. Prečítajme si radšej dajaké knihy o správaní detí v určitých obdobiach.
Niekedy si tu, na MK pripadám ako s mojou 8 ročnou dcérou. Tá sa radšej opýta miesto toho aby trošku zarozmýšľala. Našťastie sa mi na ňu už stačí pozrieť a ona vie, že sa opýtala absolútnu blbosť a dokáže si aj sama odpovedať, len sa musí trošku zamyslieť. Skúste to aj vy. Najprv sa zamyslite, než dačo napíšete a skúste si aj samé odpovedať, alebo dačo naštudovať.

jarunka111
28. nov 2011

@mamabiba dúfam, že sa nenahneváš, ale mňa by sa asi trocha dotklo, keby ma niekto pošle študovať literatúru 😉 Ale nie že teraz budem vyskakovať 😒 A to je tak, že proste nevyhovieme každému. Od teba by som rada prijala nejakú dobrú radu, keď máš v tom prehľad, veď preto sa idem tu radiť. Niektoré sú tu ale také super mamy, nie mamy roka, ale hneď tisícročia a potom sú tu aj také, čo vedia pomaly aj raketoplán riadiť a potom hneď v záhradke kvetinky okopávať a samozrejme, že starostlivosť o deti a všetko, čo s tým spojené, majú v malíčku 🤐, tak od takých ťažko radu prijať. A je ľahšie hneď tu hodiť otázku a čakať, že všetky rady prídu samé. Bohužiaľ, je tu asi menej takých, čo hľadajú alebo obnovia staršie témy, pohodlnosť? A preto je tu stále kopec otázok, ktoré smelo možno priradiť nie 8ročnému dieťaťu, ale aj mladším. A povedať si svoj názor, skrytý za PC, to je ľahšie ako s niekým zoči-voči diskutovať.

filipal
28. nov 2011

@mamabiba ja si myslim, ze to co chces je utopia. vzdy bude agresivita, je to normalne. vzdy budu nedorozumenia...
a to co pise
@titkovamiriam ze sa sem chodia niektori ludia iba pohadat je tiez normalne. doma si to netrufnu, ani v praci, tak sa vyvrsia na koniku... konik funguje ako terapia. 😝 😅
mamabiba, chapem, ze to myslis dobre, ale neexistuje komunikacia bez nedorozumeni a konfliktov.
nikdy nebudu vsetci ludia rovnaki. ani rovnako kultivovani ani uvedomeli. na to, aby sa to ako-tak regulovalo sluzia pravidla.

mamabiba
autor
28. nov 2011

@jarunka111 ja zrovna niesom agresívny tip a som rada, keď aj niekto nesúhlasí. Ja si za tým stojím..možno som to mala napísať ešte ľahšou formou...
Čo sa týka toho príspevku...najprv bola moja rada, ale je to tu už neúnostné. to skľudom môžem založiť diskusiu, "moja dcéra spadla a zlomila si nehet. nenaštrbí to jej sebavedomie?"
Myslím, že sme zabudli čítať a vzdelávať sa. Zabudli sme medzi sebou komunikovať. Agresia, kam sa pozrieš, už sa človek bojí dačo povedať mamičke na ihrisku, ke´d jej ratolesť robí dačo zlé... a to sa mi nepáči. Však toto fórum vzniklo na to, aby sme si mamičky mohli posúvať informácie, diskutovať o novinkách, popýtať si rady na veci, s ktorými si nevieme dať rady a otvor si hociktorú tému a nič iné ako hádky a nadávky sa nenájdu.

traktor
28. nov 2011

preco je tu tak vela agresie?..no lebo ludia zabudli, ze sa treba aj usmievat, ze treba aj zit..tu kazdy rad zije cudzim zivotom, stara sa do druhych..bije sa do prs, ze toto a toto on by nikdy neurobil..a pritom to polka ludi takto doma aj naozaj robi..len tu musime drzat formu..byt prisne tabulkove, naj, naj naj..nemam rada hadky, rypanie..rada diskutujem, zapojim sa , ked vsak pride v teme k odsudzovaniu a hadkam koncim tam..skusim hodit este nieco na odlahcenie ak nepomôze koncim..som tu na to aby som vypla..a nie aby ma to oberalo o energiu..je smutne, ze sa neda diskutovat normalne, neda sa prijat aj iny nazor ako mam ja v pohode..

titkovamiriam
28. nov 2011

@traktor 😉

mamabiba
autor
28. nov 2011

@filipal viem, že slušné správanie je už iba utópiou, ale je to iba na našu škodu. Však sa dá diskutovať aj o opačných názoroch slušne, bez nadávok a agresie. Už sa mi stalo, že som neprávom jednu mamičku poškodila, ale verejne som sa jej za to ospravedlnila. A s ospravedlnením sa tu už nestretneš skoro vôbec.

mamabiba
autor
28. nov 2011

@traktor niečo na odľahčenie?

Za pár dní sú vianoce 😀 😀 😀 😀 hurá, príde Ježiško a donesie darčeky dobrým a slušným ľuďom 😉 . Tak ako nás to kedysi učili 😉

traktor
28. nov 2011

@mamabiba no..ako môj Maťko vcera zahlasil..nie jezisko..postarka 😀 ..som mu tak pekne vysvetlovala, ze pridu vianoce, ake to bude krasne, budu darceky a tak..a jemu sa darceky spajaju s postarkou, kedze ta mu stale nieco donesie.. 😀..

jarunka111
28. nov 2011

@mamabiba tak si založme tému, kde sa budeme len zabávať a riešiť veci ako ľudia 😀 Len ako zabrániť nejakým agresorom, aby nám to nekazili? Ale som rada, že viaceré máme podobný názor na vec, lebo niekedy si fakt pripadám, že som asi mimo alebo nejaká iná, alebo sa neviem zaradiť do davu chrliaceho samé super rady 😖 Ja sa v tomto považujem trocha za naivku, veď prečo by mal do mňa niekto kameňom, keď ja na neho len prehovorím?

jarunka111
28. nov 2011

@mamabiba
@traktor aj ja na odľahčenie: malý má 2apol roka a "písal" ježiškovi. Lebo čítal dráčikov leták a objavil tam veľký žeriav. Tak mi vysvetlil, že "maminka toto potrebujem" 😀 A ja jasné, keď budeš poslúchať atď. a on mi teraz pri akejkoľvek príležitosti pripomína, že "aha maminka šimonko poslúcha". Je to potvora prefíkaná a keď vymýšľa, tak mu pripomeniem a on zase na chvíľu poslúcha 😀 😀 😀 😀

mamabiba
autor
28. nov 2011

@jarunka111 mne tie super rady od super mám ani tak nevadia, na tom sa akurát pobavím...každá sme nejaká...mne vadí, keď sa ten názor presádza agresívne a iný názor sa odcudzuje. Ako písala@filipal, slušnosť ostala už iba utópiou. Je to už v nás, ľuďoch. Pamätám si, ke´d som chodievala kupovávať darčeky na vianoce, ako sa ľudia v tomto období slušne k sebe správali, mali už vianočnú atmosféru a aj ten najväčší hundorš bol v tomto období prívetivý. Teraz je ísť nakupovať darčeky nočnou morou. všade strkanice, hádky, agresia, nervozita. Asi som sa mala narodiť o pár rôčkov skôr 😀 😀

mamabiba
autor
28. nov 2011

A len mám strach, že keď budem aj svoje deti vychovávať k slušnosti, tak budú pre ostatných iba na posmech.

mamabiba
autor
28. nov 2011

@jarunka111 aj u nás funguje najväčšia poslušnosť v tomto období. Moja dcéra..má 8 a stále verí...je najposlušnejšou dcérenkou na svete 😀 😀 😀

jarunka111
28. nov 2011

@mamabiba keď mám ísť nakupovať, tak sa mi až chlpy ježia niekedy. O vianočnej nálade ani nechyrujem 😒

titkovamiriam
28. nov 2011

@mamabiba no ved aj moji starší synovia hovoria že som z nich mala radsej vychovať drzích a neskromých ,lebo už chapu o čom je svet,ale zasa im poviem že možu aspon kludne spavať 😉
darceky kupujem radsej cez net,čo sa mi veľmi v posledných rokoch osvedčilo-kurier je vždy milý 🙂 v obchodoch je to fakt des 😠

mamabiba
autor
28. nov 2011

@traktor A prezlečiete pani poštárku za ježiška? Ja už tento rok neviem ako mám dať darčeky pod stromček, lebo budem pod veľkým drobnohľadom svojej dcéry. už je v období, kedy jej všetci hovoria, že Ježiško neexistuje, ale ona ešte v kútiku duše veriť chce... no ale však dačo vymyslíme, susedia pomôžu 😀 😀

traktor
28. nov 2011

@mamabiba vies co..nech su na posmech..ale ty budes mat dobry pocit, a môzes byt hrda na svoju vychovu..dnes sa ludia fakt nevedia spravat..staci sa pozriet v obchode..da sa zlava a ludia sa dobre ze nepozabijaju, len ja, ja, ja..za kazdu cenu..a pritom si ani neuvedomuju, ze ta zlava vlastne nie je ani zlava..a ze zo seba urobia len uboziaka..hadzat sa po niekom, nadavat si, urazat sa pre 1 kg sunky..no parada..

traktor
28. nov 2011

@mamabiba u nas zijeme ze jezisko je..tieto vianoce budu pre maťka uz take ozajstne, myslim, ze uz si to bude plne uvedomovat..celu tu atmosferu a vsetko okolo toho..a nieeee 😀 ..toto jezisko verzus postarka poriesim este 😀 😉

mamabiba
autor
28. nov 2011

@traktor Ja som rada, že naša 8 ročná stále verí...má to pre ňu určite väčšie čaro....ale už sme riešili krízu Ježiškovskú, keď pani ...katechétka...v škole prvákom povedala, že darčeky nosia rodičia, lebo ježiš nám dal najväčší dar, že sa za nás obetoval. Skoro som ju zastrelila 😀 😀 😀 . Ale vysvetlila som jej, že pokiaľ ona bude chcieť veriť, tak to tak je a nemá nikoho počúvať. A veríme 😀 😀 😀 asi už posledné vianoce, ale predsa 😉

mamabiba
autor
28. nov 2011

a čo sa týka tej drzosti, nové porekadlo je, že z drzosťou ďalej zájdeš. Podľa môjho názoru to tak nieje, iba si viac ľudí bude o tebe myslieť, že si "pako". Podľa mňa, teraz keď chceš, aby si ťa ľudia zapamätali, musíš byť slušná. To ich tak zaskočí, že si ťa zapamätajú..v dobrom...na celý život 😀 😀 😀

blandik
28. nov 2011

@mamabiba - myslím, že to je proto, že jsme byli vychování k boji o moc, každý chce mít pravdu, a když vidí opačný názor, tak bojuje za ten svůj...ano nebyli jsme vychování k demokratické diskuzi, kde se ctí osoba protidiskutujícího, nenapadá se jeho osoba, ale drží se meritu věci...myslím, že je to tím, že nás už jako miminka, děti a pak celý život učitli jen soutěžit, plnit něčí očekávání a nutili se chovat správně...a tak i my máme tendenci nutit ostatní lidi přimout náš názor...

blandik
28. nov 2011

My říkáme našemu od malinka, že dárky si dáváme sami, protože se máme rádi a chceme si udělat na Vánoce radost - tedy přiležitost i pro malého udělat dárky i pro nás...

blandik
28. nov 2011

@mamabiba - s tou drzostí - nemyslím, že s ní člvoěk dál dojde, repsketive možná ano, jen nevím, jestli se takovému člvoěku dobře žije, kdž okolí kolem něj se dobře nežije...to není plnohodnotný vztah a přístup.