Prečo bola princezná Diana?

17. aug 2023

Pekný večer, čítala som teraz jeden článok a tak mi napadlo, prečo bola princezná Diana? To oslovenie/titul nesmú používať iba kráľovskí potomkovia ? Aj Kate je vojvodkyňa, Megan tiež čosi také. A ona bola myslím pricezná z Walsu.. len ma to zaujíma 😀😀

vanilkovazmrzka
17. aug 2023

Mozno preto, ze bola manzelkou buduceho krala, tam maju nejaku hierarchiu, kto po smrti krala bude jeho nastupcom, ale co ja viem… moc zlozity tento kralovsky protokol 😃 ale teraz to aj mna zaujima 😃

raffaella
17. aug 2023

Catherine je Princess of Wales (okrem inych titulov) a titul je dal Kral Charles.

ibrunova
17. aug 2023

Mám pocit, že Kate je už princezná, nie vojvodkyňa.. Manželka následníka.

autor
17. aug 2023

@raffaella ale nikto ju nevolá princezná Katherine, stále vojvodkyňa. Ale o Diane stále ako princezná.

simsalabim
17. aug 2023

Prince of Wales je naslednik tronu. Jeho zena je Orincess of Wales. Catherine je Princess of Wales. Stala sa nou po smrti kralovnej, ked titul Prince of Wales presiel na Williama. Anonym - uz ju tak volaju.

autor
17. aug 2023

@simsalabim aha takto, tak už chápem. Ak je ženou nasledovníka, tak môže byť princezná.

simsalabim
17. aug 2023
raffaella
17. aug 2023

Kto nikto? ja neviem ci teda sledujes najma britske media, ale v drvivej vacsine sa spomina uz s novym titulom Princess of Wales. Preco sa o Diane hovori ako len o princeznej je preto, ze ziskala ten titul ihned sobasom s Charlesom. Kate po dlhorocnom vztahu s Williamom ziskala sobasom titul Duchess of Cambridge (William ziskal Duke of Cambridge) a kedze Camilla sa stale Queen Consort tak titul Princess of Wales sa uvolnil a ziskala ho Kate ako manzelka naslednika tronu.
Vsetko sa da najst a nastudovat na nete, zvlast ak ta to tak zaujima.

h2
17. aug 2023

Diana bola princeznou od začiatku, lebo sa už vydávala za následníka trónu. Catherine je princeznou až odkedy Charles nastúpil na trón a následníkom sa stal William.

autor
17. aug 2023

@raffaella však dlho ju tak nevolali, keďže získala ten titul až po smrti kráľovnej. Predtým bola stále vojvodkyňa, a čítala som ako princezné sú len potomkovia, nie priženci. Až tak sa o to nezaujimam, len som teraz videla nejaký článok o Diane a tá mala titul pricezná, predtým Kate nie, keď som pozerala vtedy niečo k tomu, bolo písané, to čo som písala vyššie. Preto som teraz už k tomu negooglila.

dante99
17. aug 2023

v zásade platí, že žena výdajom do kráľovskej rodiny nadobúda rovnaké postavenie ako manžel, teda napr. Catherine je od sobášu s Williamom Her Royal Highness Princess William of Wales. Takýto titul by používala, ak by Williamovi nebol udelený titul vojvodu. Známy príklad zo súčastnosti je manželka princa Michaela, ktorému nebol udelený titul vojvodu, a preto je jeho žena Marie Cristine oficiálne Her Royal Highness Princess Michael of Kent.

Úplne inou situáciou sú ale princezné narodené do rodiny, teda "princesses by blood royal", ktoré sa oslovujú krstným menom klasicky, teda napríklad Her Royal Highness Princess Beatrice.

Diana bola v čase trvania manželstva s Charlesom oslovovaná ako Her Royal Highness Princess of Wales, po rozvode stratila titul HRH a bola premenovaná na Diana, Princess of Wales ako rozvedená členka rodiny.

Zaujímavým príkladom z nedávnej minulosti bolo zverejnenie rodného listu Archie Harrisona Mountbatten-Windsora (v súčasnosti Princa Archieho zo Sussexu) kde mnoho ľudí vyrušila informácia o matke kde bolo uvedené že Meghan je princezná Spojeného kráľovstva, čo je pravda, avšak je "Princess by marriage" a kebyže Harrymu kráľovná neudelí titul vojvodu, jej oficiálny titul by znel HRH Princess Henry of Wales.

dante99
17. aug 2023

A k tvojej otázke, áno, označenie princezná Diana nie je správne, buď by to malo byť HRH Princezná z Walesu alebo teda v čase jej smrti Diana, princezná z Walesu

dante99
17. aug 2023

a ešte doplním, že keďže Charles sa stal kráľom, titul princ z Walesu pripadol Williamovi, teda jeho žena Catherine sa oslovuje najvyššie získaným titulom, teda Her Royal Highness Princess of Wales. Predošlé tituly jej však patria tiež, zostáva teda aj vojvodkyňou.

moonlight1210
17. aug 2023

Synovia a vnuci krala, ci vladnucej kralovnej su automaticky princovia uz pri narodeni. Ibaze ten “titul” musis chapat nieco ako ako postavenie, oslovenie.
Na urovni asi ako u nas obycajnych ludi “titul” ujo, teta, synovec, pan, pani,… (pre prirovnanie).
Takze presne ako nasmu titulu postavenia pan Maly je nadradene napr. inzinier, docent,… a pri oficialnom osloveni pouzijeme (pan) docent Maly, tak u nich nadobudnuty/udeleny titul je nadradeny titulu postavenia. Teda baron, vojvoda, atd. bude pri oficialitach pouzite miesto princ. A vojvoda zo Sussexu je viac ako princ v tomto pripade.
Btw. Meghan je aj princezna. Princezna Henry (lebo nie je narodena ako princezna, ma len postavenie svojho muza. Preto nie princezna Meghan). Keby Harrymu vzali vsetky udelene tituly, bude uz len princ Henry a ona princezna Henry.
Takto je teraz vojvodkyna zo Sussexu, lebo to je aktualne Harryho najvyssi udeleny titul a rozhodol sa ho pouzivat (nie je to nutne pouzivat ho. Moze si vybrat iny z tych, co ma.).
To iste plati pre Kate. Preto bola vojvodkyna z Cambridge. Bol to Williamov najvyssi udeleny titul v tej dobe a chcel ho pouzivat.

Teraz preco Diana bola hned princeznou.
Jej muz Charles sa este ako mlady chlapec stal princom z Wallesu. Bol mu ten titul udeleny (nema ho automaticky narodenim sa ako najstarsi syn, musi mu ho udelit panovnik). Takze bol princ postavenim a teraz uz aj udelenym titulom.
Kedze je zvyk, ze sa pouziva pri osloveni vzdy najvyssi titul, ak sa jeho vlastnik nerozhodne inak, tak tento nadobudnuty je najvyssi v hierarchii udelenych titulov. Takze Diana pouzivala najvyssi udeleny titul svojho muza.
Preto bola hned princezna. Inak by aj ona bola vojvodkyna, baronka, ci daco ine. Podla svojho muza.

A kedze najvyssi titul nie je nutne pouzit bezpodmienecne (ako sme si povedali), je mozne si vybrat, ze sa bude oficialne pouzivat iny.
Preto Camilla, hoci mala po sobasi oficialny narok na titul princezna (tak ako Diana), to neurobila, aby neprovokovala vasne a pouzivala druhy najvyssi titul jej muza, vojvodkyna z Cornwallu.

Kedze sa Charles stal teraz kralom, titul princa z Wallesu udelil Williamovi. A preto teraz Catherine je oficialne oslovovana princezna. Inak by bola nadalej vojvodkyna. Akurat, ze vojvodkyna z Cornwallu (co je automaticky titul dedica, narozdiel od titulu princa z Wallesu a je nadradeny inym titulom vojvoda z niecoho.).
A samozrejme cely ten cas od sobasa princeznou je. Princeznou William.

autor
18. aug 2023

@moonlight1210
@dante99 vdaka za odpovede

bylinka25
18. aug 2023

Ja som čítala, že Harry a jeho manželka o svoje tituly prišli.
Kráľovský dvor to urobil potichu.

moonlight1210
18. aug 2023

@bylinka25 ale len o titul "Ich kralovske Vysosti". His Royal Highness a Her Royal Highness.
Vsetky ostatne tituly im ostali.

maggie1978
18. aug 2023

@moonlight1210 super vysvetlené 👍

pkgirl30
18. aug 2023

Ja som čítala také vyjadrenie, že princeznou bola preto lebo bola panna keď sa brali.

simsalabim
18. aug 2023

@pkgirl30 tka toto je ina blbost 😂

pkgirl30
18. aug 2023

to neviem nevyznám sa ale v dobe keď mala pohreb tak som natrafila na taký článok

simsalabim
18. aug 2023

@pkgirl30 hore mas vysvetlene, ako ten titul ziskala. Ten clanok pisal niekto, kto si nedal minimalnu namahu si veci nastudovat.

hiro
18. aug 2023

od 9. septembra 2022 - Jej Kráľovská Výsosť princezná z Walesu, vojvodkyňa z Cornwallu a vojvodkyňa z Rothesay
Je 2x viac vojvodkyna ako princezna. Tak asi preto 🙂