Prečo Boh dopustí, aby boli deti ťažko choré?

20. aug 2023

Ahojte, hned na uvod napisem, ze nechcem rozvirit vasne, prosim zachovat tuto diskusiu bez nevhodnych, posmesnych alebo ustipacnych komentarov.
Moja otazka smeruje hlavne na veriace mamicky, ktore mi tuto otazku dokazu normalne zodpovedat.
Preco Boh dopusti, aby deti trpeli tazkymi chorobami, znasali velku bolest uz od narodenia alebo zomreli.
Dakujem

bublinka1426
20. aug 2023

presne to sa pytam a tiez preco sa maju najvacsie svine najlepsie. bezohladni ludia.

od mala nas ucia konat dobro
verit ze dobro zvitazi a zlo bude porazene
zial zivot chodi opacne...

a kde je daka spravodlivost, poznam ludi co denne piju fajcia a doziju sa 90 rokov a potom poznam deticky co riadne neuzili, a su tazko chore... :( a za to nemozu, poznam tazko chore deti, osobne...

kde je spravodlivost ?

aiana24
20. aug 2023

Podla teorie reinkarnacie dusa prichadza na svet mnohokrat, zazit si rozne zivoty. Moze si prist "vyskusat" zivot s tazkou chorobou.

kitycat
20. aug 2023

Nie som nejaka fanaticka, ale...

Boh miluje vserkych rovnako. V kralovstve nebeskom budu vsetci krasni. Boh skusa lasku cloveka k nemu touto formou, atd.

A sk by sme to brali zo strany evolucie, tak priroda vacsinou eliminuje slabsie kusy, nase (svetove) zdravotnictvo uz vsak pokrocilo a tak preziju

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nika3136
20. aug 2023

Je rozdiel viera a cirkev.
Ja som veriaca ale verim asi v ine veci, nez na ne narazas. Ale ak ta to zaujima, z mojho pohladu som presvedcena o tom, ze kazdy na tomto svete name svoju ulohu, niekto sa zial narodi tazko chory, niekto do velmi chudobnej rodiny ci vojny. Lame to srdce, ale mame svoje poslanie, ci uz niekto naucit inych, seba... tie osudy na tomto svete su velakrat priserne a nespravodlive.

viestta
20. aug 2023

Tu na MK som sa dozvedela, ze to je trest za zle veci, ktore spachali ich predkovia. Ja tomu sice nerozumiem, ale toto mi uz doslo privelmi scestne vysvetlenie od veriacej osoby...

kacena4
20. aug 2023

Boh nedopusta nase utrpenie, sposobujeme si ho sami svojim konanim ci uz v uzsom alebo sirsom kontexte. Boh nám dal nejake pravidla, chcel aby sme sa nimi riadili a bude nam dobre... ale ľudia majú vlastnu volu a robia si co chcu... takze to tu aj tak vyzera, zijeme vo svete utrpenia a biedy, avšak veriaci maju tú vyhodu, že veria v lepší buduci zivot...
apropo https://modlitba.sk/ako-boh-vybera-matky-deti-s...

sara07
20. aug 2023

pretože žiadny nie je , boh alebo akekolvek náboženstvo je proste len barlička k životu , dakedy služilo na pochopenie prirodných javov čo si nevedeli vysvetlit, potom na ovládanie ludí a aj ked všetko vieme nejak to proste ostalo z praktických dôvodov
nie je a nemá čo dopuštat ...
nemá to logiku ani nič ale aj tak tomu verite, kludne ...
toto nie je vysmech ani nič proste je to takto a v podstate sa vraví že všetky odpovede nájdeš v biblii svoje , tak neviem

mikadooo
20. aug 2023

Tiež tomu nerozumiem. Takisto prečo Boh dopustil vojny, holokaust, diktátorov, hladomor, koronu, rôzne genocídy, prečo silno veriacim párom, ktorí žijú celý život podľa prikázaní, nedopraje napr. dieťa a narkomanka hodí zdravého novorodenca do kontajnera, kde zomrie, prečo dopustí týranie detí, ale aj žien, či mužov, nech som gendrovo korektná, prečo dopustí rôzne úchylky typu pedofília, psychopatia,.... Postupne som žiaľ vieru začala strácať. Začala som žiť tak, aby som bola spokojná ja a okolie, ktoré je odomňa závislé. Tým pádom som prestala rozmýšľať nad vecami typu "prečo Boh dopustí to a ono". Mrzí ma to, neviem si už vieru v sebe nejak vyvolať, som príliš racionálna a skeptická. O koľko lepšie sa žije veriacim, ktorí veria, že ich život smrťou nekončí... 😔. V dobrom závidím.

bublinka1426
20. aug 2023

uz vobec nechapem odpustkom v cirkvi, ale to je ina tema.

markusrasford
20. aug 2023

@walentina7 je spravodlivé keď 2 ročné dieťa zomrie v rozpálenom aute? Je spravodlivé keď deti v Afrike zomierajú hladom? Je spravodlivé keď deti zomierajú kvôli vojne?

avonladyba
20. aug 2023

Ja si myslím, že Boh neexistuje a všetky ostatné reinkarnacne blaboly sú len na upokojenie, že o nič neprichádzas, veď predsa si to mala/ budes mať v inom živote. Svet nie je spravodlivý. Tak ako sa niekto narodí chorý, ďalší krásny, ďalší do bohatej rodiny, nie všetci máme rovnakú startovaciu čiaru. Ja keď sa chcem odosobniť, predstavím si mravenisko, a človeka, ktory do neho sliapne. Niektoré mravce budú mať zničené svoje cestičky, niektoré nie, a niektoré to neprežijú, možno niektorý príde len o jednu nohu. A tak je to aj s ľuďmi, medzi ľudí sa rozloží všetko, všetky možné životné situácie. Dajme tomu budeš makac v živote a nedosiahnes ani z ďaleka to, čo niekto šťastnou náhodou.

bublinka1426
20. aug 2023

jedno je Viera, lebo ju mozno niekto umelo vytvoril, a jedno je iste, cirkev roky bohatla a stale bohatne.
Boh mozno existoval/ existuje , kazdy v Neho verime v dakej forme mozno, lebo vsak to je ucel zivota, verit niecomu, ze ma zaciatok a koniec. ze existuje daka nadej a Vsemohuci.

ze musi predsa existovat spravodlivost, daka pravda.
ale co je naozaj skutocne , to nikto nezodpovie.

........

ivangeline
20. aug 2023

Dopusta to svet. Bohu je to jedno. Lubi ich a prijima.

daniela2202
20. aug 2023

Ťažká téma, ktovie, ako by odpovedal kňaz

bublinka1426
20. aug 2023

@daniela2202 knaz je cirkev, a to je dalsia zaujimava tema.

domkakvet
20. aug 2023

Su veci ktorym my nerozumieme, tak ako zvierata nerozumeju nam ludom a vsetko je pre nieco.

motyyylik
20. aug 2023

@mikadooo Keď si to ešte raz všetko po sebe prečítate, tak zistíte, ze to všetko si spôsobili ľudia sami,Boh nam dal slobodnú vôľu, ako môže Boh zato,ze tá žena berie drogy a co urobí.. skúste sa na tom zamyslieť. Boh je láska, vojnu a ine spôsobili ľudia svojou nenávisťou, túžbou po moci, zlobou...

dzulli1980
20. aug 2023

Ja v Boha verím, v Cirkev nie ... prečítala som kopu literatúry (len tak zo záujmu, žiadny fanatizmus) ... duše sa vracajú na svet sa učiť ... to je to "deja vu", keď si prvýkrát niekde a máš pocit, že to tam poznáš, keď prvýkrát stretneš nejakého človeka a máš pocit, že ho poznáš atď. ... a keď sa duše naučia všetko, čo majú, idú k Bohu ... a tam sa začína ten skutočný život ... ale v súvislosti s chorými, trpiacimi deťmi ... pokiaľ má duša vymeraný istý čas na zemi a tá duša sa z nejakého dôvodu rozhodne odísť skôr (spácha samovraždu), prichádza späť ten zvyšok vymeraného času odžiť ... mesiac, rok, 10 rokov ... ja to beriem tak neutrálne, bolo to zaujímavé čítanie ... každý v niečo verí ... a tá viera je dôležitá, lebo dáva človeku nádej ... a človek, ktorý nemá nádej, je stratený.

cecilia29
20. aug 2023

Za väčšinu utrpenia vo svete sú zodpovední ľudia samotní. Ľudia ubližujú ludom Ale primárna príčina je hriech prvotný hriech Adama a Evi v raji a nasledne vyhnanie z raja. Neposlusnostou sa ľudstvo samo odsúdilo k utrpeniu a bolesti. Ale toto skutočne nie je na debatu MK.

bublinka1426
20. aug 2023

@dzulli1980 istym sposobom suhlasim.

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mikadooo
20. aug 2023

@motyyylik oukay. A čo tak prírodné katastrofy? Aj to je naša slobodná vôľa? Keď niekoho zasiahne blesk? Vybuchne sopka a pochová celé Pompeje? Príde tsunami a zabije tých najslabších, ktorí nestihli ujsť? To nás zase Boh skúša, že.... 🙄. Sorry, v tomto ma fakt nepresvedčíš. Buď si za to môžeme sami, alebo za to nemôžeme, ale Pán Boh vie čo robí... Asi chcel pre budúce generácie múzeum ľudí zaliatych do lávy 🤷.

zzkmetova
20. aug 2023

V tych najtazsich chvilach je skusana sila nasej viery.

vkatush
20. aug 2023

Pri takej téme si vždy spomeniem na to prirovnanie, že keď si v záhrade plnej kvetov, chceš si zobrať so sebou škaredú, starú, zničenú burinu alebo ten najkrajší kvet, ktorý sa ti najviac páči? Aj preto Boh si berie tie najlepšie malé duše tak skoro k sebe.
Nie, žeby to pomáhalo.
Hlavne ak si zažívaš to utrpenie spolu s tým dieťaťom a nedokážeš mu nijak pomôcť. A vtedy ti nejaký mudrlant povie, že to len ťa Boh skúša a dá ti na plecia len toľko, čo zvládneš.

A celkom dobrý pohľad na vec je aj z knihy Chatrč od Williama Paul Younga. Lepšia kniha ako film.
Buď sa ti páči, hejtuješ ju alebo si si to prežila a z časti to chápeš.

janulik2008
20. aug 2023

som síce veriaci človek, tiež sa to však pýtam či už to s chorými deťmi alebo iné veci ... ja som si na to spomenula keď som videla toto ...

https://www.youtube.com/watch?v=D7NUt1apJbY

... keď náhodou nevieš veľmi po anglicky v popise videa je napísané čo tam vraví 🙂

domculik
20. aug 2023

@markusrasford cisto teoreticky, ak to vnima clovek vo svetle v minulych zivotov, a napriklad keby to dvojrocne dieta v minulom zivote bolo masovy vrah, ktory zabijal male deti, tak potom tam ten princip spravodlivosti dava zmysel..

roja01
20. aug 2023

Na YT su k dispozicii Vedecke dokazy existencie Boha part 1, 2, 3, 4.
Boh dal cloveku slobodnu volu, ako bude v materialnom svete konat. A vsetkym ludom dal aj rovnost. Ludia maju riesit veci spolu a pomahat si. Nemaju byt nadriadeni ani podriadeni z hladiska moci. Zial prave cirkev toto prikazanie Jezisa celkom porusuje. Clovek sa ma naucit aj napriek materialnym pokuseniam milovat. Duchovny svet nezasahuje do tohto konania (preto su konflikty). Boh sa zaujima az o cloveka, ktory sa vyda na duchovnu cestu. Vtedy aj pomoze dodanim duchovnej sily.
Vzhladom na reinkarnaciu je mozne (to vie len p.Boh), ze prave tazky stav noveho cloviecika je dany planom na napravu tazsich chyb dusi.

nika11103
20. aug 2023

@walentina7 ale prestaň ako prepáč ale tieto “dristy” o minulých životoch ???? To povedz nejakej maminke čo má smrtelne choré dieťatko . Alebo nedajbože ty by si mala choré dieťatko na smrť . To sa uspokojis s tým že si “nesie karmu z minulého života “??????????????????? Karma je dnes strašne moderne cool slovo ale odtiaľ potiaľ !

tomika
20. aug 2023

@nika11103 ale hnev a nenávisť tiež neni správna cesta...