Právnická Fakulta UPJŠ Košice a peniaze

judrdock
28. máj 2019

Dobrý deň. Chodím na štátne gymnázium a po ňom by som chcela ísť na Právnickú Fakultu UPJŠ do Košíc. Chcela som sa spýtať niekoho kto na ňu chodil: Musela by som zaplatiť ak by som na ňu chcela chodiť? Knihy tiež treba zaplatiť? Prosím poraďte mi😂. A ak tak ešte že koľko rokov na ňu treba chodiť? Ďakujem " vážim si každej odpovede😊

iffushka
28. máj 2019

@judrdock prepáč, ale ak si toto nevieš zistiť sama tak tam ani nechoď.

dskjhfdlkdjhl
28. máj 2019

@judrdock kazda VS ma web-stranku a na nej vsetky potrebne informacie pre uchadzacov. Gymnazista by toto mal vediet vygooglit a precitat😉

c_est_la_vie
28. máj 2019

@judrdock kedze ide o statnu skolu, studium je zadarmo ( pokial subezne nestudujes na inej vs, pripadne si uz nestudovala). Stat ti plati 5 rokov studia ( pri medicine 6, hovori sa tomu standadna doba studia) na vysokej skole, ak odbor zmenis ide to uz z tvojho vrecka.
Knihy, internat, stravne si platis sama ( aj ked cena stravneho a intraku je zlacnena lebo opat prispieva stat). Ak mas ale viac ako 26 r, budes si platit zdravotku.

UPJS je na slovensku jedna z najuplatkovejsich skol ( aj ked nemam info z prvej ruky).

Kazdopadne ale, ked si uz do mena nicku sebavedome pises judrdoc, ocakavala by som, ze budes schopna si tieto udaje dohladat aj sama. Konieckoncov, pravo nie je o chodeni na sudy v kostymcekoch, ale o schopnosti hladat relevantne informacie s co najnizsim rizikom a tie sprostredkovat klientovi/ zamestnavatelovi.

ivkazba
28. máj 2019

@judrdock chceš ísť na právo a nevieš koľko sa študuje? Študuje sa 5 rokov (3 roky bakalár a 2 roky magister). Samozrejme, každá VŠ niečo stojí, teda aj knižky. Ale ak si tieto informácie nevieš vygoogliť, tak odporúčam iné uplatnenie ako právo. V ňom je dosť potrebné logické uvažovanie a hľadať riešenia (či robí človek obchodné práco alebo tresrtné alebo akékoľvek iné)

fokuska
28. máj 2019

@c_est_la_vie To pdkial mas, ze je UPJS najuplatkovejsia? Nesir aspon klebety, ak nemas relevantny zdroj.

judrdock
autor
28. máj 2019

@iffushka hľadala som všade ale všade píše inak

judrdock
autor
28. máj 2019

@c_est_la_vie áno ďakujem vážim si odpoved

c_est_la_vie
28. máj 2019

@fokuska zial relevantny zdroj sa v tomto smere neda uviest, kedze to nie je faktor ktory skoly vyhodnocuju a chvalia sa nim.

Preto aby som tie klebety nesirila uvadzam ze nejde o moju osobnu skusenost, ale poznam uspesnych absolventov ktori sa chvalili tym, ze miesto xy tyzdnoveho trcania nad skriptami radsej “zainvestovali”.

Nazor nech uz si urobi ktokolvek akykolvek.

diewcatqoo
28. máj 2019

To vazne moze student gymnazia polozit takuto otazku? Wtf?
Inak, ano, aj na upjs sa da "studovat" s uplatkami. Ako na kazdej univerzite. Rozhodne by som ale netvrdila, ze je to jedna z najuplatkovejsich skol

judrdock
autor
28. máj 2019

@ivkazba a prax? Tam sú ešte 3 roky nie?

judrdock
autor
28. máj 2019

@c_est_la_vie dakujem

ivkazba
28. máj 2019

@judrdock aké 3 roky myslíš? Ak myslíš koncipientskú prax, tak pokiaľ viem, tá je už dlhšiu dobu nie 3 roky ale až 5 rokov

judrdock
autor
28. máj 2019

@ivkazba ale keď vystudujes školu tak prax je ešte povinná nie?

judrdock
autor
28. máj 2019

@ivkazba ale prax je povinná však?

c_est_la_vie
28. máj 2019

@judrdock pokial viem, prax je zavisla od toho ci chces robit advokatku, cize zastupovat klientov, alebo iba poskytovat pravne poradenstvo firmam, cize pripravovat zmluvy aby boli nenapadnutelne atd- vtedy advokat byt nemusis.

via88
28. máj 2019

Prax je povinna v pripade ze budes koncipient, priroavovat sa ma povolanie advokata, notara, exekutora.. v pripade ze by si chcela byt sudcom, tak 5 rocna ako vyssi sudny uradnik na sude.
Ale priklanam sa k prvemu komentu, ak si toto nevies zistit a si uz gymnazistka... na primacky je nutny vseobecny prehlad napriklad. A toto su elementarne veci, co sa pytas, snad nevies ze su skoly statne a sukromne?

oli18
28. máj 2019

@judrdock podľa tvojho niku sa už vidíš doktorkou práv 🙂 Nemáš na to, moja.

devil6464
28. máj 2019

Ja študujem právo v Trnave, ale podmienky by mali byť cca rovnaké, takže štúdium ako také je bezplatné, platí sa len za knihy, internát a stravu + administratívny poplatok za prihlášku, tuším 60€. Mňa knihy do 1 ročníka vyšli na cca 200€, ubytovanie na 80€ a strava tak do 100€ mesačne + naklady na cestovné, ak ho potrebuješ. Najprv musíš vyštudovať na Bc. to sa študuje 3 roky a potom na Mgr. to sa študuje 2 roky. To je základný predpoklad na výkon právnických profesií, s tým že niektoré druhy právnických profesií, ako je napríklad sudca, advokát, prokurátor atď. vyžaduje absolvovanie povinnej praxe v určitej dĺžke a zloženie odborných skusok.

pallacinka29
28. máj 2019

@via88 tato pani podla nezmyselnych otazok co kladie, tak na sude bude akurat tak nieco triedit (odpadky)...

zuzanka.zuzu
28. máj 2019

@ivkazba už je opäť 3 roky

liz_lemon
28. máj 2019

@c_est_la_vie UPJS je verejna VS, nie statna

zuzkapap
29. máj 2019

Neoplatí sa ti to lebo pokiaľ nemáš kontakty právnikov tak si nezozenies robotu po škole a keď náhodou budeš jedna z najlepších a náhodou hej, tak ti budu dávať minimálnu mzdu ak vôbec, mam kamošku co tam chodila takže priame info 🙂 neni to ocenovane vôbec ako by si čakala, ale inak štúdium veľa nestojí

via88
29. máj 2019

@zuzkapap stoji dost ak dochadzas/ byvas na intraku, byte. Mehovoriac o zdravi, 😁 ale so zvyskom suhlasim

beky1813
29. máj 2019

A toto studuje na gymnaziu. Uz chapem, preco sa sestra smeje na vysokoškolákoch. Oni nic nevedia najst sami

judrdock
autor
29. máj 2019

Dobre ďakujem za odpovede. Viac menej som si už zistila veci ze co a jak ale určite to bolo poučné. Takže teraz uzatvorím konverzáciu. Dakujem😊

judrdock
autor
29. máj 2019

Aspoň ja už nebudem písať

natalienka12
29. máj 2019

@judrdock vies co? Knizky ti daju zadarmo. Aj stravu v jedalni. Taketo otazky dokazes polozit? Mimochodom chodila som na tu skolu a je to velmi tazka skola a uplatnenie este tazsie. To, co ta naucia na skole je kvapka z toho co musis vediet kym ziskas pravnicku profesiu. Tak vela stastia.

jozef11111111
24. okt 2022

@natalienka12 učíme sa celí zivot 😂