Ahojte,
mame 4 male deti a ako novinku po dlhsom zvazovani vacsiu trampolinu. Prosim, pozdielajte sa, ak mate nejake dobre pravidla, ktore musia deti kvoli bezpecnosti dodrziavat. Ja zvazujem, ze by som tam pustala vzdy len jedno dieta, najma tie mensie nikdy nie spolu, lebo uz som bola svedkom skaredeho urazu, ked skakalo naraz viac deti.
Je este nieco, na co treba dat pozor?
Dovolite detom skakat s topankami, ci vzdy si ich vyzuvaju?
Dakujem 🙂
U nas vzdy vyzuť. Idealne ak je tam iba jedno. Ale my sme mali velku, takze ok dve niekedy tri ale pravidlo bolo ak niekto padne na zadok alebo chrbat, museli vsetci prestať skakat. Neboj nakricala som sa a bola stale pri nich, kym sa nenaučili. A pri návštevách vzdy. Ale naučili sa, ked su niekde na navsteve tak uz pocujem ako robia poriadky, ze neskáč ved spadol 😉. Tazke kricanie zabralo.
Maximalne dva kusy rovnakej vahy
Idealne Len jeden
Siet vzdy zapnuta
Ziadne topanky
AK padas s trampoliny, stoc sa do klbka a padni na bok (nikdy nie na vystrete ruky ci nohy s takej vysky.. synovi to zachranilo dolamane kosti riadne tato Info.. Ale in vyletel doslova 5m ked skakal s bratom Tandem na tvrdu podlahu telocvicne...
Ja rozmýšľam že ju ani neposkladam, ja na to nemám nervy, mala ma 6 a maly 3...zase pridem o hlas. Tento rok u nas trampolina nebude.
Skús pohľadať článok jedného českého traumatológa. Bol dosť presný, čo áno a čo nie. Aj aké môžu byť dôsledky.
https://www.facebook.com/radovan.hudak.9/posts/...
tu je jeden z vyššie spomínaných názorov odborníkov. A teda skús pozrieť aj pár článkou od ortopédov, odborníkov čo sa na tej trampolíne s telom deje, a potom si ľahšie určíš "pravidlá".
@elizabet173 ja som tiež bola toho názoru že ŽIADNA TRAMPOLÍNA. Tak deti začali chodiť po susedoch, ktorí trampolínu mali 😅🤦♀️ tak sme si ju zadovážili aj my a radšej ich mám pod kontrolou vo vlastnej záhrade.
Autorka ako tu už bolo spomenuté, bez topánok a deti podobnej váhy a už len dúfať že sa nič nestane.
Baby ti napísali už všetko. Úplne off Topic ale urcite ju poriadne ukotvite. Príde prvý silný vietor a trampolína bude lietať po susedoch.
@aurora33 ano, ved toto...a dalsia vec, radsej, nech sa naucia bezpecne u nas ako potom kopec urazov na taboroch, kde pridu deti, ktore s nicim nemaju skusenosti, lebo doma ich od vsetkeho chrania a vsetko zakazuju...to je podla inych odbornikov aj zdraveho rozumu tiez nevhodne...a to sme tiez boli najlrv proti
Minulý rok som ležala s dcérkou na chirurgii, prišla mamka so 4r dievčatkom, skákali s bratom na trampolíne, výsledok operácia škaredej zlomeniny nohy/ruky (nepamätám, ktorá končatina to bola). Sama dr chirurgička aj sestričky nám vtedy hovorili, že z trampolín majú veľmi veľa úrazov. Za mňa ak už teda trampolínu chcete, tak 1 dieťa na nej. Žiadne že podobné váhy atď. Proste 1 osoba.
My sme mali trampoliny ako kruzok, chodili deti aj na sutaze...chodi uz len najmladsia, chalani si vybrali uz ine aktivity... vyslovene spevnenie chrbata a brucha, neskutocne jej to pomohlo. Fyzioterapeutka nam to vyslovene odporucala.
Vsetko ma svoje plusy a minusy, su deti, ktore jazdia motocross, lezu po stenach, jazdia na bikoch v terene, lyzuju... proste kazdy sport prinasa rizika, treba ich poznat a sa zariadit... pod 5 rokov napr. nas trener dieta nevezme, je to pre neho nevhodny sport vzhladom na koordinaciu celeho tela...
@elizabet173 chodime všade všetko čo si spomenula ale deti ta trampolína jednoducho láka. Ja som odolávala dlho ale bolo mi to trapne keď sa naši hrali v záhrade ja som napr varila a o chvíľu už boli u suseda na trampolíne (mame dobre vzťahy volali ich susedia nie že by som ich ja posielala) preto sme si nakoniec zadovážili aj my. Nedá sa byt stále niekde na bájkoch korčuliach či lezeckej stene.
@anjelicek26 ano, aj nam na valgozne clenky to bolo odporucane...
@aurora33 detto moj nazor, hlavne, ked je tych deti viac, ale pani pisala, ze deti nema a ono sa vela veci zmeni v nazorovej rovine potom, ked su...a ine je mat 1 alebo 2, ktorym sa da max venovat a ine je to, ked je tych deti viac a nie su babicky/tety ard po ruke ...ale to uz chape ten, kto to ma doma
@nekonecna_katastrofa ano, pocula som, ale rovnako chirurgovia zalamovali ruky trebars po korone, kedy mestskym detom boli zakazane ihriska a zrazu sa povolili a deti take brutalne urazy ze az, proste nevedeli, co so sebou na tych oreliezkach, svalstvo oslabnute atd....
To ochabnute svalstvo u deti počas korony to ma rozosmialo aj keď to je skôr do plaču. Naše decka, moje aj bratove boli stale v pohybe.
@elizabet173 opakujem, u mňa tiež nebola, kým deti kvôli trampolíne nezačali chodiť po susedoch. Ja pracujem priamo aj s deťmi po takýchto úrazoch. Viem, čo to obnáša. Viem ako dlho sa z toho deti dostávajú. Ale radšej budem mať deti pod dohľadom u seba doma akokeby chodili inde. A popravde ako mame trampolínu doma nejako ich už aj prestala baviť. A chodime veľa po lesoch horách na túry a podobne čiže u nás je pohyb denno denne. A ešte jedna pikoska: minulý rok ku mne prislo dievčatko asi 9 ročne, zlomená ruka, vykonaná osteosynteza na lakťovom kĺbe. Hneď sa pýtam: trampolína? A otec hovorí : ano, ale my trampolínu nemame presne kvôli tomuto, ale šla skákať ku kamarátke a vidíte, stalo sa.
Podľa môjho fyzioterapeuta: ideál JEDNO dieťa, ak dve, tak cca rovnakej váhy, ale jedno je rozhodne lepšia voľba. Žiadne také, že malé dieťa tam sedí a veľkáč skáče. A ideál, vedieť skákať. Lebo skákanie s prepnutými kolenami narobí viac škody ako úžitku. Inak, po tom, čo som videla ako si kamoškino dieťa na trampoške zlomilo ruku tak, že ju z tej trampolíny brali rovno na operačku, deti púštam na trampolíny len tak striedmo. A určite nepúšťam na nejaké trampolíny, kde sa besní kopa detí, to je obrovské riziko.
S topankami vobec, hrozi podvrtnutie. Max 2 deti podobnej vahy. Ja mam velky rozdiel medzi detmi a starsia moze byt s mladsou dnu, ale nechcem aby skakala vtedy. No najlepsie by bolo vzdy jedno dieta, realita je vzdy ina 🙂