Pranie s octom

lyduuska2
30. mar 2015

Ahojte dievčatá! 😉 Chcela by som sa spýtať, či periete s octom... A ako? teda, kam ho pridávate a koľko 🙂 🙂 Moja kamarátka perie s octom ale vždy sa jej zabudnem spýtať, že ako 😀 😀 dokonca, ona nepoužíva ani aviváž, z čoho som bola dosť prekvapená 😕 😕 tak, ako periete vy? 🙂 ďakujem za všetky rady 🙂

iwesska
30. mar 2015

Nie neperiem s octom, kedysi som pridavala za vrchnacik ku prasku na pranie, ale odkedy viem, ze to rozleptava tesnenia na pracke, take somariny uz nerobim 🙂

klincek
30. mar 2015

@lyduuska2 ten ocot sa dava prave namiesto avivaze, preto ju kamoska napouziva🙂. Ja som ho dlho pouzivala, do troch rokov veku deti urcite, odobril mi to aj detsky dermatolog. Davala som velmi riedeny pomer - asi 1 cm octu som naliala do vrchnaka od avivaze, doliala to vodou, a naliala do priehradky na avivaz. Niekedy to robim aj teraz, napr.aj ked mam nove veci a chcem, aby nepustili farbu. A na biele veci z casu na cas. Bielizen octom vobec necitit. Tiez som citala o tom, ze ocot nici pracku, ale tak ja som uprednostnila jeho zdravotny prinos, a pracka tiez nieco vydrzi 😉.

lyduuska2
autor
30. mar 2015

@klincek namiesto aviváže? 😕 no skúsim.... a dávaš malý vrchnáčik octu a doleješ vodu? 🙂

spirit16
30. mar 2015

Tiez obcas pouzivam ocot a robim to presne tak ako napisala klincek. Teda miest avivaze
Deti nemam, ale napriklad ked periem ponozky, tak urcite davam ocot.

Pracke by to malo skor pomoct napriklad na vodny kamen. A pokial ho do priehradky na avivaz lejes zriedeny, plus sa este rozriedi s vodou pri napustani, tak neverim, ze to ma nejaky extra destrukcny vplyv na pracku.
Urcite destrukcnejsi dopad maju bezne prasky a to najma na bielizen a pokozku.
(inak ja ho casto ani neriedim a priamo nalejem do nadobky s avivazou, pracku mam 4 roky, zatial sa ziaden problem neobjavil.

klincek
30. mar 2015

@lyduuska2 aj tak mozes. Ja davam do vrchnaka od avivaze, jeden som si odlozila ako odmerku🙂. Cvrknem ocot (asi ten 1 cm, odhadom), dolejem vodou, a take zriedene supnem do pracky. Vyskusaj-ak sa ti neosvedci, k avivazi sa mozes vratit vzdy🙂.

lyduuska2
autor
30. mar 2015

@klincek ďakujem 🙂 jasné, len už mi všetká aviváž smrdí 😠 hociktorú skúsim, ani jedna mi nevonia tak, že by nevadila 😒 akurát mam silan - fresh sky a tam vôňu po praní necítim 😅

dzejn80
30. mar 2015

Ano miesto avivaze ocot, tiez to robim, ja davam na pracku poldecak octu, ale moze byt podla mna aj menej. Pradlo octom necitit.

klincek
30. mar 2015

@lyduuska2 aj mne je vela avivazi protivnych. Ja dokonca neznasam, ked z pradla cokolvek citit-uplne mi staci, ked je ciste a idelane vysusene vonku na slniecku🙂. Ak aj avivaz dam, tak ju tiez velmi nariedim. Jedna flasa mi vydrzi aj rok🙂

spirit16
30. mar 2015

@klincek
ja objednavam prasky a avivaze a cistiace prostriedky tu
http://www.euronabycerny.com/
Je to ekologicke a som velmi spokojna s vacsinou veci. Co je vyborne je to, ze pod kazdym vyrobkom je mozne precitat si recenzie, ktore nie su vzdy len dobre a obycajne odzrkadluju realitu.

kengurica
30. mar 2015

Miesto avivaze tiez davam ocot + par kvapiek (5) aroma olejceka (hlavne citrusove vone, mandarinka, limeta, cit.trava...).
.

spirit16
30. mar 2015

@kengurica No aromaolejcek, ak je kvalitny, tak to by mi bolo skoda, ak kvalitny nie je, tak potom je ziskavany chemicky. Aroma rychlo vyprcha, ale zbytocne si davas dalsiu chemiu do latky.
Pri olejcekoch fakt pozor. Tie lacne su vhodne, tak na osviezenie octovej vody, ktoru pouzivam na umyvanie WC a sanity.
Urcite nie do aromalampy a uz vobec nie na telo.

kengurica
30. mar 2015

@spirit16.teda nie aroma, ale etericky olejcek Primavera z bioobchodiku...neboj, nie lampovy :D a aj to nie kazdy, lebo napr.tusim na pomarancovom je napisane nieco take, ze by nemal prist do styku s pokozkou.

miriamka001
30. mar 2015
Používateľ miriamka001 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od miriamka001.

Vraj sa daju cistiace prostriedky z domacnosti vyuzit vlastne vsade. Baby, ktora upratujete len takymito eko domacimi prostriedkami? Na co vsetko to pouzivate? Napr tej avivaze sa asi nedokazem vzdat. som doslova uchylna na vonave pradlo a dokonca rada striedam pokazde nove vone. Ale inak by ma to velmi zaujimalo. Citala som o tom aj nejake clanky, no osobna skusenost je osobna skusenost. Napr http://kralovstvizen.cz/uklizejte-ekologicky-dil-treti-zkrotit-spinu-vam-pomohou-esencialni-oleje-cukr-nebo-skrob/
skrob, cukor? Fakt? to su veci co vzdy doma mam. Alebo aj citron? Co este? Alebo ma este napadlo, vyrabate si niekto avivaz doma? Voni potom pradlo? fakt je to moja slabost, no 😒

kengurica
30. mar 2015

@miriamka001 ocot, kys.citronovu a sodu bicarbonu pouzivam "vo velkom".....vytlacenym citronom pretriem baterie, ocot mam v rozprasovaci - na vanu, wc,...... kys.cit.- na rychlovar.konvicu, vodny kamen, ....sodu bic. na drez, nasypem sem tam do sifonu, roztokom umyjem chladnicku, vseobecne hocico co treba vydezinfikovat, nasypem ju do tenisiek, aby nesmrdeli......

spirit16
30. mar 2015

Bezne pouzivam najma ocot a sodu bikarbonu. Kedysi som hladala recepty na domace cistice, problem je v tom, ze ak neratam ten ocot, ktory je velkum pomocnikom, tak inych veciach som nakoniec sklzla do pohodlnosti a jednoducho tie eko cistice kupujem :(

miriamka001
30. mar 2015
Používateľ miriamka001 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od miriamka001.

@kengurica, mam velmi tvrdu vodu. Prave sme sa nastahovali a vsetko je nove. Ten ocot, neposkodi mi napr baterie? A ako ho riedis? ta soda bicarbona do tenisiek...to fakt? nesmrdia potom? Wau. A podlahy? Cim? Mam krpate deti, vela lozia po zemi. Mam laminat a taku pevnu dlazbu, taku vonkajsiu, tu mam aj vnutri. Takze dost draplava. A tie esencialne ako su spomenute aj v tom clanku. Tie niekto pouzivate koli voni? Ako vravim, na tu som hakliva (kazdy mame svoju uchylku 🙂 ) a ak ano, ake kupujete?

galioska
22. apr 2024

ja davam trochu octu do kazdeho prania, biele ponozky su ako nove a tmave pradlo drzi farbu. Dezinfikuje pradlo aj pracku.