Prosim vas ako/pracka, v rukach,kolko stupnov../ a cim /gel,avivaz,ocot,domaci sliz.../periete 100 % vlnene pulovre?
Kupila som ale neviem ci to nemam radsej vratit.vobec neviem co s tym, aby to ostalo take ako ma byt.
Na visacke na niektorych stoji rucne pranie ,na inych na 30 'C ale nic podrobne...
Podobnu temu vyhladavac nenasiel..
my sme dávnejšie kupovali perinya vankúše, kde je na jednej strane vlna a predávajúci nám odporučil lanolín a povedal, že v pohode to môžem dať do pračky na program vlna. Máme to asi 10 rokov a prala som to zatial iba 2x. Periny sú ešte zachovalé, len lanolín to "nezvládol" 😀 a musela som ho vyhodiť.
@osky my mame skoro vsetky svetre a pulovre na zimu merino alebo zmes kasmir- merino alebo kasmir. Vsetko periem v pracke, program rucne pranie, s prostriedkom na vlnu - hocijakym, ci Perwoll, Fewa alebo aj z Lidla. Odstredujem na 600 otacok, avivaz nedavam. Periem tak aj saly zo Skotska, ktore su 100%Lambswool a maju preskrtnuty symbol prania, len tie periem iba v studenej vode ( pracka tu teplotu oznacuje COLD, najblizsia teplejsia voda ma 20st.) vyprate veci ponatahujem a vystrete vysusim. Niektore svetre mame uz aj 5+6 rokov a v pohode. Pohodlie v takomto obleceni sa s akrylom absolutne neda porovnat....
@simsalabim
Ach to si ma teda potesila.
Lebo jeden je merino a jeden presne z tej Lambswool a tak teda mozem v pracke?
Mam.program na vlnu a kasmir a v prackovom navode je napisane ze ten program je vyvinuty priamo na taketo stopercentne vlnene veci.
Program rucne pranie nemam.
A teplota sa da najmenej tych 20 stupnov a najmensie otacky na pracke su 600.alebo teda vypnut zmykanie-tych 600 je inak dost.veci su dost pokrcene,tak to by som asi vypla.
Mozes mi este povedat aky dlhy je ten program na ktorom peries tu vlnu?
Mna totiz trochu odrafza aj ta dlha doba prania-moj program viac ako hodinu..nebude to dlho?
Moj muz ma jeden velmi stary pulover z cistej vlny"schurwolle" len tak na doma...pwriem ho na normalnom programe a v normalnom gele na 30 a nic mu nie je.
Len fakt sa bojim skusat to na tychto novych.
Jednoznacne kupim pripravok na vlnu.
Len teda dalej uvidim...
Dakujem vsetkym za radu.velmi ste pomohli.
@lindusss2016
@stankadu
@simsalabim
Dievcata a este ma zaujima-date aj avivaz alebo ocot?
A ak nie,neelektrizuje to potom?
Avivaz urcite nie. Ja inak nepouzivam avivaz vobec do nicoho (male dieta a muz atopicky ekzem) a ani mi nikde nechyba. Pradlo vesiam vonku, takze vonia po cerstvom vzduchu a som toho nazoru, ze cim menej chemie, tym lepsie. Ale teda merinu by mohla aj uskodit. A ocot sa priznam, ze nvm, ci sa moze, ja na merino nedavam okrem specialneho gelu nic ine a nevsimla som si, ze by elektrizovalo alebo bol iny problem.
Ja používam ten naobyčajnejší brezový šampón.
@osky avivaz isto nie! Iba prostriedok na vlnu. Moj program trva 36min. Nic sa mi nikdy nepokazilo. Niekedy treba vec pekne ponatahovat vystriest, ale nezrazilo sa mi nic, ani nepokazilo. Len pouzi prostriedok na vlnu, byvaju v ruzovych flaskach. Urcite nie pristriefok na nirmalne pradlo, to vlnu nici.
Dakujem vam 😍
Dievcata?tak som to teda riskla a dala som to do pracky na program vlna,kasmir.
Vsetko prebehlo super a pulkacom sa nestalo nic.
Len jedno teraz riesim-ostali dost pokrcene.neviem veru ci sa to po vysuseni napravi.
V pripade ze nie-co s tym?
Su tam znacky aj na zehlenie.ale pulovre fakt nezehlievam.tak neviem.obzvlast vlna....
Mam to skusit naparovackou?
Len zase ci ta para nebude horuca.
Ach,neviem veru ci to bola dobra kupa.
Velmi prakticke to nevyzera...
Co vy na to?
@osky kludne zehli podla pokynov, ja tiez zehlim satku 85%merino a 15% kasmir na najnizsom stupni. Moja zehlicka na tomto stupni paru nevypusta a nepouzivam teda ani tu extra. Ale ak sa velmi bojis, skus cez nejaku tenku handru, ci ti to.vyzehli dostatocne. Ale mozno to bude vyzerat inak po vyschnuti, neboj. Kupa to bola urcite dobra, naozaj sa merino neda porovnavat s nejakymi umelymi svetrami. Aku znacku si kupovala, ak sa smiem spytat?
@lindusss2016
Znacku?
Hm to neviem.asi to nie je znacka...
Kupila som v C&A
Je tam visacka a popis.
Tak dievcence.
Pulovre su takmer suche a vyrovnali sa.netreba zehlit ani parit.chvalabohu.
Ostali pekne 😀
@osky ja ich zehlim, ak treba. A kupa to bola isto dobra - ked raz taky sveter oblecies, akryl uz nebudes chciet. Moj manzel bol 1x zhrozeny, ked uvidel, kolko stal pulover, co som mu kupila ( bola to zmes kasmir merino). Po tyzdni nosenia vypratal zo skrine tie umelinove, ze ich uz nosit nebude. Myslim, ze okrem vlnenych ma este 1 bavlneny, ale uz ziadnu umelinu. Komfort nosenia je neporovnatelny. Jedine, co u nas nemusime, je angora, ta kuse, ale inak v zime len kasmir, merino. Hreje super a clovek sa v tom nespoti.
@osky
Aha, no narazala som na to, ci to nahodou nie je nejaka znacka, co sa tym merinom zaobera viac, lebo mne prisli veci so super popisom o starostlivosti.
Inak uz len dodam, ze obrovsky pozor na mole, tie totiz vlnu miluju. Takze odporucam skladovat v skrini aj s nejakymi aromatickymi.bylinkami, nap.mata alebo levandula, ale je toho viac, poogoogli
Rozhodne by som prala rucne, teda aspon ja tak periem merino, neodvazim sa dat do pracky ani na ten program. Merino nema rado vodu a uz vobec nie teplu vodu, ma samodezinfekcne vlastnosti, ak je spotene, staci len vyvetrat, prat iba v pripade znecistenia a co najmenej. Kedze je to vlna, mozes pouziat pracie gely na vlnu, odporucam Ecover alebo DM oba ruzove. Susit vodorovne, nie zvisle, aby sa nenatiahlo.
Takze starostlivost je trosku narocnejsia, ale merino a jeho suoer vlastnosti sa ti najma v zime odvdacia prijemnym tepelnym pohodlim, ziadne potenie.
Nvm, o ake kusky sa u teba jedna, ci je to detske oblecenie alebo normalne dospelacke svetre. Ak detske - male kusy oblecenia, tak je to uplne v pohode. S vacsimi sa pri prani trosku potrapis, ale raz za cas sa to da zvladnut. Ja mam aj babysatku na nosenie takmer 5 metrovu z merina. Perem vsetko rucne v studenej vode a hlavne nezmykat, iba vytlacit uterakom vodu. Zehlenie moc nie je potrebne, ak ano, na nizkych teplotach