Pracujúce maminy, podnikateľky a tie, ktoré chcú pracovať

zabka8423
18. mar 2012

Ahojte kočky. Zakladám túto tému pre tie, ktoré pracujú alebo podnikajú alebo tie, ktoré ešte nezačali, ale chcú. V tejto téme by som sa rada venovala praktickým radám, tipom a príbehom tých z Vás, ktoré to nemali ľahké, no napriek tomu dokážu zladiť prácu s deťmi. A hlavne také, ktoré podporia maminy, ktoré takýto krok zvažujú, rozhodujú sa. Toto je moja priama reakcia na tému, či sme spokojné s RP vo výške 194,7 Eur. A reakcia na to, že chcem podporiť maminy, ktoré hľadajú spôsob ako byť spokojná. Nechcem podporovať cicanie štátu a fňukanie. Preto ak ste tu také, ktoré so mnou zdielate názor, rada Vás tu uvidím.

maminuska
18. mar 2012

@zabka8423 popíšem a hlásim sa do tejto témy, len práve dokončujem obed.

mataharyy
18. mar 2012

Ahoj, jen na rychlo (večer bude více času), ten kdo by se chtěl vzdělávat doma doporučuji český portál, zabývající se prací na dálku a věcmi s tím související, mají online školení, dostanete certifikát o absolvování toho daného kurzu a většina je bezplatně takže kdo má zájem tak zde www.pracenadalku.cz absolvovala jsem už pár kurzů a když nic jiného je to zpestření domácího stereotypu, ale určitě jsou tam i přínosné rady a podněty... Velká výhoda je že se školíte od PC 😉

zabka8423
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zabka8423
autor
18. mar 2012

@mataharyy ja len k tvojmu prispevku este z predch. temy - ano, vela ludi si mysli, ze kazdy podnikatel musi mat kancelariu, megalomanske priestory na super adrese, ale dnesny svet sa zmieta v krize a myslim si, ze je na mieste, ak niekto si vie naklady eliminovat. pre mna je total sprostost si prenajat priestory len kvoli administrative, totiz za klientami chodim ja alebo s nimi komunikujem via skype, telefon, maily a to sa da v pohode robit aj z domu. a presne ako pises, usetrim cas aj naklady na presun do kanclu. zvlast, ked je benzin za taku cenu za aku je. a navyse nerobim zo seba debila a nebeham halabala, proste ak ma klient zaujem, ja mu navrhnem termin stretnuti tak, ako to vyhovuje mne, co mam po trase. lebo ist 100 km v pondelok a potom zase v stredu a este v piatok, to si radsej dam na cely jeden den a idem. a deti bud so mnou alebo ich nejak vyriesim vzdy. proste planujem a organizujem, bez toho by to neslo. a hlavne moje naklady sa zuzili na notebook, net, telefon a vyjazd ku klientovi. snazim sa malo pouzivat tlaciaren, netlacim zbytocnosti, nosim so sebou usb kluc a fotak mam. to je vsetko a prisla som na to, ze viac mi netreba. teda este moja hlava 😀

akramgad
18. mar 2012

ahoj já by som sa rada pridala i keď nepodnikám ale rada by som už sa dlho zahrávam touto myšlienkou 🙂 No moja myšlienka a realita má veľa "ale" a "lenže " tak som rada že sa založila táto téma možno pomôžete alebo aj podporíte 😉 takže moje prvé "ale" a "lenže " je že žijem v malom mestečku Myjava a tak neviem čo by tu tak chýbalo s čím skúsiť šťastie aby som si bola sama sebe "paňou" 😀 milujem prácu z ľudmi pred RD som pracovala 15 rokov ako predavačka v potravinách ale keďže je to čoraz slabšie na financie a ťahšie na čas ( od nevidím do nevidím sviatky , soboty aj nedele poobede ) asi budem nútená ísť do fabriky ak nič lepšie nevymyslím a je mi to ľúto lebo mám rada zmenu ľudí 😒 prajem epknú nedeľu 🙂

maminuska
18. mar 2012

@zabka8423 povedzme ja som vo svojom odbore už pomerne známa, napriek tomu som zrušila kancelárske priestory a to z jediného dôvodu , zbytočne vyhodené peniaze.
Za klientami cestujem alebo pracujem doma pri počítači vo svojej minikancelárii. Cestujem za nimi až po Ružomberok a na druhej strane Bratislavu , mám aj zahraničnu klientelu.
K tomuto som sa však trpezlivo musela dopracovat. Zároveň takto sa snažím vytvorit pracovné miesto pre moju mentálne postihnutu dcéru celý rok som dávala prácu opatrovatelke, slobodnej mamičke ktorá mi strážila malu a nebola lenivá mi ju doviest do práce alebo so mnou vycestovat aj so svojim malým synom , ktorý mne osobne nijak nevadil. Nebola lenivá mi zostat so staršími detmi dva dni v mojom byte ked som potrebovala odcestovat do Čiech a prisahám nikdy som nepočula od nej nejaké náreky. V čase naväčšieho pracovného náporu mi chodila upratovat a navarit, vždy sme sa na cene dohodli a nikdy som nechcela nič zadarmo.

tilly
18. mar 2012

ja sa pridavam tiez... strasne mi lezu na nervy reci typu malo penazi nam dava stat... a ja budem doma do 3 rokov, lebo si chcem dieta uzit a venovat sa mu, nie som krkavcia matka, stat sa o mna nepostara, stat mi neda, stat mi nevytvori podmienky... vrrr...
ked chcem byt doma tri roky s dietatom, tak si najdem chlapa, ktory mi to umozni, ked takeho nemam, tak bud sa uskromnim, alebo preto nieco urobim, nebudem doma plakat, ze si nemozem nieco kupit alebo ze nemozem ist na vylet....

aj ked teda cest vynimkam, poznam kocky, co pracuju od pol roka dietatka, robia co mozu, ale skratka nezarobia... take jedine chapem a je mi to luto... len niekde v hladovej doline skratka mozu byt radi, ze maju taku robotu ako maju a ze vobec nieco zarobia a nie kazdy sa moze za pracou odstahovat...
tiez kebyze sa mozem odstahovat, tak uz na sk nebyvam...

zabka8423
autor
18. mar 2012

@akramgad jednoznacne jasle. ja tam hladam klienta, ktory ich bude prevadzkovat. jedny tam su, ale nie v takej koncepcii ako by bolo treba. senica je tiez neobsadena, niekto tam opatruje len tak a potom je tam denne sanatorium

zabka8423
autor
18. mar 2012

@maminuska uzasne 🙂 a v akej komodite posobis?

maminuska
18. mar 2012

@zabka8423 práve som to chcela navrhnut, osobne si myslím že štátne jasle ak sa neprispôsobia pôjdu do hája, lebo čas od 7 : 30 hod do 16: 00 je tažko realizovatelný pre mamičku ktorá pracuje v sukromnej firme.

akramgad
18. mar 2012

@zabka8423 a nepotrebuješ na jasle nejaké špeciálne alebo pedagogické štúdium?

maminuska
18. mar 2012

@zabka8423 ja som daňový poradca ale ten s licenciou a oficiálnymi skuškami , evidovaný v komore daňových poradcov.

akramgad
18. mar 2012

@tilly já som začala na 4 hodky ( niekedy aj 8 ako v obchode ) keď mala malá 1,5 žiaľ trhalo mi to srdco lebo máme len ju a iné mať už nebudeme ale nechcela som rátať každý cent i keď to nie je moc na výplate aspoň trošku sa máme fajn

emily76
18. mar 2012

@zabka8423 ahoj zabka. 🙂 ja sa radim k vam.. aj ked nie ako podnikatelka, ale ako pracujuca mamina.. aj na prvej aj druhej materskej som bola po pol roku.. na druhej o par mesiacov viac, lebo mame dvojicky a na tie je materska predsa len o cosi dlhsia. Pri prvom synovi sme dostali od rodicov starsi rodinny dom a kedze vtedy nefungovali uvery tak ako teraz, museli sme obaja pracovat, aby sme mali dost peniazi na bezne veci a aj co to do domu vedeli vrazit. Syna mi strazila moja babka, mala vtedy 65a bola vitalna az hroza.. takze aj ja som mala istotu, ze je o syna dobre postarane, aj ona mala program na cely den. Nasla som si pracu na recepcii v hoteli a tak som nebola v praci kazdy den, tahavali sme 12, takze som bola jeden den v praci a 3 doma.. ak neratame noc, co maly aj tak prespal. 😉 Teraz pri dvojickach nas zase zaskocila kriza.. ani nie tak nas, ako manzelovho zamestnavatela a prestal im nacas vyplacat mzdy.. obcas nedostali cely mesiac nic, potom len polovicu.. tak se si museli sadnut a predebatovat, ako dalej, lebo rodicovsky je fakt brutalny.. takze najlepsie nam z toho vyslo, ze ja sa vratim do prace a on bude pracovat z domu.. doobeda je teda s detmi manzel a poobede ja.. a on zase pracuje do vecera, cez vikendy... 😖 Je to namahave, lebo skoro nikdy nie sme s nimi dvaja.. a na jedneho je ta nasa banda v kombinacii s pubertalnym prvym synom dooost brutalna kombinacia... ALE... mam sediet doma, vyplakavat, stazovat sa, ako sa mam zle a kolko malo dostanem.... to nic nevyriesi.. mame na krku hypoteku, chceme ako tak slusne zit a nie ratat posledne eura v penazenke.. co sa nam aj tak obcas stane.. 😨 😅 ale vzdy mozem deckam dopriat viac, ako keby som bola doma.. sice som stale dufala, ze teraz si matersku uzijem po celu dobu ako to len bude mozne, ale nevyslo to... tak co narobim.. nelubim svoje deti o nic menej ako maminy, ktore s nim i zostali. A zas chapem, ze nie kazdy ma moznost ako my.. ze moze manzel zostat pracovat z domu.. a ze vobec bol ochotny zostat s nimi doma, pretoze co si budeme hovorit. ked niekde povieme, ze je doma s malymi, tak vsetci na nas pozeraju ako keby sme padli z ceresne rovno na hlavu.. ze preco nie ja.. ze ako si on trufol.. pritom ked je doma zena, tak to kazdy berie automaticky, ze zvladne dieta, domacnost... 😖

maminuska
18. mar 2012

@emily76 vyriešili ste to absolutne skvele , a tvoj manžel sa prispôsobil dobe a realite.
lenže tí čo zazeraju tak presne potom nariekaju ako je všetko na kakanicu, že im štát málo prispieva a tak .

zabka8423
autor
18. mar 2012

@akramgad
@maminuska

je rozdiel prevadzka jasli a rozdiel prevadzka skolky. ale nejdem do detailov, lebo potom pridem o klientov, kedze kazdy bude vediet vsetko a mna nebudu potrebovat 😀 😀 poviem k tomu len tolko, ze jasle moze zriadit kazda mamina, ktora sa neboji.
Ja hladam momentalne 2-3 akvizitorov a 2-3 konzultantov, samostatne a sikovne osobnosti. je mi jedno, ci maju 20 rokov alebo 60, je mi jedno, ci maju dieta jedno alebo ich maju desat alebo ani jedno. mne ide o to najst naozaj cloveka s drzkou na spravnom mieste a cloveka, ktory vie, preco robi. bohuzial, bola som nutena k rozhodnutiu len na dohodu alebo ZL, pretoze som doplacala s TPP na to, ze nikto nespravil nic a cakal len na datum vyplaty. toto nie. ono, ked clovek chce a vie, ze ma na to robit toto alebo tamto, tak nieco spravi. nesekam ludom nesplnitelne plany, ale uz to robim inak.

zabka8423
autor
18. mar 2012

@maminuska teraz mi povedz, co vsetko robi danovy poradca? chapem to dobre, ze mas SZCO alebo s.r.o. alebo a.s. a radis im v danovych veciach, robis aj ucto alebo? lebo po tomto som nikdy nepatrala, len viem, ze taka profesia existuje 🙂

maminuska
18. mar 2012

@zabka8423 daňový poradca je vrcholná pozícia pri daňovom audite, zastupuje klienta pred danovým uradom , dbá aby boli splnené všetky jeho ohlasovacie povinnosti , aby včas boli podané danové priznania, spracováva danové priznania a musí kontrolovat aj účtovníctvo a závierky ak danové priznanie chce spravit dobre.
Podáva stanoviská s okruhlou pečiatko k určitým problémom , usmernuje klienta a v čase danových kontrolna základe plnej moci klienta zastupuje.
Ja napríklad učta vediem len dve a to iba u takých firiem kde na to bežná účtovníčka nestačí. Časovo by som to nestíhala ak by som viedla aj bežné-
Nie som SZČO, som osoba podnikajuca na základe osobitného oprávnenia ( napr.ako lekári, právnici ..... ), musím byt povinne poistená ( zákon o danových poradcoch ) do roka musím absolvovat predpísaný počet školení .

xlea
18. mar 2012

ahojky... tiez sa hlasim k pracujucim podnikajucim maminam... po porode malej som chcela zivnosti na chvilu prerusit, ale nedalo sa, takze makam v podstate od 2006 stale bez prestavky... ked sa mala narodila bolo to huste, bo prave isla vianocna sezona, to je v obchode najsilnejsie obdobie, tak som mala velmi rusne chvilky ale prezili sme, zivot ide dalej 🙂 ja som clovek co nie je zvyknuty si od niekoho pytat peniaze na svoje fungovanie, takze od manzela som si peniaze nikdy nepytala, vzdy si dokazem zarobit tolko, kolko potrebujem... casto teda chodim na cesty aj s malou - uz od 3 mesiacoch so mnou cestuje kade-tade, uz je zvyknuta...

maminuska
18. mar 2012

@xlea ahoj ja som cestovala s malou prvý krát do Martina z Žiliny, ked mala 6 týždnov 🙂 ,

zabka8423
autor
18. mar 2012

@maminuska my sme cestovali s malou aj s malym uz z porodnice 80 km domov a medzitym sme sa stavili na kavicku a u nasich 🙂 proste pohoda 🙂 a odvtedy tiez deti stale so mnou, na cestach a tiez su zvyknute. su to taki kozmopoliti 😀

co sa tyka danoveho poradcu, no ja ta este budem potrebovat v blizkej buducnosti 😉 ak teda este beries klientov novych, lebo predpokladam, ze mas uz aj tak dost prace so stavajucimi klientmi 🙂

minitrouble
18. mar 2012

@zabka8423 ahoj. pripajam sa tiez podporit tuto diskusiu, aj ked sa obavam ze nebude asi velmi plna prispevkov, kedze pracujuce maminky nemaju tolko casu na pisanie na MK. ja sice nepodnikam ale pracujem pri oboch od 6 mesiacov, najprv z domu a postupne som sa zaradila na plny uvazok a chodim do prace. tiez si myslim ze ked sa chce vsetko sa da aj ked to isto nie je lahke ale co je v dnesnej dobe lahke? ked clovek nieco chce musi si to tvrdo odmakat a zial nasa nova vlada sa chysta tych co makaju trestat stale viac a viac 😒 😒 ...prave preto podporujem vznik tejto diskusie 😉 🙂

xlea
18. mar 2012

@maminuska my sme na tom boli nejako podobne 🙂 si z MT? 🙂

zabka8423
autor
18. mar 2012

@minitrouble dakujem za podporu 🙂
@xlea nie, nie som z MT, uz neviem skade som, lebo som sa 5x stahovala kvoli praci 😀 Sice byvam na zapade, ale tu len byvame, ja posobim v ramci celej SR. a ak sa zadari, rozsirim sa do CR - je to tu za rohom 🙂

xlea
18. mar 2012

5x sa stahovat koli praci to chce pevne nervy 🙂 ja sa vzdy snazim pracu prestahovat so mnou nie seba za pracou 😀

zabka8423
autor
18. mar 2012

@xlea no tak v situacii, v akej som bola som velmi na vyber nemala 😉

maminuska
18. mar 2012

@xlea nie niesom z MTmám tam dvoch klientov za ktorými cestujem teraz už z TN , rpedtým som bývala v ZA.

maminuska
18. mar 2012

@zabka8423 ak to nebude do 31.3 nie je problém , ale teraz som už tak plná že nemám šancu , nič momentálne nerobím iba robím a sem tam sem nazriem na tohto kona aby mi totál nedrblo 😀.
Po 4 rokoch idem na dovolenku s detmi a manželom , až .... do Tatier k Štrbskému plesu a až na 5 dní. Teším sa ako malé decko, ideme v máji. 8 rokov som makala ako debil, po 4 rokocho som získala licenciu a daľšie 4 roky som si budovala klientelu a bolo veru na začiatku aj blbo, ale človek musí vydržať.

zabka8423
autor
18. mar 2012

@maminuska joj aky luxuuuus 😀 dovolenka na slovensku. my si mozno budeme moct dovolit tunis v akcii za 200 na osobu 😀 ked som pozerala slovensko, skoro ma prekotilo z tych cien. uz ste v inom leveli, no 😀 😀
ber, ma, pls. s rezervou, lebo presne sme toto s kamoskou rozoberali, ze zahranicie pomaly lacnejsie ako u nas doma 🙂 🙂 minule som videla akciu tunis, 3* + all inclusive, osoba 189 eur 🙂 🙂 prve dieta za polovicu a druhe do 3 rokov gratis. no uznaj.. 🙂

xlea
18. mar 2012

@maminuska robit na seba chce obcas riadne odriekanie a pevne nervy... na dovolenke som tiez nebola od 2007 ak neratam teraz 4 dni v tatrach :- )