Praca verzus deti

lusy1507
30. jan 2018

Chcem sa spytat pracujucich mamiciek.... mam len ja ten pocit, ze matka s dietatom je znevyhodnovana v pracovnom zivote? Som na MD, chcem sa zamestnat, hladam si pracu v administative-referent/fakturant... zatial som mala 3pohovory, no vsetky prebiehali rovnako... vsetko bolo v pohode, az do chvile, kedy som spomenula dieta. Vtedy akoby ma prestali pocuvat a zapisovali si nieco do mojho CV. Pohovor sa upriamil na dieta a skoncil slovami "ozveme sa" a ja som z tonu ich hlasu vedela, ze sa nik neozve. Este ako bezdetna som si ja vyberala, kde budem pracovat, kam nastupim a teraz mam pocit, ze najst si pracu bude nadludsky vykon. V jednej firme mi dokonca jedna prisediaca z komisie zacala hovorit ako je tazke zohnat strazenie pre chore dieta a nehovoriac o strazeni pocas prazdnin v skole. Ake mate vy skusenosti? Kde su vase deti pocasprazdin v skole, ktore su kazdu chvilu? Ako to zvladate a ake mate z toho pocity?

topanocka286
30. jan 2018

@lusy1507 ahoj,
to je boj s veternými mlynmi. Nielen rómovia su znevýhodnení-ako to oni tvrdia,ale aj matka s deťmi-mám skúsenosť, musela som odísť hned po materskej z ,,evidencie,, u zamestnávatela.
Zaujmaví su len mladí po škole a bez detí...

Je to tak, ale malo ľudí si to pripustí a radšej zoberie prácu pri páse, odkial aj tak poletí, lebo nepodáva výkon...
J.

3009
30. jan 2018

@lusy1507 a prosím ťa načo na pohovore spomínaš, že máš dieťa? Veď to neuvádzaj ani v životopise. Na to sa ťa ani nesmú pýtať na pohovore. No a zabezpečiť si deti počas choroby, prázdnin na to musíš myslieť už dopredu, nie keď je už dieťa choré alebo idú prázdniny. Samozrejme ak sa zamestnáš, tak to nejako poriešiš, ale odporúčam ti počas skúšobnej lehoty neísť na žiadnu OČR.

romanovic
30. jan 2018

Ty spomínaš na pohovore dieťa ako prvá??

mirkita
30. jan 2018

Veru,naco spominas deti an CV si uprav Tak aby si tam nemala medzery kvoli MD a RD... Prazdniny a choroby su vyzva...ak pracujes Tak si vies strazenie zaplatit,kombinovat PN,OCR,home office,Pcka,rodinu,tabory,kruzky a co sa da... Co uz,vsetci Mame rodiny a musime pracovat. U mna v zamestnani sa beru deti ako vyhoda,skor sa bali ze bezdetna by som sla na MD nez ze parkrat do roka bude mimo prace kvoli chorobam a prazdninam...

lusy1507
autor
30. jan 2018

@3009
@romanovic no lebo ked sa ma opytaju kde som bola posledne dva roky, ked neuvadzam ziadne zamestnanie co mam klamat? Ani ma nenapadlo si nieco vymyslat a uvadzat inak ako je... popravde zo zaciatku ma nenapadlo ani to, ze by bol problem, ked mam dieta... ved to sa neda zatajit ci?

lusy1507
autor
30. jan 2018

@mirkita tak to mas super, aj ti zavidim. Tiez si myslim, ze prazdniny sa takymto sposobom daju vyplnit... no ked mi ta pani zacala hovorit, aky to je problem, az som sa zlakla.... tak ci onak vykryt dva mesiace letnych prazdnin si zaslusi asi medajlu 😀

mirkita
30. jan 2018

@lusy1507 Oni sa o dietati inak ako of Teba (alebo cez social u siet) nedozvedia a podla zakona sa to nesmu pytat... Posledne 2 roky kludne povedz ze si sa vzdelavala alebo si uprav CV Tak ze si nedaj datumy len dlzku trvania predchadzajucich zamestnani... Dieta nemusis tajit ale ak mas pocit ze to pri pohovore zavazi Tak naco to spominat?

mirkita
30. jan 2018

@lusy1507 zasluzi a to specialne ja mam uzasnych rodicov ze mi pomahaju s tymto ... Bez nich by sme sa zapotili riadne,ale stale by to muselo nejak ist...

lusy1507
autor
30. jan 2018

Wow zeny vazne pozeram s nemym uzasom... pre jednu firmu som chcela velmi pracovat a viem, ze by si vybrali mna, nebyt dietata... teraz lutujem, ze ma nenapadlo zatajit tuto skutocnost 😠 asi som naozaj naivna a budem musiet upravit zivotopis 😀 aj ked je smutne ako rychlo sa vedia brany zavriet

timilv
30. jan 2018

Ja to asi až tak neviem posúdiť, lebo sa budem vracať do práce, kde som bola pred materskou. Ale môžem povedať , že v tejto mojej "starej" práci to nepociťujem. Práveže sa ma dosť často pýtajú, či sa ešte nechcem vrátiť a to som na MD zatiaľ iba pol roka. A asi trochu závisí aj od predchádzajúcich skúseností a kontaktov, lebo som počas MD dostala už dve ďalšie pracovné ponuky (ktoré som však hneď odmietla, keďže sa budem vracať do starej práce) a na oboch miestach vedia, že mám bábätko.

janickacrazy
30. jan 2018

@lusy1507 Kto chce, prácu si nájde, či s jedným alebo s troma deťmi, ono záleží ako ktorý zamestnávateľ to berie. Ved ked si to tak zoberieš vačšina žien má deti a čo sú všetky nezamestnané alebo čo? Ja som si vždy dokázala zabezpečiť stráženie či už pre choré dieťa alebo cez prázdniny, nevravím, že to bolo vždy ideálne, kadejako sme to látali, syn občas skončil aj u dedka v práci, ked sa inak nedalo, ale ked musíš, tak musíš.

lusy1507
autor
30. jan 2018

@janickacrazy to mi je jasne, ze vsetci pracujeme. Dokonca nie preto,ze musime, ale aj preto, ze chceme! Len som si uvedomila, ze je tazsie najst si pracu teraz, ked mam dieta. Bola som na 3 pohovoroch a ked som spomenula dieta, usmevy na tvari zmrzli. Pred MD som poslala zivotopis, isla na pohovor a zacala pracovat. Teraz evidentne chvilu potrva, kym si najdem pracu a dost ma to mrzi ked vidim tie pohlady "zamestnavatelov"

janickacrazy
30. jan 2018

@lusy1507 Tak určite je to ťažšie, mna to tiež občas štve, ako nadšene sa zamestnávatelia tvária, ked zistia, že máš dieťa, ty máš len jedno a si ešte mladučká, to dáš. Mna onedlho čaká vačšia výzva, budem si hladať nový job s 3 deťmi a 40tkou na krku. 😝

babulina
31. jan 2018

ja som matersku priznala a rovno druhym dychom vysvetlila ze kto sa bude starat o dieta a ako si to predstavujem pocas ocr.dokonca som vybojovala 6hod uvazok.netreba sa bat lebo pravda tak ci tak vyjde najavo.kolko budes to dieta zatlkat? celu skusobnu alebo najblizsi rok?

hettinka
31. jan 2018

Načo spomínaš dieťa na pohovore? Zamestnávateľa to nemá čo zaujímať, ani sa na to nesmie vypytovať, je to protizákonné.

Ja sa cítim 16 rokov obmedzená v tom zmysle, že musím robiť len ráno, nemôžem sa úplne realizovať, pracovné cesty a školenia naozaj veľmi obmedzene ... manžel podnikal, teraz má tiež prácu, kde síce fajn zarobí, ale nikdy nevie, koľko bude v robote a niekto sa deťom venovať musí. Nemôžeme obaja budovať kariéru a deti budú na druhej koľaji alebo s cudzími ľuďmi celé dni.
Ale prácu mám v pohode, v školstve, cez prázdniny väčinou doma. Zamestnávateľ mi nerobí problém zobrať si paragraf, alebo OČR (aj ked za celé roky som bola na OČR asi 2x a na PN 1x). Len ja som FAKT NIKDY NECHCELA byť učka 😀 Ale začalo ma to baviť a nič iné by som už teraz nerobila.

0silvia0
31. jan 2018

@lusy1507 máš len jedno dieťa, ak by si mala dve, bolo by to ďalšie mínus. Ak nechceš klamať, tak jedným dychom pri spomínaní dieťaťa treba povedať, že choroby, prázdniny máš už vopred poriešené, takže očr čerpať nemieniš.

mirkita
31. jan 2018

Insk tu nejde o to klamat cely pracovny zivot ze zamestnanec nema deti,ale to ustanovenie ze zamestnavatelovi nema pravo sa na to pytat pri pohovore ma svoje opodstatnenie a je to zjavne an z tejto diskusie... Vsimnite si ze u chlapa to nikoho nezaujima a Nik sa na to nepyta...preti zena taha za kratsi koniec lebo sa od nej ocakava ze bude v kuse riesit choroby a prazdniny

babulkomale
31. jan 2018

Deti nespominat, nepisat do CV. Zivotopis neznamena autobiografia o tvojom zivote, ale prehlad profesijnych skusenosti. Mne ked trval PP aj pocas MD a RD, tak som pisala len to trvanie pomeru a nie ze som mala vtedy dieta.
Je to svinstvo, ale ano, matky su bohuzial pre vacsinu zamestnavatelov ako nakazene leprou 😕

babulkomale
31. jan 2018

@janickacrazy no vies, len ber trosku do uvahy ze nie kazdy ma dedkov, babky, sesternice a tety 😀 vsetko sa neda, ani ked sa velmi chce, napriklad keby ti chybala prava noha, tak ju za hlavu nedas ani keby si sto rokov cvicila jogu 😉
Ked ty si si dokazala zabezpecit, tak si si dokazala, tlapkam ta po pleci a ocakavam tu dalsie matky roka, co tiez dokazali a decko viselo na plote u opitej susedy kym matka prisla z prace.

stastnablcha
31. jan 2018

no zatajovat alebo upravovat CV j najvacsia kravina co mozes urobit. to ze mas dieta a aj to ze si bola na MD praskne este pocas skusobnej doby a mozes byt dobra ako chces, ale keby mna niekto takto oklamal na pohovore asi je ta dovera total otrasnena. v tomto pripade je scestne aj to ze sa ta to nemoze spytat, lebo nejakou oklukou sa k tomu dostanete vzdy. je dobre mat pripravenu odpoved ze ano mam dieta, ale pocas pripadnej choroby sa onho bude starat suseda/babicka/ niekto a tym padom nemam problem s dochadzkou. ale je pravda ze zeny s malym dietatom a nebodaj dvoma - troma su vnimane ako caste absenterky na ktore sa neda spolahnut.. ale vazne sa na to pozri aj z toho hladiska, ze chces postavit nieco na klamstve od zaciatku? myslim tym uprava CV alebo umyslene premenenie datumov..... cele zle

hettinka
31. jan 2018

Prečo vy sa počas choroby mal starať o dieťa niekto cudzí? Toto ja zas nechápem. Cez prázdniny OK, dá sa to riešiť 2 týždne dovolenka, prestriedat sa s kamoskou, chlap dovolenka, tábory, pripadne starí rodičia.... ale keď ma dieťa horúčky, ma s ním byt mama/otec.
Inak, môj muž v pohode ide s deťmi k lekárovi, ak ja nemôžem. Môžu sa aj rozkrájať, bohužiaľ, striedame sa. Aj preto chybam v robote menej. A od 10 rokov nie je nutne byt doma vždy, keď je doma dieťa. Pol dňa vydrží, na pol dňa vezmem NV.

Navyse taká fakturantka môže robiť aj veľa z domu.

babulina
31. jan 2018

@hettinka je otazka miera choroby - pokial je to soplicek kaslicek tak nevidim ziadnu pridanu hodnotu toho ze ako matka som tam napomocna - ano mam to jednoduchsie ze je s detmi moja mama, ktora ma vie zastupit vo vela veciach ma rovnake nazory na vychovu a sposob liecby ako my s manzelom, pokial je to vazne urcite ostavam doma beham s nimi po lekaroch - ale taketo situacie su menej caste ako tie kedy na ocr musim byt nutne iba ja - pripadne som s nimi doma prve dva dni a potom ficim dalej pracovat - mam zodpovednost aj za deti ale aj za svoj tim, za svoju pracu, deti budu vzdy prvorade a snazim sa tomu podriadit vsetko ale nie za kazdu cenu

janickacrazy
31. jan 2018

@babulkomale Ked som nastúpila do práce, moji rodičia ešte pracovali obaja, svokra bola síce doma, no na invalidke, takže mala aj zdravotné problémy a riešila som 3 deti, no vždy sa to nejako vymyslelo. Nikdy som nebola na OČR, u nás v práci bol s tým proste veľký problém. Pokiaľ sa to nedalo vykryť príbuznými, tak nastúpila platená pomoc, či už nejaká študentka alebo dochodkyna.

babulkomale
31. jan 2018

@janickacrazy no ved vravim, "sa to vymyslelo" takze moznosti boli a to je super. Ja osobne si neviem predstavit napr.na dedine najst v tom obmedzenom pocte ludi naokolo zodpovednu pani ci studentku. Ano, moze tam byvat no nemusi. A z mesta cestovat dochodkyna ci studentka bez auta je utopia, pre vacsinu matiek aj organizacna, aj financna. Len sa snazim brat do uvahy rozne pripady. Niekedy to fakt nie je lahke.

hettinka
31. jan 2018

@babulina s každým soplom nie je nutne hneď byt doma, moje deti sú doma, ak majú teplotu, vracajú, mali kiahne, šarlach — vážne diagnózy. Len ak niekto chce byt doma s deckámi fakt s každou blbostou, sa nečudujem, že sa k tomu tak zamestnavatelia stavaju a majú potom už obavy.

@babulkomale keď dcéra mala zakázaný kolektív na 2 mesiace pre zníženú imunitu po kiahnach, my sme ju vozili k babke, nie babka k nám. No náročné to bolo, ale vydržali sme. Ráno viezol manžel, poobede ja 30km denne.

Inak, autorka na ani nie 2-ročne bábätko, asi aj preto vidia zamestnavatelia problém. Keď už je škôlkar, školák, je zo jednoduchšie.

siska53
31. jan 2018

@lusy1507 tak ja som sice nebola na vela pohovoroch,ale necitila som.sa diskriminivana..aj som sa zamestnala. Ano,aj deti ku koncu som musela spomenut,neja to vyplynulo ztych otazok,ale sa pytali len tolko,ci si to viem zariadit v pripade chorob a tak. Koniec koncov obe su matky tiez,co som neskor zistila. Coskoro to budu tri roky. Problem u nas nikto nikdy doteraz nemal a nie som jedina mamicka,je nas tam viac.

vandicka7
31. jan 2018

Presne toto teraz riesi moja sesternica, byvame skoro vedla seba tak sa rozpravame kazdy den a presne toto vravela, ze hned ako sa dostanu na pohovore k detom tak vie, ze skoncila ale nijako sa to mu neda vyhnut

lujza123
31. jan 2018

@lusy1507 bohuzial spolocnost je nastavena tak ze matka s malym dietatom je to najposlednejse h***no hned za dochodcami a postihnutimy.... Nebodaj ze je tych deti viac a zena je na ne sama, to uz si to moze ist rovno hodit

Prijimaci pohovor je este nic. Skus si najst podnajom. S 20 timi psami skor zozenies byt ako s jednym dietatom.

Alebo dalsi gol, brala som podporu v nezamestnanosti a robila si kurz cez urad prace. Skoncila mi podpora, kurz trval este mesiac tak som sa pytala ze ci mam narok na davky v hmotnej nudzi. Myslis? Posledny krcmovy povalac na ne ma narok ale MATKA S DIETATOM NIE !!! Lebo niesom vydata a s otcom dcery neprebehol sud a nemam urcene vyzivne. Takze pri rychlosti nasho sudnictva tak za dva roky. Kym nieje vyzivne nemas narok na davky.
Nastastie na to niesom odkazana ale ide o princip. Chlapovi tie peniaze daju aj ked ma 10 deti kade tade naplodenych, zene nie.

Je toho vela kde v tomto absolutne zlyhava stat. Pomohli by napriklad aj mensie odvody na pracovne miesto kde by sa striedali 2 zeny s malym dietatom. Na poziciu fakturantky by robili 2 mamicky po 5 hodin. Aj by sa stihli venovat dietatu, aj nieco zarobit. Chybaju skolky, chyba moznost poobednej skolky.

lujza123
31. jan 2018

Ja by som matersku dovolenku do zivotopisu nedavala. Nastastie ja som robila aj popri materskej takze tam nieje hluche miesto.
Ked sa pytaju na deti treba povedat ze mama (svokra, babka, manzel) sa ti o ne stara celodenne.
A hladat robotu kde to neberu ako tragediu, lebo je fakt ze male deti vedia byt pri nastupe do skolky chore a aj ked mas niekoho spolahliveho na strazenie k doktorovy a prve dni choroby ked je fakt zle treba byt s dietatkom

hettinka
31. jan 2018

A to majú zamestnavatelia k dispozícii toľko mladých, bezdetných a nezadaných žien, že matku dieťaťa nezamestnajú? Veď ta mladá môže do roka otehotnieť a tiež bude chýbať... starsiu nad 35 rokov už nechcú tiež zamestnať a po 40-ke je človek pomaly odpísany. Pritom 40-ročná žena je najlepsi káder - do dôchodku ďaleko, deti väčšie, na md už nepojde s skúsenosti má tiež. Cele toto je maslo toho kindermanazmentu, čo tie moderne firmy majú. Potom že niet ľudí a musíme volať Srbov a Ukrajincov.