Ahojte, v prvom rade by som chcela podotknut, ze toto je dost chulostiva situacia preto by som poprosila o zdrzanie sa nejakych negativ a osocovania. Stala sa vec, ze mi zomrela teta, mamina jedina sestra. S jej manzelom sme nemali dobre vztahy roky. Jedneho syna mala s predchadzajucim (ten kvoli tomuto muzovi utiekol do Nemecka) a druheho mala s tymto. Vec sa ma tak, boli trocha tak vecne bez penazi, takze nemal ani na pohreb musel si poziciat. Odkedy si pamatam teta vzdy hovorila, ze chce ist do hrobu k jej ujovi. No prisiel pohreb a dozvedeli sme sa, ze ten jej muz ju ide dat na kremaciu, na tom by nebolo nic zle, no on ju nechce pochovat a chce mat urnu doma. Podla nas ako pomstu za to, ze mu mama nedala peniaze na pohreb. Nedala uz len z principu, vieme preco tak neodsudzovat. Myslite, ze by sa to dalo nejako pravne napadnut? Ved my jej nebudeme mat tak ist ani kvety polozit, sviecku zapalit 😥 mala niekedy niektora z vas v rodine taketo dotahovacky a doriesili ste to k spokojnosti oboch stran?
Nemali sme v rodine nič také ale sviečku zapáliť môžeš doma alebo aj na každom cintoríne máš miesto kde môžeš zapáliť sviečku, nemusí to byť na konkrétny hrob.
Byvala suseda ma takto urnu doma a na cintorine ma len pomnik bez urny. Ona sa tazko vyrovnava so smrtou. Zas si nemyslim ze je povinnost zo zakona dat robit pomnik, hrobove miesta sa platia. Svokor dal svokru tiez na kremaciu a pomnik vysiel cez 2000e. Pohreb a naklady s tym spojene cez 1000e. Cize ja chapem, ze ludia nemaju peniaze, najma ak to pride nahle. Na vasom mieste chodim kvety polozit na cintorin k hlavnemu krizu a sviecku tiez by som tam zapalila
@lussinda2 o pozostatkoch rozhodne jej muz. Co sa chcete sudit o urnu? Ked mate zaujem, napiste jej meno na hrob uja aby ste tam vedeli ist zapáliť sviečku. Moja mama ma tiez len hrob na oko a kto chce chodi tam zapáliť sviečku. A aj keby ju zapálite doma, je to uplne jedno.
Je to jej manzel, on rozhodne ako sa s urnou nalozi. Aj keby jej popol rozsypal kdesi na luke, alebo urnu zakopal u seba na zahrade, je to jeho rozhodnutie a vas do toho nicovate nic.
A ohladom sviecky, je dolezitejsie, ze si spomeniete, mozte ju zapalit hocikde, doma, pri krizi na cintorine v obci, dokonca aj pri krizi na cintorine stovky kilometrov vzdialenom od miesta kde "spocinuli jej kosti", nie je podmienka zapalovat ju prave na hrobe, dolezitejsia je ta symbolika sviecky ako miesto kde hori, ked uz.
Takisto si myslim, ze je to proste jeho vec. On je jej manzel, nie ty ani nikto iny. Ma na to pravo rozhodne, tak to nechajte tak. Myslim, ze sa s inym nazorom tu ani nestretnes. Normalny clovek by to riesil takto.
Tiez som nazoru ze je jedno kde tu sviecku zapalite, podstatné je ze si spomeniete a uctite pamiatku. Ak už veľmi chcete mať "miesto" , dajte dopísať na nahrobok kde ste ju chceli pochovať jej meno a trebars fotku, kde môžete symbolicky nosit kvety a zapalit sviečku.. inak si asi nijako nepomôžete
Môže byť že to urobil aj naschval kvôli tomu že ste mu nedali peniaze. Vy viete ako to u vás v rodine je. Možno časom zmení názor a pochova ju tam kam chcela ona. Pravdepodobne to vedel a mal jej želanie splniť ak to tak chcela. Nechajte to zatiaľ na nich, na jej prvého syna a druhé z ich druhého manželstva. Určite aj oni majú k tomu čo povedať. Čo sa týka peňazí tak asi mu je málo veď aj on bude dediť. Uvidíš časom.
A možno teta svojmu mužovi komunikovala, že chce byť spopolnená a vy o tom neviete. Môj muž a moja mama vedia, čo chcem, aby sa so mnou stalo, ak niečo. Nikomu inému som to nehovorila. Akože aby som sa bála, že keď zomriem, tak môj muž nebude môcť so mnou urobiť čo chce, lebo netere a synovcovia budú chcieť o tom rozhodovať. Nonsens. A čo sa týka sviečok a spomínania, ak máte voči tete lásku v srdci, tak sviečku a spomienku môžete zapáliť kdekoľvek, nie je na to potrebné hrobové miesto.
Svokre zomrela teta - bezdetná, slobodná. Bude to v máji rok. Mala len také zvláštne kamošky, ktoré si skôr robili zálusk na jej byt. Keď volali z nemocnice, na číslo ktoré mala pri sebe (tej kamoske) povedala nech si ju pochová ten kto zdedí byt.
To len aby si bola v obraze - netere teda svokra so sestrami sa zložili na pohreb, dali ale tetu spopolniť a urna sa uložila na hrobové miesto v meste v ktorom sa narodila. Tá spomínaná kamoska robila taký cirkus, vraj jej teta vravela že chce byt pochovaná dole na západe, v Nových Zámkoch 😀 čo je totálna blbosť, tá kamoska si chcela urnu vziať so sebou, strašný cirkus bol na cintoríne v deň pohrebu.
A pritom nám ani nedala vedieť že umrela, keď volali z nemocnice. Sedela v jej byte štyri dni ! (teta šla na operáciu,zomrela v nemocnici). Úplnou náhodou sa svokra so súrodencami dozvedeli že im teta zomrela a treba riešiť pohreb.
Je to jeho pravo nalozit z pozostatkami svojej manzelky ako uzna na vhodne. A co sa tyka sviecky- kazdy cintorin ma verejny kriz na spomienku tam mozes zapalit sviecku. A niekedy je to aj lepsie- ta urna. Ked vidim metrovu travu na hrobe a prepadnutu hlinu a 5 rocnu zosuverenu kyticu-😥.
dopíšte meno tety na pomník uja - tam kde chcela po smrti odpočívať... viem o prípadoch kedy bola kremácia a meno dopísali k rodine na pomník...
a jej manžel keď chce - nech si má urnu doma - možno po čase zmení názor...
vobec by som sa do toho neplietla, nemas na to absolutne ziadne pravo - je to jej manzel, ma na to pravo a svoje dovody (tie, ktore si uviedla pomsta a podobne si si ty vyfabulovala a vobec to tak nemusi byt), sviecku zapalit jej mozes aj doma 🤷♀️
Ja keď si neviem dať rady, tak si predstavím ako by bolo mne na opačnom mieste.. keď si predstavím že zomrie mi manžel, ja si nechám urnu doma, lebo to chcem a pomáha mi to vyrovnať sa so stratou.. a ozve sa mi jeho synovec že môj muž vravel že chce byť pochovaný vedľa tety, že on mu chce chodiť zapáliť sviečku, že ma dá na súd ak to neurobím.. ako by som sa asi cítila keby ma niekto do cohosi takéhoto tlačil a ešte v čase keď som stratila milovanú osobu? Vážne je také dôležité chodiť na citnorin?
Chápem keď človek stratí niekoho koho má rád.. mne zomreli obaja rodičia.. mama už 19r dozadu, urnu má uloženú na cintoríne a my chodievame s deťmi keď máme čas.. otec zomrel v 2021 a urnu má stále doma sestra.. lebo proste nevytvorili sme príležitosť na uloženie ho k mame.. tak otcovi tiež zapalujem sviečku pri hrobe mamy.. raz tam budú spolu a ak nie? Verím že na tom kde sú ostatky nezálezi.. záleží na tom že na nich myslievam a verím že im je konečne dobre a nad ničím sa netrápia.. to je dôležité, alebo nie?
žiadne právo neexistuje ked je to raz jej muž ON a jej deti majú nárok na urnu čo s tým urobia že si ju nechaju doma je ich vec.Sviečku môžeš zapaliť aj doma.
@lussinda2 minuly rok mi zomrel manzel a urnu mam doma. V kuchyni. Diva sa na sporak, lebo velmi rad varil a takto je stale s nami.
Jeho otec sa na mna hneva, ze chce mat syna pochovaneho v jeho meste (200 km od mesta, kde sme spolu vyse 20 rokov zili a ja s detmi stale zijem). Ze on nema kde sviecku zapalit.
Zial, ja viem, ze manzel sa davno mentalne rozlucil so svojim rodnym mestom, v momentalnom meste stale nemame korene a tak som sa s detmi dohodla, ze si otca nechame doma a raz sa deti rozhodnu, ci si nas oboch nechaju, alebo nas spolu vysypu na nase oblubene dovolenkove miesto.
Aj sa ma znami obcas pytaju, aj vidim, ze sa im to zda zvlastne, ale nam nie, muz je stale s nami, bol aj pri vianocnom stole a takto je to pre nas prirodzene.
Jedna znama ma doma na komode oboch rodicov a starych rodicov, mama "bola s nou" na dlhodobej zahranicnej stazi. Dalsia kamoska ma otca doma na balkone medzi vercajgom, lebo on bol majster a tak ho ideme obcas spolu pohladkat, ze je "medzi svojimi".
Tymto som chcela povedat, ze zial, nemate ziadne pravo rozhodovat o ne/ulozeni urny.
@lussinda2 je to jej muž a ma na to právo. Ja by som jeho rozhodnutie rešpektovala a nerobila by som vojnu kvôli pozostatkam.
To ci ste mali len vy zle vzťahy, alebo aj oni medzi sebou, to nevieme, každopádne je to jeho rozhodnutie.
Sviečku môžte zapáliť aj doma. Na preukázanie úcty k mrtvemu nepotrebujes hrob.