Ahojte, chcem sa opýtať, či sa vás niekedy po lese povodil svetlonos, respektíve či poznáte niekoho kto má takýto nadprirodzený zážitok? Mne sa nič také nestalo, ale môj starký hovorieval, že jemu sa to stalo, že nasledoval svetielko a prešiel mnoho kilometrov, kým sa spamätal. Nie som si ale istá, či za to nemohla pálenka. ☺️ Ďakujem.
U nás to tiež starý ľudia hovorievali ..Pamätám si aj keď spominali na Vílu v lese 🙂 ale pravdu sa už nedozvieme..
Neviem ja chodim aj pravidelne k nám na Tribeč som od Zm tak to mám na skok ale podla mňa Karika trepal somariny ani bludičky ani svetlonos.Nič sa tam veru nedeje.A inde v lese po Sr som tiež nič také nezažila a pritom tajomno a záhady ma velmi zaujimaju
Voľakedy ľudia mnohé veci v prírode si nevedeli vysvetliť, a tak si vymýšľali nadprirodzené veci a bytosti. Trebárs netušili ze keď budu celý deň na prudkom slnku, môžu dostať úpal a doslova bluznit vtedy. A tak "videli" poludnice, víly, klakanice a podobne
"svetlonos" boli najskôr plyny, ktoré boli časté v mociaroch, ktoré boli kedysi v lese bežné. A stačilo, aby dotyčný mal trichu vypite a už ho matalo.
Nebola elektrina, ľudia chodili po tme nad ranom na trhy, a ľudská fantázia sa vedela veľmi dobre hrať (konáre vo vetre boli strašidlo, ranná hmla sa zhmotnila do podoby ducha) a podobne
A keď k tomu prispeli strašidelné historky na parackach, nedivím sa, že kedysi sa priam to "hemzilo" niečím takým(svetlonos, bludicka)
ja som stretla aj 7 trpaslíkov
@katusiaa aj môj dedko zažil niečo, čo si sám vysvetlil, že "videl diabla". U nás v dedine poznám viac starých ľudí, ktorí mali nadprirodzené zážitky v prírode. Pripisujem to aj tomu, že v minulosti trávili ľudia oveľa viac času v lese, na lúkach, na poli. Dnes sa idú všetci do prírody len prejsť, ale napr. babka spomínala, že keď išla na trh do mesta, z domu vyrazila už o druhej v noci, naspäť sa bežne vracala po polnoci. Čiže bol určite väčší predpoklad, že zažije niečo nevysvetliteľné, ako keď dnes ide niekto v skupinke za bieleho dňa.
@katusiaa svetlonosa spominali aj nasi stari rodicia, u nas sa vravelo ze "vodil tym svetlom" ludi do mociara 🙂 a nasla som zmienky aj v nasich rozpravkach
A ci ho realne niekto stretol? ( asi ozaj len po palenke) 🙈🙂
Svetlušky koncom leta 🙂 Je to magické.
Pred pár rokmi som stretla cestou domov dievčinu, sediacu v lese (bývali sme vtedy na samote). Vraj zablúdila a nedokázala za z neho vymotať, bola v šoku, poletujúce svetielka ju ešte viac desili.
https://es.wikipedia.org/wiki/Luz_de_Mafasca
Dajte si to do google prekladaca, nejedna sa sice o les, ale o ostrov, kde zijem, a poznam vela ludi, ktori toto svetlo zazili.
Väčšinou ľudia vidia veci, ktorým jednoducho nerozumejú. Môžu to byť svetelné znečistenie, jav spôsobený spojením prírodných plynov alebo teplého vzduchu a chladu, počasie, geologická aktivita, atď atď.
Aj svetlá na oblohe sú väčšinou satelity, kde ich je dnes aktívnych cez 4000 a sú dosť jasné. NASA myslím k tomu mala aj nejaký príspevok
@lenja123 zaujimave, co pises o babke, zamyslam sa nad tym, ze ludia kedysi akoby naozaj "zili" v pravom zmysle slova. Aj ked mali tazky zivot, boli spati s prirodou, mali odpozorovane vsetky cykly, poznali ten svet omnoho lepsie ako my. Jednoducho aj ked nemali ucebnice ci vyssie vzdelanie, v mnohom boli mudrejsi. Skoda, ze my uz len klikame do pocitaca a sedime stale v interieri.
@danica2711 a ja snehulienku ktora hladala 7 trpaslikov...
@savanna velmi rada spominam na starych rodicov zijucich polovicne v meste a polovicne na vidieku. Presne ako pises, starka mala odsledovane, kt.javor kvitne ci opadne skor, z kt.kuta zahrady zvykne prist burka, dedko poznal kazdeho vtacika podla spevu atd. Na vsetko existovala pranostika ci prupovidka. Zemita prirodzena mudrost, autenticky zivot. Svetlonos ci bludicky - len ako pribeh pocuvat, krasne.
Veľa času trávim v lese. Raz sme sa vracali na pastvu v takej tme, čo nebolo na krok vidno. Partak odlúpil z pňa kôru s podhubim podpnovky, strčil si to zozadu za opasok, aby som aspoň kus vedela ho cez ten les nasledovať. Takže bol svetloriť. Takže ja som stretla svetloriťa, ale doviedol ma do maringotky.
Áno, stalo sa to raz babke keď sla do lesa a nie, nebola ani opitá ani unavená. Hovorila ze ju zmatalo a chodila hore dole po lese, nevladala uz chodiť a stale isla isla a isla niekolko km až kym ju nenašli hlboko v lese keďže bola uz dlho preč
1.april uz bol