Do 30. septembra musia byť všetky psy, mačky a fretky povinne začipované. Čo si o tom myslíte?
Netyka sa to tulavych psov 🙂 Moje psy co mam doma boli vsetky tulave, zobrala som ich z ulice, takze ich necipujem. Skontrolovat domov mi to nikto nepride.
@inkinka ze si zase nieco povinne vymysleli aby sme povinne zaplatili 😠 my uz sme zacipovany vsak kam inam by sme davali peniaze no nie ? ☹
@linda20111 no len aby :D šak to sa dá asi lahko preveriť,ked dávaš očkovať psíka,že nemá čip
ale neverim žeby niekto na dedine dal čipovať mačku 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@luci78p ano keby som bola v meste kde mam zavistlivych susedov v panelaku a jedneho psika tak by som tiez dala zacipovat. ale doma na dvore urcite nebudem davat 6psov cipovat . ockovat mi chodi veterinar ktory je rodinny priatel 🙂
@linda20111 no tých zavistlivych susedov je dost aj na dedine 😀 😀 😀 😀
@linda20111
@luci78p ide o veterinára, ktorý to vraj musí hlásiť. Sused ti môže vyskočiť na hrb. Ako ti dokáže či má alebo nie. U nás v meste je všetkým naokolo fuk čo robíme ale na dedine kde staviame dom vedia presne naše príchody a odchody, čo sme spravili atď. 😀
no len prúser je, ak mám pr. psov pri dome, či mačičku, a keď ich budem chcieť zaočkovať pr. proti besnote, veterinár ma môže nahlásiť 😒 ten zákon je len na zberanie peňazí od majiteľov, raz veterinárovi, a hlavne ak náhodou nemáš prihláseného psa a neplatíš zasa dane 😠
Pokial moje psy von z dvora nechodia nema mi ich kto skontrolovat /samozrejme okrem pripadu ze by sme isli k inemu veterinarovi/. Na svoj pozemok vpustim iba policajtov s prikazom na domovu prehliadku - podpisanu sudcom. Takze netreba sa bat, naozaj kto ma doma na dvore tak vam nikto nikdy nedokaze zistit ci ma cip alebo nie. Je to len sprosty napad z EU. A moj nazor je, ze ked chce mat EU zacipovane zvierata, nech si to zaplati z eurofondov. Je to totalna hlupost cipovat si psa ktory nikdy nebol za plotom ani nebude. Ine je ak si majitel da cipovat zvieratko s ktorym cestuje, ktore chodi vencit vonku pretoze v pripade straty sa vie identifikovat. Vyhladat sa na zaklade cipu vsak neda. Takze tiez dalsie minus.
@maria1989 veterinár je povinný nahlásiť nezačipovanca, ak s ním prídeš po tridsiatom a odmietneš si ho dať dodatočne začipovať. My máme pritúlanú mačku, ale k veterinárovi s ňou chodievame, takže začipovaniu sa nevyhnem, len sa mi to zdá zbytočný stres pre zviera aj pre mňa 😒 , nevidím žiadnu výhodu čipovania pre nás konkrétne.
No tento zakon je viac trapny ako prospesny....aj tak mnohy hovoria ze cipy su nezdrave a velky pocet zvieratiek (zacipovanych) mali dost vysoky vyskyt roznych nadorov 😒 .My byvame vo dvore,a zhruba pred mesiacom nam niekto prehodil do dvora maciatko-jasne ze ho chcem dat ockovat len to cipovanie sa mi nezda-nakolko vieme ze macka nie je ako psik-ale beha hore dole.A este jedna vec,zacipovane zvieratko sa bude musiet riadne odpisat v pripade uhynu a telo zlikvidovat do kafilerie-my byvame vedla hlavnej cesty,po ktorej prejdu tisice aut denne-az mi tu macku na ceste rozfranforcuje-tak este aj tieto zbytky budem musiet dat odpisat?
@miruska320 ano budeš, zákon je zákon. Tiež mám mačku a tiež pri ulici bývame, pýtala som sa na čipovanie, sama veterinárka mi povedala, že mačku nemá kto ako dokázať že je moja, iba tomu kto má také domáce výstavn é kusy za veeeľA eur, tie sa dávajú aj očkovať a podobne. Psy máme začipované, zaočkované, mačku nie. U nás stojí čipovanie 16, 90 EUR, a pritom to ešte veterinárka ani nenahlásila, vraj to má čas.
Podla mna je to tyranie zvierat,na internete uz funguje peticia proti cipovaniu zvietat.
@miruska320 to s kafileriou pocujem prvy krat. Naozaj je povinna likvidacia v kafilerii?Je na to zakon? Ked nam veterinar pred par rokmi utratil nasho choreho psika, ponukol nam taku moznost, ale nie ako povinnost.
@ssisska ano. v tej peticii sa odvolavaju na zakon o tyrani zvierat.
Len aby sa nestalo,ze Vam nakoniiec koli cipovaniu maciek nezavedu platit dane,za to ,ze ich mate.Ti ....... vo vlade su schopni vsetkeho.
@inkinka no jasné pretože je začípovaný a tento číp musí byť pri úhyne nejako odpísaný-pretože každému bude jasné (až sa to bude kontrolovať)až máš napr,5 ročného psa a za 10 rokov s ním neprídeš na očkovanie že asi skapal a ty budeš musieť doložiť že si ho riadne zlikvidovala-jedine žeby si tvrdila že ti ušiel 😉 .A tiež čipovanie ževraj bude účinnejšie pri pravidelnom očkovaní-že si to budú vedieť jednoduchšie okontrolovať-však všetko ukáže čas-ako to vlastne bude fungovať-no tiež myslím že čípovanie je jeden veľký nezmysel -výhodné len pre tých čo si potrebujú nabaliť vrecká 😠
@ssisska jasné veď sa zarába na všetkom-tak keď na psoch,prečo nie aj na mačkách-už si len počkať kedy sa to bude týkať aj akváriových rybičiek 😀 😝
@miruska320 mačky sa často jednoducho stratia, jedného dňa neprídu domov a nikto sa nikdy nedozvie, čo sa s nimi stalo, kde zahynuli, pod ktorým kríkom snívajú svoj posledný sen, aj s čipom v krku...zo šiestich mačiek, čo sme mali, o piatich nevieme, ako a kde skončili. U psov je to trochu iné, ale aj ten sa môže stratiť, často vidieť plagáty, že sa stratil pes.
@estrella5 neviem potvrdit ze je zakonom dane,no toto mal byt tiez jeden z dovodov na cipovanie,aby aj kafilerie mali vyssi prijem...aspin tak som to pocula-nie z jednej strany-a hlavu a patu by to aj malo
zienky ja som des uz bola nuteda dat cipovat nasho milacika a ked som sa pytala naco je dobry ten cip tak v podstate na" nic " .......... strateneho psika ti nenajdu nakolko nema v cipe GPS je to cisto len na kontrolu ci platis za psa a ci ho davas ockovat 😠 naco je toto dobre netusim ale tak pokutu nebudem riskovat 😖 svokrovci byvaju na dedine a tiez musia cipovat nakolko psika maju nahlaseneho a poctivo platia poplatky a davaju pravidelne ockovat ......
Ahojte,ako zvladali cipovanie vase psiky?Ja ide s mojim yorkshirom zajtra
ja mam dvoch psov ... oboch sme nasli ako tulakov este mladych .. niekto ich vyhodil medzi dedinami asi z auta ... kazdeho zvlast ... oboch sme sa ujali ... jeden je kratkostrsty retriever fena a jeden malinky maltezak asi ho mnozitel nepredal lebo jedno vajko nemal zostupene /toho sme tazko davali dokopy aj sme dost poplatili u vet./ oboch som dala zaockovat proti besnote ...
a teraz rozmyslam ci ich dam zacipovat dane za ne platim aj ockovat ich davam ale teda cipovat sa mi moc nechce... 😖 musim pustit do dvora kontrolu len tak ? resp. do domu ...
je to riadna debilina, bohuzial mame uz aj mi zacipovaneho psika, pretoze ti kreteni sa poistili tak, ze pokial nebude zacipovany, tak ti ho veterinar potom MUSI odmietnut osetrit, alebo ti ho nesmie zaockovat. svinstvo najvyssieho kalibru. ked to dali ako povinne, tak to malo byt zadarmo,pretoze ako k tomu pridu ludia, ktori maju doma viacej psov, maciek? a cipovanie stoji od 30€ viac za jedneho? ved je to obrovske mnozstvo vyhodenych penazi.
30 eur za cipovanie je nejak vela...Ja som platila 12 a bezna cena je 15 eur.No mne sa to protivi,ale dnes som sa dostala k diskusii kde bolo pisane,ze v tom zakone je diera a da sa to vyuzit na to aby sa psik,ktory necestuje do zahranicia cipovat nedal.No ja uz psika zacipovaneho mam aj ked sa mi to vyslovene hnusi a odsudzujem to 😠
Dnešné správy RTVS: zo zákona nevyplýva povinné čipovanie spoločenských zvierat, ak sa nepresúvajú do iných štátov...hmm, škoda, že takúto správu naša verejnoprávna TV odvysielala až 15 dní po deadline, keď sme si všetci poctiví chovatelia svoju "zákonnú povinnosť" splnili a zaplatili. 🙄
Vyzerá to silne na účelovú manipuláciu a vyťahovanie peňazí z vreciek chovateľov ich uvádzaním do omylu nepravdivými informáciami. Bola by som veľmi rada, aby sa aspoň malá časť z tejto akejsi divnej "dane" z luxusu chovať zviera dostala tam kde by sme ju určite mnohé videli najradšej - na zlepšenie životných podmienok zvierat v útulkoch, ale neverím, že z toho, čo takto vybral štát, uvidia čo i len cent...
@inkinka ani nepis. to fakt? to su hajzli. 🙄 🙄 🙄 vediet to skor tak nedam, ale skoda,keby sa to dalo vratit spat nedam v ziadnom pripade. lutovala som to hned na druhy den po cipovani, ze co sme to urobili. 😢 😢 😢
ano musia 🙂