Ahojte, potrebujem vysvetliť význam Vybraného slova sykať. Ďakujem za odpoveď. Pekný zvyšok dňa želám.
@gabriela2023 Google ti nefunguje?
@gabriela2023 podla mna sykať je syčať ale použiva sa u ludi ktorí nevyslovuju spravne sykavke slova... a pouziva sa to v reci.. ako recova vada.
Ano , googlila som to ale neviem či som to pochopila dobre. Potrebujem to stopercentne správne. Aj som to slovo zadala do AI.chatbot . Len mi umelá inteligencia vyplula blbosť. Radšej si to overím z tretieho zdroja.( pre istotu)
Tak napíšem že syka hus. Plus veľa s tých stránok nie je relevantných . Niekde mi píše že sikať = hus z mäkkým / i .
@gabriela2023 ono úplne stačí brať info zo slovníka slovenského jazyka a nie z bohvie odkiaľ
Syčať a sipieť sú v podstate synonymá, majú rovnaký význam – popisujú zvuk ako pri výslovnosti predĺženého „s“. Zároveň sa dajú použiť aj expresívne, v zmysle „nahnevane hovoriť“.
Kým syčať je súčasťou skupiny vybraných slov po s, sipieť nie je. Jednému teda prináleží tvrdé y, druhému mäkké. Niet inej cesty, než si to vryť natrvalo do pamäti.
@gabriela2023 a kde si našla syká s mäkkým i?
sykať: hus, had syčí, sipí; sykal, syčal od bolesti.