Potkan alebo morča

22. apr 2022

Dievčatá ja už fakt neviem podľa čoho sa mám rozhodnúť 😅 či si kúpiť dve potkany alebo dve morčatá.. ja neviem fakt .. pomôžte mi prosim.

mirkava
22. apr 2022

Za seba potkana určite NIE... to už radšej koňa 😁

0silvia0
22. apr 2022

smrdia oboje zvieratá, potkan je inteligentnejší, ja som našich naučila chodiť na wc, morčatá sa to naučiť nevedeli. Za mňa potkan.

autor
22. apr 2022

@0silvia0 ale potkan asi viac vystraja nie ? Že je taký rýchlejší. A morča zase kludnejsie. Lebo som si všimla že potkani tak rýchlo otacaju s hlavou že ani nestíham pozerať kde su 😀😀

autor
22. apr 2022

@0silvia0 a neviem nájsť ani jednu chovatelsku stanicu s potkanmi. Keby aspoň Košice a nic

bilancia
22. apr 2022

potkany su intelegentnejsi , ale vylezu a vyskocia vsade, morcata su take male ,ukvikane, pozemne prasiatka :D potkany podla mna smrdia menej

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katarinaba
22. apr 2022

Ja si chovam potkanov. Mala som aj morcata. A teda 6 potkanov ani za mesiac nesmrdi tak ako dve morcata po troch dnoch. (cistim ich casto a pravidelne, len pre porovnanie som to uviedla). Mysi smrdia strasne, potkan takmer vobec. Mam ich v sklenenom terariu - odpada tak problem s vyhadzovanim hoblin a spinenim okolo. Potkan je mudre zviera, ak sa mu venujete od malicka, je to maznacik na pohladanie. Naucis ho aportovat, chodit cikat na jedno miesto. Morca je hlupe a pisti. Aj potkany, ale nie tak ako morca. A jasne, ked ich budes mat v spalni, tak sa nevyspis - ale to je jedno ci morca, skrecok, potkan.
Za mna jednoznacne potkan. Najlepsi hlodavec zo vsetkych.

lubisvecko
22. apr 2022

Mali sme aj morca, aj potkana. Je to jedno. Podla mna zlate je aj jedno aj druhe. Pri morcati mi trochu vadili tie zvuky, to ako pískali. Ale inak vôbec nič 🙂

0silvia0
22. apr 2022

potkan nevystrája viac, akurát že sa šplhá po klietke občas. Morča len kvíka, žerie, kaká a leží. Potkan je taký o level vyššie živočích. My sme mali dvoch samcov a boli to zlatíčka. Sama chovateľka sa čudovala, že som ich naučila na záchod.

0silvia0
22. apr 2022

našla som v diskusii Katarínu Rujákovú z Košíc, kedysi mala chovnú stanicu potkanov, skús ju osloviť, či ti nevie pomôcť zohnať
https://www.facebook.com/groups/572321293450502/

sendyle
22. apr 2022

@bilancia ja som, napríklad svoje kupala aby nesmrdelo

ivetta1234
22. apr 2022

cele detstvo som mala pllllno morciat, podla mna jedno z najvdacnejsich domacich zvierat, a mne sa to kvikanie pacilo :D hlavne ked poculi igelitku tak vedeli ze bude jedlo a zacali piskat, zalezi aj od toho co ocakavas od zvieratka, potkan je urcite interaktivnejsie zvieratko v tom ze ho/ju vies naucit iste veci, my sme s potkanicou chodili aj von na prechazky a drzala sa pri nas a vysplhala sa po nohach hore ked chcela odvoz 😀

1natasa1
22. apr 2022

no za mňa je morča priechodnejšie ako potkan.. uff :D

orta
22. apr 2022

za mna morca. ak sa mu budes venovat, bude tak isto ucenlive, ako potkan. ja ich mam teda omnoho radsej ako potkany

autor
22. apr 2022

@katarinaba a je jedno či samica alebo samec ?

katarinaba
22. apr 2022

Potkany su "tlupa" - cize by mali byt spolu minimalne dvaja. Pokial nechces mlade, tak si treba zadovazit dve samice, alebo dvoch samcov. V podstate je to jedno. Idealne rovnakeho veku. Starsie samce, pokial sa nepoznaju, sa mozu mlatit.

0silvia0
22. apr 2022

mne odporúčala chovateľka samcov, lebo sú pokojnejší a lenivejší. vraj samice sú príliš akčné a tým pádom aj hlučné. Čiže sme zobrali dvoch samcov-bratov, ktorí boli na seba zvyknutí odmalička.

autor
22. apr 2022

@katarinaba a keď zomrie jeden tak ako dám druhého k nemu keď sa budú mlatit ?. Už mám dve samice tak som zvedavá. Dúfam že nebudú zase také akčné ako opisujú....

autor
22. apr 2022

@katarinaba a ty máš aj samice ? Všimla si si nejaký rozdiel medzi samicou a samcom?

katarinaba
22. apr 2022

No prave preto moze vzniknut problem, k staremu samcovi dat mladeho. Aj samice sa pobiju, no urcia si svoje miesto a prestanu.
Popravde takto so samcami skusenosti nemam. Ja som zacala s parom - samec a samica - samica bola o dva tyzdne mladsia. Neskor som dokupila samicu - dva, tri dni sa tlkli, no uz je vsetko v poriadku. Tam panuje hierarchia a proste si museli urcit svoje miesta.
Teraz mam 5 potkanov - dvoch samcov a tri samice - jeden samec je vlastne dietatom toho stareho, takze tam problem nie je, aj vdaka dostatku samic.
Ak sa pytas na rozdiel v povahach - tak kazdy moj potkan je iny - najstarsi samec je mazel, toho natries na chleba. Najstarsia samica je akcna, ale pritulna, len viac zvedava, behava.
Po nej samica je hnusoba, kuse, do vsetkeho strka nos, nemam ju rada 😀 😀 😀
Tretia najmladsia samica je zlata, zvedava.
A druhy samec je bojko. Taky ustrachany pubertak 😀

autor
22. apr 2022

@katarinaba a nepatrili sa samec so samicou? Inak už ich mám doma a strašne smrdia ich hovna... strašne..... Mám takú podstielku ako vatu s neviem či to je dobre. Jedna aj kycha z toho. A majú také hnackovite hovna.. od morčatá mi tak nesmrdelo hovno lebo bolo v celku. Potkany nemajú bobky v celku ?

katarinaba
22. apr 2022

Podla toho co pises, tak tie hovienka nie si v poriadku. Ked potkan kycha moze mat alergiu na podstielku ale kludne moze byt chory. To si kde kupovala? Ja by som ich vratila. Potkanie hovienko je tmavy tvrdy sulec a nepachne. Toto urcite nie je v poriadku.
Ja pouzivam hobliny ako podstielku - vonia drevom, pije vlhkost, je lacna.
Co sa tyka parenia - jasne, ze sa paria, ked su v "produktivnom veku" tak rodia kazdu chvilku. Ale ja to mam zamerne, pre hady 🤗 Rodicov mam ako maznakov, s detmi sa nekamaratim, tie su potrava. (A teraz ma tu zabiju 🤭🤭🤭)

katarinaba
22. apr 2022

Este by som skontrolovala, ci nemaju parazity - take uplne miniaturne cierne chrobaciky - aj z toho mozu mat hnacku. Ako su velke? Posli foto.

autor
22. apr 2022

@katarinaba vraj majú 3 mesiace cca.. no keď poviem odkial ich mám tak zase mňa ukamenuju ...😅 Mám ich s chovproduktu.. viem chýba ale proste chovné stanice čo som nasla sú až v Bratislave alebo na západe a strede Slovenska a neviem či by prežil cestu 8 hodín tam a 8 späť. Som z východu. Hľadala som na východe všade potkanov s rodokmeňom a nenašla som ... Tieto čo mám sú mix normal potkan a dumbo... Ale neviem či ich treba očkovať alebo čo, či to už sú zaočkované..

autor
22. apr 2022

Klietku mám len odfotené sú keď som ich kúpila.
Hobliny ani nemali v chovproduktoch. Akurát ma nasrali . Ani klietky tam nemajú pre potkanov ani hobliny nič. A ešte mi odporučili klietku pre zajace.. a druhý zas úplne mini klietku ako pre škrečka. Idioti. Bola som v super zoo v 3 mestách a všade sami experti. No moja chyba ale tak pôjdem za veterinarom nech ich prezrie pre istotu

autor
22. apr 2022

@katarinaba toto je podstielka ich. Obyčajný papier taký vatový mäkký. Na to môže mať alergiu ?

katarinaba
22. apr 2022

Hrozna skoda - z chovproduktu, hrozna skoda. Fotky mozu skreslovat, ale tieto sa mi zdaju starsie.
Skoda, mozno by si nasla niekoho, kto jazdi trasou zapad - vychod, mohla som ti kupit a poslat - krsnych dumbo potkanikov.
No ale co uz, stalo sa. Teraz sa sustredme na tychto tu - skontroluj ich na tie parazity, ak nemaju, daj im len zrna urcene pre hlodavce. Teraz nedavaj zeleninu, ovocie. Daj si vysusit rohlik alebo krajec chleba, ale skor ako za dva dni jo nedavaj, nech poriadne vyschne. Cistu vodu.
Pockala by som zajtra, pozajtra, ak do pondelka nebudu mat pekne jovirnka - tvrde a bez zapachu, riesila by som veterinara.

katarinaba
22. apr 2022

Poznam ten papier, vela ludi to kupuje, mne to nesedi. A skor by som povedala, ze je to viac nealergicke ako hobliny, tak sa skor priklanam k prechladnutemu potkanikovi.
Chovprodukty su zial uz len obchody. Odbornika mozes lupou hladat.
Potkany radi lozia, je dobre im urobit poschodia - skus si pozriet fotky na googli - najdes inspiracie. Hlavne pozor na take "papierove plasty" - potkan sa vie prekudat aj betonom, take plastove hrkalky nie su problem. Znicia klietku lahucko. Ja mam potkany v sklenenom terarku.
A toto je cca 3-4 mesacna samicka. Skus porovnat, ked chytis do ruky. No ja mam cistych dumbo.

autor
22. apr 2022

@katarinaba no presne takej veľkosti sú aj oni dve.. a kebyže ich vrátim a by si mi kúpila tie s rodokmeňom ? 😁😁 ... https://zvierata.bazos.sk/inzerat/136598618/dum... tieto som pozerala no ono je mi jedno odkiaľ. A prisahám čo som písala každému ani jeden mi ich nechcel poslat

autor
22. apr 2022

Že tieto by som vrátila naspäť do chovproduktu...aj tak som chcela samcov a mali len samice... No ale sú pekné ako to hej...