Postup pri spovedi

25. júl 2020

Ahojte baby rada by som sa vás spýtala tie ktoré chodíte do kostola ako to je so spoveďou, keby chcem ísť prvy krát či môžem. Som pokrstená ale birmovku nemám... do kostola nechodím ale verim v Boha. Poprípade čo urobiť aby som sa dostala na spoveď, ako postupovať... ďakujem vam

suzitok
25. júl 2020

Ahoj, treba zistit, kedy su spovede u vas a ist vtedy do kostola...vojdes do spovednice a kľudne mozes zacat tym, ze si na spovedi ešte nebola...spovedajuci farar ťa potom uz usmerni, co mas hovoriť, čo ťa trapi, atd...

marci77
25. júl 2020

A na 1.sv.prijimani ste boli? Myslim si, ze pripadne by ste sa mohli spytat knaza vo farnosti a mohli by ste sa pridat k prvoprijimajucim detom, oni mavaju aj stretka, a tam sa prebera vsetko okolo spovedi
pripadne tu si pozrite, uplne dole je ako ma spoved vyzerat
https://zsamtt.edupage.org/a/otazky-k-1-sv-prij...

laila22
25. júl 2020

Nuž byť pokrstená nestačí byť, ak chceš ísť na spoveď, musíš mat prvé sväté prijímanie.. Predpokladám, že ho nemáš, lebo inak by si to vedela.

marseillefan
25. júl 2020

@marci77 ak ešte nebola na spovedi, tak ani na prvom svätom prijímaní byť nemohla...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
25. júl 2020

ked nemas birmovku, mas 1. sv. prijimanie? Ak nie, najprv musis absolvovat toto spolu s generalnou spovedou. Ak si chces doriesit sviatosti, treba oslovit faru, byvaju pripravy aj pre dospelych.

suzitok
25. júl 2020

@viestta
@laila22 ja viem, ako to ma byt, ale je pravda, ze na spoved chodi dnes ktokolvek, bez povinnych sviatosti....farar to nijako neoveruje, proste vypocuje kazdeho, kto vojde, da rozhresenie, motlidby a "dovi"...

laila22
25. júl 2020

@suzitok tak načo sa tu pýtaš, chod aj ty, keď to nikto nerieši a každý robí ako chce.. Mňa by to ani nenapadlo.. Ma to nejakú postupnosť a pravidlá..

janinah
25. júl 2020

@suzitok ktokolvek isto nie,každý aspon s akýmtakým IQ sa opýta ako aj autorka a nevlezie do spovedalnice len tak z ulice...treba ísť na faru porozprávať s kňazom,spoved vyžaduje predprípravu a poučenie predtým o čo ide,nie je to len taká povedačka s knazom

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
25. júl 2020

@suzitok to fakt chodi na spoved ktokolvek? Kde si na to prisla? 🙄

suzitok
25. júl 2020

@laila22
@janinah
@viestta
@0silvia0 ja viem ako to je, mam vsetky sviatosti, takisto dodnes si pamätám postup, akym sa ma spovedat, co hovoriť... a ano, malo by sa to dodržiavať...
Viem vsak, ze farar u nas v meste nikoho neodmietne a naozaj tam prídu roznorodi ludia....ako ich to napadne tam ist, netuším, ale porozprávať sa s fararom môže ist naozaj ktokolvek...tiez som netušila, ze takéto nieco existuje, nam to povedal farar, ked sme prisli kvoli krstu syna , proste to doslo do reci...absolutne som tu nechcela vyvolať diskusiu kvôli tomu, skor som len chcela tym povedat, ze za fararom ist moze, odmietnuť ju neodmietne, nasmeruje, vypocuje....

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
25. júl 2020

Tak ako to vlastne je? Môžem ist do kostola vyhladat farára alebo to stretnutie treba nejak predom dohodnut?

suzitok
25. júl 2020

Ja som sa zle vyjadrila, ale ano, za fararom ist mozes, budes to mat v rámci rozhovoru....kazda fara ma svoje "hodiny pre verejnosť"....
Ako som písala, da sa ist aj pocas spovede, ale baby vyssie maju pravdu, ze je to určené pre ludi, ktori dane sviatosti maju a poznaju význam vyspovedania sa, nemali by to ini ľudia vyuzivat na rozhovory s fararom...

sardinka32
25. júl 2020

Na spoved môzes ist az po absolvovani prveho svateho prijimania. Treba ist za fararom a to mozes urobit napriklad tak, ze po svatej omsi zájdes za ním do zákristie a povies mu, ze sa potrebujes porozpravat...alebo vojdi do spovedelnice, ked bude spovedat a tam mu povedz, ze sa chces vyspovedat, ale si len pokrstena...pripadne niekde majú oficialne hodiny, kedy mozes za knazom ist vybavovat nejake uradne zalezitosti (pohreby, svadby...), treba pozriet na nete alebo sa opytat v dedine, meste, kde byvas.

0silvia0
25. júl 2020

@suzitok no to si sa ozaj zle vyjadrila.... pokec s fararom naozaj nie je ziadna spoved🙄

0silvia0
25. júl 2020

Autorka, neodpovedala si, ci mas prve sv. prijimanie😉, ako ti mame dat relevantnu odpoved?

suzitok
25. júl 2020

@0silvia0 uz som si to uvedomila, ked som si to po sebe precitala 😄
Tak ale moze jej aj to pomoct, porozpravat sa...ja chapem tak, že nemá ani prve svate prijmanie, keby mala, vedela by ako prebieha spoved a kedy ísť

evkamotka
25. júl 2020

Prosim ta 🙂 farar nie je martan ani sa s nim nehovori cez dymove signaly. Normalne zajdi po omsi dozadu za nim a ako dospely svojpravny clovek povec ze sa chces vyspovedat no nevies ci mozrs ked nemas prijimanie/birmovku, popros o usmernenie. Toto iste mu mozes povedat aj v spovednici ved to je jedno 🙂 povie ti co a ako, dohodnete sa

martina1201
25. júl 2020

A nemala si ani Prvé Sväté Prijímanie? Lebo bez neho je tá spoveď viac menej zbytočná. Po spovedi má ísť človek na prijímanie.

lenuska333
26. júl 2020

Musíš mať prve sväte prijimanie

zuzu1122
29. jún 2021

Ahojte. Idem sa spýtať v tejto diskusii, lebo novú zakladať nechcem, nič bližšie mojej otázke som nenašla a táto mi príde taká najrozumnejšia. Je normálne aby mi farár vynadal, keď sa chcem dať vyspovedať? Totiž, včera bola spoveď vo vedľajšej dedine, ale keďže som takmer stále sama na tri deti, manžel od rána do večera v práci, tak proste sa mi nedalo. Dnes je omša, tak som volala, či môžem pred omšou ísť na spoveď. Farár sa dosť ostro do mňa obul, že kde som bola včera, že spovedali dvaja. Tak mu vravím, že mám tri deti a že som sama. Arogantne mi povedal, že mi dá kaplána (k telefónu) a nech sa dohodnem s ním. Ten mi absolútne bez problémov povedal, že kľudne môžem prísť, že to nie je pred omšou problém. Je správanie farára podľa vás na mieste? Má vôbec právo takto jednať s človekom?

martina1201
29. jún 2021

@zuzu1122 ahoj aj farári sú len ľudia. Mohol mať toho veľa, možno si v ten den bola už 5 čo mu volala. Možno mal zlý deň, alebo už niečo iné dohodnuté. Možno nemal čas pripraviť sa na kázeň a podobne. Neospravedlňujem ho, len píšem prečo mohol zlyhať. A áno, nezachoval sa v kresťanskom duchu, ale ako som písala aj on je len človek a nie vždy sa dokážu ovládať....

zuzu1122
29. jún 2021

@martina1201 ahoj. ja chápem, že je len človek ale je to v prvom rade farár. nemá manuálne ťažkú prácu za minimálnu mzdu, nemusí platiť hypotéku ani rozmýšľať, či mu vystačia peniaze do ďalšej výplaty. Problém je, že toto nie je prvýkrát čo sa takto arogantne zachoval. Kostoly boli niekoľko mesiacov zatvorené, bili na to aby ich otvorili. Tak sa nemôže vyhovárať na prepracovanosť. Ja som pred pár mesiacmi pochovala ocina. Ešte nemal ani dôchodkový vek. Susedov máme alkoholikov, ktorí nám robia zo života peklo, za to že s manželom nepijeme, nefajčíme a nechodíme do krčmy. Máme tri malé deti a nemôžeme ísť s nimi ani na dvor lebo jedno vybrané slovo za druhým a je im jedno, či sú tam moje deti alebo ich (majú 12 a 14 ročné dievčatá). Mám svojím deťom zapchať uši aby nepočuli nadávky. A o tomto farár nemá ani poňatia, čo je to takto žiť. Podľa môjho názoru bola jeho reakcia maximálne prehnaná. Kľudne stačilo povedať, že sa nedá a hotovo. Nechcela som nič, len vyspovedať pred omšou.

0silvia0
29. jún 2021

@zuzu1122 počkaj, ako súvisí vyspovedanie pred omšou s vašimi susedmi? Som to nejako nepochopila...

martina1201
29. jún 2021

@zuzu1122 prepáč ale pleties teraz hrušky s jablkami. Váš ťažký život porovnávať s jeho životom a to sa raz nedá. Áno nemá hypotéku lebo žije na fare, nemá manuálne ťažkú robotu, ale má ju psychicky náročnú. To že sa nezachoval milo ti nikto neberie, ale ty tiež mu nejdeš príkladom a chovas voči nemu zášť. A to pred spoveďou by byť nemalo. Keď raz ideš na spoveď máš tam ísť s pokorou a odpustením akéhokoľvek previnenia voči tebe. Chápem že to máš ťažké a čítaj pozorne čo som napísala o ňom. Nezachoval sa ako sa mal. Ak poznáš viac takýchto príkladov kedy sa nezachoval milo k svojim oveckam máš 2 možnosti. Buď ho konfrontovať so situáciami, alebo napísať vyšším orgánom - biskupovi o vašich problémoch.
On je duchovný pastier a to že nemá hypotéku neznamená že nemá žiadne starosti. Má na starosti ovečky, farnosť a faru, tiež nemá rozpočet neobmedzený a musí hospodáriť s tým čo má. Nemá kráľovský a ani ministerský plat. Možno cez koronu keď boli zavreté kostoly nemal toľko roboty s omsami, ale musel duchovne povzbudzovať a pomáhať oveckam.