Poštové oznámenie - preclenie zásielky v hodnote 3€

16. aug 2021

Dnes som sa mierne vytocila nad systemom SP, ktora mi vhodila do schranky zlty listok. Bola som si po zasielku, netusiac co je to- a bola to lakava ponuka, ze SP precli moju zadrzanu zasielku v hodnote 3€ za 4€ +vyrubena dph.
Na ich stranke sa neda ani zasielka vyhladat. Nasla som si ju az v historii aliexpressu, v krajine na colnici bola uz 19.6.2021. A je to total drobnost. Prosim Vas co s tym mozem robit? Na infolinke SP su nekompetentni blbci. Povedali mi, ze s tym sa neda nic urobit...mate podobne skusenosti? Akoze kaslem na tu zasielku, ale ide mi o ten princip... doteraz ked cosi prislo, som to zaplatila postarke, alebo na poste.

katka0203
16. aug 2021

mne sa stalo cosi podobne, z ebay, znamy mi hovoril ze prisiel do platnosti nejaky novy zakon ohladom toho preclenia ale este som to nejak neskumala hlbsie

dada125
16. aug 2021

Aj mne povedali, že to v banke nejde zrušiť. Už som tak platila asi 5 balíčkov -10€.

lindous
16. aug 2021

Áno, teraz už sa preclievajú všetky zásielky z 3. krajín ...zásielku sa môžeš rozhodnúť neprijať a nebudeš platiť tú DPH ani colné konanie a asi si môžeš skúsiť poriešiť vrátenie peňazí cez aliexpress ... alebo si môžeš riešiť precliene sama s colnicou, ale do toho by som ja osobne nešla, tie colnícke formuláre sú dosť náročné na správne vyplnenie, keď s tým človek nemá skúsenosti, takže ja by som radšej zaplatila pošte za spracovanie ... keďže ju nevieš nájsť na stránke pošty, tak je to asi obyčajná zásielka (akými písmenkami začína číslo zásielky?) a to že aliexpress píše, že je na SR od 19.6. je pravdepodobne hlúposť, oni tam uvádzajú predpokladaný dátum a obyčajné zásielky sa nijak potom nesledujú, čiže nemajú odkiaľ vedieť kedy to sem prišlo a toto preclievanie všetkých zásielok je v platnosti až od 1.7., takže prišla určite až po... nečudovala som by som sa keby fakt až teraz, sú oborovské zdržania

autor
16. aug 2021

@katka0203 ja ale rozmyslam, ze to neprevezmem. Lebo mne to pride uplne nefer - ja akoze kludne zaplatim dph. Ale co je to za system, ze idu si uctovat poplatky a vedia, ze ked to neskor oznamia nema moznost to FO stihnut sama preclit. Asi sa na vsetko do 10€ radsej vykaslem a nepreberiem. A jo, stratim tym peniaze ale toto je uplne neprehladne. Ja ani totiz neviem teraz ci by som to sama stihla preclit. Posta to drzi len 18 dni.

katka0203
16. aug 2021

ano aj ja rozmyslam ci prevezmem, musim este premysliet, to preclenie je drahsie nez to co som objednavala :D ved 18dni na vyzdvihnutie, mame cas

autor
16. aug 2021

@lindous hmm, ja to vidim v tom systeme v orders, oni tracking maju. Dalsia vec je, ze je nespochybnitelne kedy som to kupila (zaplatila) a nasledne shippovali. Starsie zasielky mam davno doma. Podla mna to tam niekde zabudli... ale keby to nestalo 3€, tak to snad aj vyplnim aj 4€ zaplatim... ale blbost za 3€, pritom dph by som im na poste v pohode zaplatila. Tento system ta ma vlastne odradit cokolvek takto kupovat.

zuzanka.zuzu
16. aug 2021

co s tym ma posta a "blbci na infolinke"? sme sucastou europskeho hospodarskeho priestoru a toto je zasielka z tretej krajiny... oslov svojho europoslanca ze nesuhlasis 😉 asi by bol v soku lebo doteraz len poberal 10 000 plat mesacne za meeting cez zoom 😀

autor
16. aug 2021

@katka0203 nemam praveze cas, lebo posta mi poslala oznamenie v ktorom je datum 6.8., dnes som ho prevzala a je to 10 dni dozadu. Na infolinke povedali ze to uz plynie 🤷🏻‍♀️🙄 uplne proklientske

zuzanka.zuzu
16. aug 2021

ANO nakoniec si na to prisla, PRESNE o toto sa pokusaju, aby si podporovala domacu ekonomiku a netiekli miliardy do ciny, ale pises ako keby to bolo sprisahanie 😂 vsak to je oficialna verzia

luccija
16. aug 2021

Veď o to im ide🙂a nepáči sa mi, že pošta Ta vlastne donúti využiť ich službu veď si si to mohla po vlastnej osi preclit... monopol ako vyšitý len zvyšujú sadzby a reklamáciu či nejaký problém vždy zlahcia...koľké peniaze sa tam točia a u nás v dedine nemáme momentálne dorucovatelky, lebo to nikto nechce robiť za ten plat

autor
16. aug 2021

@zuzanka.zuzu ale preco by som si nemohla cosi objednat z 3 krajiny. Ja nemam problem zaplatit dph. Stale sa to totiz oplati. Ale nie pri takychto obstrukciach.

autor
16. aug 2021

@luccija ja nemam (okrem milej pani dorucovatelky) ziadnu proklientsku dobru skusenost. A to som vzdy taka, ze volam a aj im to oznamim s cim som nespokojna. Nevadi mi platit clo ani podat vyhlasenie. Ale nie takto ze mam sotva tyzden a neviem vlastne z oznamenia dokedy drzia v sklade zasielku.

simca06022011
16. aug 2021

tak to neprevezmi. System je aky je, sprosty, plati to od 1.7., moj balik ani nesiel cez colnicu, prepustili to len tak (bola na nom obrovska nalepka o tom) a aj tak som platila poplatok poste za servis. A ked ti prisiel listok uz je to preclene podla mna, pretoze k tomu baliku uz bude aj urcena DPH a vsetko a to urcuje colny urad (resp. posta elektronicky s nim komunikuje), nerataju to naposte pokial viem (od 1.7. nemam skusenost, ale predtym nie jednu)... cize ty nemas co uz preclievat. Inak momentalne sa preclieva online cez financnu spravu online pokial viem, nevidim dovod aby sa to nestihlo aj za den... len este som nemala cas ten postup studovat. Niekde na nete o tomto pisali, myslim, ze vyzaduju vopred nahalsit, ze tuto zasielku si nezelame preclievat postou, ale to je uplne chory system (https://www.posta.sk/sluzby/elektronicke-colne-...). Inak take DHL ma za colny "servis" poplatok cca 17EUR ;)

@zuzanka.zuzu vobec to nie je tak, tento system zmenili, pretoze na tychto malych zasielkach stracal staty miliardy eur rocne na DPH, nie preto aby ludia kupovali veci doma.

autor
16. aug 2021

@simca06022011 Jasne vecer sa na to pozriem, urcite si to zvladnem urobit sama... len ma prekvapil tento system lebo posledne zasielky som platila, ale priamo na poste alebo postarke.

rainee
16. aug 2021

Žiaľ áno je to tak. Ja som tiež objednala za 2e a clo plus DPH ďalšie 2e. Už sa to neoplatí objednávať z 3 krajín.

kiwi3
16. aug 2021

ved stale si mozes objednavat z tretich krajin a platit len dph, ak je to do 22 eur. ale treba si to preclit. riesi sa to elektronicky cez obciansky s cipom. dievcata, nesledujete veci okolo seba a potom sa cudujete... tiez sa mi to nepaci, ale viem o tom uz minimalne rok a preto som si to poriesila.

simca06022011
16. aug 2021

no nejde o to, ze to nezvladnes, ale ked uz to posta urobila, ty nemas co viac preclievat... ak si to chces robit sama, oznamujes to totiz vopred, este skor ako zasielka dorazi na Slovensko.

autor
16. aug 2021

@zuzanka.zuzu to si inak napisala tak ako keby vsetky tie plastiaky a oblecenie, co sa predava "u nas" nebolo nikdy z Ciny a z tretich krajin. Im vobec nejde o podporu Slovenskej ekonomiky, ale o to aby im neutekali zdroje v miliardach. A proti tomu nic nemam, kludne dph zaplatim.

autor
16. aug 2021

@simca06022011 oni to nepreclili, chcu odo mna aby som im poslala colne vyhlasenie a podklady a nasledne to preclia. (To poslali v oznameni) Ine zasielky preclili. Tuto nie. Je kdesi zadrzana a cakaju ci ja im to poslem a za sprostredkovanie uhradim poplatok alebo odmietnem. Ale ak odmietnem musim stihnut ich lehotu 🤗

autor
16. aug 2021

@kiwi3 a ako rychlo to preclia ked to tam dnes elektronicky zadam? A nasledne mozem prist po zasielku s nejakym potvrdenim ?

simca06022011
16. aug 2021

aha, cize ano.. to je ine. To znamena ze im odosielatel nedodal k tomu doklady.
na tom linku mas napisane ako mas postupovat, co kde poslat atd ak preclievas sama.

79viktoria79
16. aug 2021

a čo to ma posta robit zadarmo? 3€ clo,a 1€ mas poplatok pre poštu

autor
16. aug 2021

@79viktoria79 poplatok je 4€ + vyrubena dph. To mi prislo postou. Clo neplatim je to vec v hodnote 3€

nelca84
16. aug 2021

Dobre rano, toto plati od 1.7. na vsetky zasielky zo zahranicia, nie je to vymysel posty, preclenie si mozes vybavit aj sama. Posta ti ponuka svoju sluzbu, ktoru mozes aj nemusis vyuzit.

autor
16. aug 2021

@nelca84 Precitaj si prosim ta o com je prispevok a potom reaguj. Ja isem o tom, ze to pozaduju za 3€ vec a oznamia sposobom ze nemas sancu to preclit sama. Dobre rano!

nelca84
16. aug 2021

Staci kontaktovat colnicu a dodat im potrebne dokumenty k zasielke. Kolega si to stale vybavuje sam. Poste nemusis platit nic.

autor
16. aug 2021

@nelca84 😀 tak to samozrejme viem ze colne prehlasenie si mozem podat sama a zadarmo, ale mne to oznamenie z posty bolo dorucene dnes, po 10 dnoch. Cize colnica na 100% mi to vyda do tyzdna hej?

nelca84
16. aug 2021

Ja som reagovala na tvoje pohorsenie nad poplatkom posty, kedy ti colnica vyda zasielku naozaj netusim.

autor
16. aug 2021

@nelca84 tak no tak ponuka mi pride nepomerna k cene konkretnej zasielky ale ide mi skor o to, ako to a kedy oznamuju. V tom je suvis. Inak pred tyzdnom som dph platila postarke vo dverach... takze tolko k 1.7. A colnym vyhlaseniam

evina34
16. aug 2021

...v minulosti som niekedy prešvihla tých 22 eur, colnici som po výzve poslala všetky podklady a zaplatila dph /clo sa platí až nad 150 eur/ plus 3,60 pošte. 3,60 je poplatok pošty , ktorý je fixný a je to vlastne poplatok, že pošta vydá tú zásielku. aj ked budete mat 1 eur zásielku, zaplatite dph a 3,60 pošte Mne od 1,7 prišla jedna zásielka z USA ...našla som si biely listok v schránke a bola tam vyrúbená dph + 3,60 pošte ...takže som na pošte doplacala