Zaujíma ma, či sú tu veriace žienky, ktoré podstúpili sterilizáciu. Osobne také poznám, no pýtať sa ich nechcem. Viem, že naďalej praktizujú vieru, čiže chodia do kostola, na spoveď, na prijímanie. Preto ma zaujíma ako to vlastne je z kresťanského hľadiska. Pýtam sa to na margo toho, že aj dnes sa tu riešil problém piateho dieťatka a následná sterilizácia.
Veď sa spýtaj priamo farára na to. Keby každý pozeral na antikoncepciu ako na hriech, nikto by na spoveď nechodil.
Jediná povolená “antikoncepcia” u veriacich je výpočet neplodných dni a cez plodne dni zdržanlivosť. Všetko ostatne je považované za hriech, aj sterilizácia.
A nie, nefunguje to tak, že sa vyspovedaš a v pohode. Rozhrešenie platí len ak sa zrieknes pokračovania v hriechu. Teda, že skončíš s antikoncepciou po spovedi.
Pri sterilizacii to je nezvratne, takze veriaca by sa mala poradiť s kňazom, čo s tým potom.
Ja osobne veriaca nie som, ale mám sviatosti, len som v istej fáze života prestala riešiť kostol a spovede atd.
@hazelgracegus sexovanie v neplodných dňoch katolícka cirkev akceptuje. Ale muž musí naplno.
A co sa týka HAK, je to proste hriech, nesmie to veriaca brat a chodiť na spoveď a prijímanie. Nepoznám nijaké “zdravotne dôvody” na branie antikoncepcie. Existuje substitučna hormonálna liečba, ktorá ale nemá antikoncepčné účinky, no i l tej sa stavia cirkev rezervovane.
Autorka: Bohu je uplne jedno ci si das sterilizaciu. Dolezite je nieco uplne ine. Treba si zodpovedat otazku ci viera v Boha alebo viera v cirkev (akukolvek).
Mne gynekológ odporúčal po tretej sekcii sterilizáciu lebo ďalšie tehotenstvo by bolo nebezpečné, čiže je jedno akú ochranu by sme použili, museli by sme žiť v hriechu tak či tak. Ani muž naplno by nemohol. 🤷 V tom prípade ako?
Ja som preto prestala chodiť do kostola a na spoveď, lebo buď niečo dodržiavam na 100%, alebo nechám tak. A keďže neviem žiť podľa cirkevných pravidiel práve čo sa týka plánovania rodičovstva, ale aj dalších veci, nechodím tam, bolo by to pre mna osobne taká pretvárka, že jedno robím a iné si myslím.
@hazelgracegus nie je pravda, že je hriech mať sex za účelom užívania si...
@hazelgracegus tak netrep keď nevieš
@hazelgracegus na to nemusím byť aby som vedela, ale zjavne nemáš páru čo píšeš...
@hazelgracegus tak ale keď napuses dezinformacie, tým jej nepomozes.
Autorke odporúčam konzultovať s kňazom.