Baby potrebujem poslat peniaze na cesky ucet ale z ceskeho uctu nie slovenskeho ako to mam urobit? Da sa to vobec?
@jaron ale ja mam slovensky eura a mam poslat na cesky
no ak som to správne pochopila, tak môžete zaplatiť len priamo osobne na škole v hotovosti, alebo poslať peniaze z českého účtu..
no ked nemas cesky ucet, tak preco sa pytas, ci sa da poslat z ceskeho na cesky? a ci sa to da? 🙂 potom asi jedine, ze si ten cesky zalozis. fio banka ma napr. ucet v czk a ucet je zadarmo
@ayanamirei kde si vzal ze sa hlasim na VS?
@ayanamirei ja som dospeala ak mas pocit ze mam 15 uistuhem ta ze to som mala pred mnohimi rokmi. Pytala som sa preto ci niekto nepozna iny sposob lebo naposledy mi baby dobre poradili
@ayanamirei dospele mozno, ale nemusia zas vsetci vsetko vediet... Za toto netreba sa povysovat a hned sa zavzdusnovat. Velkost cloveka je v tom, ze zmierlivo poradi ak vie. Ak si poburena ze dospela osoba nevie, zmierni hormon a nerad nikomu len sebe,usetris si infarkt
Z ucetniho hlediska...
@ayanamirei mg vsetin je masarykove gymnazium vo vsetine.
co je na tom detaile z fotografie vidiet. kde si vzala vysoku skolu? asi rodicia chcu uhradit poplatok za dieta, co tam pojde studovat.
Hmm, nechápem aké účtovné hľadisko myslia. Veď keď by ste platbu poslali aj zo slovenského účtu ako platbu SEPA, tak im sa to prevedie na české koruny podľa aktuálneho kurzu. Tam by naozaj nemal byť problém. Prípadne sa skúste dohodnúť s niekým, kto má český účet a komu dôverujete, pošlite eurá na jeho účet a tá dotyčná osoba teda nech im to prevedie už v CZK.
@princeznasevera rozumiem, len v úvode si písala, že z českého na český.
Čo sa týka z EUR účtu na CZK, je to trochu zložitejšie. Ešte pred nejakým časom som za takýto prevod platil okolo 10 - 15 €. Avšak teraz som trochu neistý, ako to je. Keď som skúšal, pustilo ma to dať SEPA platbu, čo je platba ako vnútroštátna (čiže bez veľkých poplatkov), napriek tomu, že som to chcel poslať na účet v CZK. Neviem, či by som aj tak musel platiť ten vyšší poplatok alebo nie.
Najlepšie je preto informovať sa telefonicky vo svojej banke, alebo pozrieť cenník na stránke banky. Samozrejme prevod urobiť možné je, jediná tá otázka je, za akých podmienok, za aký poplatok.
@princeznasevera tiež máme doma podobnú situáciu - potrebujem synovi zaplatiť školu v Čechách a tiež mi prišlo upozornenie, že len z účtu vedeného v Českej republike. SEPA platbu zo slovenského účtu neprijmú, aj keď zadám platbu v CZK. My ale bývame blízko českých hraníc, takže ideme zakladať český účet do Čiech. Vy teda máte minimálne tri možnosti - založiť účet v Čechách, spraviť si výlet do Vsetína a zaplatiť v hotovosti alebo poprosiť niekoho známeho, ak má účet v Čechách.
baby, ja mam ucet vo fiobanke - ak nemas kartu, tak je to zadarmo. Je to vlastne dvojucet a ma ceske aj slovenske cislo. ja ho mam vedeny v czk - viem si nan poslat sumu v eurach z mojho uctu a automaticky sa to prerata na ceske koruny. a potom uz posielam ako platbu z ceskeho uctu na cesky
Zriaď si duálny účet vo Fio. A nemáš problém posielať aj zo Slovenska do Čiech, cez internetbanking. Viac si pozri v googli, alebo choď do pobočky, spravia ti účet na počkanie.
@qetka ucet v czk vo fio ma vela vyhod a jednu nevyhodu. Prijem a posielanie czk do cz je zdarma, ale Fio konvertuje meny (eur na czk) s vysokym poplatkom - skoro 5%. Problem je prvy krat dostat vacsiu sumu CZK bez vysokych poplatkov na ucet a z nich uz neskor platit, co treba ... Idealne je mat ucet vo Fio v CR aj SR.
Jedna moznost je uzavriet devizovu zmluvu s deviz.obchodnikom typu exchange.cz, roklen.cz (ide to uzavriet aj online, vymeny su bezpecne a odskusane),... Potom poslat im eur na ucet, oni poslu czk na vas ucet. Oplati sa pri vacsich ci pravidelnych vymenach. Najlepsie je im zavolat pre istotu vopred, ci vedia poslat czk na czk ucet v sr.
https://www.exchange.cz/faq.php#faq-12
@majkeel ja si neposielam velke sumy, minuly mesiac to bolo 24,86 eura. Prislo mi na czk fio 664,80. To je kurz 26,75. Sumu som si poslala podla aktualneho kurzu na ich stranke. Nelisi sa oproti inym bankach. Tych 5% zaratavaju teda kde? Priamo v tom kurze? Ci ako to funguje? Lebo max sumu, co som si kedy poslala bolo cca 5000 CZK a podla kurzu mi vzdy sedela suma, ktoru som potrebovala.
@qetka https://www.fio.sk kurz eur/czk
fio CZK nakup 27,41115 predaj 25,96985. Kurz (spread) medzi nakup predaj skoro 5%
exchange CZK nakup 26,750 predaj 26,670 www.exchange.cz (rozdiel 0,08 Kc)
Vysledok - fio ma o 2,4% horsi kurz (na kazdu stranu) ako inde
Vo fio je mimoriadne nevyhodne menit peniaze. Ma ine dobre sluzby, ale proste zaraba dodatocne na nevyhodnych kurzoch pri vymene penazi.
https://www.fio.sk/akcie-investicie/dalsie-sluz...
tu je to aj uvedene, odchylka od ECB stred -2,7%, +2,67%
Pri zmene 10 tis eur platis poplatok 270 eur ... atd. Pri mensich zmenenych sumach este sa da prizmurit oko pri par eur, pri vacsich ...
Mena Krajina Množstvo Nákup Predaj Kurz ECB Voči kurzu ECB - nákup Voči kurzu ECB - predaj
CZK Česká republika 1 27,41115 25,96985 26,69800 -2.72736% +2.67117%
@niekto2hy Ak pri spreade exchange.cz zmenim 10k eur a zistim, ze potrebujem tie peniaze hned zmenit spat (omyl), tak ma to stoji 10k x 0,08 kc (rozdiel nakup-predaj, alebo 0,04 kc od stredu ECB) = 800Kc/27=29 eur. Vo fio to bude ale stat 5,4% = 540 eur ... Jedna zmena tam 270 eur a spat dalsich 270 eur.
Nic nie je zadarmo, kazdy, kto poskytuje sluzbu, musi z niecoho zit, ale je rozdiel u specializovaneho devizoveho dealera poplatok 15,5 eur od oficialneho stredu ECB (29 eur/2) a 270 eur u univerzalnej banky ...
@niekto2hy urcite je viac sposobov, ja som dal odskusane, co poznam, transferwise nepoznam. Kedze robim obcas forex, tak v pripade potreby menim priamo tam.
Zaujalo ma, ze na tej stranke podla kalkulatora niekto posle 1000 eur a dostane 889.89. V piatok bol posledny forex eur.gbp 0,8975. Rozdiel forex a transferwise je iba 7,61 eur v prospech forex minus 2 usd/1,5 gbp za trade), co robi zanedbatelnych 5 libier, Transferwise je v tom pripade cenovo celkom v pohode.
1000 eur = 26491,95, na forexe je 26,73, rozdiel 200 Kc. Tu mi pride exchange.cz o nieco lepsi. Transferwise je zase univerzalnejsi, na viac mien. Urcite stoji za uvahu.
@majkeel ano to sedi, ale to maju predsa aj ine banky, keby som tie peniaze menila v nich. Predaj a nakup je vzdy posunty od stredu ECB.
TB ma napriklad:
nakup 27,33 predaj 25,996
Fio:
nakup 27,411 predaj 25,969
cize plus minus to iste.
ostatne banky plus minus autobus rovnako par centov hore dole.
cize nebrala by som tak, ze fio ma nejaky vysoky poplatok, alebo co.
@qetka Preto sa snazim vzdy vyhybat sa vymene v bankach, ak neratam platbu kartou (deviza stred) a vyberom z bankomatu v zahranici, ked clovek proste potrebuje hotovost na dovolenke. Treba hladat alternativu, ak je.
Samozrejme, ak covek ide na vylet do prahy, tak nebude kvoli tomu si vytvarat ucet na Revolute,...
@princeznasevera nezáleží na tom, kde je účet, ale v akej mene je vedený účet. Ak ide český účet v CZK a posielajú sa z neho peniaze na český účet v CZK, tak nie je žiaden problém.