Porovnanie fotoaparátovNikon D3300 a Canon EOS 1300D

20. nov 2023

Ahojte aký fotoaparát by ste si vybrali medzi tými dvomi? Chcem začať fotiť, hlavne exteriér. Rodinky, deti, tehotenské fotky… Ďakujem za každú odpoveď 🙂

aalt
20. nov 2023

Dolezitejsie ako telo je to, aky objektiv k tomu planujes kupit.

autor
20. nov 2023

K Nikonu by som kúpila objektív Nikkor 50mm, 1.8 a ku Canonu tiež objektív Canon Ef 50mm, 1.8

aalt
20. nov 2023

Tak pevna 50-tka je super objektiv ... ale na kopec veci bude trochu pridlhy. Co sa tyka tela a Nikon vs Canon, asi najlepsie je si to chytit a aspon "potazkat". Ja som Nikonak, aj ked teraz si uz velmi na fotenie nejak neviem najst cas.

terry658
20. nov 2023

Ja mám canon a presne ten objektív. Na hobby fotenie super. Na nejaké zarábanie si tým slabé. Asi by som šla do Nikonu ak by som si mala znovu vybrať. Robia aj skvelé školenia o fotení.

guudy
20. nov 2023

@autorka nechcem sa ta dotknut, ale chces predavat fotky s v podstate najzakladnejsim fotakom? To snad nie. Ked, tak si kup normalny fotak…aspon canon 90D alebo 6D. Ten objektiv je fajn, ale na to vsetko fotenie, co si pisala, ti stacit rozhodne nebude.
Tak sa mi zda, ze toto je taky low costovy pokus o profesionalne fotenie…😬

hiro
20. nov 2023

Ten Canon 50mm 1.8 je jeden z najlacnejsich objektivov, ani moc ostry, no neviem. Mam ho ale zazrak to veru nie je. Jedine dobre je to ze ho kupis za par (aj pod 50€ cez eBay) a ze ho mozes pouzit na full frame zrkadlovku - najma filmovu.
Ked to chces pouzivat na maly cip tak si pozri nieco okolo 30mm (lebo to nasobi zo 1,5x) a lepsiu clonu zo 1,2 az 1,4.

sens3i
20. nov 2023

Fotaky co si vymenovala sú fajn ak sa chces naučiť základy, ja som zacinal s Canon 250D a naucil som sa na nom fakt vela ale na profi robotu by mi to uz nestacilo. Nie som sice profesionalny fotograf, ale od kedy mam full frame bezzrkadlovku tak tie limity cítiť, hlavne co sa týka rýchlosti ostrenia a neporovnatelne lepšieho výstupu pri vysokých hodnotách ISO, tak isto moze byt cropovy senzor problém ak by si fotila v štúdiu alebo svadby v interiéri kedy mas obmedzený priestor, proste niekdy uz nevieš ustúpiť viac dozadu aby sa ti všetci pohodlne zmestili do záberu. Samozrejme ďalšia kapitola su objektívy ktoré su podla mna dôležitejšie ako samotné telo. Tiez som začínal 50kou 1.8 podla mna super sklo na začiatok a stale ho niekedy používam aj ked mam uz kvalitnejšie sklá. Urcite sa nauč pracovať aj s externym bleskom ktory ti odporúčam dokúpiť aj s odpalovacom a softboxom, fotky majú potom uplne inu dynamiku a atmosféru. Snáď som aspon nieco malo poradil
😉 Prajem vela dobrého svetla 😉

autor
20. nov 2023

@guudy hlavne sa chcem prva naučiť používať fotoaparát a či ma to bude baviť, určite nie hneď za peniaze…