Pôrod v zahraničí - kedy vycestovať?

amelia000
28. feb 2020

Zienky, tie ktore sa chystate ist rodit do zahranicia/ tie ktore ste tak rodit sli. Ako dlho pred terminom porodu planujete vycestovat/ ste vycestovali? Dakujem ja som zatial to naplanovala priblizne 15 dni pred terminom..je to skoro podla vas?

queen_mary
28. feb 2020

Len tak zo zaujimavosti, kde chces rodit?

amelia000
autor
28. feb 2020

@queen_mary zatial Cesko splna moje predstavy 🙂

anjelicek26
28. feb 2020

A to ako plánuješ? Máš tam zaplatený pôrod? Drvivá väčšina poisťovní ti pôrod v termíne (rozumej 37+0 a hore) nepreplatí nikde,keďže takých špekulantiek je hodne.. ja tri deti narodené 3-5 tyzdňov skôr,takže 15 dní pred je mne neskoro...

amelia000
autor
28. feb 2020

@anjelicek26 no pisala som tam ako to maju s poistovnou. Ale vacsinou slovenska poistovna preplaca porod do nakladov na slovensku co je nejakych 750€. Nieje pravda ze ti to poistovna nezaplati. Kamoska tak rodila v normalnom termine v rakusku a v pohode jej to poistovna preplatila. A jak myslis spekulantiek? :D

hipuska
28. feb 2020

@amelia000 a aky to má zmysel ísť rodiť do ČR?

amelia000
autor
28. feb 2020

@hipuska no taky, ze na slovensku neposkytuju take sluzby. Ale nechcem riesit ze preco CR ale kedy tam ist 🙂

xjakubikovak
28. feb 2020

ahoj, ja ti sice nepomozem lebo ja som z ba cize my sme nesli dopredu ale ja som bola spokojna, citala som same pozitivne rezencie a potvrdili si co na ba porodnice povedat nemozem 🙂

sisaka
28. feb 2020

@anjelicek26 to nie sú špekulantky, to sú ženy, ktoré chcú dôstojne rodiť. Ty si určite rodila v Nemecku, takze “špekulovať” si nemusela. Ja som prvé rodila na Slovensku a už by som tento zážitok tam neabsolvovala a nepriala žiadnej žene, môžem porovnávať, druhé dieťa som porodila v Kanade - priepastný rozdiel

@amelia000 Neporadím, ale držím palce

guiseppinka
28. feb 2020

Kamoska chodila na kontroly pri oboch porodoch do cr, potom rodila normalne v cr, ked to na nu doslo... Prvy porod presne pred 4 rokmi a druhy v oktobri... Zbytocne pojdes dopredu, lebo kludne mozes prenasat 10 dni... Ona to mala do porodnice cca 2 hodky

amelia000
autor
28. feb 2020

@guiseppinka no ak by som to mala do porodnice v cr 2 hodky tak to by som tu potom neriesila ..ale ja to mam cca 6h autom 🙂 ratam s tym ze mozem porodit aj skor takze nechcem tam ist presne na termin, mna len zaujimal taky optimalny cas ze kedy zeny vycestovali 🙂

guiseppinka
28. feb 2020

@amelia000 uff, no tak to neviem. Lebo vacsinou tie, co rodia mimo sr, to maju len kusok za hranice... Ale absolutne chapem dovody.

amelia000
autor
28. feb 2020

@guiseppinka to ani nehovorim o tom ako som obvolavala slovenske porodnice a tam ked poculi slovo alternativny alebo porodny plan..ten sok sa dalo citit aj cez telefon 🤣

anjelicek26
28. feb 2020

@sisaka ja som rodila v troch krajinách vrátane Slovenska,tak to posúdiť viem. Len tak okrajovo🤦‍♂️

sisaka
28. feb 2020

@anjelicek26 tak sa ti potom čudujem, že sa niekomu cudujes, že tam rodiť nechce

fineta
28. feb 2020

@amelia000 tiez sa chystam rodit do CR a planujem to tak, ze cca 3 tyzdne pred pôrodom si u nich dohodnem poradnu ako samoplatca a povedia mi co a ako. Samozrejme k mojmu dr. tu v SR budem chodit kazdy tyzden. Pokial by mi povedal v poradni, ze porod je na spadnutie, vycestujeme a zaplatime ubytko v blizkosti nemocnice. Pokial sa porod rozbehne doma, okamzite vyrazame, ale my to mame len nieco vyse hodiny cesty. Aj tak mam trosku obavu, kedze oba porody som mala rychle.

tini27
28. feb 2020

My sme boli v CR tyzden pred tp, pričom uz vtedy bol moj pôrod “na spadnutie”. Napriek tomu, ze sme sa teda všelijako snažili, nech sa pôrod spustí, tak syn si na ten “svoj den” počkal- kontrakcie mi začali den po termíne a narodil sa cca 24 hodin na to ;) vsetko bolo super, no zhodli sme sa, ze nabuduce uz pojdeme naozaj az bud den-dva vopred, alebo az ked to začne. Lebo ten tyzden tam, hoci to bolo fajn a chodili sme po výletoch a pod., tak nam to uz liezlo na mozog, ze furt nic a ty vyletujes a nevies ani dokedy si vlastne zajednat ubytovanie ani nic podobne... ale teda my to nemáme az tak ďaleko 🙂

lula313
28. feb 2020

@amelia000 no ja som ako prvorodička 6 dni prenasala, ono je to veľmi individualne a presne, preplatia ti do výšky porodu na SK. Ja som rodila v AT(ale ja som to mala len 20 min z domu) a tam nemusis ist s pôrodnými plánom, lebo všetko je tam štandard, čiže podľa mna porod v zahraničí neolutujes

amelia000
autor
29. feb 2020

@lula313 no toto aj mna prekvapilo velmi..tu by ma za porodny plan doslova zjedli :D a tam ked som citala postupy tak moj porodny plan by ostal asi prazdny, resp. Ani neviem co by som tam dopislala kedze ako pises to maju akk standard :D

maciatkolulu
29. feb 2020

@amelia000 ja som rodila na sk u kochá a bolo to super, ešte aj počas sekcie bol manžel na sále pri mne. Teraz som v zahraničí a teda počula som všeličo... Všade kde si pri platíš je to lepšie, ale teda dva prvé pôrody som mala na sulekovej a zochovej a bolo to úplne fajn. Síce všetko sekcie, ale so zachovaním všetkého. Dokonca v 97 som mala rooming hneď po sekcii a na izbe dve. Ja by som rozhodne necestovala do 6 hodín vzdialeného mesta. Jedno sa narodilo v 36, druhé dva týždne prenášané a tretie 37.

evittam
29. feb 2020

@sisaka Ja som rodila na SVK v úplne obyčajnej pôrodnici a rodila som dostojne a to pred vyse 12.rokmi a vyse 6. Super prístup, sama na pôrodnej sale-teda s muzom, lekarom, PA, hned mi malého priložili, potom bol s nami cele 2h co sme boli este na sale. Nic nedôstojné som nezažila.

amelia000
autor
29. feb 2020

@evittam ja poznam plno ludi co ano, a aj tu tie ke nemocnice mj odpiekli rodinnych prislusnikov do hrobu (aj ked to nebolo na porodnom odd) cize ja tu pre nich nemam ani stipku dovery 🙂

evittam
29. feb 2020

@amelia000 To mi je ľúto. Ja mam len dobre skúsenosti co sa porodnice tyka. Nesla by som rodit inde. Napisala som vlastne skúsenosti a tiez xy mojich znamych majú podobne. Ano maju aj negatívne ale preto este netreba kydat na porodnice na SVK.
Co sa tyka inych oddeleni o tom by to bola dlha debata a ani o tom nie je diskusia.

evittam
29. feb 2020

@amelia000 Inak len zo zaujímavosti. Co ak to nestihnes? Kde budes rodit ked tu nemas doveru? A nie nerypem. Len ma to naozaj zaujíma....

amelia000
autor
29. feb 2020

@evittam napisala som ti IP aby sa tato diskusia nezvrtla v nieco co nepotrebujem riesit 🙂

sonnenshein
29. feb 2020

Ja som rodila na Antolskej v 2007 a 2008, a mala som len vyborne skusenosti. Na porodny plan sa ma sami spytali, rovnako aj klystir a nastrih hradze, prilozenie, rooming in, vsetko. Ale vzdy je to vsetko o ludoch...

amelia000
autor
29. feb 2020

@sonnenshein a ty si tam cestovala co antolskej? Si z daleka? 🙂

bebotka
29. feb 2020

@amelia000 ak to máš tak ďaleko, tak určite tam chodte skôr mám známu, ktorá tiež chcela rodiť v Breclave doma jej odiekla voda a oni to riskli tri hodiny v aute ked tam došli čo ledva stihli malý nebol v poriadku kedže mu nejak tých sedením tlačila na šnúru či čo, bol pridusený a v nemocnici boli skoro tri týždne

sonnenshein
29. feb 2020

@amelia000 Som priamo z Ba. Dalo sa rodit v Hainburgu, Brne, Breclavi, pripadne u Kocha, ale dala som prednost Antolskej a nelutujem.

sisaka
29. feb 2020

@evittam nič iné si nezažila, tak si spokojná.
Celé 2 hodiny po pôrode si mala vlastné dieťa Pri sebe? Supeeer! Ja som mala dieťa od narodenia stále a nie že 2 hodiny, nikto mi ho nebral a nikde neodnašal, nebola som na žiadnej sále ale na izbe a tiež to bolo pred 12 rokmi
Na Slovensku som videla svoje dieťa 1! minútu po pôrode a doniesli mi ho až na druhy deň ráno po 8! hodinách - úplne bezdôvodne, po fyziologickom pôrode obidve v poriadku, nič som s tým nemohla robiť a všetci mi tvrdili, že normálne, som rada, že sa to už zlepšilo a ženy majú deti pri sebe dlhšie, ale nie je to len o tomto, tam je toľko detailov, ktoré nie sú v poriadku, že by som tu mohla vypisovať romány od správania sa lekárov a sestier počnúc až po neopodstatnené držanie žien a deti v pôrodnici ... ale nejdem to tu zahlcovať - kto je spokojný tak nemusí nikde hľadať, kto nie je musí sa poobzerať po okolitych štátoch, ja by som tam nerodila, aj keby mi tu hneď 100 žien napísalo, ake to bolo super a ako im to tak vyhovuje

evittam
29. feb 2020

@sisaka Kriste citaj s porozumením. Mala som ho cele 2h hned po pôrode ako je na SVK zvyk byt este na porodnej sale a potom stále so mnou az do odchodu domov. Nikto mi dieťa nebral. Takze tak. A to pred 12.rokmi
Cize hned od narodenia ako píšeš ty...
Ale "plut" okolo seba lebo ty si mala zlý zážitok na SVK je take slovenské....