Pôrod v Portugalsku

2. okt 2023

Ahojte, mozno ma niekto skusenosti s mojim problemom.
Zaciatkom februara mam termin porodu, chodim momentalne na kontroly ku gynekologovi na SK. V decembri nastupujem na matersku, ale planujem sa stahovat do Portugalska a manzelom, ktory tam bude pracovat. Planujem tam tympadom aj rodit. Co vsetko musim vybavit u gynekologa? Popripade ako to je s materskou? Mozem ju poberat zo Slovenska? V portugalsku som nikdy nepracovala a muz tam nastupuje od noveho roka.
Dakujem za odpovede a krasny den🙂

queen_mary
2. okt 2023

Odporucam najst si kliniku v meste buducej prace a informovat sa tam. Ak splnas podmienky na matersku, bude ti chodit samozrejme aj tam, ale rodixovsky prispevok uz asi nie.

tenerifka
2. okt 2023

ja som sice v Spain, ale bude to podobne. Ak si chces nadalej platit zdravotne poistenie na Sk, a nechas si aj TP na Sk, tak ti staci najst sukromnu kliniku a normalne si porod zaplatit. Vtedy mozes brat aj matersku, a aj rodicovsky. Ak vsak chces ist rodit v P v statnej nemocnici (bezplatne), budes si musiet zrusit TP na Sk, nahlasit sa na TP v P a tym padom budes mat statne zdravotnictvo ako manzelka obcana EU pracujuceho v P zdarma. Vtedy ale asi prides o rodicovsky, na matersku by to nemalo mat vplyv.
Snad este niekto napise, kto ma viac info

tenerifka
2. okt 2023

Ked sa narodi dieta, automaticky bude zapisane na zdravotne poistenie otca. Ono neviem ako v P, ale tu v Spain sa poistenie plati naraz, socialne aj zdravotne, nerozdeluje sa, je to jedna ciastka. Sukromne poistenie je extra, t.j. to zakladne statne platis vzdy, a ak chces +sukromne, tak si priplacas