Ahojte, mozno ma niekto skusenosti s mojim problemom.
Zaciatkom februara mam termin porodu, chodim momentalne na kontroly ku gynekologovi na SK. V decembri nastupujem na matersku, ale planujem sa stahovat do Portugalska a manzelom, ktory tam bude pracovat. Planujem tam tympadom aj rodit. Co vsetko musim vybavit u gynekologa? Popripade ako to je s materskou? Mozem ju poberat zo Slovenska? V portugalsku som nikdy nepracovala a muz tam nastupuje od noveho roka.
Dakujem za odpovede a krasny den🙂
ja som sice v Spain, ale bude to podobne. Ak si chces nadalej platit zdravotne poistenie na Sk, a nechas si aj TP na Sk, tak ti staci najst sukromnu kliniku a normalne si porod zaplatit. Vtedy mozes brat aj matersku, a aj rodicovsky. Ak vsak chces ist rodit v P v statnej nemocnici (bezplatne), budes si musiet zrusit TP na Sk, nahlasit sa na TP v P a tym padom budes mat statne zdravotnictvo ako manzelka obcana EU pracujuceho v P zdarma. Vtedy ale asi prides o rodicovsky, na matersku by to nemalo mat vplyv.
Snad este niekto napise, kto ma viac info
Ked sa narodi dieta, automaticky bude zapisane na zdravotne poistenie otca. Ono neviem ako v P, ale tu v Spain sa poistenie plati naraz, socialne aj zdravotne, nerozdeluje sa, je to jedna ciastka. Sukromne poistenie je extra, t.j. to zakladne statne platis vzdy, a ak chces +sukromne, tak si priplacas
Odporucam najst si kliniku v meste buducej prace a informovat sa tam. Ak splnas podmienky na matersku, bude ti chodit samozrejme aj tam, ale rodixovsky prispevok uz asi nie.