Pôrod v Anglicku a materská

majka2
7. sep 2017

Ahojte. Potrebujem poradiť pracovala som na SVK asi 8 mesiacov potom sme šli do anglicka kde som už pomaly 3 roky partner je tiež cudzinec v Anglicku zaujmama ako by to bolo keby som odišla odrodit domov na SVK či sa môžem naspäť do poisťovne zdravotné sociálne zahladiť či budem dostávať materskú po pôrode plánujem návrat do anglicka a či ja by som mohla dostávať to či mi patrí zo SVK a partner benefity v Anglicku je to tak možné ďakujem za radu.

annamari4
7. sep 2017

Ahoj,rada by som poradila,ale ja som bola na Tom podobne, nevedeli mi tu poradiť,iba hutali a hutali,ale ja som sa vrátila na SVK keď som bola v štvrtom mesiaci,takže materskú som anglicku nepoberala pretože som nepracovala v UK posledných 26 týždňov pred narodením dieťaťa,dostávala som len tých 220€,musela by si si zaplatiť neviem koľko mesiacov dozadu aby ti mohli vypočítať nejakú priemernú materskú.ale už vôbec neviem ako je to keď chces žiť tam.to asi musíš mať trvalý pobyt na SVK.no je to veľmi zložite ja som vtedy googlila,chodila sa informovať a nejako vravím mi nevedeli poradiť,snáď tu vo fóre sa dakto nájde,držím päste.

katriona1
8. sep 2017

abys mela na SVK nárok na materskou, musela bys tu pracovat/platit odvody, na materskou budeš mít nárok jedine v Anglii, pokud budeš na SVK nezamestnaná a otec dítete pracuje v Anglii, tak všechny benefity budeš dostávat tam, na SVK nedostaneš ani porodné a nevím jak to myslíš, že dostávat to co ti patrí

emi16
8. sep 2017

@katriona1
Neviem ako je to teraz, ale na porodne bol narok
Podmienkou porodnejo bolo mat TP na SVK aj ked sa na nom nezdrziavas
Ja som ho pred 4 rokmi dostala
A odpracovala som 2 a pol roka v UK a rodila v UK
Taktiez bol narok na rodicovsky, ale matka s dietatom sa musela zdrziavat na adrese TP
A ukoncit pobyt v UK ako NINO a praca
@majka2
A ty nemas narok na materske z UK?

katriona1
8. sep 2017

@emi16 no práve, že to se zmenilo, ted už nestačí jenom trvalý pobyt na SK, nebo porodit tu, ty musíš prokázat, že tu máš místo svého zájmu, chodit tu na pravidelné gyn. kontroly pred porodem, díte tu musí mít pediatra a musíš tu teda prokazatelne bydlet, rodičovský nedostane pokud bude nezamestnaná a otec dítete pracující v UK, v takovém prípade si musí o vše žádat tam, pokud by se ale pred porodem na SK zamestnala nebo by neuvedla otce tak by na tech 213€ rodičák + 23€ prídavky nárok mela, no když ale neuvede otce tak zase on nemuže žádat benefity v UK 🙂 proste nedají se brát stejné príspevky z více zemí najednou a je tu o tom plno tém, tak stačí pohledat nebo se dojít zeptat na urad

unctadorg
8. sep 2017

No a nemas narok na matersku tam?
V prvom rade kde si platis odvody, ten stat ti ma vyplacat davky. A za dalsie na sr potrebujes mat vedene nemocenske poistenie aspon 270dni minimalne a aktualne musi prebiehat. Takze jedine y si dostala rodicak, ale musis dokazat ze nemas na rovnaku ci podobnu davku narok v UK. Ja som bola pocas materskej na SR aj som tu rodila a matersku poberala z UK. Az ked mi skoncila z UK som sa mohla nahlasit do SR poistovne a vybavit rodicak a pridavky slovenske. Ale rodit a zdravotnu starostlivost som riesila cez formulare S1 a s2

jankabrano
8. sep 2017

ja zijem tiez a Anglicku rodit budem tu. Pokial viem tak rodit na Slovensku mozes musis ale vypisat formular ze budes rodit v inej krajine spytaj sa svojej midwife ona vie co treba vyplnit. Nemusis sa vôbec odlasovat, budes normalne dostávať matersku z Anglicka aj ked porod bude na svk musis im len potom poslat cestifikat ze sa male dozilo jedneho mesiaca. Ak sa planujes vratit na svk tak nemas narok na matersku kedze si tam nepracovala za ostatne mesiace mas akurat narok na rodicovsky prispevok co je okolo 200€ na mesiac.

majka2
autor
8. sep 2017

@jankabrano ďakujem veď to ešte neviem čo idem urobiť ešte mám čas len ak by som rodila na SVK tam si to budem musieť zrejme zaplatiť a to tiež nieje najlacnejšie

jankabrano
8. sep 2017

@majka2 nic nebudes musiet platiť ked vypises formular vsetko zaplati nhs ja som sa informovala tak preto viem. A preco vlastne chces rodit na svk? Tiez som tak uvazovala na zaciatku ale si myslím ze co sa ma stat stane sa a aj na svk su omylny.