Porcia navyše/nedeľné koláče

27. jan 2024

Ahojte 🙂
Uvítali by ste možnosť v okolí predaja porcie, porcií nejakého domáceho obeda? Napr. ja neviem variť, piecť málo - zvyk, ktorý sa neviem odnaučiť.
Pečiem pravidelne domáce koláče, kysnuté, bábovky... varím omáčky, polievky, čokoľvek retro 😀
Že by vám suseda v paneláku ponúkla nedeľný koláč, či 2 porcie segedinu a domácu knedľu za symbolickú cenu.
Rozmýšľali by ste nad tým?🙂
Je mi to zatiaľ trápne ponúknuť 🙈
Ďakujem za odpovede

len_nig
27. jan 2024

Ja osobne by som takú možnosť neuvitala 😊

zuzana76
27. jan 2024

ved si vyves oznam v panelaku, niekto by sa isto potesil, velmi zaneprazdneni ludia a ak varis dobre, tak este aj aby nebolo malo to, co si navarila 😀

januska12323
27. jan 2024

Koláč áno, dve porcie obeda nie. Kúp menšie hrnce a budeš aj menej variť.

zuzana76
27. jan 2024

alebo na Fb ponukni, sice neviem, ci sa to uz neberie potom ako podnikanie, ale myslim, ze fajn vypomoc, napr pre slobodneho chlapa, mama, co nestiha navarit pre teenagerov atd....

sissy27
27. jan 2024

Nie, ak chces prevadzkovat gastro prevadzku, tak potrebujes splnat nejake standardy, normy, hygienu atd. Vies aspon spravne oznacit alergeny?
Jedna vec je ponuknut susede kolac v ramci dobrych vztahov, nieco ine je robit to za peniaze. Ak ta o to niekto poprosi z tvojho okolia, lebo mu chuti ako varis tak ok, dohodnite sa. Ale ponukat to cudzim ludom? Odvaha hraniciaca s drzostou za mna.

janka1011
27. jan 2024

Nie, nerozmýšľala. A neviem, či by si sa aj nemohla dostať do problémov, ak by nejaká dobrá duša nahlásila, že predávaš jedlo.
Na tvojom mieste dala by som radšej bezdomovcom alebo zaniesla koláč nejakej chudobnej rodine s deťmi, ak takú máš v okolí.

henka123123
27. jan 2024

Nie..max mozes oslovit nejaku staru babicku alebo dedka ci nemaju zaujem k teple jedlo.mozno tam by bol zaujem..ale inak podla mna nie..ja osobne by som nejedla od nejakej susedy.ale to som ja

zuzanka.zuzu
27. jan 2024

veď na FB takto fičí polovica Bratislavy 😀 buď si starší ročník alebo nie si z BA alebo nemáš FB alebo kombinácia viacerých odpovedí.... u nás v komunitnej sídliskovej skupine núkajú všetko, elektriku, maľovanie, upratovanie, stráženie detí, koláče, zákusky, zdieľaný odvoz do mesta, lístky na predstavenie, spoločné zloženie sa na hojdačky (cez správcu by to trvalo dlhšie a vyšlo drahšie).... ale veru segedín tam ešte nikto neponúkol 😎 koľko by si pýtala? ja by som kúpila za 4e/prvá porcia na ochutnanie (kľudne aj menšie množstvo) a potom už kľudne aj za viac ale riadne množstvo "ako od babičky". my sme uzavretá skupina (na prijatie bolo treba napísať číslo bytu) prvá etapa 8 budov 8 poschodí, 10 bytov na poschodí, odrátaj si investičné byty, zostane veľa susedov 😉 po dostavanie druhej etapy ešte viac

h2
27. jan 2024

Ja by som to nevyužila, varím aj pečiem rada.

maca1984
27. jan 2024

Nie, neuvítala.
Ja varím, pečiem rada a keď nestíham/nemôžem tak je okolo xy reštaurácií s dovozom.
Nezjem od kadeho ani na návšteve.

domkakvet
27. jan 2024

Neuvitala by som to.

muchotrafka298
27. jan 2024

Za mna nie, lebo som vyberava. Neviem, mne by to bolo trapne takto po susedoch ponukat, ze nechcete jedlo? Ano, su rozne komunitne skupiny, kde a bezne takto obedy predavaju. Ale uprimne, ked neviem, z coho je varena, aka je hygiena , suroviny, tak by som si len tak z bytu od nikoho nic nekupila. Ani nezobrala, nezjem ani na navsteve,pokial to nelubim.

mk1111111111
27. jan 2024

Daj do mrazaku a nemusis tolko varit

0silvia0
27. jan 2024

Mne to pripada trocha od veci. Co k vam budu ludia zvonit, ze dobry den, zostalo vam nieco z obeda? Ci budes na socialne siete fotit svoje menu?
Ja by som to neprivitala, ani neponukala.
Neprivitala preto, ze kazdy vari inak a hoci si kazda mysli, ze vari najlepsie na svete, ked vidim niektore jedla tu na modrom koni, no nedala by som si, nejem od hocikoho a hocico.
A neponukala preto, ze nemam obchodneho ducha a zarabat na porcii navyse by mi bolo blbe. Radsej by som to niekomu ponukla zdarma, nejakej opustenej babke, dedkovi, bezdomovcovi.

prihlassa
27. jan 2024

Ja keď veľa napeciem 🤣🤣🤣 skoro každú nedeľu pošlem deti s tanierikami k susedom a oni radi spapaju ,ale pýtať zato peniažky to asi nie .

iwesska
27. jan 2024

@zuzanka.zuzu No ja som teda z BA, neviem sice ci sa beriem uz ako starsi rocnik😆,na FB som vo vsetkych moznych miestnych skupinach,ale zeby tam niekto ponukal nejaku vypomoc,strazenie, odvoz, jedlo,listky. O tom teda neviem. Asi som v zlych skupinach,resp.som v tej inej polovici BA😂

muchotrafka298
27. jan 2024

@iwesska to je taka specialitka v tych roznych bytovych komplexoch, co sa teraz stavaju tie bytovky. Ze tam sa ludia davaju takto dokopy v ramci ich komunity ako obyvatelov.

iwesska
27. jan 2024

Mna by to tiez neoslovilo,lebo mam intolerancie a ani vonku sa nestravujem,ked neviem,co v tom je,takze najradsej mam vlastne jedlo podla vlastnej chuti. Ale moj slobodny kolega v podnajme by asi za naberacku domaceho jedla privital😁 Ja peciem velmi casto,ak to mame problem zjest,co sa stane tak 1x z 10😂,tak odnesiem do roboty a zmizne hned. Keby som fakt ze vela navarila a nechcela to vyhodit,ja by som to zdarma nejakemu deduskovi/babicke,co zije sama, ponukla. Bolo by mi trapne pytat peniaze za to,co mne zostalo a nikto sa o to neprosil.

iwesska
27. jan 2024

@muchotrafka298 Jaj,no lebo ja byvam v starom panelaku uz vyse desatrocie, a popravde ani neviem,kto byva na opacnej strane domu. Tu kazdy zalezie a nestara sa. Ani len na spolocnu schodzu sa im nechce. Ale sa mi nechce verit,ze az polovica BA tak funguje.

pribinak
27. jan 2024

U nás na sidliskovom fcb býva často foto nejakej torty či zakzsky, alebo panáčikov a oznam že napr v nedeľu budú k odberu a ľudia si môžu objednať

Často býva v ponuke niečo zo zabíjačky, alebo sezónne ovocie a zelenina či domáce vajicka

Veď vyskúšaj a uvidis či bude záujem

mandzula
27. jan 2024

Pre mna by to nebolo, celkovo nemam rada jedla z cudzej kuchyne. Mala som problem aj vtedy, ked niekto doniesol zvysne kolace do prace.

muchotrafka298
27. jan 2024

@iwesska to urcite nie, ze polka BA tak funguje.To je hlupost. Tak funguje par tych bytovych komplexov. LEbo ja tiez byvam s starom baraku a je to presne take iste, ze nevies pomaly kto byva o dve poschodia nizsie a domova schodza to ani nemusi byt, lebo tam nikto nedojde ignorantsky.

vanilkovazmrzka
27. jan 2024

Neviem si dost dobre predstavit realizaciu. Co by si si pred bytovkou vylozila stolik a predavala zvysky jedla? Podla mna to neni ani uplne koser, predavat jedlo za peniaze bez toho, aby si na to mala nejake povolenie, alebo proste “nieco”.

zuzubb007
27. jan 2024

Nie blby napad, ked uz niekto nechce varit, objedna si alebo ide do mesta, toto si neviem absolutne predstavit, hygienicke poziadavky atd. cele zle, jedine si otvorit vyvarovnu

dadis
27. jan 2024

Fuuu, pre mna absolutne divne sa pytat susedov, ci nekupia segedin 🤢...ved si segedin a kolace hod do mrazaku.. ja tiez obcas zanesiem susedom prebytok ovocia, zeleniny, do prace donesiem napeceny kolac, ale robit z toho podnikanie mi pride poriadne cez ciaru.

vkatush
27. jan 2024

Ak máš veľa a chceš sa podeliť, útulky, bezdomovci, tmavší spoluobčania, čo prehľadávajú smetiaky,...

Ale určite by som neponúkala susedom a ešte k tomu za peniaze, aj keby len symbolické.

marcellka32
27. jan 2024

Ja nie...ja nezjem ani koláč keď niekto prinesie do práce, mám s tým proste problém, nezjem to
Moja mama tiež nevie variť v malom hrnci, lebo sme boli tri deti a už sme všetci preč a ona stále vari vo veľkých hrncoch ...ale neponúka to nikomu

reanda
27. jan 2024

za mna vyborny napad.. ja by som to urcite rada vyuzila, ak by som ta poznala a chutilo by mi, ako varis 🙂

mimikarol
27. jan 2024

Možno by to uvítala staršia dôchodkyňa/dôchodca ale to by si asi musela variť pravidelne, aby nemala zabezpečený obed od niekoho alebo navarené.
Ja osobne by som to neuvitala. Ak navaris, napecies veľa tak ešte beriem že ponúknuť susedov s koláčom, ale nie že "dobrý deň suseda, napiekla som, dáte si koláčik? Bude to 2€". To by mi prišlo až trápne. Prepáč

eva8
27. jan 2024

Mne suseda sem-tam nieco donesie len tak, ked ma toho vela. Ja sa hanbim brat len tak (vyborne vari), tak niekedy na oplatku navarim o porciu navyse a donesiem. Neplatime si. Niekedy si navzajom aj "to navarene" odmietneme, ze mame kopec navareneho.