Ahojte, žienky. Toto je možno iba čisto chlapská téma, ale ja verím tomu, že my zeny nie sme o nič menej zdatné a preto pýtam rady tu od vás. Ak máte skúsenosti so stavbou murovaných domov na kľúč, poučte ma. Začíname nad tým s muzom rozmýšľať, zatiaľ mame časovú rezervu, rok-dva, možno tri. Beriem, že sa zadlžené a budeme splácať cely život, ale chcené vlastné. Aké máte skúsenosti s firmami, pri ktorých ste neboli spokojné, na čo všetko si treba dávať pozor? Tiež sa chcem opýtať, tie, ktoré máte šatník, ste za, proti, radšej by ste ho obetovali za priestrannejšiu izbu? Aký je rozdiel medzi nulovým a nizkoenergetickym domom? Vy, ktoré bývate v nízkoenergetických a môžete porovnať platbu za elektrinu, kúrenie...je to rozdiel oproti tomu, čo ste platili predtým. Tí, ktorí majú solárne články, naozaj si z toho dom vystačí viac-menej?
Pre niekoho možno hlúpe otázky, čo mi je jedno, len chcem počuť čo najviac názorov, skúseností čo sa realne oplatí a čo nie.
My sme v procese stavby na kluc od firmy. Firmu sme vyberali dlho, mali sme o niektorych veciach predstavu co a ako chceme a dali sme si nase predstavy nacenit. Podla jednotlivych odpovedi sme hned filtrovali "smejdove" a amaterske firmy:
- ani po pripomenuti sa na nase otazky nereagovali, neposlali ponuku
- odpovedali, ale nezodpovedali nase otazky, pisali chaoticky, odveci
- nenacenili niektore polozky, pretoze nas vysmiali, ze "to sa tak nerobi" - napriklad zateplenie zakladov, odizolovanie/oddelenie zakladov domu od zakladov terasy a pod.
Z tych co nam ostali sme brali do uvahy lokalitu, celkovy dojem z toho ako odpisali, ako reagovali na nase otazky, ci pripadne navrhli aj dalsie riesenia, odporucili nieco lepsie alebo ine a aj vysvetlili preco. Tam uz podla mailovej a telefonickej komunikacie vyrazne "vytrcala" jedna firma, isli sme na osobne stretnutie, neskor este na jedno kym si vsetko rozmysleli a dohodli a definitivne vybrali.
Satnik mame v projekte, ale nebude vyuzivany ako satnik, kedze fungujeme minimalisticky a na oblecenie nam staci vstavana skrina v spalni. V satniku teda asi bude pracovna doska a miesto na vsetky dokumenty a taka mini pohotovostna pracovna, alebo zehliaci kutik, alebo uvidime. Satnik je ale projektovany tak, ze neubera z rozlohy izieb, ale je praveze akoby na konci chodby.
Nulovy a nizkoenergeticky - ide o energeticky certifikat, spotrebu energii, vies si vygooglit ake su podmienky na aky, mari sa mi, ze nam pani na stavebnom urade hovorila ze od 2021 to bude prisnejsie a ze teraz staci nizkoenergeticky a uz bude musiet byt pasivny.
Budeme davat fotovolticku elektraren, v lete sa bude inteligentne podla slnka zorhievat do zasoby tepla voda, prepne sa podla toho umyvacka, pracka, susicka, bude sa nabijat auto a pod.
Velmi zalezi na tom ake mate poziadavky, aky dom si predstavujete, co od neho ocakavate a aky mate rozpocet - ze do akych technologii, materialov a pod. pojdete.
A samozrejme pozemok - od toho sa odvija aj vyber projektu.
Vsak ved modrastrecha.sk 😏
Daj si stavať firmou, ktorá stavala niekomu známemu, ak sa dá...aj tak treba všetko kontrolovať a mať dobrý stavebný dozor.Satník určite áno a čo najväčší aj za obetu izby.
Podľa toho čo píšeš, doporučujem ti aktívne sa pohybovať na Modrej streche tie 2-3 roky, lebo nemáš o výstavbe ani páru /bez urážky/. A práve takýto laici sa najlepšie okrádajú. Keďže ničomu nerozumieš, oblbnú ťa, porobia zle, nebudeš ich vedieť kontrolovať a fundovane komunikovať. Lebo dnes, aj keď dáš stavať na kľúč, musíš tomu rozumieť.
@ovaaa Inspiraciou nam bol tento https://www.djsarchitecture.sk/projekt-o120
Urobili sme zmeny - v niektorych nakresoch chyba okno v jedalni, vo vizualizaciach je - takze sme ho dali, spajzu sme spojili s technickou (zrusili sme priecku), takze je z toho jedna vacsia technicka s oknom, zrusili sme krb a teda aj komin, pridali sme dvere na oddelenie zadveria od obyvacky a nocnej zony od obyvacky, kupelnu sme usporiadali inak - vanu nemame, vo vyklenku kde je wc mame obrovsku walk-in sprchu, na mieste vani wc a bidet a na mieste sprchy pripravu na pracku/susicku (bude v technickej, ale keby nahodou, zatial tam bude skrinka) a v spalni sme kupelnu zmenili na satnik.
A este nejake detialy ako potiahnutie steny v obyvacke tak aby tie vysoke kuchynske skrinky boli "skryte" a o par cm sme upravovali rozmery.
Firma je energodomceky zo Zamutova - staviame sme z Veloxu a oni su vyhradny dodavatel pre Velox na Slovensku a maju s tym dlhorocne skusenosti a ako pisem ochota a pristup majitela nam velmi sadli.
Zatial klop-klop ide vsetko ako ma, ale sme este len v stadiu hrubej stavby, takze dufam, ze vsetko pojde hladko az do konca.
@fokuska Na stavebné práce dostane živnostenský list ktokoľvek, bez dokladovania vzdelania. Neviem, ako to majú presne v ŽL uvedené. Mm je v stavebníctve vzdelaný a v ŽL z r.1993 má uvedené "Staviteľ". Na to vzdelanie dokladoval. Okrem toho má štátnu skúšku, t.j. je odborne spôsobilý stavbyvedúci. K tomu patrí okrúhla pečiatka a zápis v Komore stavebných inžinierov. Takýto človek sa môže zúčastňovať výberových konaní na štátne zákazky. Stavebné firmy zastrešujú takýto ľudia, príp. sú ich majitelia. Takýto človek ti vie urobiť rozpočet do detailov podľa Výkazu, výmeru, ktorý je súčasťou projektu stavby. To, čo píšeš o "firmách", ako sa chovali, to neboli žiadne firmy, ale viac, či menej zruční, v iných odboroch vyučení, jednotlivci so živnostenskými listami, ako píšem vyššie. Preto by bolo zaujímavé od takého podnikateľa si žiadať aj doklad o vzdelaní. Nemyslím, že by ho predložil , alebo sa priznal, čo za odbor vyštudoval. U takýchto ľudí je problém s uplatnením reklamácie. Ak už takých živnostníkov, tak potom si ešte zaplatiť stavebný dozor. Je to človek, ako mm, len jeho oprávnenie znie "Stavebný dozor". Samozrejme, všetko zmluvne.
@fokuska vsetko sme nechali povodne, pacilo sa mi to presne tak ako to je, ibaze sme vymenili vanu a sprchovy. Ale banujem, ze nemame vchod a obyvacku oddelenu dverami, budeme dorabat. Inak to aj pre autorku prispevku, urcite oddelit vchodovu chodbicku s obytnym priestorom dverami, cez zimu ti zafuka a potiahne dovnutra zimu ☺️
@oli18
Uvedomujem si, ze veľa veci ide mimo mna aj keď sim dcérou stavbára, otca však už na staré kolena zaťažovať nechcem stavbou domu. Navyše teraz sú už nové technológie. Niečo mám naštudované, ale je to minimum. V rodinnom dome bývame aj teraz i keď nie v našom, nejaké predstavy už mame. Preto táto téma, chcem nasávať ako špongia info
@fokuska
Určite som za vstupnú chodbu, to musí byť. I keď my chceme aj kozub a teda bude určite aj komín... len orientovať sa ešte vo firmách. Najviac sa nechcem popáliť na tom, ze firma si zaúčtuje materiály, ktoré napokon ani nemusí použiť. Tiež som rozmýšľala nad tým, že si budeme musieť zaplatiť dozor a teda stavbyvedúceho. Som toho nazoru, ze síce tam pojdu peniaze, ale zase v dome, ktorý je náš už chceme bývať my, po nás naše deti, nech je to poriadne. Osobne som za murované domy
Autorka ved system Velox je murovany nie montovany 🙂
@fokuska
Nepoznám to ešte... och to zase bude čítania a zisťovania...
@fokuska
Domček krásny, my chceme dvojpodlažný, no všetko sa odvíja najskôr od kúpy pozemku.
pri výbere fi doporučujem si dávať poriadny pozor. Máme zlé skúsenosti. My nie ,ale môj otec. Dal si zatepliť dom, zobrali e, niečo porobili a viac sme ich nevideli. Práca nedokončená....ale e majú. Zbytočne to teraz riešim s právnikom. Doporučujem pozrieť a pozisťovať čo najviac o danej fi. Dnes má fi. kde aký hlupák ktorý sa tvári ako veľký odborník ale pritom je to nešika ktorý akurát urobí veľkú figu....
My sme si dom stavali sami, veľa vecí mm spravil sám. Nie je ani murár, ale popozeral na nete, poštudoval, popozeral videá a za 2 roky sme sa sťahovali.
Choď na modrastrecha.sk, tam si každý druhý stavia dom, majú tam fotoalbumy, sú tam ľudia čo vedia super poradiť snáď so všetkým 🙂